4-string
Hi-Fi freak
Nasjonal eiendomsskatt i den størrelsen ville vel ført til et generelt prisfall på eiendom, formoder jeg.
Ens egen bolig utløser heller ingen skatt når man selger den med potensielt mange millioner i gevinst.
Eiendomsskatter i en eller annen form er ganske vanlig i utlandet, og gjerne mye mer enn hva som tilfelle i Norge. For huset vårt på Nordtrand i Oslo (la oss si det er verdt ca 15 mill) ville jeg i USA betalt ca et sted mellom 90.000 i året og 300.000 i året i eiendomsskatt.
Her passer det med en liten strofe fra Leonard Cohen:Her et eksempel på arten formuende vi ikke har råd til å miste til utlandet. Hva skulle vi gjort uten slike innovative investorer.
Freyrs styreleder fra null til 100 mill. i formue | DN
Batteriselskapets Freyrs storsatsing i Norge er satt på pause. Kostnader og mannskap skal kuttes og aksjen har kollapset. Men gründere og ledere har tjent rått.www.dn.no
Krever litt mer utdyping enn jeg har tid til nå, men i korte trekk.
Arbeidskraften heter det at vi trenger for å finansiere pensjonen og møte kostnaden ved at det er større kull og at vi lever noe lenger.
Lurer på om ikke det i sin tid ble startet et fond for å dekke inn dette.
Så er det motivet med økonomisk vekst vs det å (fornuftig) holde befolkningsveksten lav, eller bedre - negativ.
rent generelt skulle jeg ønske at riksrevisjonen gikk igjennom en del av hva som skjer i det som kalles det grønne skiftet.Her et eksempel på arten formuende vi ikke har råd til å miste til utlandet. Hva skulle vi gjort uten slike innovative investorer.
Freyrs styreleder fra null til 100 mill. i formue | DN
Batteriselskapets Freyrs storsatsing i Norge er satt på pause. Kostnader og mannskap skal kuttes og aksjen har kollapset. Men gründere og ledere har tjent rått.www.dn.no
Men hva skal han gjøre i Kabelvåg? Som forøvrig er en fin plass, det er ikke det, men..........???Og dersom du hadde solgt huset på Nordstrand og flyttet til Kabelvåg så hadde du hatt minst 10 millioner i profitt og bodd i (minst) like bra hus....
Prinsippet for pensjoner i Norge er fortsatt «pay as you go». Løpende innbetalinger og utbetalinger går over statsbudsjettet hvert år. Formålet med oljefondet, Statens Pensjonsfond Utland, er ikke egentlig å finansiere fremtidige pensjoner, men å spre innfasingen av oljepenger i den norske økonomien over tid for å unngå et voldsomt inflasjonspress. Fornuftig forvaltet ihht handlingsregelen vil det vare tilnærmet evig, men hvis man innbiller seg at det er der alle pensjoner for en aldrende befolkning skal komme fra vil vi fint greie å kjøre det tomt i løpet av en generasjon eller to.Vi hadde en gang noe som het "Folketrygdfodet", men det ble benyttet til "løpende drift" av alsken "gode formål".
Tanken var på det tidspunktet at framtidens arbeidere og deres skatteinnbetalinger skulle finansiere pensjonene
slik at dette fondet slik sett var unødvendig. Veldig likt pensjonssystemet ved Tandberg Radiofabrikk.
Bo?Men hva skal han gjøre i Kabelvåg? Som forøvrig er en fin plass, det er ikke det, men..........???
Veldig sleggeregnet, ja.Veldig sleggeregnet:...osv
Ja, men en delvis uføretrygdet 65-åring er fortsatt billigere i drift enn en heltidspensjonert.Jo lenger man står i jobb, jo større andel sykefravær og trygdebelastninger får man.
Nei. Det er et «pay as you go»-system, så behovet for hvor mange som bidrar hvor mye kommer helt an på hvor mange som skal motta hvor mye. De to tingene må balansere over tid. Nå øker levealderen samtidig med at andelen unge går ned => kan ikke forvente at færre yrkesaktive betaler stadig høyere skattesatser for å gi unge pensjonister «arbeidsfri inntekt» i mange år.Pensjonssystemet er jo en ponzi, og er avhengig av det er flere og flere som bidrar, eller at pensjonstiden blir kortere og kortere, enten ved redusert levealder eller ved senere oppstart av pensjonsutbetalingene.
Hvor mener du å se en fiktiv avkastning utbetalt ved hjelp av nye innskudd i et «pay as you go»-system?Tja... hva som er galt eller riktig avhenger vel av øya som ser...
Ingen mening... det datt inn flere innlegg i mellom, slik at det der ble bare tull og tøv..Hvor mener du å se en fiktiv avkastning utbetalt ved hjelp av nye innskudd i et «pay as you go»-system?
Såpass ung som tydeligvis er så må du starte privat pensjonssparing asap."Avkastningen" er utbetalingene til aktive pensjonister
Og jo lengre folk lever jo flere må bidra, enten ved at flere jobber, jobber lengre eller må skyte inn mer innskudd inn i pensjonsordningen.
Hvilke garantier har jeg for at jeg får noe igjen om 40år når jeg pensjonerer meg?
I prinsippet kan jo et politisk flertall vedta hva som helst om fremtidige pensjonsutbetalinger, så din fremste garanti er nok at pensjonister vil utgjøre en såpass stor andel av velgermassen at det vil være politisk selvmord å foreslå å avskaffe folketrygden."Avkastningen" er utbetalingene til aktive pensjonister
Og jo lengre folk lever jo flere må bidra, enten ved at flere jobber, jobber lengre eller må skyte inn mer innskudd inn i pensjonsordningen.
Hvilke garantier har jeg for at jeg får noe igjen om 40år når jeg pensjonerer meg?
Fondet er et «lukket fond». Det vil si at det ikke tilføres nye midler, men at staten heller ikke tar ut utbytte av overskuddet, disse pengene blir istedet brukt til å kjøpe nye aksjer.
Steinar Juel kom via Civita med kritikk mot dette i 2019, hvor han skrev: «I år er det 40 år siden Folketrygdfondet mistet all tilknytning til Folketrygden. Selv om fondet er omdøpt til Statens pensjonsfond Norge (SPN), og er plassert under hatten Statens pensjonsfond, er formålet med det høyst uklart. Ingen penger settes inn eller tas ut.»
Statens pensjonsfond utland (SPU), tidligere Statens petroleumsfond, ble opprettet 22. juni 1990 og har som formål å forvalte den norske finansielle formuen som stammer direkte fra petroleumsvirksomheten. Knut Kjær ledet Statens pensjonsfond utland frem til nyttår 2008, da Yngve Slyngstad tok over.
Fondet tilføres hvert år inntekter som tilsvarer statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten, samt avkastningen av fondets formue. Fra fondet blir det trukket et beløp som går med til å dekke det oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet. Dette beløpet skal i henhold til handlingsregelentilsvare forventet realavkastning, som inntil 2017 ble anslått til 4 prosent av fondet ved inngangen til budsjettåret. Økonomiske vurderinger tilsa i 2017 en noe lavere avkastning fra da av, og anslaget for fondsavkastningen ble da satt ned til 3 prosent.[7]
Så du mener de prosentene man betaler i skatt merket som trygdeavgift (er vel 7% eller noe), ikke går til pensjonister / folketrygd?I prinsippet kan jo et politisk flertall vedta hva som helst om fremtidige pensjonsutbetalinger, så din fremste garanti er nok at pensjonister vil utgjøre en såpass stor andel av velgermassen at det vil være politisk selvmord å foreslå å avskaffe folketrygden.
Det er ingen «innskudd» som «skytes inn». Det er et pay as you go-system, hvor utbetalingen dekkes inn over samme års statsbudsjett. Skattebetalerne betaler inn det pensjonistene får ut samme år. Det er helt grunnleggende at folketrygden ikke er fondert.
De to fondene Statens Pensjonsfond Innland (folketrygdfondet) og ditto utland (oljefondet) har ingen direkte kobling til folks pensjoner. Oljefondet har som formål å spre innfasingen av oljeinntektene over lang tid, sekundært å tjene penger til ymse gode formål i statsbudsjettet. Formålet med folketrygdfondet er faktisk høyst uklart, men det har ingen ting med folketrygden å gjøre. Det er en generell statlig pengesekk. Det er nok riktig å si at navnene på disse to fondene er mest PR for å forklare at dette er ment å komme fremtidige generasjoner tilgode, ikke brukes opp her og nå.
Folketrygdfondet – Wikipedia
no.wikipedia.org
Statens pensjonsfond – Wikipedia
no.wikipedia.org
Jo, avgiften er jo nettopp skatter som innbetales her og nå til å dekke utbetalingene nå i år. Det er ikke «dine innskudd» som på en eller annen måte spares og forvaltes på dine vegne. Det er ditt bidrag til pensjoner for Olga og Einar nå i 2023.Så du mener de prosentene man betaler i skatt merket som trygdeavgift (er vel 7% eller noe), ikke går til pensjonister / folketrygd?
Hva skjer i en økonomisk nedtur der vi har en arbeidsledighet på feks 15%
Hvor skal pengene komme fra da og hvordan løses det når arbeidsflokken blir stadig mindre og antall pensjonister blir stadig større hvis ikke fondene skal brukes?
Dette er i mine øyne helt opplagt. Dete er meningsløst med rigide krav og absolutte grenser og det beste med alt er jo at dette enkelt kan implementeres samtidig som at man kan fjerne all byråkratiet rundt statlige støtteordninger: Milton Freidmans negative inntektsskatt. https://en.wikipedia.org/wiki/Negative_income_taxProblemet er først og fremst politisk, hvor det bare forblir med praten... og ingenting annet skjer...Man burde jo snarest utrede og innføre fleksibel pensjonsalder og andre fleksible ordninger, gjøre endel rigide aldersgrenser fleksible, og ikke minst også fjerne "straffegebyret" for offentlig tjeneste hvor man reduserer og nærmest "ødelegger" pensjonen til de som ønsker å fortsatt stå i jobb. Så er det selvsagt et lite problem at kanskje ikke alle som ønsker å fortsette faktisk ikke bør eller eller er kapable til det.. det må det også være mulig å finne løsninger på, - i det minste kan man jo forsøke..... Nå er det vel i stor grad politisk enighet om at man bør gjøre noe med dette, men det blir vel som med det meste, - at det må "utredes" i det uendelige. Kua dør gjerne mens man venter på at gresset skal gro...
For de fleste - i alle fall utenfor det offentlige - vil heller ikke pensjonsutbetalingene først og fremst komme fra Folketrygden eller på annen mtåte fra staten - den offentlige ytelsen er forventet å utgjøre under halvparten. Det meste, om ting går som man antar, vil komme fra individuell oppsparing og det er - i motsetning til ytelsene fra Folketrygden - ens egne penger som en har skutt inn selv, bestemmer forvaltningen av selv og bærer all risiko på selv. Disse, i motsetning til ytelsene man har i Folketrygden, arves også om man går i pennalet før pensjonsalder.I prinsippet kan jo et politisk flertall vedta hva som helst om fremtidige pensjonsutbetalinger, så din fremste garanti er nok at pensjonister vil utgjøre en såpass stor andel av velgermassen at det vil være politisk selvmord å foreslå å avskaffe folketrygden.
Det er helt korrekt. For det første har mange ganske lav inntekt og også en svært dårlig individuell ordning. 2% (lovens minimum) innskudd av en allerede lav inntekt plassert i noe med få til ingen utsikter til positiv realavkastning blir rimelig nok svært lite. Har man 500.000 i årslønn og det kun skytes inn 2% så blir det 10.000 i året eller nominelt 400.000 over 40 år.Et av problemene for nylige og kommende pensjonister i de nærmeste årene, er at utover de som var offentlig ansatt eller ansatte i større firma som faktisk hadde pensjonsavtaler, så vil majoriteten av personer i førstnevnte grupper stort sett kun ha folketrygden å forlite seg på. Svært få av disse har nok ingen egen pensjonsopptjening. Selv ti år med obligatorisk pensjonsinnbetaling vil utgjøre svært lite.....
Nei, det er ikke en ponzi. En ponzi er en investeringssvindel hvor man bruker nylig innskutte penger til å gi inntrykk av høy avkastning på en fiktiv investering, mens innskyterne tror de investerer i noe som faktisk er lønnsomt. Det er noe helt annet, og med din erfaring i krypto burde du være i stand til å se forskjellen.Ja, da er vi tilbake der vi startet, altså at man er avhengig av stadig flere som betaler løpende utgifter for pensjonistene som lever stadig lengre og blir stadig flere.
Eller med andre ord en ponzi
Stort sett samme her. Jeg har også en god tjenestepensjon gjennom jobben, som etterhvert har blitt til et ikke ubetydelig beløp. Den politiske risikoen i fremtiden ligger kanskje heller på at et flertall av mottakere vil bestemme at de relativt få som fortsatt arbeider og/eller har spart opp litt penger selv skal betale inn stadig mer for å dekke arbeids- og risikofri inntekt for mottakerne. Man kan nok hevde at vi er der allerede.For de fleste - i alle fall utenfor det offentlige - vil heller ikke pensjonsutbetalingene først og fremst komme fra Folketrygden eller på annen mtåte fra staten - den offentlige ytelsen er forventet å utgjøre under halvparten. Det meste, om ting går som man antar, vil komme fra individuell oppsparing og det er - i motsetning til ytelsene fra Folketrygden - ens egne penger som en har skutt inn selv, bestemmer forvaltningen av selv og bærer all risiko på selv. Disse, i motsetning til ytelsene man har i Folketrygden, arves også om man går i pennalet før pensjonsalder.
Personlig baserer jeg meg på at Folketrygden kun kan bli dårligere enn den er i dag. Som du er inne på vil pensjonister etter hvert utgjøre en stadig større del av velgermassen så den politiske risikoen er nok liten og det var en kommentator som skrev for en tid tilbake at etter hvert vil alle partier bli pensjonistpartier siden det vil være så mange velgere å hente der.
Fiske.Men hva skal han gjøre i Kabelvåg? Som forøvrig er en fin plass, det er ikke det, men..........???
Fiske.Men hva skal han gjøre i Kabelvåg? Som forøvrig er en fin plass, det er ikke det, men..........???
Fiske.Men hva skal han gjøre i Kabelvåg? Som forøvrig er en fin plass, det er ikke det, men..........???
Du trenger ikke å være spydig, og jeg syns det er forunderlig at du ikke selv ser at du beskriver pensjonssystemet når du beskriver en ponzi.Nei, det er ikke en ponzi. En ponzi er en investeringssvindel hvor man bruker nylig innskutte penger til å gi inntrykk av høy avkastning på en fiktiv investering, mens innskyterne tror de investerer i noe som faktisk er lønnsomt. Det er noe helt annet, og med din erfaring i krypto burde du være i stand til å se forskjellen.