Ballen har vært hos meg noen uker nå. Det neste vi ville få kontroll på var klipping på strømbegrensning i lave impedanser. Klipping på spenning har fungert fint lenge. I de to første grafene nedenfor klipper den symmetrisk på +/- 43 V, dvs 30.4 V RMS og 114 W i 8 ohm når toppene på sinus-kurven såvidt berører spenningsbegrensningen. Målt effekt ved f eks 1 % THD+N vil naturlig nok bli en del høyere, ettersom en sinus allerede er bra toppkuttet når den gir 1 % forvrengning. Grafene viser hva som skjer ved +/- 20 V (!) på inngangene, 9 dB gain, 8 ohm last, hhv 1 kHz og 10 kHz. Grå kurve er over lasten etter utgangsfilteret, grønn kurve før utgangsfilteret. Lilla kurve er ut av drivertrinnet. Komplett fravær av drama.
1 kHz:
10 kHz:
Men det er en litt annen historie når LM4780 treffer sin interne strømbegrensning på 11.5 A og struper ned for å beskytte seg selv. Det forstår ikke drivertrinnet og feedback-kretsen som ligger rundt forsterkeren, så drivertrinnet forsøker å piske på for å få utgangstrinnet til å følge korrekt bølgeform. Noe lignende vil skje hvis IC'en blir så varm at den termiske beskyttelsen slår inn. Driverkretsen vil se en forvrengt bølgeform ut av utgangstrinnet og dra til så hardt den bare greier for å korrigere det. Dessverre vil utgangstrinnet nekte å adlyde, så drivertrinnet vil bare drive seg selv i klipping i forsøkene på å få kontroll.
Eksempel, +/- 3 V input, 10 kHz, 20.6 dB gain, 8 ohm last:
4 ohm:
Men i 2 ohm:
Her klipper den på +/-23 V på utgangene, dvs ved utgangstrinnets strømbegrensning på 11.5 A i 2 ohm. Drivertrinnet pisker på som en gal uten at det oppnår så veldig mye. Utgangstrinnet greier nok å beskytte seg selv her, men det kan gå verre utover høyttaleren.
En tilnærming kunne jo være å ignorere hele greia og insistere på at denne tingen ikke skal brukes med last under 4 ohm. Den er virkelig ikke designet for det. Men om vi slipper den ut i verden på egen hånd kommer en eller annen før eller senere til å gjøre nettopp det, så det bør være en sikkerhetsventil her mot "påregnelig misbruk".
Så vi kokte i hop en liten sikkerhetsventil, og da blir det slik i stedet, samme signal og last som over. Grå kurve er signalet på utgangene, lilla er ut fra drivertrinnet. Det klipper jo fortsatt, men signalet på utgangene er nær en firkantbølge ved +/- 11.5 A. Spikes i den grønne kurven er fra det induktive utgangsfilteret som hikker til ved brå endringer i strømretning, forresten. Og ja, det er motsatt polaritet på denne kurven enn i forrige.
Litt lavere signal og mindre brutal klipping på strømbegrensningen, slik at kretsen rekker å hente seg inn igjen for hver periode, her 1 kHz, fortsatt i 2 ohm:
Mest sannsynlig vil eventuell strømbegrensning inntreffe i bassen, både pga spektrumet av et musikksignal og pga impedansekurven i en typisk høyttaler, så her 100 Hz, grundig strømklippet i 2 ohm:
Det der er selvsagt ren mishandling av en forsterkerkonstruksjon som egentlig er ment for å drive effektive høyttalere med 8-16 ohm impedans og 95-100 dB følsomhet, men forsterkeren bør helst ikke bli så pottesur at den setter fyr på høyttalerne i protest selv om den blir utsatt for noe slikt. Derfor, sikkerhetsventil.
Men denne sikkerhetsventilen har en liten kostnad i økt støy, siden det er et par ekstra komponenter i kretsen. Interessant nok var kostnaden mye mindre enn jeg hadde forventet, formodentlig fordi sikkerhetsventilen er inne i feedbackkretsen og dempes av ~75 dB NFB når den ikke behøver å trå til. Simulert total støy nå 6.0 uV, midt mellom Benchmark (9 uV) og Topping (3 uV). Det gir ca 134 dB signal/støy-forhold. Tidligere har Armands målinger vist
lavere støy enn simuleringen, så det blir litt interessant å se om det fortsatt holder. Sist viste simuleringen 6.7 uV, mens målingen ble 5.8 uV. Om samme forholdstall fortsatt gjelder kan dette bli nærmere 5.2 uV og 135 dB SNR.
Støyspektrumet er fortsatt slik, med en viss noise shaping øverst.
Det er likevel ingen som har lyst til å høre på firkantbølger i bassen ved strømbegrensningen på 11.5 A. Om man vil ha en ren sinus ved full utstyring +/- 40 V i 2 eller 1 ohm forutsetter det hhv 21.5 og 43 A strømkapasitet. Det kan forholdsvis enkelt løses ved å sette to eller fire forsterkerkort i parallell.
Her to stk i parallell, +/- 4 V input, 20.6 dB gain, 2 ohm last, 412 uklippede watt. Den vil klippe på strøm ved 23 A, dvs +/-46 V = 32.5 V RMS = 529 W i 2 ohm. Da har den allerede klippet på spenning ved ca +/- 42 V = 29.7 V RMS = 442 W i 2 ohm, så strømklipping vil ikke skje før ved enda litt lavere lastimpedans, ca 1.8 ohm.
Vi minner også om at støyen faller med 3 dB for hver dobling av antallet i parallell, så denne dualen vil ha 134 + 3 = 137 dB SNR. En quad vil få 3 uV total støy og 140 dB SNR (i tillegg til å kunne gi smått usannsynlige 900+ watt i 1 ohm). Det vil helt ubeskjedent være et seriøst bud på tittelen som "verdens beste effektforsterker". Alt sammen i simuleringer, selvsagt, men dette begynner kanskje å ligne på noe som kan brukes også i den virkelige verden.