Mat, drikke og røyk Whisky

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    4.258
    Antall liker
    1.261
    Min sønn bodde i Tokyo i 3 år og var en fin kilde til Yamazaki 18 år og topputgaven av Hibiki. Nå er det slutt på det dessverre. Yamazaki var min favoritt maltwhisky. Da blir det en sånn før leggetid:
    Den har jeg også prøvd, hos en tysk kollega som samler på japansk whisky, av alle ting.
     
    Sist redigert:

    ou812rh

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.03.2006
    Innlegg
    2.846
    Antall liker
    1.196
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    8
    Nå som det snart er vår og sommer med forhåpentligvis noen lange lyse kvelder vil jeg anbefale The Chita. Utrolig lett, lys og mild single grain whisky med smak av litt honning, karamell og lett fruktig. Denne overrasker stort første gang jeg smakte den og har blitt en sommer favoritt hos meg:cool:

    7426AC23-613B-439E-B1D8-3D4F9CE787B5.jpg
     

    Terje-A

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    9.031
    Antall liker
    4.209
    Sted
    Værlesanden
    Torget vurderinger
    13
    Min sønn bodde i Tokyo i 3 år og var en fin kilde til Yamazaki 18 år og topputgaven av Hibiki. Nå er det slutt på det dessverre. Yamazaki var min favoritt maltwhisky. Da blir det en sånn før leggetid:
    Yamazaki 18 er en meget god whisky som jeg ranger høyt. Nesten alle Yamazakiene jeg har drukket holder veldig høy kvalitet. De er for meg litt som Balvenie, min skotske favoritt:) Har bare smakt Hibiki 12, 17 og Harmony. 12 og 17 er veldig gode, mens Harmony falt ikke i smak hos meg!
    Harmony passet ikke meg heller. Men jeg synes japanske whiskyer har priset seg ut av markedet. Yamazaki 12 eller 18, Hibiki 12 eller 17 er ikke lenger tilgjengelig og hvis du finner dem så koster de mer enn det smaker. Men det er nå min mening, men Nikka from the Barrel er innafor og denne som lagres på fat i en gammel 700 meter lang togtunnel er heller ikke så aller værst.. Er på lager i Norge og koster 729,-
    1818201-1.jpg
     

    otare

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    8.587
    Antall liker
    2.681
    Sted
    Trondheim
    Har gode minner om en Hibiki 17. Jeg tror jeg har en Yamazaki i kjelleren, og jammen tror jeg ikke jeg har en Hibiki 12 i skapet.
    Synd at de endret fokus for Yamazaki 18. Den var lett tilgjengelig i Japan for en rimelig penge, men så fant de visstnok ut at den ble for vanlig og lite eksklusiv, så de reduserte produksjonen og økte prisen.
    Flott scene i filmen "Lost in translation" der hovedpersonen drikker en Yamazaki 18 i skybaren på hotellet. Der har jeg også vært og drukket Yamazaki 18. Jeg fant ut etter å ha sett filmen om igjen at jeg faktisk satt ved det samme bordet der de satt i filmen.
     

    ou812rh

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.03.2006
    Innlegg
    2.846
    Antall liker
    1.196
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    8
    De japanske whiskyene har blitt veldig populære det siste 10-året og de har stoppet å eksportere til enkelte markeder i perioder. De klarer ikke å produsere nok. Har snakker med flere på Dury free rundt om i europa og de bekrefter at det lille de får i hyllene blir veldig fort revet bort. Sånn sett så er vi ganske ”heldige" her i norge med et vinmonopol som får tak i endel. Prisen er blitt endel dyrere, men jeg synes fortsatt ikke de er noe dyrere en annen god kvalitetswhisky, men det er nå min mening:) Siste jeg var i japan var i 2013 og da kostet en flaske Nikka from the barrel ca 160,-;)
     

    Snickers-is

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    05.02.2004
    Innlegg
    12.030
    Antall liker
    4.280
    Noe sier meg at når man kommer opp på det aller dyreste så skal det stort sett ikke drikkes, og hvordan vet vi at dette egentlig er godt og ikke bare latterlig dyrt?
     

    ou812rh

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.03.2006
    Innlegg
    2.846
    Antall liker
    1.196
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    8
    Nå har jeg dessverre ikke det dilemmaet, men jeg ville ha drukket det opp sammen med likesinnede whisky venner. For meg er det å dele et glass med noen andre halve opplevelsen:)
     

    Dr Dong

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    8.189
    Antall liker
    5.847
    Sted
    oslo
    Nå har jeg dessverre ikke det dilemmaet, men jeg ville ha drukket det opp sammen med likesinnede whisky venner. For meg er det å dele et glass med noen andre halve opplevelsen:)
    men en må ikke ha for mange venner…
     

    Terje-A

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    9.031
    Antall liker
    4.209
    Sted
    Værlesanden
    Torget vurderinger
    13
    Noe sier meg at når man kommer opp på det aller dyreste så skal det stort sett ikke drikkes, og hvordan vet vi at dette egentlig er godt og ikke bare latterlig dyrt?
    Har smakt på svinedyr whisky fra Port Ellen, var på whiskyfestivalen for noen år siden. Systemet var slik at 1 bong ga en 2cl med whisky som kostet under 600,- på polet. 2 bonger ga deg en 2cl. Som kostet mellom 600 og 900,- . Hele gjengen la inn restene av bongene de hadde og resultatet ble at vi la 30 bonger på bordet og fikk en 2cl, med Port Ellen før vi dro derfra. Den var mørk i fargen, smakte utrolig mange forskjellige smaker, men den typiske Islaysmaken var lite fremtredende, så for meg som liker tang, jod, tare og røyk så er det bedre med en Caol Ila eller Big Peat. Har jeg lyst på en litt søtere sak så er Lagavulin innafor:). Port Charlotte er også bra. Ardbeg og forresten; En Uggi eller Corry er også veldig bra. Mye som er godt.
     

    ELEL6200

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.08.2004
    Innlegg
    1.433
    Antall liker
    97
    Noe sier meg at når man kommer opp på det aller dyreste så skal det stort sett ikke drikkes, og hvordan vet vi at dette egentlig er godt og ikke bare latterlig dyrt?
    Hehe. Lese smaksnotater og snakke med mennesker som har smakt mye og har masse erfaringer er nok en fordel. Whiskybase sine gjennomsnittsverdier forteller også litt om kvaliteten. Uansett så vil flere av de legendariske whiskyene bli for tøffe om du ikke har brukt mye tid sammen med mange forskjellige whiskyer.
    Jeg har forresten smakt versjon 3 av Black Bowmorene som er avbildet. Den stod dessverre ikke til forventningene mine. Andre mente den var nydelig. Om de forskjellige konklusjonene er mest preget av pris eller smak og behag er ikke godt å si:)


    Vi trenger nok vitenskapelige målinger for å finne ut hvilken whisky som smaker himmelsk8)
     

    ELEL6200

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.08.2004
    Innlegg
    1.433
    Antall liker
    97
    Noe sier meg at når man kommer opp på det aller dyreste så skal det stort sett ikke drikkes, og hvordan vet vi at dette egentlig er godt og ikke bare latterlig dyrt?
    Har smakt på svinedyr whisky fra Port Ellen, var på whiskyfestivalen for noen år siden. Systemet var slik at 1 bong ga en 2cl med whisky som kostet under 600,- på polet. 2 bonger ga deg en 2cl. Som kostet mellom 600 og 900,- . Hele gjengen la inn restene av bongene de hadde og resultatet ble at vi la 30 bonger på bordet og fikk en 2cl, med Port Ellen før vi dro derfra. Den var mørk i fargen, smakte utrolig mange forskjellige smaker, men den typiske Islaysmaken var lite fremtredende, så for meg som liker tang, jod, tare og røyk så er det bedre med en Caol Ila eller Big Peat. Har jeg lyst på en litt søtere sak så er Lagavulin innafor:). Port Charlotte er også bra. Ardbeg og forresten; En Uggi eller Corry er også veldig bra. Mye som er godt.
    OB (Original Bottlings) tapningene til Port Ellen er ikke mørke i fargen (mørk farge skylles sherryfatene eller karamell/fargestoffer)så du har nok smakt en IB (Independent Bottlings) fra sherryfat. OB tapningene (har smakt de fleste, unntatt de nyeste) smaker som Islay whisky skal. I min munn har de bedre smak, fruktigere, fyldigere maltsmak og mer komplekst enn det som kommer ut fra øya nå.
    Ardbeg har blant annet bare blitt dyrere og dyrere og kvaliteten har dessverre gått motsatt vei.
    Automatisering, etterspørselen, mangel på gode europeiske sherryfat osv har ikke vært bra for oss som liker whisky. Heldigvis er det fortsatt destillerier som er opptatt av håndverk og god kvalitet.
     

    Terje-A

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    9.031
    Antall liker
    4.209
    Sted
    Værlesanden
    Torget vurderinger
    13
    Noe sier meg at når man kommer opp på det aller dyreste så skal det stort sett ikke drikkes, og hvordan vet vi at dette egentlig er godt og ikke bare latterlig dyrt?
    Har smakt på svinedyr whisky fra Port Ellen, var på whiskyfestivalen for noen år siden. Systemet var slik at 1 bong ga en 2cl med whisky som kostet under 600,- på polet. 2 bonger ga deg en 2cl. Som kostet mellom 600 og 900,- . Hele gjengen la inn restene av bongene de hadde og resultatet ble at vi la 30 bonger på bordet og fikk en 2cl, med Port Ellen før vi dro derfra. Den var mørk i fargen, smakte utrolig mange forskjellige smaker, men den typiske Islaysmaken var lite fremtredende, så for meg som liker tang, jod, tare og røyk så er det bedre med en Caol Ila eller Big Peat. Har jeg lyst på en litt søtere sak så er Lagavulin innafor:). Port Charlotte er også bra. Ardbeg og forresten; En Uggi eller Corry er også veldig bra. Mye som er godt.
    OB (Original Bottlings) tapningene til Port Ellen er ikke mørke i fargen (mørk farge skylles sherryfatene eller karamell/fargestoffer)så du har nok smakt en IB (Independent Bottlings) fra sherryfat. OB tapningene (har smakt de fleste, unntatt de nyeste) smaker som Islay whisky skal. I min munn har de bedre smak, fruktigere, fyldigere maltsmak og mer komplekst enn det som kommer ut fra øya nå.
    Ardbeg har blant annet bare blitt dyrere og dyrere og kvaliteten har dessverre gått motsatt vei.
    Automatisering, etterspørselen, mangel på gode europeiske sherryfat osv har ikke vært bra for oss som liker whisky. Heldigvis er det fortsatt destillerier som er opptatt av håndverk og god kvalitet.
    Mulig du har rett at det var en uavhengig tapper som serverte oss på Whiskyfestivalen den gangen. Nå er jo smaksløkene og hva vi liker så til de grader forskjellig fra person til person. Har prøvd mye, men har nå funnet roen med Port Charlotte 10, den er akkurat passe for meg; litt sjø, jod, røyk, torv og en touch med vanilje. I tillegg kan det være innafor med en god blended og en isbit også av og til, da er Johnnie Walker Black Label et godt alternativ for meg. Disse 2 har jeg alltid i skapet. Tilgjengelig på polet i Moss er de også:)
     
    Sist redigert:

    Snickers-is

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    05.02.2004
    Innlegg
    12.030
    Antall liker
    4.280
    Noen som har erfaring med "Big Peat"-whisky? Ser de har disse på polet (det finnes noen ekstra store og små flasker i tillegg):


    Usikker på om dette er riktig bilde...
    big-peat-whisky.jpg

    Big Peat
    Smak: Konsentrert, kompleks, god fedme, røyk og smørkjeks i lang ettersmak.
    Lukt: Røykpreg, eple, sitrus, torv og malt.
    500kr


    1024819_92b3a.jpg

    Big Peat Norway Edition
    Smak: Distinkt røykpreg, søt malt og fin fedme.
    Lukt: Utpreget torvpreg, salt sjø og tjære.
    550kr


    Usikker på om dette er riktig bilde, brukte samme bilde som den første...
    big-peat-whisky.jpg

    Big Peat
    Smak: Ikke oppgitt
    Lukt: Ikke oppgitt
    600kr


    1024778_e38cc.jpg
    Big Peat Feis Ile
    Smak: Sjøgress, havrekake, sjøsalt og grillet sitron.
    Lukt: Torv, kanel, smør.
    700kr


    feb19-bigpeat10yo.jpg
    Big Peat 10 YO
    Smak: Sitrusaktig, grønne epler og ananas. Hint av lær og havsalt. Røyk.
    Lukt: Frisk aroma av sitroner, grønne epler, røkt bygg. Bourbon.
    800kr

    Det er med andre ord ikke så overdrevent jålete priser på dette, og det er torv, røyk og kyst som går igjen i alle.
     

    ou812rh

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.03.2006
    Innlegg
    2.846
    Antall liker
    1.196
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    8
    Endelig en kveld med antydning til sommer:cool: I glasset har vi The Matsui single malt, mizunara cask. Lett og fin til en pre sommerkveld:giggle:

    8F135C50-DC09-4AEE-85B7-E96D5CC6172C.jpeg
     

    4-string

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    354
    Antall liker
    304
    Sted
    Østfold
    Hadde en svært så hyggelig seanse hos RCA45 i går, hvor vi virkelig fikk smakt på mye godt. (y)Kveldens klare høydepunkt var Talisker 30, den var virkelig i en egen liga. Fantastisk god rett og slett, den kommer jeg til å huske lenge.
    Godsaker fra Smögen, Craigallechie og Ben Nevis fortjener også å bli nevnt.

    Mortlach 12 var kveldens store skuffelse, og om noen vurderer den vil jeg anbefale å legge pengene et annet sted. Jeg tok en for teamet der altså, og det blir første og siste gang Mortlach 12 kommer i hus.

    Skuffende Mortlach til tross, en veldig hyggelig og lærerik aften.:)(y)
     

    ou812rh

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.03.2006
    Innlegg
    2.846
    Antall liker
    1.196
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    8
    Hadde en svært så hyggelig seanse hos RCA45 i går, hvor vi virkelig fikk smakt på mye godt. (y)Kveldens klare høydepunkt var Talisker 30, den var virkelig i en egen liga. Fantastisk god rett og slett, den kommer jeg til å huske lenge.
    Godsaker fra Smögen, Craigallechie og Ben Nevis fortjener også å bli nevnt.

    Mortlach 12 var kveldens store skuffelse, og om noen vurderer den vil jeg anbefale å legge pengene et annet sted. Jeg tok en for teamet der altså, og det blir første og siste gang Mortlach 12 kommer i hus.

    Skuffende Mortlach til tross, en veldig hyggelig og lærerik aften.:)(y)
    Hvilken årgang Craigallechie var det dere hadde i glasset? Jeg har smakt 13 og 17 som begge scorer høyt hos meg, men jeg synes 13 er en bedre value for money. 17 var faktisk ikke helt som forventet:giggle: Har lest at 31 skal være eksepsjonelt bra!
     

    Terje-A

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    9.031
    Antall liker
    4.209
    Sted
    Værlesanden
    Torget vurderinger
    13
    Litt nerdeinfo angående de nevnte destillerier :)
    Craigellachie leverer whisky til bl.a. blenden White Horse og Mortlach leverer til bl.a. blenden Johnnie Walker Black Label.
     
    Sist redigert:

    t-roten

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    30.09.2015
    Innlegg
    611
    Antall liker
    492
    Sted
    London
    Aner ingenting om Whisky/ey og liknende produkter, men en venn kom innom med denne etter en tur til Afrika. Madamen sier den er absolutt godtatt. Ikke en single malt, men fint drikkende... CF8E8068-E09E-412B-8A6A-94577E8BC0ED.jpeg
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn