NRK-Debatten om fattigdom gikk uten Arbeiderpartiets deltakelse - etter åtte forespørsler fra Fredrik Solvangs redaksjon. Det har ført til kraftige reaksjoner internt i Ap, der man nå sørger for at det aldri skal skje igjen.
www.dagbladet.no
Dagens leder fra Aftenbladet..
AFTENBLADET MENER: Ap- og Høyrepolitikerne som ikke hadde tid til å stille i Debatten i NRK, bør se den i opptak. Stortinget kan ikke bare se på at stadig flere ikke klarer seg økonomisk i hverdagen.
www.aftenbladet.no
Debatten på NRK1 er en av landets viktigste sendeflater for politisk debatt. Derfor var det påfallende at regjeringspartiene Ap og Sp, samt landets største parti, Høyre, glimret med sitt fravær tirsdag kveld.
Da ville programleder Fredrik Solvang utfordre dem på hvordan det kan være riktig å stramme inn på ytelsene til dem som har minst i det norske samfunnet akkurat nå, når prisstigning og renteøkninger allerede setter økonomien deres under hardt press.
Forbruksforskningsinstituttet SIFO har gjort en ny beregning, som viser at under 50 prosent av husholdningene i Norge er definert som «trygge», i den forstand at de er i stand til å takle økende priser og andre uventede, plutselige belastninger på privatøkonomien.
130.000 husholdninger (på en eller flere personer) er ille ute allerede nå, altså har de akutte økonomiske problemer og får ikke endene til å møtes. Det er en økning fra 2 prosent til 6 prosent av husholdningene i landet på ett år.
280.000 husholdninger defineres som «slitere», som står i umiddelbar fare for å møte veggen økonomisk. Denne gruppa har økt fra 5 prosent i fjor til 11 prosent i år.
Og nesten 900.000 husholdninger er i risikosonen, for eksempel fordi de har høy gjeld og derfor kan risikere å få akutte problemer hvis renta stiger mer eller hvis de tjener mindre framover.
Fire modige kvinner sto fram i programmet og fortalte om sin økonomiske hverdag. Det gjør dypt inntrykk å høre om mora som på frikveldene sine sitter hjemme under et pledd og spiser to brødskiver i løpet av dagen, for å spare litt til dagene hun er sammen med datteren sin.
For bak statistikken og de overordnede analysene befinner det seg enkeltpersoner. Mange, ja langt de fleste av disse, har ikke personlig skyld i de problemene de opplever nå. Prisene på lån og matvarer og drivstoff og strøm og klær fastsettes på grunn av forhold de ikke har innflytelse på.
Det er derfor det trengs politikk. Politikk som utjevner og fordeler, slik at alle får være med. Vi har en regjering som har sagt at nå er det vanlige folks tur. Da må den levere på det løftet. I et samfunn styrt av et sosialdemokratisk parti, og der Staten er steinrik, er det opprørende å se den handlingslammelsen som tilsynelatende har bredt seg i Stortinget.
Ap bør ikke være overrasket over at det er partiene til venstre for dem som innkasserer gevinster hos velgerne. Partiet kan ikke sitte og se på at helt vanlige folk faller utenfor.