Bladde gjennom tråden nylig, og fant ovennevnte innlegg et par sider tilbake. Det finnes lite konkret info om de tidligste Seas-produktene, men disse ble fortrinnsvis kun brukt i Radionette-apparater, hvilket er en selvfølge for dem som kjenner historien og eierskapet til Seas. Jeg bestemte meg for å gjøre noen bildesøk på nettet, og her er litt av det jeg kom over:
Vis vedlegget 685557
Tysk annonse fra 1954. Modellnavnet minner om de eldre Hroswitha-høyttalerne fra Videbæk, og elementet kan være fra tiden før Seas lagde egne 10".
De tidligste Seas-modellene hadde nok chassis av presset stål. Jeg antar at produksjonen ble flyttet over på støpte chassis etter hvert som dette ble lønnsomt. Overgangen skjedde neppe samtidig over hele sortimentet, men sannsynligvis etter behov for hver enkelt chassisstørrelse. De eldste eksemplarene jeg har kommet over, er 8" fulltonehøyttaleren man finner i Radionette Symfoni (1949-), som til å begynne med hadde både presset stålchassis og "hesteskomagnet". I senere årganger finner man gjerne et støpt chassis der i stedet. Typebetegnelse finnes kun på nyere enheter; På de eldste finnes i beste fall kun produksjonsdato.
Vis vedlegget 685507
Vis vedlegget 685508
Riktig gamle Seas 8" fulltoneelementer: Til venstre innmaten i en Radionette Symfoni Super DX (1951-56), hvor elementet har hesteskomagnet og pressformet chassis. Til høyre innsiden av en Radionette Symfoni vegghøyttaler, hvor selve høyttalerelementet er datert 1955 og utrustet med støpt chassis samt en tidlig variant av TV-magneten.
På bilder av den opprinnelige Kurér-modellen fra Radionette (1950-), finner vi et 6" fulltoneelement. En av variantene jeg har kommet over har element som
ikke er malt i den typiske Seas-grå fargen, og kan muligens stamme fra tiden før Seas startet opp (
Videbæk/
Hroswitha?). Dette har ikke skruehull for montering, og blir i stedet festet med separate klemmer. Både et grålakkert stålvariant med skruehull og et støpt chassis dukker med tiden opp, og elementet får etter hvert navnet 15TV påstemplet. I de mer kompakte modellene av Kurér som kom senere, ble varianter av den ovale 19/13TV brukt, også disse med støpte chassis.
Et nyere eksempel fra "hifi-alderen" er mellomtonen 11F-M, som i opprinnelig utgave (H130 fra 1977) hadde presset stålchassis, og som kort etter (H143 fra 1978) ble bygd på et mer moderne støpt chassis. Sistnevnte finner vi i Seas Kit 403 og 603.
Elementene med 13 cm stålchassis ble fra ca. 1986 gradvis erstattet av 14 cm elementer med støpt chassis, men ble produsert på bestilling helt til midten av 90-tallet. Eksempler finner vi bl.a. i 13F-GM (mellomtonen i Seas Kit 503) og
P13RCY.
Enkelte chassistyper forble imidlertid i presset stål, og ble aldri oppdatert med støpegods. Dette gjelder bl.a. modeller med 5 cm og 28x17 cm chassis. Sistnevnte kom inn i Seas-sortimentet i 1961, skjønt fabrikken i Videbæk leverte elementer bygd på samme chassis til B&O før den tid. Diskantene på 5 cm kan ha kommet noe senere, men begge gikk av moten og forsvant omkring 1978. Utgaver med ferrittmagnet holdt det gående et par år til.
- H -