Politikk, religion og samfunn Russland - En tikkende bombe eller bare fjas?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.198
    Antall liker
    40.686
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Frem til nå har Ukraina holdt kortene tett på kroppen, både hva angår egne tap samt fremtidige og pågående kamper, og så annonserer de plutselig en hovedoffensiv i forkant? Hmmm.
    Den offensiven har vært varslet i månedsvis allerede, helt fra man begynte mobilisering. Det tar litt tid å mobilisere, trene og utstyre en million mann. Det var snakk om å holde ut under den russiske våroffensiven, la russerne slite seg ut, for å kunne gå til motoffensiv i juli-august. Nå er vi vel ca der, etter kalenderen å dømme.

    Responsen på russisk side er å kneble mil-bloggere som ikke gir tilstrekkelig støtte til GröFAZ II og taktikken bak hans geniale 3-dagers spesialoperasjon. Noen av dem har også gitt informasjon rett til Putin om situasjonen uten at det har blitt tilstrekkelig filtrert gjennom hierarkiet først. Klart det må slås ned på slikt.
    Eksempel:
    As it happened yesterday I observed the strike of HIMARS at Chernobayevka, Kherson, almost in front of my eyes. I’ve been under shelling many times, but what struck me was that the whole pack, 5 or 6 rockets, landed almost into a penny. Usually MLRS fall over large areas, and at maximum distance scatter in a fan-like manner. It makes quite an impression, can’t argue with that. Especially when later that day on a trip along our way we saw cluster “Uragan’s” fall around 500m from us. It scatted over a large area, unexploded missiles remained stuck in the fields. After the Americans this doesn’t look serious. The area was later shelled with howitzers, also missed. If it was HIMARS, it would have been covered completely from the first go. So this thing is good.

    I see an unhealthy panic in social media following the results of the first strikes. Obviously, this is just the beginning. They will hit Kherson and other border cities. Belgorod included. They will shell all checkpoints and military facilities, data on which have been collected over the past 4 months.
    Another thing regarding the effectiveness of Ukrainian rocket strikes. Many write about how to minimise losses from them. Aside from strengthening air defence it is suggested to disperse ammunition storages, avoid bringing armoured vehicles to one base, avoid lining up helicopters in one line, and decentralise everything in general. But you see what the problem is – you can decentralise, but this will be a completely different army, not the Russian-Soviet army. Decentralisation is contrary to the structure of not just the army itself but the whole state structure in general. Indeed, along with distribution of ammunitions to different stockpiles, along with moving vehicles to various forests, also the powers must be transferred down – to these forests and stockpiles. But these powers for hundreds of years have been carefully focused in one location. And that is how the authority preserved itself. But here – decentralisation. This is worse than military losses.
     
    Sist redigert:
    2

    2xJ

    Gjest
    Det ble vel sagt her i tråden for en uke eller to siden at det ville bli en offensiv i slutten av juli, starten av august...

    Nå er det russiske forsvaret mørbanket på de fleste plan, og da er det vel strategisk rett og banke inn den siste spikeren!!!
    Ukraina har vel ikke hatt mer eller bedre våpen enn det de har nå.. samt at de nok har de beste rådgiverne tilgjengelig ifra NATO sin side (liker jeg og tro)

    Slava Ukraini !!
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    8.396
    Antall liker
    9.406
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    At de har tilgang på det beste innen taktisk og strategisk rådgivning som NATO kan by på er nok ganske så sikkert. Kombinert med bedre våpen, flere og bedre soldater, samt kontinuerlig oppdatert intel så vil jeg tro hammeren blir temmelig tung når den faller.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    horrorstory! (neida, det er ikke tysk naivitet; kynisme er ordet.)
    jeg gjør assosiasjoner – men de er usammenliknbare – med trumps kuppforsøk; bare at i tyskland la de landet klart for «slakt», og det var den politiske og økonomiske elite som meget godt visst hva de gjorde. det er i slike øyeblikk en også kan undres på elitens «hat» til folket; etter oss sier de (aka elite) kommer kaos (aka det det amorfe følelsesstyrte massemennesket). men er det ikke elitene som i like stor grad, kanskje større, som leder oss inn i faenskapet? a case study.

    den er litt lang:

    Det er onsdag, like etter elleve, da Klaus Müller ankommer stedet som er blitt et symbol på tysk naivitet. Til «symbolet på uaktsomhet», som han kaller det. Rehden, et lite samfunn i Niedersachsen. Det visste han heller ikke før for noen måneder siden.
    Lederen for Federal Network Agency går ut av en mørk BMW, tar på seg jakken og gir et kort TV-intervju ved fabrikkporten. Da får han en brannsikker kjeledress, hjelm, briller og, viktigere, øreklokker. Den går rett dit det bråker. Der hvor råvaren presses ned i bakken, som skal beskytte den tyske industrien mot stillstand. Og folk fra å fryse. Naturgass.
    1. oktober må Tysklands gasslagre være 80 prosent fulle. Nitti prosent 1. november. Dette er nå lovpålagt, men også av grunn. For i Tyskland blir det ikke bare kaldere om tre måneder, som hver høst. I Tyskland og Europa er det ingen som vet hvor lenge gass vil fortsette å komme fra Russland. Renner det fortsatt om høsten? Vil det fortsatt flyte om halvannen uke når vedlikeholdet på Nord Stream 1-rørledningen, som etter planen skal starte på mandag, er over? Du vet ikke engang om det i morgen fortsatt vil strømme ut av rørledningene som har forsynt Tyskland med billig energi i flere tiår.
    Ingen vil utelukke muligheten for at Tyskland snart kan oppleve en gasskrise. En situasjon der for eksempel enkelte selskaper må stenge av gassen. Gass kan bli så lite at prisene vil stige enda raskere enn de allerede har steget. Den bayerske statsministeren Markus Söder snakket nettopp om en "slags gasstriage", med sin vanlige alarmisme. "Vi er i en gasskrise," sa økonomiminister Robert Habeck.

    Når Klaus Müller går gjennom en svingkors og går inn i lokalene i Rehden, er Tysklands gasslagre i gjennomsnitt 63 prosent fulle. I Rehden, landets største lager, som var kontrollert av et tysk Gazprom-datterselskap frem til april, er tallet kun 23 prosent. Mer enn for noen uker siden, men fortsatt alt for lite. Fordi Rehden er det desidert største lageret i Tyskland. En femtedel av den totale lagringskapasiteten får plass her.
    Müller går nå rundt i fabrikklokalene i kjeledress, sammen med Eduard Schmitke, administrerende direktør i driftsselskapet Astora. Gass er også usynlig i Rehden. Og det er lagret her under jorden. Så ikke mye å se. Bare rør, ventiler, advarselsskilt, en figur av St. Barbara, gruvedriftens skytshelgen, som tilsynelatende ikke kunne gjøre noe heller, og noen få gassturbiner som høres ut som flymotorer og også fungerer på lignende måte. Her er turbinene, sammen med kompressorer, med på å presse naturgassen inn i de bittesmå porene i berglag to kilometer under jorden. "To kilometer, utrolig," sier Klaus Müller.
    Som leder av Federal Network Agency er du faktisk ansvarlig for å fremme konkurranse i de tyske infrastruktursektorene. Telekommunikasjon, energiindustri, post. Hvis brevportoen økes, må myndighetene godkjenne det, og de tar ikke feil å si at dette alltid har vært en av de mer profilerte datoene. Federal Network Agency jobbet mer i bakgrunnen. Som leder for nettverksbyrået er Klaus Müller nå blitt et lands krisesjef. Åtti prosent av tiden hans går med til gass, sier han.
    Da hans myndighet tok Gazprom Germania og dermed også naturgasslageret i Rehden under mottak i begynnelsen av april, var fyllingsgraden her under én prosent. Butikken var uvanlig tom i fjor sommer og høst, enda mer tom enn andre butikker. Det plaget lenge ingen, i politikken, i industrien, i samfunnet. Helt til Putin startet krigen i Ukraina og vissheten om at gassen fra Russland alltid strømmet tok slutt.
    Mindre enn én prosent? Eduard Schmitke nikker. Og hvis utseendet hans ikke er villedende, vil han sannsynligvis foretrekke å være gass i dette øyeblikket. Men Müller takker Schmitke og hans folk. De gjør jobben sin. De fyller gass i en lagertank. Og de fortsetter, nå som de ikke lenger tilhører en investor som heter Gazprom Germania, men til et nystiftet selskap hvis navn sier hva de må gjøre nå: «Securing Energy for Europe».
    Den føderale regjeringen har gitt 15 milliarder euro slik at lagerfasiliteter som Rehden kan fylles opp så raskt som mulig. Mye måtte ryddes opp før gassen kunne strømme igjen. Hva gjør du når lagerkunder, som i tilfellet med Gazprom-datterselskapene, bestiller og betaler for kapasiteter, men ikke bruker dem til å fylle på gass? Hvordan sier du opp disse kontraktene? Hvor kommer pengene til gassen fra? Og hvem skal handle nå? Mr. Müller har allerede nok å gjøre. Det har vært en løsning siden begynnelsen av juni: Den såkalte markedsområdesjefen, et selskap som heter Trading Hub Europe, kjøper gassen med penger fra Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

    Siden det er avklart har de pumpet gassen inn i fjellet i Rehden på maksimal effekt. Hvis det fortsetter å komme like mye gass som før, sier Schmitke, kan det fungere med de 80 prosentene innen oktober. Men det blir trangt. I slutten av september skal også lageret i Rehden gjennomgå vedlikehold. Du har nå økt kraften litt igjen. Matematisk ville det fortsatt mangle to eller tre dager.
    Mange gasslagre består av huler, kunstig skapte underjordiske hulrom som kan fylles med gass veldig raskt. Rehden er et porelager. Fordelen: den passer mye. Ulempen: det tar mye lengre tid å fylle. Og du trenger gigantiske krefter til det.

    Alt er bra, sier de her. Men det fungerer bare så lenge det kommer nok gass i rørledningene som lageret er koblet til. Hos lageroperatøren kan de ikke si nøyaktig hvor råvaren de fyller ut kommer fra. De måler for tiden høyere brennverdier, noe som tyder på at andelen russisk gass har falt. Russisk gass har litt lavere brennverdi enn gass fra for eksempel Norge. Det er et naturprodukt.
    Hvor lenge vil russisk gass fortsette å strømme, og hva vil skje når den stopper? Kan den erstattes fullstendig med gass fra Norge, fra Nederland? Med gass fra Qatar og Amerika som skal ankomme tyske flytende gassterminaler som ikke engang eksisterer ennå? Hva skjer med prisene hvis Russland leverer enda mindre, eller ikke noe mer? Med energimarkedene truet av en "Lehman Brothers-effekt", som økonomiminister Habeck advarte? Dette er spørsmålene nå. Og sannheten er: ingen kan egentlig svare på det. Ikke engang Klaus Müller.
    Hva han vet: Tyskland er fortsatt avhengig av russisk gass. Det kommer nå an på hver kubikkmeter som trykkes inn her. Og for hver kubikkmeter som ikke brukes. Han kunne ha sett på nivåene på datamaskinen i Bonn. Müller kom til Rehden for å sende meldinger: Det er alvorlig. Og det som skjedde her må ikke gjentas.
    Spørsmålet om hvor Tysklands største gasslager ligger kan ha vært noe for spørsmålet om én million euro i Günther Jauchs quizshow frem til februar 2022. Akkurat som spørsmålet om hvem som driver og kontrollerer det. Russland? For langsøkt, er det ikke? Men det var akkurat slik det var. Historien om Rehden viser også hvor mye den tyske energiforsyningen har blitt undergravd av Russland. Gassen? Kom for det meste fra Russland. Viktige rørledninger? Drives av datterselskapet til et selskap hvor Gazprom Germania hadde 50 prosent inntil konkurs. Operatøren av det største minnet? Et datterselskap av Gazprom Germania. Kundene som bestilte lagerkapasiteten, men som ikke fylte opp? Her blir det litt mer komplisert. Ingen vil nevne navn. Du har kontrakter, sier Schmitke. «Handels- og forretningshemmeligheter», sier Müller. Men når du spør om dette kan være datterselskaper av et russisk energiselskap, er det ingen som rister på hodet. Det er nesten som Harry Potter, navnet til motstanderen hans, mørkets fyrste, heller ikke får uttales: Lord Voldemort. Du vet hvem.

    Det mest skremmende er at det handler om et sted som Klaus Müller sier er en del av Tysklands forsyningssikkerhet. Det er også viktig for å forsyne Nederland. Som Astoras hjemmeside sier det: «Stor. Større. Rehden.» De pleide å kunne skryte av det. Nå er det hovedsakelig et problem. Uten de tjue prosentene som passer inn i dette lageret, kan ikke Tyskland overholde den nye loven for energisikkerhet.

    Fra dagens ståsted er selvfølgelig alt lett å si. Fram til 24. februar var ingen egentlig interessert i hvor uavhengig den tyske energiforsyningen er. Industri, politikk og privatkunder var først og fremst opptatt av at energien skulle flyte, og så billig. Hvorfra var det av underordnet betydning. Akkurat som spørsmålet om hvem som driver det som nå kalles "kritisk infrastruktur".
    Stedet som representerer denne nærsyntheten er i et område hvor du faktisk kan se veldig langt. Åkrene strekker seg til horisonten. Her vokser korn, poteter, mais, asparges, blåbær. Og noe annet ble funnet under denne jorden på 1950-tallet: gass. I flere tiår gravde Wintershall-selskapet det opp fra dypet. Energi til det økonomiske mirakelet. Selskapet, som hadde tilhørt det tyske kjemikalieselskapet BASF siden 1969, måtte stoppe finansieringen på begynnelsen av 1990-tallet. Det var ikke nok gass igjen. Rehden ble utnyttet. Men det var langt fra over.
    De underjordiske lagene av stein ble omgjort til et reservoar som kan inneholde rundt fire milliarder kubikkmeter gass. Den hadde blitt tatt ut herfra i flere tiår, og nå ble det pumpet inn gass. Lageret i Rehden ble brukt til å kompensere for svingende gassforbruk om vinteren. Og for å tjene penger, fordi gass kunne lagres her til lavere priser om sommeren og selges dyrere om vinteren. Og hvis det føderale økonomidepartementet og Federal Network Agency ikke tar feil, er det i hvert fall mistanke om at Rehden sist ble brukt til å forberede en krig i Europa. Å utpresse Tyskland. Et land som inntil nylig kjøpte 55 prosent av naturgassen sin fra Russland. Klaus Müller vil si det senere: «I ettertid tror jeg du må si: noen visste nøyaktig hva han gjorde».

    Det er skilt ved inngangen til lagerområdet. Astora står på den, operatørens navn. Det var noe annet under navnet inntil for noen uker siden. Du kan fortsatt se det hvis du står rett foran skiltet. «En del av Gazprom Germania Group», står det, dekket med blå tape. Eduard Schmitke hadde maskert det. Han kom til Tyskland i 1992 som en avdød gjenbosetting fra Russland. Han snakker også russisk. Men det var nå veldig viktig for ham at det ikke lenger var noen russiske navn på fabrikkporten. "Ta bort alt," sa han. Det er ikke mulig at Gazprom fortsatt er der oppe. Ikke bare fordi Putin bomber Ukraina. Ikke bare fordi det nå var ubehagelige spørsmål for Astora-ansatte. Men også fordi Russland selv sanksjonerte Gazprom-Germania-datterselskapet Astora. Frem til februar ville det ha vært mer en overskrift for postillonen.

    Da hadde kjemikaliekonsernet BASF blitt enige om en utveksling med Gazprom. Russerne bør få aksjene i BASF-datterselskapet Wingas og dermed i naturgasslagre som Rehden. Det energihungrige tyske kjemikalieselskapet skal ha en eierandel på 25 prosent i to gassfelt i det vestlige Sibir. Avtalen kom på et tidspunkt da tysk industri først og fremst så Russland som en energileverandør. Og en partner. Altså gasslagring mot gassforekomster. Fra dagens perspektiv kan man si: forsyningssikkerhet mot høyere profitt. Lagringsvirksomheten var ikke lenger spesielt lukrativ, og det lønnet seg ofte ikke engang for operatørene å bygge opp reserver. Det er nå klart for mange hvorfor Gazprom fortsatt var interessert i gasslagrene.
    Tre måneder etter avtalen mellom BASF og Gazprom annekterte Putin Krim. Kansler Angela Merkel kunngjorde at hun vil fundamentalt gjennomgå Tysklands energiforsyning og redusere avhengigheten av Russland. Noen måneder senere ble en Boeing 777 skutt opp fra himmelen over Ukraina og drepte 298 mennesker.
    I desember 2014 kunngjorde BASF at avtalen med Gazprom ikke ville bli noe av. "Eiendelsutveksling mellom BASF og Gazprom vil ikke bli gjennomført," sa gruppen. Ikke ennå.
    Et år senere, i oktober 2015, kom det en ny pressemelding. «BASF og Gazprom gjennomfører en eiendelsbytte.» Gazprom-gruppen, som allerede hadde 50 prosent av BASF-datterselskapet og dets lagerfasiliteter, har nå en eierandel på 100 prosent. Det tyske kjemikalieselskapet fikk 25 prosent av de sibirske gassfeltene, som det fortsatt har gjennom datterselskapet Wintershall-DEA.

    "Du kan ikke forvente at kommersielle selskaper tar på seg suverene oppgaver," sa den tidligere BASF-sjefen og daværende styreleder, Jürgen Hambrecht, i et nylig intervju med Der Spiegel, om Riesling og fisk, som det ble rapportert. Og Sigmar Gabriel, som godkjente avtalen som økonomiminister? SZ ønsker ikke å svare på noen spørsmål. Han hadde svart på alt om det, han hadde «ikke mer å tilføye». I de siste ukene har Gabriel fremfor alt sagt at noen beslutninger var nødvendige for å forhindre en krig i Ukraina allerede i 2014. Ved et nylig arrangement sa han også: «Tiår med suksess har gjort mange av oss arrogante».
    Arrogant?

    Det var «uaktsomt» det som skjedde med dette stedet, sier Klaus Müller nå i Rehden. Han ønsker ikke å dømme feilene andre har gjort, ingen navn. Bare så mye: "De smarte er selvkritiske og angrende og alle vet at det var en feil."
    Salget av minnet i 2015 var ikke den eneste feilen. Fram til februar 2022 var det knapt noen som brydde seg om at dette minnet var tomt. Du kunne ha sett det. Det sier Müller mellom rør og turbiner. "Det har aldri vært mangel på åpenhet her."

    At lageret i Rehden var tomt, og uvanlig tomt, kunne sees på operatørens hjemmeside. Det var i internasjonale databaser. Hver dag. Oktober 2021, oppstart av fyringssesongen, fyllingsgrad: 9,45 prosent. Gasslagertanker er vanligvis fulle på denne tiden av året. 24. februar 2022, dagen krigen startet: 3,7 prosent. 19. mars 2021: 0,95 prosent.
    Ingen kan foreløpig bevise at Russland bevisst lot lagringsanlegget gå tomt. Mange lager var tomme fordi Russland, i motsetning til vanlig, knapt tilbød ekstra gass på spotmarkedet i fjor. Men faktum er: Da krigen startet, ble landets viktigste gasslager tappet. Og det var ingen måte å endre det på.
    Han ble selvfølgelig også overrasket over tomheten på loftet, sier Eduard Schmitke foran fabrikkporten. Men hva skulle han ha gjort? Hva hadde det vært jobben hans å gjøre? Nei, tenker han. Schmitke sammenligner selskapet sitt Astora med en parkeringsplass, noe Astoras pressetalspersoner også sier. De selger plass til kunder. Og det spiller ingen rolle om kunden bruker den. Så lenge han betaler.
    Og var det ikke et moralsk ansvar å slå alarm? Moralsk sett gjør ordet ham sint.

    Det største lageret i landet, bare en parkeringsplass som ingen brukte? Klaus Müller setter seg kort i en sittegruppe før han drar tilbake til Bonn. Han byttet kjeledressen med drakten igjen. Parkeringsplass? Morsom sammenligning, synes han. «Vi har parkeringsplasser som sand ved sjøen sammenlignet med gasslagre.» Og det er ikke til å sammenligne i det hele tatt. Det er nå et spørsmål om tysk industri kan fortsette å produsere denne vinteren. Om hva som skjer med energiprisene, som allerede er vanskelige for mange å betale. Og de fleste av dem får fortsatt mye høyere regninger.

    Så han brydde seg virkelig ikke om tomheten på loftet? Han ringte selvfølgelig til Gazprom, sier Eduard Schmitke. Det må ha vært i januar, han husker ikke sikkert. I alle fall spurte han hva som egentlig foregikk. "Gazprom-ansatte ble også ganske overrasket over denne utviklingen," minnes han. De ville ha sagt at de ville gi det videre. Men så hørte han ikke noe mer.
    For hans "parkeringsplass" gjorde det uansett ikke noe. Alt ble betalt for. Og privat? Bekymret han seg ikke. Men så var han glad, sier han, at han nettopp hadde bestilt en peis.

    (fra sz; Jan Schmidbauer)

    nå er de blitt som små barn; politikere definerte det hele som privatøkonomisk greie, privatøkonomene (basf) sier at det ikke er deres ansvar å bedrive politikk. elitesnakk.
     
    Sist redigert:

    BurntIsland

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.02.2006
    Innlegg
    9.032
    Antall liker
    13.299
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    3
    Koser meg med å leseoversettelser av motløse russiske militærbloggere i dag. Ukrainas nyvunne evne til å sette fyr på russiske ammunisjonsdepot har gjort inntrykk.
    Denne fx.
     
    Sist redigert:

    mteinum

    Æresmedlem
    Ble medlem
    29.05.2007
    Innlegg
    10.166
    Antall liker
    4.010
    Sted
    Øya
    Torget vurderinger
    1
    Dmitri la ut denne tidligere i dag:


    Nå begynner det å komme mer informasjon om hvem som ble rammet av dette.

    • Chief of Staff of the 22nd Army Corps (military unit 73954, Simferopol) , Major General Nasbulin;
    • commander of the 20th motorized rifle division (military unit 22220, Volgograd), Colonel Gorobets;
    • Chief of Staff, First Deputy Commander of the 20th Motor Rifle Division Colonel Kens;
    • head of the operational department of the headquarters of the 20th MRD , Lieutenant Colonel Koval;
    • Chief of Artillery of the 20th Motor Rifle Division, Lieutenant Colonel Gordeev.

    1657566032787.png
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    8.396
    Antall liker
    9.406
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    For et episk nederlag og for en monumental ydmykelse for Putler å måtte motta våpenassistanse fra et land og folk han utvilsomt ser på som barbarer og undermennesker og som inntil nylig baserte seg nærmest utelukkende på russisk materiell.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.142
    Antall liker
    14.689
    Gass, gass, gass.

    Handler nå på over 170 EUR/MWh - prisen har mer enn doblet seg på en måned på stadig økende frykt for enda mer stans i russiske leveranser. NordStream I er nede for planlagt vedlikehold nå om dagen og skal i utgangspunktet være i drift 21. juli. Det er en frykt for at den ikke kommer igang igjen etterpå, og da har EU og spesielt Tyskland Et Stort Problem. De som mener å ha greie på det estimerer at prisen vil stige til 230-250 EUR /MWh dersom det blir full stopp. Da er det nok mye som stopper opp i EU også.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.265
    Antall liker
    4.072
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    med en slik prisøkning så ser jeg for meg at det ikke kommer til å stå på viljen til å finne løsninger som ellers ville vært for kostbare å tilby til tyskerne.
     

    OKA

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.03.2002
    Innlegg
    1.305
    Antall liker
    442
    Sted
    Bergen
    Vi burde ha bedre ledningsnett og overføring av el her i Norge. Mindre sløsing med høyverdig el-energi er også på sin plass . Det er helst under kriser vi reagerer. Sakte krypende global oppvarming har tydeligvis ikke vært skremmende nok...
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.219
    Antall liker
    4.616
    Gass, gass, gass.

    Handler nå på over 170 EUR/MWh - prisen har mer enn doblet seg på en måned på stadig økende frykt for enda mer stans i russiske leveranser. NordStream I er nede for planlagt vedlikehold nå om dagen og skal i utgangspunktet være i drift 21. juli. Det er en frykt for at den ikke kommer igang igjen etterpå, og da har EU og spesielt Tyskland Et Stort Problem. De som mener å ha greie på det estimerer at prisen vil stige til 230-250 EUR /MWh dersom det blir full stopp. Da er det nok mye som stopper opp i EU også.
    Det kommer vi til å merke på strømprisene, vil jeg tro.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.142
    Antall liker
    14.689
    Det kommer vi til å merke på strømprisene, vil jeg tro.
    Det er et relativt lite problem i denne sammenhengen forsåvidt. Siden staten stikker av med inntektene i Norge kan den i prinsippet bare velge å kaste passe mye penger på problemet. Om det ikke her er nok kraft tilgjengelig (lite sannsynelig, men helller ikke umulig) så blir det ganske slitsomt her på berget også.

    Det er er langt mer alvorlig om Europa rett og slett ikke har nok energi, da må etter hvert en del stenges ned for å få ned forbruket - som enten vil skje ved ren rasjonering eller at prismekanismen sørger for det selv. Det blir kanskje første store test på hvor godt den nåværende noenlunde unisone fronten mot Russland faktisk holder. Det er betydelig risiko for resesjon, kraftig økning i arbeidsledighet, sosial uro og så burtetter om det blir skikkelig ille, og det kan det jo bli. Det kan også gå etter forholdene noenlunde greit - det eneste som er sikkert er at usikkerheten er svært stor. Og at det kommer til å bli mye selvransakelse i Tyskland som helt på egen hånd har satt seg i det uføre de nå befinner seg og som kan bli mye verre.

    De får håpe på en mild vinter med mye sol og vind. De har ganske nylig vedtatt nødlovgivning for å starte opp kullkraftverk som i utgangpunktet var stengt ned for å spare gass. Det samme har også Nederland, UK, Tjekkia og Østerrike gjort.
     
    Sist redigert:

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.453
    Antall liker
    5.127
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    • Haha
    Reaksjoner: 2xJ

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    det er vel ingen grunn til ikke å tro at putin kjører gassgreia som virkemiddel der det gjør som vondest. det at tyskerne og vel andre fikk igjennom at den turbinen skulle få bli returnert, spiller vel egentlig liten rolle; det er et stykke maskineri som vel bare kan ordne opp med gassleveranser til tyskland. det eneste som skjer er at putin flirer av svakhet, og ellers gjør som han vil. har, tror jeg ingen betyding i putins gassplaner for tyskland. så får de tyske eliter nok en påminnelse om hvem de satset på for nødvendig infrastruktur.

    ellers ble jeg litt overrasket over en uttalelse fra Chemie-Präsident Christian Kullmann i et intervju i sz, der han avslutter:
    I Tyskland har vi blitt for komfortable og for fulle på vår velstandspute de siste tiårene. Velstand og økonomisk vekst er nå på randen. Dette landet er uforberedt på å gi avkall. Vi må nå jobbe hardere igjen for å forsvare status quo. Det største problemet som vi for tiden diskuterer offentlig er spørsmålet om flyene kan ta av i tide for å få folk på sommerferie. Det er symptomatisk.

    hvis det er mentaliteten, så ligger vi dårlig an…

    den kjemiske industrien bruker mye gass, men ikke all denne industrien er samfunnskritisk, etter hva jeg forstod. («Politikkens forrang gjelder her. Uansett er deler av kjemisk industri – og jeg sier det åpent – ikke systemviktig. Vi trenger snarest beslutninger nå: vi går tom for tid.») ellers ber tyskerne nå om solidaritet. det er visst noen grekere som løftet på hodet…
     
    Sist redigert:

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.346
    Antall liker
    8.808
    Torget vurderinger
    1
    i tillegg har vi «realistenes» høysang: might makes right. som om det skulle gi russerne noe som helst av «rett»; ukrainere kan jo påberope seg det samme.

    merkelig gjeng disse «realistene»
    Merkelig argument ja. Vi hadde jo disse "realistene" tidligere her i tråden. Man skulle gi etter for Russland fordi de er en supermakt - makta rår. Merkelig at det samme tydeligvis ikke gjelder Russland. USA er udiskutabelt klodens største supermakt + NATO. Det er et argument for at Russerne skal kapitulere ut fra samme prinsipp. Men prinsippfast har aldri disse "realistene" vært.....
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.453
    Antall liker
    5.127
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    JUNE 13, 2022, 11:40 AM
    The political scientist Robert Gilpin once wrote that “no one loves a political realist.” His lament seems especially apt today, as the ongoing tragedy in Ukraine has spawned an uptick of realism-bashing. A small sample: Anne Applebaum and Tom Nichols of the Atlantic, Columbia University professor and fellow FP columnist Adam Tooze in the New Statesman, University of Toronto professor Seva Gunitsky, and Michael Mazarr of Rand Corp. Even Edward Luce of the Financial Times, who is consistently one of the most insightful observers on U.S. and global policy, recently opined that “the ‘realist’ school of foreign policy … has had a terrible press recently, most of it richly deserved.”

    Much of this ire has been directed at my colleague and occasional co-author John J. Mearsheimer, based in part on the bizarre claim that his views on the West’s role in helping to cause the Russia-Ukraine crisis somehow make him “pro-Putin” and in part on some serious misreadings of his theory of offensive realism.

    Another obvious target is former U.S. Secretary of State Henry Kissinger, whose recent comments urging peace talks with Moscow, a territorial compromise in Ukraine, and the need to avoid a permanent rupture with Russia were seen as a revealing demonstration of realism’s moral bankruptcy. As I explain below, Kissinger is an outlier within the realist tradition, but he’s still a convenient foil for its critics.

    The irony here is hard to miss. Realists of various stripes repeatedly warned that Western policy toward Russia and Ukraine would lead to serious trouble, warnings that were blithely ignored by those who claimed that NATO’s open-door policy would lead to lasting peace in Europe. Now that war has broken out, lives are being lost, and Ukraine is being destroyed, you would think proponents of open-ended NATO enlargement would have set aside their idealistic illusions and think about these issues in a hard-nosed, realist fashion. Yet the opposite has occurred: The people who got it right are singled out for attack, while those who believed that enlarging NATO would create a vast zone of peace in Europe are insisting that the war continue until Russia is totally defeated and greatly weakened.

    This phenomenon isn’t all that surprising, insofar as realism has never been popular in the United States. It is recognized as an important tradition in the study of international relations, but it is also the object of considerable animosity. In 2010, for example, University of California, San Diego professor David Lake’s presidential address to the International Studies Association criticized realism and other paradigms as “sects” and “pathologies” that divert attention from “studying things that matter.” Back in the 1990s, when many believed liberal values were spreading around the world, the political scientist John Vasquez published a lengthy article in American Political Science Review claiming that realism was a “degenerative” research program that ought to be discarded.

    So why do so many people dislike realism so intensely? I might not be the most objective judge on this issue, but here’s what I think is going on.

    Realism is a rather gloomy perspective on politics, even in its more benign versions. It assumes that people are irredeemably flawed and that there is no way to eliminate all conflicts of interest among individuals or the social groups they form. Moreover, all versions of realism highlight the insecurity resulting from the absence of an overarching global authority that can enforce agreements and prevent states from attacking one another. When violence is a possibility, human groups of all sorts—be they tribes, city-states, street gangs, militias, nations, states, etc.—will look for ways to make themselves more secure, which means they will be strongly inclined to compete for power.

    Contrary to what some critics maintain, realists do not see these features as iron laws that determine every move a state might make. Nor do they believe that cooperation is impossible or that international institutions are of no value, and they certainly don’t think that humans lack agency or the ability to make different choices as they strive to protect their interests. Realists simply maintain that international anarchy (i.e., the absence of an overarching central authority) creates powerful incentives for rivalry and competition among states—incentives that are difficult to manage or overcome.

    It’s not hard to understand why many people are reluctant to embrace such a pessimistic view of the human condition, especially when it appears to offer no clear escape from it. But the real question is this: Is this is an accurate view of international politics? When you consider the conflict and strife that have occurred throughout human history and continue to this day, and the tendency for states to worry about their security, the prima facie case for realism is strong.

    Second, realism’s emphasis on power politics leads many people to assume its proponents as overly fixated on military power and inclined to favor hawkish solutions. But this view is simply false: Apart from Kissinger (who was a hawk during the Vietnam War and backed the U.S. invasion of Iraq in 2003), the most prominent realists have generally leaned dovish. George F. Kennan, Reinhold Niebuhr, Walter Lippmann, Hans J. Morgenthau, and Kenneth Waltz were all early critics of U.S. involvement in Vietnam, and their scholarly successors were among the more prominent voices opposing the Bush administration’s march to war against Iraq in 2003.

    Third, realism is also seen as indifferent or even hostile to ethical or moral considerations. There is a grain of truth in this charge, insofar as realism’s theoretical framework does not incorporate values or ideals in any explicit way. As the name implies, realism tries to engage with the world “as it really is,” not as we might like it to be. Yet as Michael Desch and others have pointed out, most realists are also guided by profound moral commitments, and they are conscious of both the tragic nature of international politics and the importance of trying to act morally despite the pressures to act otherwise. For realists, noble aims and good intentions are not enough if the resulting choices lead to greater insecurity or human suffering.

    Fourth, realism is unpopular in the United States because it runs counter to the widespread belief in American exceptionalism—the idea that the United States is uniquely moral and always acts for the greater good of humanity. For realists, the need to remain secure and independent in a world lacking a central authority often leads states with very different characteristics to act in strikingly similar ways. The United States and the former Soviet Union could not have been more different in terms of their domestic orders, political ideologies, and economic systems, for example, but the pressures of competition during the Cold War led each to form and lead large alliances, promote their respective ideologies wherever they could, build tens of thousands of nuclear weapons, intervene in many other countries, fight destructive proxy wars, and assassinate foreign leaders. Locked in competition, these two very different countries produced rather similar foreign policies.

    To be sure, realists recognize that domestic politics are not irrelevant and that there are important differences between, say, Nazi Germany on the one hand and Edwardian Britain on the other. But where idealists are quick to divide the world into “good” and “bad” states—and to blame the world’s problems almost entirely on the latter—realism recognizes that even well-established democracies will do horrible things to others when they believe their vital interests are at stake.

    Back in the 1960s, for example, the Johnson administration was so worried that South Vietnam would become part of the communist world that it sent nearly half a million troops across the Pacific to fight there; 58,000 of those soldiers didn’t return. The U.S. military used napalm and Agent Orange and dropped some 8 million tons of ordnance on the country. When that didn’t work, the Nixon administration invaded Cambodia, undermining its fragile government and unwittingly helping the genocidal Khmer Rouge regime to gain power. Vietnam was a weak country and more than 8,000 miles from the continental United States, yet its leaders managed to convince themselves these actions were necessary for U.S. national security.

    In July 1979—less than a decade later—the Carter administration became alarmed when a popular uprising in Nicaragua toppled pro-American dictator Anastasio Somoza, much as the Maidan uprising in Ukraine toppled pro-Russian President Viktor Yanukovych in February 2014. When it came to power in January 1981, the Reagan administration responded by organizing and arming a rebel army—the Contras—much as Russia has backed separatist militias in Ukraine. Nicaragua was a poor country with a population of barely 4 million people, yet U.S. officials saw it as a serious threat. Some 30,000 Nicaraguans died in the Contra War—equivalent to losing approximately 2.5 million Americans as a percentage of the country’s population.

    These examples of past U.S. misconduct do not justify what Russia is doing today in the slightest. If we are consistent, all these actions (to include the invasion of Iraq) should be roundly condemned on both strategic and moral grounds. Nonetheless, they are a reminder that governments of all types will do brutal things when they feel threatened, even if their fears are sometimes illusory. But in a country like the United States, which sees itself as uniquely virtuous and where top officials rarely admit mistakes or accept responsibility for them, reminding people that U.S. leaders have sometimes acted much as Russian President Vladimir Putin is acting today is probably not be the best way to win them over.

    This phenomenon is especially powerful in wartime, when the understandable desire to rally popular support encourages governments to describe their own cause as wholly just and to portray their opponents as the embodiment of evil. To suggest that prior U.S. actions might have had something to do with the tragedy in Ukraine does not excuse Putin’s decision to invade or the conduct of the Russian armed forces, but it is bound to trigger a harsh reaction from those seeking to frame the conflict as a simple morality play between a brutal aggressor and an innocent victim and the latter’s well-intentioned and equally innocent friends.

    Realists recognize that evil acts occur and that some states behave worse than others, but they also understand that all states compete for security in an imperfect world and that no country’s conduct is beyond reproach. For this reason, realists see diplomacy and compromise as critical tools for managing disagreements and resolving differences without the use of military force. By contrast, if evil leaders or regimes bear sole responsibility for all the trouble in the world—as liberals, neoconservatives, and other idealists maintain—the only solution is to eliminate the evildoers once and for all. The problem, alas, is that trying to get rid of governments you deem evil tends to get a lot of people killed. And in some circumstances—like the current war in Ukraine—it could lead to a wider and more dangerous conflict.

    Finally, realism tends to be unpopular because its proponents have an annoying tendency to be right. Not all the time, of course, because foreign policy is a complicated activity in which uncertainty is pervasive and the various theories that can help guide policymakers are crude instruments at best. For example, most realists—myself included—were surprised that NATO survived and expanded beyond the Cold War.

    But realists were right about NATO enlargement, dual containment in the Persian Gulf, the war in Iraq, Ukraine’s ill-fated decision to give up its nuclear arsenal, the implications of China’s rise, and the folly of nation-building in Afghanistan, to note just a few examples.

    That’s not a bad record, especially when compared to realism’s many critics. But I doubt it will make realism more popular, even if most states continue to act more or less as realism depicts.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn