Alt til hus og bolig Strømprisene?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • 4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    7.008
    Antall liker
    12.967
    Sted
    Interiore Simplicitate
    2. Han foreslår at dette skal løses ved at fortjenesten inndras til staten. Nå er det jo Statnett som innkasserer flaskehalsfortjenesten og Statkraft som står for det meste av produksjonen, begge deler haijn stat, og de rødgrønnes ekstraordinære grunnrenteskatt med tilbakevirkende kraft inndrar også fortjenesten fra kommunalt eide kraftverk til statskassen. Da er vel problemet allerede løst, da?
    Han foreslår litt mer enn det:

    Staten eier grunnrenten via konsesjonsloven og kan justere skatten ved å skille mellom bruk av vannkraft i Norge og eksport. La norsk vannkraft få beholde en del grunnrente, men staten må hente inn all grunnrenteverdi av vannkraft (og vindkraft) som eksporteres. Da vil produsentene prioritere salg til norske kunder og strømprisen blir (mye) mindre påvirket av EUs strømpris. Grunnrenten kan da også komme norske strømkunder til gode ved at den finansierer dagens nettleie.

    For det første skille mellom bruk av vannkraft i Norge og eksport, dessuten ville vel konsekvensen av det han skriver bli at norske kunder ville få langt lavere og med forutsigbare strømpriser. Uten å først betale inn til staten, og så få almisser/strømstøtte tilbake.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.627
    Antall liker
    3.051
    Hvordan tror du noe slikt vil slå ut på produksjon av naturressurser som ikke kan magasineres? Som all vind og noe vann
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    talking points fra statkraft:

    «Viktige kraftkabler

    Et felles europeisk kraftmarked er viktig for å stabilisere prisene og å drive forbruket over mot fornybar energi, men hadde ikke vært mulig å realisere uten kraftkablene mellom de nordiske landene og resten av Europa. Kraftkablene bidrar også til forsyningssikkerheten.

    – Uten kablene ville strømprisen variert mer og vært betydelig høyere på vinteren når forbruket er størst. Selv et land som Norge, som i normalår er selvforsynt med vannkraft, tjener på disse kablene. Dersom vi ikke hadde kunnet importere strøm til Norge, ville risikoen for kraftunderskudd ha presset kraftprisen opp selv i år med normale nedbørsmengder. Vi ville også manglet muligheten for å selge kraft til utlandet når vi har overproduksjon, sier Mæland.

    – Norge tjener på å handle. I våte år tjener vi på å selge overskuddskraft, og i tørre år kan vi kjøpe rimeligere kraft fra utlandet. Dette bidrar til god ressursutnyttelse og til å sikre oss en stabil og forutsigbar kraftforsyning. Det er bra for alle.»

     
    • Wow
    Reaksjoner: SAL

    SAL

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.10.2006
    Innlegg
    3.619
    Antall liker
    4.661
    Torget vurderinger
    10
    Svindel og bedrag!

    Mvh.
    SAL
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.256
    Antall liker
    40.789
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    For lite overføringskapasitet til å dekke hele behovet i Sør-Norge med billig vindkraft. Statkraft må spe på med litt vannkraft for å dekke inn resten, og de vurderer at vannkraften i magasinene er verdt mer enn vindkraft som må brukes her og nå. Vannet kan også spares til en dag det ikke blåser og prisene er høyere. Da blir det prisen på alt sammen, inkludert den importerte vindkraften. Differansen innkasseres av Statnett som en flaskehalsgevinst. Ka-Ching, sier Vedums statskasse, igjen.
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.196
    Antall liker
    1.269
    Sted
    '
    For lite overføringskapasitet til å dekke hele behovet i Sør-Norge med billig vindkraft. Statkraft må spe på med litt vannkraft for å dekke inn resten, og de vurderer at vannkraften i magasinene er verdt mer enn vindkraft som må brukes her og nå. Vannet kan også spares til en dag det ikke blåser og prisene er høyere.
    Altså en spekulativ pris drevet av forventningsverdier og ønske om fortjeneste.
    Statkraft kunne, hvis de hadde villet, eller fått beskjed om det, solgt vannkraften til en lavere pris.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.627
    Antall liker
    3.051
    Det er vel litt problematisk da det er mange lokale kraftverk som ikke er eid av statkraft, da ryker det mange utbyttekroner til kraftkommuner.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.256
    Antall liker
    40.789
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Ja, men de kronene blir også inndratt til statskassen gjennom Vedums ekstraordinære grunnrenteskatt som ble innført fra 1 januar med tilbakevirkende kraft fra september, selv om fristen for høringsuttalelser om samme er i dag. Om det likevel skulle være igjen noen kroner etter det motregnes de med kutt i statlige tilskudd til kraftkommunene. Den eneste gode krone er den som befinner seg i statskassen, ser det ut til.

    En del SP-ordførere er ikke synlig imponerte.
     

    Dr_BASS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.12.2013
    Innlegg
    5.662
    Antall liker
    2.340
    Sted
    Rælingen
    Torget vurderinger
    4
    Det er et jævlig godt poeng
    Så lenge det ikke er vannmangel, kablene importer for fullt og prisene fortsatt er lavere i utlandet, er det veldig synlig hva som skjer.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.168
    Antall liker
    14.715

    I et brev til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap), kommer Statnetts konserndirektør Gunnar Løvås med en krystallklar advarsel om ikke å tukle med kraftmarkedet, skriver DNs søsterpublikasjon Europower.

    Med økende strømforbruk og svært dårlige utsikter til en tilsvarende økning av produksjonen, vil det norske kraftoverskuddet være borte om bare fire år, mener selskapet, som har det operative ansvaret for at det skjer noe når man trykker på lysbryteren.

    Hvis regjeringen fikler med markedsmekanismen, slik enkelte både på venstre og høyresiden i politikken ivrer for, kan det gå riktig galt. Om ikke strømmen blir borte, kan det bli nødvendig med rasjonering.

    Statnett ber også politikerne om å få fart på investeringer i vannkraft. Mangel på kraft på kalde vinterdager er ifølge Statnett den mest akutte trusselen det norske kraftsystemet står overfor. Da er mer vannkraft, som kan gi strøm når man trenger den, det åpenbare svaret.

    Det er for så vidt ikke noe nytt i dette. Både effektunderskudd og generell energimangel i Norge og resten av Norden har vært gjenstand for flere analyser og rapporter, både fra Statnett og NVE. Men at dette uttrykkes i klartekst i et brev til statsråden, forteller at politikeralarmen har gått i Statnett.

    Det er ikke det minste rart. For å skaffe inndekking i budsjettet for inneværende år har regjeringen valgt å introdusere en avgift som i realiteten konfiskerer overskuddet i kraftselskapene når strømprisene er høye. Det vil i beste fall utsette nye vannkraftinvesteringer.

    Og i den grad regjeringen har forsøkt å forsvare den markedsbaserte kraftforsyningen, har det vært et temmelig halvhjertet forsvar. Fra Sp-hold er det kommet gjentatte oppfordringer om å ta kontroll på vannkraften. På tampen av fjoråret snakket lederen for Aps energiutvalg, Kari Nessa Nordtun, i VG om et «dysfunksjonelt» strømmarked og behovet for «kraftige begrensninger av markedsaktører».

    Entusiasmen for en kvikk fiks på høye strømpriser ser bare ut til å bli matchet av viljen til å lage politikk for å øke forbruket ytterligere, enten det er storstilte vyer for nye batterifabrikker, eller den pågående elektrifiseringen av sokkelen som hvert år spiser en bit av det norske kraftoverskuddet.

    Økende etterspørsel og stagnerende tilbud er oppskriften på noe, men det er neppe på levelige strømpriser.
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.196
    Antall liker
    1.269
    Sted
    '
    Giske presser Støre: − Dere må banke på i Brussel

    TRONDHEIM (VG) Trond Giske samlet onsdag styret i sitt lokallag i Trondheim for å feire en ny milepæl i lagets historie. Han presser igjen Støre-regjeringen på strøm,

    Han sier de har prioritert tre områder: Strøm, pensjon og kampen for de som har minst.
    – Vi fattet vedtak i Nidaros allerede i fjor vinter hvor vi krevde at det må tas kontroll over eksporten av kraft. Det kommer til å bli et sentralt krav inn mot landsmøtet i partiet i mai.


     
    • Liker
    Reaksjoner: SAL

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.168
    Antall liker
    14.715
    Det sentrale poenget i brevet fra Statnett er at etter norske energilovgivning så har alle som vil rett på tilkobling til nettet "uten ubegrunnet opphold" så lenge det er plass i nettet. Situasjonen er da altså at Statnett er pliktig til å gi tilgang til økt forbruk, men det er ingen som er pliktig til å øke produksjonen. Selv om mot all formodning politikere nå skulle kaste seg rundt å prøve å bygge ut mer produksjon så tar det årevis før denne produksjonen er klar til å produsere, og imens kommer forbruket bare til å øke.

    Statnett ber politikere revidere energiloven for å forhindre at dette skjer, samt ber de om å få fingeren ut for å få forgang i utbygging av produksjon. Så langt har både denne og forrige regjering stort sett gjort det stikk motsatte.

    Det er slik politisk styring, som det mases om, faktisk ser ut i praksis.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Det sentrale poenget i brevet fra Statnett er at etter norske energilovgivning så har alle som vil rett på tilkobling til nettet "uten ubegrunnet opphold" så lenge det er plass i nettet. Situasjonen er da altså at Statnett er pliktig til å gi tilgang til økt forbruk, men det er ingen som er pliktig til å øke produksjonen. Selv om mot all formodning politikere nå skulle kaste seg rundt å prøve å bygge ut mer produksjon så tar det årevis før denne produksjonen er klar til å produsere, og imens kommer forbruket bare til å øke.

    Statnett ber politikere revidere energiloven for å forhindre at dette skjer, samt ber de om å få fingeren ut for å få forgang i utbygging av produksjon. Så langt har både denne og forrige regjering stort sett gjort det stikk motsatte.

    Det er slik politisk styring, som det mases om, faktisk ser ut i praksis.
    politisk styring er bl.a. at en skal kunne tukle med kraftmarkedet, som altså statnett sier at ikke må skje, på tross av at dette markedet er politisk skapt, og ingen naturlov som en ikke kan gjøre noe med. og det er nettopp dette kampropet om politisk styring gjelder.

    Det kan muligens komme som et sjokk for noen, at det at noe gjøres politisk, ikke er det samme som at det dermed bare finnes én løsning; det fins faktisk god og dårlig politikk, og det er liksom essensen i den politiske kampen; finne den gode løsningen. men det forutsetter altså at noe gjøres til gjenstand for politiske avgjørelser, og ikke tjenesteutsettes til det anonyme og amoralske markedet.
     
    U

    utgatt19288

    Gjest
    Og hva tenker Giske om at vi har kraftunderskudd fra 2026

    Ifølge Statnett vil Sør-Norge få et kraftunderskudd allerede i 2026 på grunn av kraftig økning i forbruket av elektrisitet: «Elektrifisering av petroleumsvirksomhet, ny industri (batterifrabrikker) og datasentre står for mesteparten av denne veksten», skriver Statnett.
     
    Sist redigert av en moderator:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.168
    Antall liker
    14.715
    politisk styring er bl.a. at en skal kunne tukle med kraftmarkedet, som altså statnett sier at ikke må skje, på tross av at dette markedet er politisk skapt, og ingen naturlov som en ikke kan gjøre noe med. og det er nettopp dette kampropet om politisk styring gjelder.

    Det kan muligens komme som et sjokk for noen, at det at noe gjøres politisk, ikke er det samme som at det dermed bare finnes én løsning; det fins faktisk god og dårlig politikk, og det er liksom essensen i den politiske kampen; finne den gode løsningen. men det forutsetter altså at noe gjøres til gjenstand for politiske avgjørelser, og ikke tjenesteutsettes til det anonyme og amoralske markedet.
    Stadig forverring av den norske kraftbalansen er et resultat av politisk styring. Jeg tipper at sannsynligheten for at politikere sakte men sikkert ville ha innsett dette uten siste tids prisbaluba er tilnærmet lik null. Ditto med interne flaksehalser i det norske høyspentnettet og avgrunnen mellom ambisjonene på forbrukssiden og produksjonssiden. Det ser mer og mer ut som om politikere har levd helt frkoblet fra realitetene på bakken, men nå har fått seg en oppvåkning. Advarslene fra Statnett og NVE er ikke noe nytt, men like vel har det blitt gjort mindre enn ingen ting fra politisk hold - da i betydningen av at det ble stoppet for muligheten til å søke om utbygging av vindkraft i 2019 (nå gjenåpnet, men kommunene har veto).

    At reguleringsprossessene tar årevis er også et resultat av politiske beslutninger. Det tar fort 10 år med utredninger, ekstern kvalitetssikring, klagebehandleringer og mange runddanser i forvaltningen og politisk før bygging av noe i det hele starter. Dette systemet er i sin helhet politikerskapt.

    Da det var kraftkrise i Midt-Norge tidlig på 2000-tallet (da var prisene tidvis ennå høyere enn nå, men det var mer kortvarig) var også i praksis politisk vedtatt på tross av advarsler fra fagetatene. Den gang var det stor økning i forbruket, ikke ny produksjon og dårlig overføringskapasitet inn til området. Alt dette var kjent, like vel besluttet politikere det de besluttet. Nå er de altså på god vei til å gjøre det samme på nasjonalt plan og ingen av de har vært klar over det.

    Poltikere har ikke skjønt noesomhelst. Nå har de forhåpentligvis våknet.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    at de politiske avgjørelser som er tatt er litt hinsides, er jo nettopp et argument for at en ikke kan bli stående ved det en har gjort. det er bare en oppfordring til bedre politikk, ikke mindre politikk! og forutsetningen for det siste er at korta legges på bordet!

    du har en litt merkelig logikk av og til.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.168
    Antall liker
    14.715
    at de politiske avgjørelser som er tatt er litt hinsides, er jo nettopp et argument for at en ikke kan bli stående ved det en har gjort. det er bare en oppfordring til bedre politikk, ikke mindre politikk! og forutsetningen for det siste er at korta legges på bordet!

    du har en litt merkelig logikk av og til.
    Med "bedre politikk" menes, litt avhengig av hvem man spør, stort sett en eller annen variant av stabil, billig kraft i den mengde man måtte ønske å bruke til enhver tid og kutte ut det slemme kraftmarkedet". Et av poengene til Statnett er at noe slikt ikke er spesielt forenelig med visse grunnleggende fysiske forhold da det etter hvert blir krevende å levere nok effekt til enhver tid og nok energi over tid gitt den poltisk ønskede utviklingen i Norge. Det er forsåvidt mulig å vedta en annen ønsket utvikling, men det betyr stort sett ting som å drite i klimamålene, legge masse industrisatsing på is, subsidært gradvis avvikle kraftkrevende industri for å frigjøre kraft til andre fornål osv.

    I en slik situasjon har man i praksis to valg:
    - Tvungen rasjonering ved at noen kobles ut
    - Bruke prismekansimen for å få ned forbruket.

    Gitt at man skal elektrifisere store deler av samfunnet, noe det er bred politisk enighet om, så kommer Norge til å trenge store mengder elektrisk energi i årene fremover. Der man tilsynelatende finner "bedre politikk", altså på ytre venstre fløy, så er det liten til ingen interesse for å sørge for at det kommer mer produksjon inn i systemet. I følge mine kilder er det SV eller Venstre som i praksis har vært bremsen og som har sørget for at ting tar så mange år som det tar, avhengig av hvilken politisk sammensetning det har vært. Om Rødt får innflytelse en gang i tiden så kommer det ytterligere en brems der.

    Jeg har ennå tilgode å se noe som fremstår halvveis gjennomtenkt som en "bedre politikk", da utover diskusjonen om hvor mye av husholdningene skal skjermes, det er stort sett et rent politisk spørmsål. Problemet med reseten av sakskomplekset er at politikere nå for første gang på ganske lenge møter en problemsfære der de ikke kan ideologisere seg ut av den eller definere sin egen virkelighet. Ingen poltiker kan mane frem mer energi tilgjengelig med ren tankekraft, på andre områder der ting gjerne er litt mer diffust så kan man jo tenke seg til nesten hvasomhelst og så bruke mye tid og energi på å overbevise velgere om at ens tankeunivers er det riktige fremfor andre tankeunivers.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.379
    Antall liker
    18.893
    Torget vurderinger
    2
    Nå meldes straks "No soup for you" til EU, og så får vi et split-price system som sikrer politisk overlevelse her.

    Alt er politikk.


    Skjermbilde 2023-01-05 kl. 12.52.32.png
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.168
    Antall liker
    14.715
    Nå meldes straks "No soup for you" til EU, og så får vi et split-price system som sikrer politisk overlevelse her.

    Alt er politikk.
    Kanskje vi skulle ta gjetninger på når noe kommer ut av dette arbeidet? Energikommisjonen vil ha brukt ca et år når den leverer sin rapport nå i februar.

    Alles, utover statskassen og kraftkommuners våte drøm er selvsagt et toprissystem der det innenlandske kan surre og gå og så kan Norge eksportere dyrt til nabolandene når det passer seg slik, importere gratis overskuddskraft når forholdene ligger til rette for det og så blir alle glade og fornøyde, i alle fall på kort sikt og helst også til neste valg. Om de mener å finne en eller annen modell som er forenenlig med ymse gjenstår å se, men om vi rent hypotetisk antar at de klarer dette så melder det seg også en del problemer de må ta stilling til. Som f.eks hva som skal gjøres dersom Norge må importere fra Europa (normaltilstanden vi er på vei mot innen noen få år) og hvem som skal betale for dette, altså da kjøpe dyr kraft fra nabolandene og selge den billig innenlands. De får også en floke med at med lave, stabile og fine priser i Norge så blir det såder med investeringslysten i ny produksjonskapasitet, spesielt den som er rettet mot å betjene de timene hvor behovet er størst - altså effektutvidelser.

    Det er mange floker de må løse før de er i mål. Om de i det hele kommer dit gjenstår å se.
     

    Roald

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.06.2005
    Innlegg
    5.762
    Antall liker
    3.054
    Torget vurderinger
    1
    Og hva tenker Giske om at vi har kraftunderskudd fra 2026

    Ifølge Statnett vil Sør-Norge få et kraftunderskudd allerede i 2026 på grunn av kraftig økning i forbruket av elektrisitet: «Elektrifisering av petroleumsvirksomhet, ny industri (batterifrabrikker) og datasentre står for mesteparten av denne veksten», skriver Statnett.

    Hva Giske tenker om dette aner jeg ikke, men dette er idiotisk bruk av kraften, at man i det hele tatt vurderer elektrifisering av sokkelen er stup dumt det samme kan man si om datasenter, blir ikke mye arbeidsplasser av slik, akkurat som det ikke blir noen nevneverdig reduksjon av co2 av å frakte gassen til Europa og forbruke den der.

    Politikerne får få fingen ut for å endre lovverket slik at etablering av store datasentre for internasjonale selskaper ikke gir tilgang til billig råvare som kunne blitt til noe mye mer fornuftig for AS Norge.

    Batterifabrikk på norske hender vil jo tross alt gi arbeidsplasser og muligens en ekstra gevinst fremfor salg av strøm som råvare.

    Setter man samtidig ned foten for det unødige forbruket av energi til pyramidespillet kryptovaluta og i tillegg litt mer gulrot og intensiver har sparing av strøm ett stort potensiale.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.168
    Antall liker
    14.715
    Har doktoren en hellt annen standard for hva som kvalifiserer for "ypperlig" så lenge det handler om elkraft?

    Antall konkkurser åpnet i 2022 - 3000 som han viser til som en skandaløs effekt av strømprisene, er lavt. Det var ca 5000 konkurser i Norge både i 2018 og 2019 for eksempel. Nordpool finner heller ikke den dyreste kilowattimen i Europa og det er ingen, utover store tenkere som vedkommende og Spetalen som tror at hensikten med norsk kraftutveksling med omverdenen er å "forsyne Europa med energi". At han mener at norsk krafteksport er "uten betydning for EU" er en grei indikator på hvor lite fyren skjønner av hva han prater om. Å tro at Norges velstand henger på at vi historisk har hatt maginalt lavere kraftpriser enn omverdenen må man nesten være gammel industrinostalgiker på loftet i LO for å tro. Eksportkapasieten til Norge økte heller ikke med 40% da Norge vedtok tredje energimarkedspakke. Hva han mener med at Norge har overlatt råderetten over vannkraften til EU er heller ikke spesielt lett å se hvordan skal være tilfelle.

    Han misliker tydeligvis regjeringen og Støre, det må man jo få lov til, så får man selv vurdere om man synes fyrens begrunnelse av det er "ypperlig" eller ikke. Resten er ikke spesielt imponerende i alle fall.
     
    Sist redigert:

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.627
    Antall liker
    3.051
    Skjønner ikke den aversjonen mot datasenter og argumentet om at det ikke skaper jobber. Skaper riktignok ikke så mange jobber on-site men it næringen er en av raskest voksende næringene vi har. Når man i tillegg ser på den ustabile sikkerhetssituasjonen globen rundt med sabotasje av kritisk infrastruktur etc blir det enda viktigere å ha tilgang på regnekraft lokalt.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.379
    Antall liker
    18.893
    Torget vurderinger
    2
    Aillt e’ poltikk.


    Og signalbluss skytes opp.

    D8DA4DA9-2C32-47FB-AFA4-B5CBDD3DCDA7.jpeg
     

    Roald

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.06.2005
    Innlegg
    5.762
    Antall liker
    3.054
    Torget vurderinger
    1
    Ingen grunn til uro over dette, ut av EØS fortest mulig og få på plass en handelsavtale og få slutt på den økende avstanden til beslutningstakere, kan vel knapt komme et bedre tidspunkt å reforhandle på.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.645
    Antall liker
    7.326
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Ingen grunn til uro over dette, ut av EØS fortest mulig og få på plass en handelsavtale og få slutt på den økende avstanden til beslutningstakere, kan vel knapt komme et bedre tidspunkt å reforhandle på.
    Sorry bub - Totalhavariet til Storbritania etter Brexit burde belyse problemet med å kaste bort handelsavtalene med alle sine viktigste handelspartnere…
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.383
    Antall liker
    13.057
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Datasemtra skaper vel kun minimalt med arbeidsplasser i bytte for et svært høyt strømforbruk... I verste/beste fall er det vel snakk om en liten vaktmesterstab i turnus, og kanskje noen teknikere på dagtid/standby for å gjøre hot swap.... Markedssvadaen om flere hundre arbeidsplasser er reinhekla BS...
    I tillegg har vi allerede et par tilfeller av naboklager pga støy fra kjøleanleggene...

    At politikerne skjønner lite og stadig mindre av både det ene og det andre, - strøm, tog, helse, forsvar osv, - det meste, er vel hevet over tvil når vi ser kaoset som utbrer seg på de fleste fronter.... hvordan det er mulig å finne stadig flere rådgivere og konsulenter uten realkunnskap om hva de driver med, er en stadig større gåte...
    For en stadig økende del av politkere er tilsynelatende ego og pensjon den største drivkraften...
     
    • Liker
    Reaksjoner: SAL

    MML

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.02.2010
    Innlegg
    2.330
    Antall liker
    1.884
    Torget vurderinger
    1
    Hva Giske tenker om dette aner jeg ikke, men dette er idiotisk bruk av kraften, at man i det hele tatt vurderer elektrifisering av sokkelen er stup dumt det samme kan man si om datasenter, blir ikke mye arbeidsplasser av slik, akkurat som det ikke blir noen nevneverdig reduksjon av co2 av å frakte gassen til Europa og forbruke den der
    Jeg kan heller ikke forstå rasjonalet med denne elektrifisering. Diskuterte dette med en av prosjektlederne for dette på nyttårsaften. Jeg og flere kunne ikke helt forstå totalregnskapet for miljøet. Greit nok at det er bra for Norge isolert sett. Også et forståelig økonomisk for equinor pga diverse co2 avgifter osv. Han kunne imidlertid fortelle at alle utredningene og beregningene til equinor viste 80% total co2-reduksjon globalt for denne gassen som før ble brukt til offshore turbinen. Forstå det den som kan.
     

    Roald

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.06.2005
    Innlegg
    5.762
    Antall liker
    3.054
    Torget vurderinger
    1
    Sorry bub - Totalhavariet til Storbritania etter Brexit burde belyse problemet med å kaste bort handelsavtalene med alle sine viktigste handelspartnere…

    Er Storbritannia sunket i havet o_O EØS er da så mye mer enn handelsavtaler
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.627
    Antall liker
    3.051
    Datasemtra skaper vel kun minimalt med arbeidsplasser i bytte for et svært høyt strømforbruk... I verste/beste fall er det vel snakk om en liten vaktmesterstab i turnus, og kanskje noen teknikere på dagtid/standby for å gjøre hot swap.... Markedssvadaen om flere hundre arbeidsplasser er reinhekla BS...
    I tillegg har vi allerede et par tilfeller av naboklager pga støy fra kjøleanleggene...
    Norsk it sektor teller nå 110000 pluss ansatte og omsetter for 350mrd kroner, behovet ventes å dobles de neste årene, de fleste av disse er avhengige av datasentre, også i Norge.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.168
    Antall liker
    14.715
    Jeg kan heller ikke forstå rasjonalet med denne elektrifisering. Diskuterte dette med en av prosjektlederne for dette på nyttårsaften. Jeg og flere kunne ikke helt forstå totalregnskapet for miljøet. Greit nok at det er bra for Norge isolert sett. Også et forståelig økonomisk for equinor pga diverse co2 avgifter osv. Han kunne imidlertid fortelle at alle utredningene og beregningene til equinor viste 80% total co2-reduksjon globalt for denne gassen som før ble brukt til offshore turbinen. Forstå det den som kan.
    Skal ikke påstå at dette er mitt ekspertområde akkurat, men de aller mest effektive gasskraftverkene har en elektrisk virkningsgrad på noen og 60 prosent. På sokkelen varierer virkningsgraden mellom 20 og 40% i følge internett. Om man i tillegg slenger på varmegjenvinning kan man angivelig få total virkningsgrad opp mot 85-90% på et moderne kraftverk. På en offshore-installasjon er det ikke behov for all denne oversksuddsvarme så den går til kråkene. Så om man bruker ytterpunktene på dårligst mulig offshore og best mulig på land så begynner man kanskje å nærme seg et temmelig høyt prosenttall for forskjellen.

    Så under gunstige forhold er det rimelig langt fra å gå ut på ett hvor gassen faktisk brennes.
     

    duc916

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.09.2005
    Innlegg
    2.781
    Antall liker
    3.043
    Sted
    Vestfold
    Torget vurderinger
    3
    Norsk it sektor teller nå 110000 pluss ansatte og omsetter for 350mrd kroner, behovet ventes å dobles de neste årene, de fleste av disse er avhengige av datasentre, også i Norge.
    Det er greit nok, men datasentrene i seg selv generer svært få arbeidsplasser onsite.
    En virksomhet i Sør Norge har omlag 70 000 sluttbrukere. De har omlag 800-1000 itmedarbeidere. De har 2 datasentre, og for å håndtere de onsite er det 4 personer. 4 er mest for å kunne dekke opp ved fravær, ferier og lignende.
    De 800-1000 andre sitter spredd i Sør Norge og jobber via nett mot datasentrene. Det er disse 800-1000 medarbeiderne / arbeidsplassene det er interessant å få tak i.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.383
    Antall liker
    13.057
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Just precis, som svensken sa... men mesteparten av de 800-1000 er ansatt hos de firmaene som sysselsetter de andre 70000.....
    Datalagrings og pgm-vare sentra genererer i seg selv nesten ingen arbeidsplasser.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn