Ang omstilling & sånn.
Da vi overtok huset vårt i Oslo i 2012 hadde det en oljefyr, fascinerende nok også en svært moderne av sorten med virkningsgrad på angivelig over 90%, noe jeg er tilbøyelig til å tro på da fyrrommet ikke var spesielt varmt og røykgsstemperaturen var lav. Rundt de tider ble det annonsert et fremtidig forbud mot oljefyring i Norge, og det skulle tre i kraft i 2020, altså 8 år senere. Man må anta at man den gang mente at disse 8 årene var en rimelig tidshorisont for å gjøre denne omleggingen på. Fritt etter hukommelsen var det estimert rundt 13.000 slike anlegg i Oslo og så rimelig nok en del andre spredt rundtomkring. Da den begynte å hoste var jeg ikke særlig hypp på å betale flere titusenlapper for å få den fikseet, så den forsvant ut og med det kuttet vi vårt forbruk av fossile brensler med kanskje 2500 liter i året og vi gikk over til elektrisitet assistert av en luft-vann varampumpe jeg i praksis fikk nesten gratis grunnet all Enova-støtten det utløste. Den var underdimensjonert og gir ikke allverdens bidrag, men den kostet nesten ingen ting.
Til sammenligning er det, som hva spesielt SV og Rødt ivrer for, å på nasjonalt nivå gjennomføre en gigantisk oppgradering av nasjonens boligmasse en formidabel oppgave. Om ikke annet enn grunnet den enorme mengden håndverkertimer (uten t, takk til Fela...) som er nødvendig for å gjøre dette om det blir snakk om etterisolering og mer omfattende tiltak. Det er neppe spesielt vanskelig å spå hva som skjer med prisen på å få utført slike tjenester dersom noe slikt skal gjennomføres raskt - det er vel allerede en ganske stor mangel på faglært arbeidskraft innen håndverkene. Som en liten bonus må man anta at de samme partier mener at dette er fine eksempler på yrkesgrupper som burde få bedre betalt enn hva de gjør i dag også, ordentlie arbeidere som de tross alt er.
Nasjonen skal altså, en masse, motiveres til å investere et tårn av penger for å spare på strøm som samtidig skal være kjempebillig. Å etterisolere en enebolig til noe i nærheten av moderne standard koster fort flere hundre tusen kroner og, gitt kjempebillig strøm som det skal være, så overstiger ganske fort kapitalkostnaden på noe slikt hva man eventuelt kan spare i strøm. Husk at det er svært lite sidne prisen skal være garantert veldig lav hele tiden til alle alltid. Det kommer selvsagt ikke til å skje, da med mindre det kommer massive offentlige støtteordninger som da i praksis blir en overføring av offentlige midler til virksomheter innen byggefaget, varmeteknikk, elektrikere og dets like. Jeg tar det omtrent for gitt at Rødt og SV ikke har tenkt særig nøye gjennom hva det er de faktisk foreslår.
Om staten vil besørge solceller på taket vårt, en kraftigere varmepumpe med dertil tilhørende elektrikerarbeid, ytterligere etterisolering av huset og bytte ut vinduene fra 80-tallet for meg så skal jeg selvsagt vurdere det. Men å tro at vi skal være villig til å betale mange, mange hundretusener for dette for å spare på strøm som har en garantert makspris på 30 øre / kwh kommer selvsagt aldri til å bli aktuelt. Om vi klarer å kutte forbruket vårt med la oss si 10.000 kWh / årlig ved å gå all-in på noe slikt, så vil vi da, med en pris på 30 øre / kWh får en besparelse på hele 3000 kroner i året på strømregningen. I tillegg spare ca 5000 på nettleien. La oss være rause og runde oppover til 10.000 spart i året. Rentekostnaden alene ved å gjøre noe slikt ordentlig blir kanskje 20.000 i året etter skatt.
Dette er sleggeregnet og man kan alltids justere litt på forutsetningene for å få et svar som er mer eller mindre gunstig, men det sier noe om hvor mye søtte man må kunne få for at det skal kunne regnes hjem.