De holder på. Bak mur så her litt stjæling hvis noen skulle være interessert...
Olje- og gassfelt står i kø for å skru på strømbryteren. Om ikke lenge er hele Utsirahøyden og Sleipner Øst elektrifisert via Johan Sverdrup-feltet. Den årlige kraftbruken, bare i dette området, blir større enn for hele Stavanger.
www.aftenbladet.no
Strømkrisen uroer mange, og hvis Norge kommer i en situasjon hvor det ikke er nok energi tilgjengelig kan Olje- og energidepartementet erklære kraftrasjonering.
Hvis det blir rasjonering, skjer ikke det før utpå våren i april-mai. Folk trenger ikke være redde for at strømmen skal forsvinne i vinter, melder NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) på
egne nettsider.
Men, det er mye strøm som går med når oljenæringen skal kutte utslipp og Norge nå klimamål, bekrefter NVE-rådgiver Dag Spilde.
– Nå som Melkøya er oppe og går igjen, vil det normalt sett gå med 10 TWh kraft fra land til petroleumsnæringen i Norge i 2022. Hvis mange av planene fremover blir realisert, kan dette øke til 15 -16 TWh i 2030. Usikkerheten er betydelig i dette anslaget. Det kan både bli høyere og lavere.
– 10 TWh strøm er mer enn det brukes i Oslo, forteller Spilde.
Equinor: - Gjør vårt beste
På spørsmål om Equinor frykter at det kan komme strømrasjonering til vinteren, sa Equinor-sjef Anders Opedal for to uker siden at selskapet er i
tett dialog med myndighetene om dette.
For hvis Equinor må spare strøm ved å kutte i produksjonen på felt som drives utelukkende på strøm, vil dette påvirke Equinors gassleveranser.
– Vi gjør vårt beste for å være en sikker og pålitelig leverandør av energi, spesielt i en tid med energikrise og høye priser, forklarer Eskil Eriksen, som er pressekontakt i Equinor.
– Kan det blir aktuelt å «gå for halv maskin» f. eks på Johan Sverdrup-feltet for å spare strøm?
– Felt som er elektrifisert som Troll A, Johan Sverdrup og Martin Linge produserer hver dag store mengder olje og gass. Å redusere produksjonen for å spare strøm, vil bety mindre energi i markedet, da store mengder olje og gass ikke vil nå forbrukerne. Dette vil forsterke problemene ytterligere, sier Eriksen til Aftenbladet.
Feltene som er elektrifisert er designet med kraft fra land fra dag en, og har dermed ikke gassturbiner eller andre alternativer energikilder installert, forklarer han.
Nær halve produksjonen på el
Å elektrifisere sokkelen fører til høyere strømpris. Det sier tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen til Aftenbladet. Han er siste mann i en lang rekke som nå kritiserer regjeringens klimapolitikk.
Elektrifiseringen av sokkelen fortsetter, tross strømkrisen.
Det var beskjeden fra olje- og energiminister Terje Aasland tirsdag. En elektrifiserings-stopp vil lede til en avvikling av olje- og gassnæringen, mener statsråden.
Allerede i 2023 kan nærmere halvparten av den totale produksjonen av olje og gass på sokkelen komme felt med kraft fra land, ifølge
Oljedirektoratet.
Kårstø-strøm forsyner plattform-»by»
Tilbake til Utsirahøyden og Johan Sverdrup-feltet. De første plattformene har produsert, i hovedsak olje, siden oktober for tre år siden. Gigantfeltet til 83 milliarder kroner var nedbetalt på 16 måneder. Strømmen som driver feltet leveres i kabel fra Kårstø i Tysvær.
Før jul kommer fase 2 i drift. Da trengs det enda mer strøm fordi også feltene Edvard Grieg, Ivar Aasen, Gina Krog og Sleipner skal elektrifiseres gjennom Johan Sverdrup-kabelen.
Det ble feiret med kake da Stortinget presset gjennom at ikke bare Johan Sverdrup-feltet, men alle feltene på Utsirahøyden, skal elektrifiseres.
Totalt kuttes 1,15 millioner tonn CO₂ i årlige utslipp gjennom avtalen som ble presentert av daværende olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) i oktober 2019.
– Utbygging av Johan Sverdrup fase to pågår, vi planlegger for oppstart i fjerde kvartal. De andre feltene på Utsirahøyden, utover Johan Sverdrup, vil kobles inn når ny kraftforsyning fra land er klar til å settes sikkert i drift, sier Eskil Eriksen i Equinor.
En kabel med kapasitet til å levere 100MW offshore er omfattet av Johan Sverdrup fase 1. Fase to vil omfatte en ny kabel med kapasitet til å levere 200MW offshore.
- 100 MW tilsvarer et årlig forbruk på over 0,8 TWh, ifølge NVE. Det er nesten like strøm som det brukes i Sandnes. Dobbelt så mye som det brukes i hele Haugesund.
- 300 MW tilsvarer 2,5 TWh i årlig strømforbruk, ifølge NVE. Når hele Utsirahøyden og Sleipner Øst er elektrifisert kan forbruket nærme seg 3 TWh. Til sammenligning ble det i 2021 brukt 1,8 TWh strøm i Stavanger.
NB: NVEs regnestykke: 100 MW * antall timer i året 8760 timer, men justert ned mot 8000 timer for å ta hensyn til jevnlig vedlikehold og annen stans. 0,8 TWh
Equinor jobber nå videre med elektrifisering av Troll B og C (Troll Vest) og delelektrifisering av Sleipner, samt Oseberg Feltsenter og Oseberg Sør. Utslippskuttene som ventes bare på Troll Vest tilsvarer rundt én prosent av totale utslipp i Norge (rundt 50 millioner tonn), ifølge Equinor.
Strømmen til elektrifisering skal hentes i to kabler fra Kollsnes i Øygarden utenfor Bergen. Statnett advarte om at «driftssituasjonen i området allerede er anstrengt, og at det ikke er driftsmessig forsvarlig å tilknytte de omsøkte anleggene til dagens nett». NVE støttet synet, men Equinor fikk likevel konsesjon etter energiloven.
Equinor ba i konsesjonssøknaden om at det ble åpnet for at kabelgrøften forberedes for ikke to, men inntil fire kabler. Dette for blant annet å legge til rette for at en ny stor utbygging mellom Alvheim- og Osebergfeltene eventuelt skal kunne benytte samme kabelgrøft som Troll B og C, Oseberg Sør og Oseberg feltsenter.