How it started:
Utelivsfabrikk ruller ut ny storsatsing – åpner minst ti nye steder i år.
www.dn.no
How it's going:
Flott Gjort trekker seg fra driften av luksusrestauranten Savage i Oslo. – Vi har dessverre måttet erkjenne at prosjektet er for stort, sier porteføljeforvalter.
www.dn.no
Det er selvsagt helt i orden å satse, men Oslo er ikke New York og forretningsmodellen innbød til overdrivelser og rare påfunn. Vi ble spurt om vi ville overta ett av lokalene, som hadde storsatset på ost. De var innom Lompa i noen måneder, før det gikk omkull. Har litt innsikt i bakhistorier og man kan vel si at høvdingene i det første oppslaget har hatt en spesiell reise, mens indianerne på "gølvet" har fått svi, det har også leverandørene.
Noe tilsvarende skjedde med Lokalgruppen, som satset stort i Stavanger, Hamar og Oslo, for så å stenge kort etter, med ekstrem gjeld.
I begge tilfeller har forretningsplan og vyer vært frikoblet fra markedsrealiteter, helt uavhengig av strømpris og inflasjon. Oslos restauranter har godt belegg, men senere års satsing har ført til overetablering, lønnsinflasjon (man jakter på hverandres medarbeidere) og New York in Oslo fantasier.