Politikk, religion og samfunn Russland - En tikkende bombe eller bare fjas?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    vi har jo blitt eksponert for mearsheimer her i tråden. her er en kritikk. (en annen kritikk/alternativt syn er jo også presentert her i tråden.)
    (eller: hvordan redde den antivestlige ideologi.)
    (bak betalingsmur; legger ut googletrans)

    (google trans)

    Russland er ikke en biljardball hvis innside er uinteressant: John Mearsheimers syn på Putin og NATO avslører hva som er uvirkelig med teorien om realisme. Et gjesteinnlegg.

    John Mearsheimer, professor ved University of Chicago, er verdens mest kjente talsmann for «realisme», en teori om global politikk. Hans intellektuelle forfedre er Hans J. Morgenthau, Henry Kissinger og Kenneth N. Waltz. I realismen representerer verdenspolitikken et anarkistisk system preget av stormaktenes maktstreving, som strukturelt står i et motstridende forhold til hverandre. Muligheten for krig er alltid innskrevet i ham. Verdenspolitikk kan bare temmes hvis stormaktene balanserer hverandre. På denne bakgrunn har John Mearsheimer i en rekke godt mottatte opptredener forklart hvorfor Vesten bærer ansvaret for krisen i Ukraina – senest 15. februar ved King's College i London.

    Fra dette synspunktet er det spesielt intensjonserklæringer om å bane vei for Ukraina inn i NATO, formelt gjort på NATO-toppmøtet i Bucuresti i 2008 og igjen i 2018, som krenket den russiske innflytelsessfæren og gjorde en sterk russisk reaksjon uunnværlig. . I Forbundsrepublikken innehas en lignende stilling særlig av personer som tilhører eller står Venstrepartiet nær. Sahra Wagenknecht er den mest kjente talskvinnen for denne gruppen. Hun liker også å påpeke tvetydigheten i den vestlige posisjonen, fordi USA også hadde ført en krig i Irak som brøt med folkeretten og det var ingen reaksjon som kunne sammenlignes med dagens på den tiden. I mer abstrakte versjoner av denne posisjonen nevnes også den tyske våpenindustriens interesser. Sistnevnte finnes ikke i Mearsheimer, men han motsatte seg også offentlig Irak-krigen i 2002. Den beskrevne koalisjonen er enda mer overraskende når man tenker på at det også finnes tilhengere av disse argumentene i AfD. «Strange bedfellows» kaller de det på engelsk.

    Men en koalisjon er ikke feil bare fordi den er rar. Og selv om det Gregor Gysi sa er riktig, at denne posisjonen er uttrykt med en skremmende «mangel på følelser angående angrepskrigen, de døde, de skadde og de lidende» i Ukraina og det handler først og fremst om «antivestlig ideologi» for å spare, kan analysen fortsatt gjelde. Så hva er poenget med synspunktet om at Vesten er ansvarlig for dødfallet i Ukraina og derfor er en del av skylden for krigen? Lite – er svaret.

    "Den konvensjonelle visdommen om Ukrainas atomvåpen er feil"

    På den ene siden hjelper en nærmere titt på teorien til å identifisere svakhetene ved denne kritikken av Vesten. Realismen kjenner bare stormaktenes interesser. Hvis man tar synspunktet til denne teorien, så er det ingen ekstern posisjon som en bestemt politikk kan kritiseres som "uansvarlig" i betydningen av helheten. John Mearsheimer viser oss dette selv.

    Da han så på de globale politiske endringene fra et annet perspektiv, spådde han først på begynnelsen av 1990-tallet at Tyskland ville bli en atommakt innen ti år; han mente også: burde være. I 1993 anbefalte han å utstyre Ukraina med atomvåpen. På den tiden skrev han: «Den konvensjonelle visdommen om Ukrainas atomvåpen er feil. Faktisk burde Ukraina blitt oppmuntret til å bygge sin egen kjernefysiske avskrekking så snart de erklærte uavhengighet. Selv nå er det en feil å oppfordre Ukraina til å bli en ikke-kjernefysisk stat.» Kanskje han hadde rett. Men det ville definitivt vært en provokasjon fra Russland. Og en betydelig større enn våpenleveransene til Ukraina de siste årene.

    Det som i realismen må sees på som en trussel fra den ene stormaktens synspunkt fremstår som helt nødvendig fra den andre stormaktens synspunkt. Dette er hva denne teorien ser på som essensen av det internasjonale systemet. Dette trenger ikke være feil, men det innebærer at realisme kommer frem til ulike anbefalinger og synspunkter avhengig av perspektivet. For det er alle stormakters oppgave å inneholde den andre siden.

    Nasjonal selvbestemmelse er ikke en normativ bestanddel av verdenspolitikken

    I Mearsheimers variant av realisme er stormaktene de avgjørende aktørene. Disse stormaktene trenger ikke å ta hensyn til det normative prinsippet om nasjonal selvbestemmelse. I følge teorien er det bare de statene som kan håndheve det for seg selv som har denne retten. Dermed går anerkjennelse av den russiske innflytelsessfæren nødvendigvis hånd i hånd med ignorering av nasjonal selvbestemmelse. Mearsheimer oversetter denne teoretiske antagelsen til beskrivelsen av den oransje revolusjonen: ifølge den var det ikke et kollektivt opprør av den ukrainske befolkningen, men en strategi fra Vesten. Nasjonal selvbestemmelse er uansett ikke en normativ bestanddel av verdenspolitikken i realismen, men i beste fall et argument i interessehevdelsen. Men det ser ikke ut til å være tilfelle siden avkoloniseringsbevegelsen, eller senest siden 1989. Det er nettopp på grunn av dette normbruddet at det er en så sterk reaksjon fra verdenssamfunnet.

    Det avgjørende er imidlertid at realismens forklaring også lar avgjørende spørsmål stå ubesvart i den foreliggende sak. En kjent metafor for teorien beskriver verdenspolitikk som et biljardspill. I følge dette er stater biljardballer som kun samhandler med hverandre på deres ytre sider, kontrollert av rasjonelle beslutningssentre. Det indre av sfærene, dvs. det innenrikspolitiske og psykologiske grunnlaget for beslutningene, er irrelevant. Uten å se på disse prosessene og mulige feilvurderinger i Kreml, må tidspunktet for angrepet på Ukraina forbli et mysterium.

    Hvorfor savnet Putin Donald Trumps presidentskap som en mulighet til å ta kontroll over Ukraina? På Trumps tid ville det absolutt ikke vært så vidtrekkende sanksjoner fra Vestens side. Det faktum at så mye penger gjenstår på de nå frosne kontoene til russiske oligarker peker også på alvorlige feilvurderinger fra Kreml om Vestens svar på invasjonen. Og hvorfor ble intervensjonen foretatt nå når det knapt var noen forsøk på å få Ukraina inn i NATO i overskuelig fremtid?

    Russiske feilberegninger har økt

    Nylige våpenforsendelser til Ukraina fungerte som en erstatning, ikke en varsler om Ukrainas NATO-medlemskap. Det var nettopp i denne substituerende forstand at Robert Habeck brakte våpenleveranser i spill i fjor sommer. Uansett så president Volodymyr Zelenskyj sjansen for at landet hans slutter seg til NATO stadig mindre: «Det er konkrete årsaker: motstanden til Russland og noen medlemsland i alliansen.» Så hvorfor invasjonen i et øyeblikk da Ukraina blir anerkjent, hvordan er den politiske motstanden i Russland tung? Svarene forblir den realistiske tolkningen av krigsskyldige.

    Hvis hovedmålet med Russlands Ukraina-politikk var å hindre landet i å bli med i NATO, så har Russlands tidligere militære aksjoner på Krim og Donbass også vært ganske klønete. For først da endret vinden i hovedstaden i Ukraina. Zelenskyys forgjenger, Petro Porosjenko, svarte bare med å oppfordre til NATO-medlemskap under forutsetning av at folket ville bli enige i en folkeavstemning.

    Med tesen om at NATOs ekspansjon østover var årsaken til krigen, er det heller ikke mulig å forstå hvorfor Putin nå tyr til rettferdiggjøringsnarrativer som omhandler tilsynelatende nazister i den ukrainske regjeringen (narkomane eller ei), folkemord og råhistoriske rekonstruksjoner.

    Spørsmålet om timing kan forklares mye bedre med en annen teori. Putin kan ikke tolerere et demokratisk Ukraina på grunn av hans verdenssyn og hans egen evne til å holde seg ved makten. Og akkurat en slik utvikling har vi sett i Ukraina siden 2014 mot verdenstrenden. En gjenoppliving av demokratiseringsprosessen som nylig har gitt en anstendig grad av stabilitet og marginalisert Putin-styrkene i landet. I følge valgdemokratiindeksen til forskningsinstituttet V-Dem (Varieties of Democracy) har Ukraina blitt klassifisert som et demokrati igjen siden 2020.

    I tillegg er det en åpenbar endring i Kreml. En tolkning av verden etter hvilken Russland og dets allierte blir konfrontert med det liberale Vesten, vant i økende grad. I tillegg har informasjonskanalene blitt innsnevret og feilvurderingene har økt: om ukrainernes militære beredskap, om liberale demokratiers og deres sivile samfunns vilje til å innføre sanksjoner og om styrken til det russiske militæret.

    Krigen er et resultat av en systemisk kamp mellom et autokrati og en demokratiserende nabo. Den konkrete avgjørelsen, som tilsynelatende ble tatt i oktober i fjor, ble drevet av feilvurderinger forårsaket av strukturelle faktorer.

    Det etterlater referansen til den amerikanske invasjonen av Irak. Bush-administrasjonens krig i Irak var tydelig i strid med folkeretten og mye mer skadelig for den liberale verdensorden enn den russiske aggresjonen i dag, fordi det drastiske normbruddet ble møtt med et senking av skuldrene, mens det i dag er sanksjonert. Men fordømmelsen av den amerikanske invasjonen av Irak rettferdiggjør på ingen måte krigen i dag. Noen ganger insinueres dette annerledes.

    På ett viktig sted finner jeg imidlertid også ligningen for frihånd. USA har fratatt Irak en autoritær, umenneskelig regjering, med den naive ideen om at når Saddam Hussein er borte, vil et vestlig orientert demokrati utvikle seg i løpet av demokratisk selvbestemmelse. Internasjonal støtte ble åpent søkt på forhånd. Selv om denne ideen viste seg å være en fatal feilvurdering (og ledsaget av andre hensyn), er saken svært forskjellig fra krigen mot Ukraina. Dette handler om å frata en selvbestemt nasjon sin demokratiske regjering for å permanent kontrollere landet politisk utenfra. Og la oss ikke la oss lure igjen: Putin vil ha kontroll over hele landet. Fordi et selvbestemt Ukraina ville presse mot vest med den største besluttsomhet.

    Forfatteren er professor i internasjonale relasjoner ved Freie Universität Berlin og direktør for Global Governance Department ved Berlin Social Science Center.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.821
    Antall liker
    7.880
    Vel for å se det hele fra en litt annen vinkel.

    Hva hvis/når Putte må gi seg, frivillig eller ikke, ha skjer da? Går vi i den vanlige fella som amerikanerne pleier å gå i. Altså at når tullingen er borte vil landet automatisk bli et demokrati?

    Det har liksom ALDRI fungert på den måten! Husker ikke om det var Leif Erik eller Xerxes som var inne på noe slik tidligere. I likhet med landene i Midt Østen og Nord Afrika er det lite trolig at Russland pent og snillt vil bli et demokrati. Vil Russland kunne holdes sammen uten en sterk potentat på toppen i Kreml? og hvordan bør verden forholde seg til det?

    Det var grunnen til at jeg i utgangspunktet var positiv til Putin. Han kunne holde landet samlet og han virket ikke å være helt idiot! Akk så feil man tok!

    Men altså, det er disse 6000 atomstidshodene. Hvis Rusland blir stykket opp i mange små land, hva da? Hvis noen tror at etter denne krigen at en eneste utbryterreplublikk vil gi fra seg en eneste liten atombombe så vil jeg påstå at vedkommende tar feil! INGEN vil tro på en eneste garanti som kommer fra Kreml. Og demokrati? Den tar tid og det slett ingen automatikk!

    Det er også dette som gjør at jeg blir "litt oppgitt" når man kritiserer USA/Vesten for å ha kontakt med diktaturer og despoter i Midt Østen. I reell praktisk politikk, sånn som den virkelige verden og ikke den der "fred er alltid det beste" verden som enkelte bor i, hva er alternativet til den Saudiske kongefamilien? Det reellt saklig sett eneste tenkbare alternativet? Jo det er en vill og grusom borgerkrig med stor sansynlighet for et nytt Iran der også! De har ikke noe demokratisk tradisjon og veldig mange inbyggere ser på våre vestlige demokratier som svake og veike! Svakhet og veikhet blir sett ned på i disse deler av verden. Og dette gjelder i større deler av verden enn det som omtales som "Vesten". Og samme sak, bare sterkere jo lenger øst man kommer i Russland.

    Et Russland som blir oppslittet i mange små nasjoner, a la Jugoslavia, kan selvsagt ved først øyekast synes som gunstig sett opp i mot et sterkt samlet Russland, men hvis man tenker seg om? Vil det være det?

    Hva som skjer etter denne krigen bør vi faktisk begynne å tenke hardt på.
    Tror ikke det er mange seriøse fagfolk eller politikere på noen side av Atlanteren som har noen tiltro til at man eksportere demokrati gjennom militærmakt.

    Heldigvis er det vel heller ikke så mange som avfeier, a priori, at østlige kulturer eller religioner per se er uimottakelige for verken et demokratisk sinnelag eller menneskerettigheter.

    Man kommer vel ikke så mye lenger øst enn den koreanske halvøyen og de åpenbare forskjeller mellom både styresett og økonomi i Nord og Sør.

    Klart, har man historisk erfaring med romerrett og helst litt demokrati så er man alt et godt stykke på vei.

    Det vi vet har funket også utenfor Europa og land uten slike tradisjoner er når verdibasert samarbeid i multilaterale plattformer også bidrar med både økonomiske og sikkerhetsmessige incentiver for reform.

    På dette området har EU/Europa utvilsomt lykkes mye bedre enn USA de siste tiårene.

    Om nå ikke Putin setter alt over styr i Ukraina så har jeg et lønnlig håp om at også mye godt og nødvendig kan komme ut av denne krigen, slik alle internasjonale humanistiske fremskritt av betydning har kommet som resultat av og ikke fravær av krig, dessverre.
     

    hogen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.12.2003
    Innlegg
    3.003
    Antall liker
    2.585
    Torget vurderinger
    2

    Ikke direkte relevant for den aktuelle konflikten, men interessant likevel. Samtlige autoritære land har nok lagt veldig godt merke til at USD/EUR/YEN kanskje ikke er det tryggeste for dem å samle sine verdier i.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.821
    Antall liker
    7.880
    vi har jo blitt eksponert for mearsheimer her i tråden. her er en kritikk. (en annen kritikk/alternativt syn er jo også presentert her i tråden.)
    (eller: hvordan redde den antivestlige ideologi.)
    (bak betalingsmur; legger ut googletrans)

    (google trans)

    Russland er ikke en biljardball hvis innside er uinteressant: John Mearsheimers syn på Putin og NATO avslører hva som er uvirkelig med teorien om realisme. Et gjesteinnlegg.

    John Mearsheimer, professor ved University of Chicago, er verdens mest kjente talsmann for «realisme», en teori om global politikk. Hans intellektuelle forfedre er Hans J. Morgenthau, Henry Kissinger og Kenneth N. Waltz. I realismen representerer verdenspolitikken et anarkistisk system preget av stormaktenes maktstreving, som strukturelt står i et motstridende forhold til hverandre. Muligheten for krig er alltid innskrevet i ham. Verdenspolitikk kan bare temmes hvis stormaktene balanserer hverandre. På denne bakgrunn har John Mearsheimer i en rekke godt mottatte opptredener forklart hvorfor Vesten bærer ansvaret for krisen i Ukraina – senest 15. februar ved King's College i London.

    Fra dette synspunktet er det spesielt intensjonserklæringer om å bane vei for Ukraina inn i NATO, formelt gjort på NATO-toppmøtet i Bucuresti i 2008 og igjen i 2018, som krenket den russiske innflytelsessfæren og gjorde en sterk russisk reaksjon uunnværlig. . I Forbundsrepublikken innehas en lignende stilling særlig av personer som tilhører eller står Venstrepartiet nær. Sahra Wagenknecht er den mest kjente talskvinnen for denne gruppen. Hun liker også å påpeke tvetydigheten i den vestlige posisjonen, fordi USA også hadde ført en krig i Irak som brøt med folkeretten og det var ingen reaksjon som kunne sammenlignes med dagens på den tiden. I mer abstrakte versjoner av denne posisjonen nevnes også den tyske våpenindustriens interesser. Sistnevnte finnes ikke i Mearsheimer, men han motsatte seg også offentlig Irak-krigen i 2002. Den beskrevne koalisjonen er enda mer overraskende når man tenker på at det også finnes tilhengere av disse argumentene i AfD. «Strange bedfellows» kaller de det på engelsk.

    Men en koalisjon er ikke feil bare fordi den er rar. Og selv om det Gregor Gysi sa er riktig, at denne posisjonen er uttrykt med en skremmende «mangel på følelser angående angrepskrigen, de døde, de skadde og de lidende» i Ukraina og det handler først og fremst om «antivestlig ideologi» for å spare, kan analysen fortsatt gjelde. Så hva er poenget med synspunktet om at Vesten er ansvarlig for dødfallet i Ukraina og derfor er en del av skylden for krigen? Lite – er svaret.

    "Den konvensjonelle visdommen om Ukrainas atomvåpen er feil"

    På den ene siden hjelper en nærmere titt på teorien til å identifisere svakhetene ved denne kritikken av Vesten. Realismen kjenner bare stormaktenes interesser. Hvis man tar synspunktet til denne teorien, så er det ingen ekstern posisjon som en bestemt politikk kan kritiseres som "uansvarlig" i betydningen av helheten. John Mearsheimer viser oss dette selv.

    Da han så på de globale politiske endringene fra et annet perspektiv, spådde han først på begynnelsen av 1990-tallet at Tyskland ville bli en atommakt innen ti år; han mente også: burde være. I 1993 anbefalte han å utstyre Ukraina med atomvåpen. På den tiden skrev han: «Den konvensjonelle visdommen om Ukrainas atomvåpen er feil. Faktisk burde Ukraina blitt oppmuntret til å bygge sin egen kjernefysiske avskrekking så snart de erklærte uavhengighet. Selv nå er det en feil å oppfordre Ukraina til å bli en ikke-kjernefysisk stat.» Kanskje han hadde rett. Men det ville definitivt vært en provokasjon fra Russland. Og en betydelig større enn våpenleveransene til Ukraina de siste årene.

    Det som i realismen må sees på som en trussel fra den ene stormaktens synspunkt fremstår som helt nødvendig fra den andre stormaktens synspunkt. Dette er hva denne teorien ser på som essensen av det internasjonale systemet. Dette trenger ikke være feil, men det innebærer at realisme kommer frem til ulike anbefalinger og synspunkter avhengig av perspektivet. For det er alle stormakters oppgave å inneholde den andre siden.

    Nasjonal selvbestemmelse er ikke en normativ bestanddel av verdenspolitikken

    I Mearsheimers variant av realisme er stormaktene de avgjørende aktørene. Disse stormaktene trenger ikke å ta hensyn til det normative prinsippet om nasjonal selvbestemmelse. I følge teorien er det bare de statene som kan håndheve det for seg selv som har denne retten. Dermed går anerkjennelse av den russiske innflytelsessfæren nødvendigvis hånd i hånd med ignorering av nasjonal selvbestemmelse. Mearsheimer oversetter denne teoretiske antagelsen til beskrivelsen av den oransje revolusjonen: ifølge den var det ikke et kollektivt opprør av den ukrainske befolkningen, men en strategi fra Vesten. Nasjonal selvbestemmelse er uansett ikke en normativ bestanddel av verdenspolitikken i realismen, men i beste fall et argument i interessehevdelsen. Men det ser ikke ut til å være tilfelle siden avkoloniseringsbevegelsen, eller senest siden 1989. Det er nettopp på grunn av dette normbruddet at det er en så sterk reaksjon fra verdenssamfunnet.

    Det avgjørende er imidlertid at realismens forklaring også lar avgjørende spørsmål stå ubesvart i den foreliggende sak. En kjent metafor for teorien beskriver verdenspolitikk som et biljardspill. I følge dette er stater biljardballer som kun samhandler med hverandre på deres ytre sider, kontrollert av rasjonelle beslutningssentre. Det indre av sfærene, dvs. det innenrikspolitiske og psykologiske grunnlaget for beslutningene, er irrelevant. Uten å se på disse prosessene og mulige feilvurderinger i Kreml, må tidspunktet for angrepet på Ukraina forbli et mysterium.

    Hvorfor savnet Putin Donald Trumps presidentskap som en mulighet til å ta kontroll over Ukraina? På Trumps tid ville det absolutt ikke vært så vidtrekkende sanksjoner fra Vestens side. Det faktum at så mye penger gjenstår på de nå frosne kontoene til russiske oligarker peker også på alvorlige feilvurderinger fra Kreml om Vestens svar på invasjonen. Og hvorfor ble intervensjonen foretatt nå når det knapt var noen forsøk på å få Ukraina inn i NATO i overskuelig fremtid?

    Russiske feilberegninger har økt

    Nylige våpenforsendelser til Ukraina fungerte som en erstatning, ikke en varsler om Ukrainas NATO-medlemskap. Det var nettopp i denne substituerende forstand at Robert Habeck brakte våpenleveranser i spill i fjor sommer. Uansett så president Volodymyr Zelenskyj sjansen for at landet hans slutter seg til NATO stadig mindre: «Det er konkrete årsaker: motstanden til Russland og noen medlemsland i alliansen.» Så hvorfor invasjonen i et øyeblikk da Ukraina blir anerkjent, hvordan er den politiske motstanden i Russland tung? Svarene forblir den realistiske tolkningen av krigsskyldige.

    Hvis hovedmålet med Russlands Ukraina-politikk var å hindre landet i å bli med i NATO, så har Russlands tidligere militære aksjoner på Krim og Donbass også vært ganske klønete. For først da endret vinden i hovedstaden i Ukraina. Zelenskyys forgjenger, Petro Porosjenko, svarte bare med å oppfordre til NATO-medlemskap under forutsetning av at folket ville bli enige i en folkeavstemning.

    Med tesen om at NATOs ekspansjon østover var årsaken til krigen, er det heller ikke mulig å forstå hvorfor Putin nå tyr til rettferdiggjøringsnarrativer som omhandler tilsynelatende nazister i den ukrainske regjeringen (narkomane eller ei), folkemord og råhistoriske rekonstruksjoner.

    Spørsmålet om timing kan forklares mye bedre med en annen teori. Putin kan ikke tolerere et demokratisk Ukraina på grunn av hans verdenssyn og hans egen evne til å holde seg ved makten. Og akkurat en slik utvikling har vi sett i Ukraina siden 2014 mot verdenstrenden. En gjenoppliving av demokratiseringsprosessen som nylig har gitt en anstendig grad av stabilitet og marginalisert Putin-styrkene i landet. I følge valgdemokratiindeksen til forskningsinstituttet V-Dem (Varieties of Democracy) har Ukraina blitt klassifisert som et demokrati igjen siden 2020.

    I tillegg er det en åpenbar endring i Kreml. En tolkning av verden etter hvilken Russland og dets allierte blir konfrontert med det liberale Vesten, vant i økende grad. I tillegg har informasjonskanalene blitt innsnevret og feilvurderingene har økt: om ukrainernes militære beredskap, om liberale demokratiers og deres sivile samfunns vilje til å innføre sanksjoner og om styrken til det russiske militæret.

    Krigen er et resultat av en systemisk kamp mellom et autokrati og en demokratiserende nabo. Den konkrete avgjørelsen, som tilsynelatende ble tatt i oktober i fjor, ble drevet av feilvurderinger forårsaket av strukturelle faktorer.

    Det etterlater referansen til den amerikanske invasjonen av Irak. Bush-administrasjonens krig i Irak var tydelig i strid med folkeretten og mye mer skadelig for den liberale verdensorden enn den russiske aggresjonen i dag, fordi det drastiske normbruddet ble møtt med et senking av skuldrene, mens det i dag er sanksjonert. Men fordømmelsen av den amerikanske invasjonen av Irak rettferdiggjør på ingen måte krigen i dag. Noen ganger insinueres dette annerledes.

    På ett viktig sted finner jeg imidlertid også ligningen for frihånd. USA har fratatt Irak en autoritær, umenneskelig regjering, med den naive ideen om at når Saddam Hussein er borte, vil et vestlig orientert demokrati utvikle seg i løpet av demokratisk selvbestemmelse. Internasjonal støtte ble åpent søkt på forhånd. Selv om denne ideen viste seg å være en fatal feilvurdering (og ledsaget av andre hensyn), er saken svært forskjellig fra krigen mot Ukraina. Dette handler om å frata en selvbestemt nasjon sin demokratiske regjering for å permanent kontrollere landet politisk utenfra. Og la oss ikke la oss lure igjen: Putin vil ha kontroll over hele landet. Fordi et selvbestemt Ukraina ville presse mot vest med den største besluttsomhet.

    Forfatteren er professor i internasjonale relasjoner ved Freie Universität Berlin og direktør for Global Governance Department ved Berlin Social Science Center.
    Takk for at du deler, burde vel gjenoppta mitt faz-abbo.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.666
    Antall liker
    8.067
    Torget vurderinger
    0

    Ikke direkte relevant for den aktuelle konflikten, men interessant likevel. Samtlige autoritære land har nok lagt veldig godt merke til at USD/EUR/YEN kanskje ikke er det tryggeste for dem å samle sine verdier i.
    Vil i alle fall ikke anbefale å samle verdier i Rubel. Har noen titusen liggende i kontanter. Ikke verd mye nå i alle fall!
    Ikke får man brukt dem heller.
     

    Fivus

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.01.2020
    Innlegg
    893
    Antall liker
    646
    Torget vurderinger
    2
    Maxar Technologies, a private U.S. company, distributed satellite imagery that it said was collected on March 14, showing the word “children” in large Russian script painted on the ground outside the red-roofed Mariupol Drama Theatre, reported Reuters.
    Reports emerged earlier today that Russian forces bombed the theatre where civilians were sheltering in the encircled Ukrainian port city of Mariupol.

