Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.012
    Antall liker
    18.264
    Torget vurderinger
    2
    Lagt enda en torgdag/bygdefest bak meg i helgen og jeg sitter igjen med en følelse av skuffelse og frustrasjon, både på med selv og min forbannete trang til å stadig vekk prøve å gjøre ting litt annerledes og servere/selge noe nytt og en tilsynelatende økende desinteresse på nettopp ting som er nytt og annerledes.
    Full sympati oversendes.

    «Ka e’ ditta før nåke?»
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.169
    Antall liker
    4.670
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Full sympati oversendes.

    «Ka e’ ditta før nåke?»
    Når de spør så er de ja i hvertfall litt interessert ;)

    Måtte bare huffe meg litt etter en hel uke med forberedelser, osv. ;)

    Prøver også å holde prisene på et noenlunde grei nivå og ikke ta blodpriser som andre lokalprodusenter på markeder. Dette er riktignok ikke noe jeg lever av og jeg selger heller 20 boller til noe mindre penger enn 4 stykk til alt for høy pris. Folk skal ha råd til å kjøpe tingene mine.
    Selv om ingen ser nøye på en femkroning mer her eller der….
    IMG_5787.jpeg
     

    Dr_BASS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.12.2013
    Innlegg
    5.539
    Antall liker
    2.304
    Sted
    Rælingen
    Torget vurderinger
    4
    Men det er vel lite du solgte der som folk skulle ha vært skeptisk til?
    Alt hørtes jo kanongodt ut :)
    Ble sulten bare av å lese det
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.169
    Antall liker
    4.670
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Men det er vel lite du solgte der som folk skulle ha vært skeptisk til?
    Alt hørtes jo kanongodt ut :)
    Ble sulten bare av å lese det
    Det var ja super vær og det som gikk var iskaffe, kuleis, kanelsnurrer og noe bratwurst i lunsjtiden.
    Satt igjen med nesten alt av det andre som ikke gikk an å spise der og da. Heller ikke brødet solgte noe særlig og heller ikke rosin- eller sjokoladekringlene (pain aux raisin - wienerbakst med vaniljekrem og rosiner eller skololade)
    Solgte 1 flaske med gresskarkjerneolje og 1 beger med salt karamell. 🙄
    Jaja, jeg kan som sagt takke meg selv for noe av det. Alt for ambisjøs og for mange ideer noen ganger. 😉
    Må lære meg å spille safe og kun selge noe jeg er sikkert på at det selges.
    Siste gang, før Covid, sto jeg der med masse brød og bakst- sto på bakeriet i nesten 3 dager straight og så satt jeg igjen med 80% av baksten til slutt sånn at jeg var nødt til å pushe poser fullt med brød til en hundrelapp for i det minste få dekket utgiftene. Så denne gangen droppet jeg brødet med unntak av 1 type. En må ja ha noe brød hvis en står der som bakeri….
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.429
    Antall liker
    110.067
    Torget vurderinger
    23
    Problemet er lokasjonen. På landet er gjerne folk mer tilbakeholdne. Send det til meg! Jeg hsr ALDRI spist bedre pølser enn de du lagde til meg den gangen 🥰🥰
     

    Dr_BASS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.12.2013
    Innlegg
    5.539
    Antall liker
    2.304
    Sted
    Rælingen
    Torget vurderinger
    4
    Det var ja super vær og det som gikk var iskaffe, kuleis, kanelsnurrer og noe bratwurst i lunsjtiden.
    Satt igjen med nesten alt av det andre som ikke gikk an å spise der og da. Heller ikke brødet solgte noe særlig og heller ikke rosin- eller sjokoladekringlene (pain aux raisin - wienerbakst med vaniljekrem og rosiner eller skololade)
    Solgte 1 flaske med gresskarkjerneolje og 1 beger med salt karamell. 🙄
    Jaja, jeg kan som sagt takke meg selv for noe av det. Alt for ambisjøs og for mange ideer noen ganger. 😉
    Må lære meg å spille safe og kun selge noe jeg er sikkert på at det selges.
    Siste gang, før Covid, sto jeg der med masse brød og bakst- sto på bakeriet i nesten 3 dager straight og så satt jeg igjen med 80% av baksten til slutt sånn at jeg var nødt til å pushe poser fullt med brød til en hundrelapp for i det minste få dekket utgiftene. Så denne gangen droppet jeg brødet med unntak av 1 type. En må ja ha noe brød hvis en står der som bakeri….
    Hvor er du lokalisert?
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.169
    Antall liker
    4.670
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Aukra…
    og før du sier «ikke rart» - Jeg har klart å få solgt både den ene eller andre matvaren her omkring, særlig i førjulstiden. 😉 Men det ser litt ut som om det blir mindre interessant for folk flest i det siste. Strammere økonomi og sånt, klart det. Har du interesse for mat, handler du kanskje ikke de dyreste ting lenger eller hoppet over en fristelse her og der. Publikumet var mer interessert før.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.429
    Antall liker
    110.067
    Torget vurderinger
    23
    Aukra er nok ikke verdens navle... men et utrolig flott sted som mangler et par-tre tusen hippe innbyggere på å gjøre vogna til @slartibartfast en enda større suksess!
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.354
    Antall liker
    2.735
    Hvorfor må fisken være så dyr, mens kjøtt er så billig ? Det hjelper lite med kostholdsråd når det er "billig" å spise usunt.



    "Siden 2015 har prisen på for eksempel pølser steget med 10,5 prosent. Prisen på frossen torsk har i samme periode steget med 54,8 prosent.
    Prisen på rødt kjøtt har vel å merke steget med 31,8 prosent, men stigningen er blek sammenlignet med hvor mye prisen på fersk laks har steget: 73,4 prosent. Og prisen på frossen laks har blitt 44,1 prosent høyere."

    1687522807811.png

    Kostholdsrådene: - Hvorfor må det være så svinedyrt? (tv2.no)
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.584
    Antall liker
    2.972
    Det er jo det internasjonale markedet som styrer mye av prisen på fisk, er vel bare for Lars Erik å foreslå "billig laks til hele landet og til lik pris" og for dongen å avvikle markedet.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.011
    Antall liker
    12.650
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Nå har jeg ikke fulgt med i prisutviklingen av fraktmarkedet, men for få år siden var det i alle fall betydelig billigere å fryse fisken, og sende den T/R Kina for filetering, enn å bruke "norske" filetarbidere..... til tross for at både skinning og filetering i dag gjøres på fancy maskiner...
    Hvis vi så blander inn miljøavtrykk, blir jo dette riktig morsomt...
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    6.690
    Antall liker
    12.307
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Galskap er det uansett hvordan man ser på det, men med tanke på klimabelastningen er det jo helt hinsides. Vanskelig å forstå at den slags virksomhet ikke er avgiftsbelagt i tilstrekkelig grad til at det lønner seg å forelde her hjemme. Eller i det minste langt nærmere hjemme.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.927
    Antall liker
    10.441
    Nå har jeg ikke fulgt med i prisutviklingen av fraktmarkedet, men for få år siden var det i alle fall betydelig billigere å fryse fisken, og sende den T/R Kina for filetering, enn å bruke "norske" filetarbidere..... til tross for at både skinning og filetering i dag gjøres på fancy maskiner...
    Hvis vi så blander inn miljøavtrykk, blir jo dette riktig morsomt...
    Av en eller annen grunn så veide torsken mer når den kom tilbake fra Kina enn da den ble sendt. Sa noen noe om at den ble pumpet full av vann?
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.012
    Antall liker
    18.264
    Torget vurderinger
    2
    Av en eller annen grunn så veide torsken mer når den kom tilbake fra Kina enn da den ble sendt. Sa noen noe om at den ble pumpet full av vann?
    Det meste du kjøper av kylling, fisk og kjøtt i kjedene er det pumpet vann i (saltlake).


     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.011
    Antall liker
    12.650
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Stadig mer av det som tidligere var saltet og røkt blir sprøytesaltet og skremt med "røykaroma"... Her i uka kjøpte jeg i farta en pakke skåret bacon av merket "Extra"... det nesten rant vann ut av pakken, og skivene var langt på vei umulig å få fra hverandre... i steikepanna ble det bare tull og rør...Nei takk!!!
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.617
    Antall liker
    7.189
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Aron Mat har veldig godt tørrsaltet bacon, men det koster.

    Johan-Kr
     

    Dr_BASS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.12.2013
    Innlegg
    5.539
    Antall liker
    2.304
    Sted
    Rælingen
    Torget vurderinger
    4
    Idsøe bacon syns jeg må være noe av det beste jeg har smakt. Men ikke lett å skaffe utenfor stavanger område.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.758
    Antall liker
    14.379
    Om man har vakummaskin kan man ved hjelp av spekeposer enkelt selv lage panchetta, eller bacon på steroider om du vil. Det er veldig enkelt å lage og veldig godt. Panchetta koster normalt en middels formue i butikkene her i landet så det er ganske grei betaling for den lille innsatsen som kreves.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Om man har vakummaskin kan man ved hjelp av spekeposer enkelt selv lage panchetta, eller bacon på steroider om du vil. Det er veldig enkelt å lage og veldig godt. Panchetta koster normalt en middels formue i butikkene her i landet så det er ganske grei betaling for den lille innsatsen som kreves.
    kjapp link til grei oppskrift, please.
     

    alipax

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.03.2003
    Innlegg
    1.442
    Antall liker
    405
    Sted
    Herja
    Torget vurderinger
    2
    Hvorfor må fisken være så dyr, mens kjøtt er så billig ? Det hjelper lite med kostholdsråd når det er "billig" å spise usunt.



    "Siden 2015 har prisen på for eksempel pølser steget med 10,5 prosent. Prisen på frossen torsk har i samme periode steget med 54,8 prosent.
    Prisen på rødt kjøtt har vel å merke steget med 31,8 prosent, men stigningen er blek sammenlignet med hvor mye prisen på fersk laks har steget: 73,4 prosent. Og prisen på frossen laks har blitt 44,1 prosent høyere."

    Vis vedlegget 930076


    Kostholdsrådene: - Hvorfor må det være så svinedyrt? (tv2.no)
    Bedre å flytte helt eller delvis til land med bedre mat enn dette, kanskje Sveits ??
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.758
    Antall liker
    14.379
    kjapp link til grei oppskrift, please.
    ta en svineribbe, skjer bort bena og evt svoren (jeg foretrekker uten svor men det er en smakssak). Bruk 30g nitrittsalt pr kilo kjøtt (3% altså) og fordel godt utover sammen med krydderier - her er det vanlig med pepper, brunt sukker, timian, knuste einebær, hvitløk, lauberblad og den slags. Ha i en tett pose og sett i kjøleskap i en uke, Vend litt på den underveis (lurt å legge i en form).

    Skyll godt av og tørk godt. Ha i spekepose og vei stykket, vakumer og legg på en rist i kjøleskap. Ferdig når det har mistet 30% av vekten, det tar noen uker

    Bytt ut svineribbe med svinenakke og så har du laget coppa.

    Nitrittsalt (E250/E252) får du kjøpt hos en pølsemaker eller på nettet. Det som selges er ferdig utblandet så det trengs ikke salt i tilllegg. Dette forbindrer vekst aav butolisme, samt sørger for at kjøttet ikke blir grått når du steker det.

    men fare for å være captain obvious er det altså svært sentralt at du bruker spekeposer / aldringsposer, hele poenget er at de ikke er helt tette så vanlige vakumposer funker ikke.
     
    Sist redigert:

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.927
    Antall liker
    10.441
    Jeg skjønner ikke hvordan 30% av vekten kan forsvinne i en vackumpose?
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.927
    Antall liker
    10.441
    ^Flott at du redigerer innlegget etter at jeg har stilt spørsmål om vackumposen.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.758
    Antall liker
    14.379
    ^Flott at du redigerer innlegget etter at jeg har stilt spørsmål om vackumposen.
    Så ikke sprøsmålet ditt før etter editen.

    Men uansett, det er slike poser man bruker for å speke i kjøleskapet hjemme eller tørrmodne kjøtt. De er veldig tynne og tåler ikke noe særlig så kan være litt vanskelige å ha med å gjøre. Det omtales som spekeposer eller dry-age poser eller noe i den retning.
     
    A

    aardappeleter

    Gjest
    Jeg kjøpte nylig guanciale for 250,-/kg, panchetta for 280,-/kg, og noen aldeles nydelige grillribber for 100,-/kg, her:


    Og da blir jeg nesten litt usikker på om det er verdt innsatsen å lage eget. Sånn bortsett fra at det sikkert er gøy, altså.
     
    Sist redigert av en moderator:

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.584
    Antall liker
    2.972
    250,-/kg for guanciale høres veldig billig, tror jeg hadde tømt butikken om jeg hadde kommet over slikt tilbud
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.758
    Antall liker
    14.379
    Jeg kjøpte nylig guanciale for 250,-/kg, Panchetta for 280,-/kg, og noen aldeles nydelige grillribber for 100,-/kg, her:


    Og da blir jeg nesten litt usikker på om det er verdt innsatsen å lage eget. Sånn bortsett fra at det sikkert er gøy, altså.
    Det var veldig rimelig, koster normalt kanskje 500 fllis i butikk for panchetta. Men om man får scoret seg en ribbe eller tre på dumpingsalg en gang i blant så blir kostnaden ved DIY ganske lav, i alle fall så lenge man har vakumeringsutstyr allerede.

    Basert på hva slikt normalt koster så kan det nesten virke som at de feilpriser varene sine. Skal ikke påstå å kunne veldig mye om kalkyler og har rimelig nok enda mindre innsikt i kalkylene til den sjappa der men det virker påfallende rimelig.280 kroner kiloen vil si 224 før mva. Så forsvinner 30% i spekingen så da er man på 157 kroner kiloen bare i ren svineribbepris. Så skjeres bena bort (som de selger enda billigere) og så skal det betales lønn, lokaler, strøm og alt det andre som hører med. Tror du skal kjøpe mens du kan...
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.011
    Antall liker
    12.650
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Tja... nå kostet vel ribbe 70-80 / kg ved juletider, mens det nylig var 270 på en av de lokale Bunnpris-sjappene......
     
    A

    aardappeleter

    Gjest
    Ja, spør ikke meg hvordan de får det til.

    Kanskje de priser med tap for å etablere en kundekrets? Men de har holdt på en stund. Jeg vet ikke. Sånn jeg har forstått forretningen er det et spekehus på Skedsmokorset eller noe, og lokal produksjon av fersk pasta, og to egne butikker i Oslo. Antar at det går litt volum til restaurantbransjen også. De hopper i det minste over ett ledd, og tar neppe eget sjøfly når de skal på hytta.

    Akkurat guanciale kan jeg se for meg at de har veldig lav kjøttpris for, vi har vel ikke annen tradisjon for svinekjaker enn pølser og medisterdeig? Resten var en enda større overraskelse, og jeg har betalt nesten fireganger'n for samme hos Anni's på Mathallen.

    Anbefaler uansett et besøk, og jeg skal handle for frysing neste gang jeg er i nærheten.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.549
    Antall liker
    11.517
    Jeg kjøpte nylig guanciale for 250,-/kg, panchetta for 280,-/kg, og noen aldeles nydelige grillribber for 100,-/kg, her:


    Og da blir jeg nesten litt usikker på om det er verdt innsatsen å lage eget. Sånn bortsett fra at det sikkert er gøy, altså.
    Er det produsert fra norske råvarer, er det en god idé å handle om du vil ha det beste. Antibiotikabruken i land lengre sør i Europa (og i verden ellers) er så abnorm, at det kjøttet ikke på noen måte anbefales som menneskemat.
    Norge, Island, og til dels Sverige har kjøttproduksjon med svært lite bruk av antibiotika, samt betydelig bedre dyrevelferd enn hyperindustrialiserte "kjøttfabrikker" lengre sørover.
     
    A

    aardappeleter

    Gjest
    Jeg lurer forresten på om jeg husker feil angående grillribba, og at de skulle ha 150,-/kg for den.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn