bambi
Æresmedlem
Litt mer om identitetspolitikk, denne gangen fra Esben Esther.
Har transliv noen betydning?
I mediene går det en debatt som går så langt som å si at vi ikke finnes. Ulike grupper fra ulike miljøer har gått i en hellig (?) allianse som benytter alles selvfølgelige ytringsfrihet til ytringer egnet til å skape angst, depresjon, selvskading og det som verre er.
Det offentlige ordskiftet rammer hundrevis helt personlig. Hvem kan føle seg velkommen i en kultur der nettopp din opplevelse av deg selv gjøres til gjenstand for hensynsløs offentlig debatt?
Det er forståelig at mange får engstelige og forvirrede tanker og kommer med skadelige ytringer og utredninger, ettersom de finner det uforståelig at noen kan oppleve kjønn på annen måte enn tissen skulle tilsi.
Nå er det likevel slik at tissen verken har styrings- eller vetorett i livene våre, bortsett ifra når vi må på do.
Å bli gjort mentalt syk og fratatt evnen til å vite hvem du er, trenger i utgangspunktet ikke være noen tiltenkt fordømmelse fra kulturens side, men effekten er fordømt ubehagelig og dypt krenkende.
«Diskriminering er å nekte enkeltpersoner og/eller grupper den likebehandling de ønsker», sa sosialpsykologen Floyd Henry Allport i 1954.
Personer som opplever kjønnsinkongruens, ønsker å bli tatt på alvor og bli trodd på at de faktisk vet hvem de er, og få den behandlingen de ønsker. Det får vi ikke.
Alle ønsker at helsetilbud skal utvikles av fagfolk og brukere. Her i Norge har alle som måtte være interesserte stemmerett.
Personer som opplever kjønnsinkongruens, ønsker samme respekt fra samfunnet som andre har. Det har vi ikke.
Personer som opplever kjønnsinkongruens, ønsker å justere kroppene sine slik at de blir bedre å bo i. Det er det bare noen som får.
Personer som opplever kjønnsinkongruens dør mer enn andre, mye fordi de ikke blir godt møtt verken i kultur eller helsevesen.
Vi, brukerne, har rikelig grunn til å kjenne at våre liv ikke betyr noe.
Meninger: Har transliv noen betydning?
Personer som opplever kjønnsinkongruens, ønsker å bli tatt på alvor og bli trodd på at de faktisk vet hvem de er, og få den behandlingen de ønsker. Det får vi ikke.
www.vg.no