    Biden calling Putin a war criminal is 'unforgivable rhetoric', says Kremlin – reports
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.666
    Antall liker
    8.067
    Torget vurderinger
    0
    Jod og Javelin til folket?
    For gammel til å bry meg om Jod, men fire Javelin og to Stingere takk!
    Halvautorifle til korte hold ( ut til 150-200 meter) har jeg og den går på 7,62x39 (russisk) ammo. Har en uåpnet russisk hermetikkboks og behøver jeg mere er det vel bare å gjøre som ukrainerne plukke fra gjestene! For lengere hold bruker jeg gammel tysk teknologi, Mauser M98 m/kikkert og 20 skudd magasin. Brukbart opp til 800meter, under gode forhold ut til ca 1000 meter.

    Normal tankegang er at man bør ha 6 angripende soldater pr forsvarer hvis man skal lykkes med angrepet. Man kan muligens se noe av Putins feil bare her. Men okke som, hvis man som forsvarer knerter 7 angripere er man allerede 1 i pluss. Deretter er det bare pluss!
    Og så er det bare å følge den gamle forsvarsplanen, skyt offiserene først!
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.387
    Antall liker
    39.404
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Maxar Technologies, a private U.S. company, distributed satellite imagery that it said was collected on March 14, showing the word “children” in large Russian script painted on the ground outside the red-roofed Mariupol Drama Theatre, reported Reuters.
    Reports emerged earlier today that Russian forces bombed the theatre where civilians were sheltering in the encircled Ukrainian port city of Mariupol.
    Indeed.
    1647466058692.png

    Krigsforbryter virker jo som en god beskrivelse av V.V.Putin.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.387
    Antall liker
    39.404
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Aner ikke. Does not compute. Jeg tror ikke Ukraina har kryssermissiler som kan slå ut russiske flybaser på så lang avstand. Russerne arrangerte et lite «ukrainsk flyangrep» mot en hviterussisk landsby før helgen, men Lukasjenko fikk ikke så veldig lyst til å ta det åtet og sende soldater inn i Putins kjøttkvern. Om det er missiler fra baser i Hviterussland som slår ned i hviterussiske byer låter det mer som borgerkrig enn et kupp, men det der var merkelige greier. Om Ukraina sier at det er interne militærøvelser i Hviterussland er kanskje det den mest plausible forklaringen så langt. Men det virker snodig også da.
     
    Sist redigert:

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.666
    Antall liker
    8.067
    Torget vurderinger
    0
    Indeed.
    Vis vedlegget 801093

    Krigsforbryter virker jo som en god beskrivelse av V.V.Putin.
    Det er jo "bare" å se den twittermedlingen som ligger over. Helt mot slutten av samtalen sier den ene soldaten at de har fått ordre om å drepe alle sivile de ser!

    Hvis/når russerne kommer er det bare å ta til våpen og skyte så mange som mulig før man selv blir drept! Kjiipt men det er dessverre realitetene!
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.821
    Antall liker
    7.880
    Virkelig bekmørk oppførsel fra russerne. Skal aldri sette min fot i det landet, eller støtte de med en krone.
    Ikke skjære alle russere over en kam. Hvor mange nordmenn hadde utvist Navalnys mot? Sette seg på første fly tilbake til en stat som forsøkte å forgifte deg?

    Det er ting på gang i Russland også. Like viktig som å ta avstand fra Putin og alle dem som har gjort denne krigen mulig er å støtte opp under alle de russerne som også er ofre for Putin og hans regime. Mange flere av de sistnevnte.
     

    leifen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.05.2006
    Innlegg
    2.393
    Antall liker
    1.911
    Det er jo "bare" å se den twittermedlingen som ligger over. Helt mot slutten av samtalen sier den ene soldaten at de har fått ordre om å drepe alle sivile de ser!

    Hvis/når russerne kommer er det bare å ta til våpen og skyte så mange som mulig før man selv blir drept! Kjiipt men det er dessverre realitetene!
    I et innslag på Kveldsnytt nå fra Odessa, en frivillig; -"We will fight for our lives, our children, and our freedom. And I think we will die." Dette så ut for meg som han fant helt opplagt, uten at det gikk så veldig inn på ham. Om det er sånne de treffer på hvert hushjørne der så blir dette både langdrygt og veldig utrivelig for russerne.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.821
    Antall liker
    7.880
    Ditto. Ganske synd siden jeg ennå ikke har sett St. Petersburg, men jeg skal vel klare meg greit uten.
    Nå har jeg heller ikke hatt noen planer eller ønske siden høsten 2013 om å dra tilbake til Moskva, St Petersburg eller andre russiske byer jeg har besøkt med det første. Men jeg både håper og tror at utviklingen i ikke altfor fjern fremtid vil gjøre det mulig å dra tilbake, eller for andre til besøke unike verdensbyer som St Petersburg for første gang.
     
    Sist redigert:

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.821
    Antall liker
    7.880
    I et innslag på Kveldsnytt nå fra Odessa, en frivillig; -"We will fight for our lives, our children, and our freedom. And I think we will die." Dette så ut for meg som han fant helt opplagt, uten at det gikk så veldig inn på ham. Om det er sånne de treffer på hvert hushjørne der så blir dette både langdrygt og veldig utrivelig for russerne.
    Odesa skal man ikke ikke kimse av. Vel det nærmeste du kommer et ukrainsk «Bergen» ved Svartehavet, med en helt særegen identitet med alle sine anakronismer. De liker generelt dårlig å bli styrt fra Kyiv, langt mindre fra Moskva. Samtidig er det noe mytisk over Odesa også i russisk underbevissthet. Etter Pecherska Lavra og andre historiske/hellige steder i Kyiv kommer Odesa tett på.

    Om Putin skulle være et rasjonelt geni, som jo mange her liker å tro, så vil det være en like stor genistrek av ham å legge Odesa i grus som om Hitler hadde pulverisert Salzburg i den germanske forbrødringens ånd.
     
    Sist redigert:

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Ukraina vil få russiske S-300PS luftvernsraketter fra Slovakia ifølge CNN. S-300 har rekkevidde opptil 84.000 fot og er i stand til å skyte ned alle typer fly.

    Vis vedlegget 801116
    Og slik gjør slovakia seg til part i krigen. NATO-land som ypper seg.

    Nå ville jeg vært svært forsiktig med å ta det som står på CNN for god fisk. Det er en like nøytral kanal som russia today.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.009
    Antall liker
    10.650
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Odessa, hjembyen til Oistrakh, Milstein og rekke andre sovjetiske musikere av jødisk herkomst. Alltid stått på ønskelista.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.821
    Antall liker
    7.880
    Odessa, hjembyen til Oistrakh, Milstein og rekke andre sovjetiske musikere av jødisk herkomst. Alltid stått på ønskelista.
    I årenes løp har jeg hatt gleden av fire strålende oppføringer i Odesas vidunderlige operahus. Tegnet og oppført av arkitektene Fellner og Helmer fra Wien på 1880-tallet er man etter et besøk her ikke i tvil om at dette ikke er noen perifer del av Europa, men av dets hjerte.
     
    Sist redigert:

    Valentino

    J. Brünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    30.592
    Antall liker
    25.577
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    ^Den samtalen gjengitt på Twitter:
    «Hele bataljonen. Vi var 11 mann igjen.»
    logistikkproblener, ledelsesproblemer, morslproblemer. Clusterfuck indeed.
     

    leifen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.05.2006
    Innlegg
    2.393
    Antall liker
    1.911

    Her har han et par poeng, mot slutten av videoen.
    Dette er ikke et "land langt unna." For russerne er dette nærmeste nabo. Mange i Ukraina har russisk pass.
    Naboen har akkurat lagt byen din i grus, familien din er død. Du er den eneste som er igjen, og du har ikke mer å leve for.
    Hva kan en sånn person tenke seg å finne på midt i Moskva en lørdag formiddag tro?
     

    komfort

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.11.2010
    Innlegg
    1.597
    Antall liker
    509
    Én tragisk hendelse? Ta deg en tur på Specsavers.
    Kall det hva du vil! Men å "bruke" denne hendelsen til å påføre andre vridde meninger er respektløst. Litt som å faktusk utføre dette for så å skylde på motparten.

    Jeg bryr meg masse. Men er drittlei av at folk sier at putin har blitt tvunget til krig og å bombe sivile. Dette er noe som han velger av fri vilje.
    Det er en løgn og selvom det er gjentatt i det uendelige i denne tråden er det fortsatt en løgn og en metode å tilegge andre forvridde meninger. Ofte sagt i desperasjon, hot headed og når en er tom for argumenterer.

    Konflikten har et opphav og en historikk, noen mener at Putin på religiøst vis har gått til krig, men professorene mener noe annet.
     
    Sist redigert:

    komfort

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.11.2010
    Innlegg
    1.597
    Antall liker
    509
    siste ledd er jo bare tøys og tull. du burde lese innlegga i den tråden du deltar i.
    Jeg har lest alle innleggene og fakta fra div proffesorer har blitt "tilbakevist" av enkelte i denne tråden.....
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn