Politikerne vet jo at vi, innen relativt kort tid, får en situasjon der behovet/ønsket om kraft er større enn tilbudet. De vet også at den politiske kostnaden ved å gjøre noe med det, er voldsom. Det meste som bedrives av politikk virker ikke å dreie seg om å gjøre landet til et bedre land å bo/drive i, men å vinne neste valg.
Så er det jo en utfordring at folk flest ikke er interessert, eller ikke vil ta innover seg at landet kommer i en situasjon med energiunderskudd. Tror man NVE/Statkraft lyver når de beregner behov for 60Twh mer kraft om 10 år enn dagens behov? Som med klimakrisen er det utrolig mange mennesker som ikke er villige til å gjøre frivillige endringer før man er utfor stupet. Folk bare ler, fnyser og er hånlige mot dem som påpeker alvoret. Dessverre har disse også stemmerett.
Vindkraft på land er relativt enkelt å sette i gang, men motstanden er stor, ingen vil ha dette i sin egen bakgård. Havvind har et enormt energipotensiale, men det er dyrt. Flytende havvind er pioneerarbeid og vi er sent ute. Det er jo lite vits å kaste 100 milliarder på dette om det ikke er ferdig før EU selv er rimelig selvforsynt med energi, og EU ligger langt foran oss mht utbygging av ny, grønn energi.
Kjernekraft har selvsagt et stort potensiale, men blir det enklere å plassere ut dette i nærmiljøene enn vindmøller? Og kostnaden da...av verdens tre største kostnadsoverskridelser er to av dem knyttet til utbygging av kjernekraft, det siste er et OL...Finlands siste kjernekraftverk var kostnadsberegnet til 3mrd Euro ved igangsetting, men prisen ble 11 mrd Euro, og vel ca et tiår forsinket i tillegg.
Jeg tror vi kommer til å gå skikkelig på trynet, og noen steder på østlandet er vel allerede der at man nå sier nei til foretak som ønsker mer kraft. Tungindustrien ryker nok først, det er det mest opplagte. De sysselsetter om lag 17000, men står for rundt en tredjedel av energiforbruket og en enda større del av CO2-utslippet, og har nesten utelukkende utenlandske eiere.
For landet totalt sett er det kanskje like greit å sende tungindustrien på dør, men tenk på hva dette vil bety for mange lokalsamfunn. Mange slike steder er døde uten bygdas store arbeidsplass. De menneskelige kostnadene ved å legge ned er potensielt dramatiske, men vindmøller på fjellet sitt vil de for guds skyld ikke ha.
Er det ikke sånn i alle kamper, at den som har mest energi vinner?