Asbjørn
Rubinmedlem
Gammelt jungelord: Ragnarokk inntreffer sjeldnere enn det spås, også i bolig- og finansmarkedene,
Da gjør man som man alltid skal. Man gir stort sett faen og fortsetter som før.Hvordan står det til med investeringsviljen for tiden? Men svak krone som kanskje styrker seg (?), børser nær all-time-high og et sørpetungt makrobilde så vil jeg tro Indeksfond ikke akkurat ser helt lysende ut i tiden som kommer?
Da er vi i cirka samme båt, bare at jeg sitter lavt på aksjedelen nå. Synes 4,5-5% rente virker fristende på en del av porteføljen nå i sparekontoer.Da gjør man som man alltid skal. Man gir stort sett faen og fortsetter som før.
For min del betyr "strort sett" at jeg ha langt meg mot nedre del av min private foretrukne aksjeandel og kjøpt en del rentefond istendenfor. Jeg er ikke veldig positiv til aksjemarkedene fremover men samtidig så erkjenner jeg at jeg ikke har noen aning om hvor det skal på 1, 3, 6 12 eller 60 måneders sikt.
Stort sett ingen ting. Aksjekurser har en innebygget oppovergående trend, siden ledelsen i bedriftene er ansatt for å tjene mer penger til eierne enn risikofri rente på tilsvarende innskudd, men valutakurser er et nullsum-spill og valutamarkedene enda mer likvide.Hva tenker du om kronekursen da over tid, all den tid spådommer er vanskelig?
Ja, men sånn er det alltid. Den 40-årige grafen over går gjennom ganske mange svaner i forskjellige kulører. Shit happens, og det er grunnen til at investorer krever mer betalt for å ta risiko enn risikofri rente. Oslo Børs kan krakke 50 % på noen dager, og har da også gjort det med ujevne mellomrom.Angående mulighet og risiko for at markedet skal opp eller ned, kjøp eller selg, sitt stille i båten osv, så anser jeg risikoen for en svart svane-hendelse i verden som større enn på lang tid. Men det får man ikke poeng for.
Ulike kriger og konflikter i verden, mulig Kina-krise, valget i USA…det er summen av disse x-faktorene som i sin tur kan utløse den store X’n som konsekvens kan få alvorlige følger for noen og enhver.
Enig angående svaner av det sorte slaget som kan dukke opp, men som Asbjørn skriver har vi jo noen bak oss også. Til og med Covid-bunnen i mars er en liten dip på kurven...men det er vel først i år at utfordringene i økonomien virkelig har materialisert seg. Jeg vet byggenæring, detaljhandel m.m. sliter ganske mye nå. Men så var det jo en nyhet om at folk kjøpte sydenturer som aldri før til juleferien så YOLO-moduset er ikke over.Angående mulighet og risiko for at markedet skal opp eller ned, kjøp eller selg, sitt stille i båten osv, så anser jeg risikoen for en svart svane-hendelse i verden som større enn på lang tid. Men det får man ikke poeng for.
Ulike kriger og konflikter i verden, mulig Kina-krise, valget i USA…det er summen av disse x-faktorene som i sin tur kan utløse den store X’n som konsekvens kan få alvorlige følger for noen og enhver.
Vi regnet på det da det foregikk. Husk at aksjemarkedet er et konsensusestimat på forventet diskontert nåverdi av all fremtidig inntjening i selskapene. Covid-dip’en tilsvarte ca at markedet antok at ingen børsnoterte selskap ville tjene penger det neste året, men at verden deretter ville fortsette å gå sin skjeve gang som før. Det tilsier en dip på 10-15 %.Enig angående svaner av det sorte slaget som kan dukke opp, men som Asbjørn skriver har vi jo noen bak oss også. Til og med Covid-bunnen i mars er en liten dip på kurven...men det er vel først i år at utfordringene i økonomien virkelig har materialisert seg. Jeg vet byggenæring, detaljhandel m.m. sliter ganske mye nå. Men så var det jo en nyhet om at folk kjøpte sydenturer som aldri før til juleferien så YOLO-moduset er ikke over.
Det er mye fordi aktuelle fond ikke er valutasikret. Slik ser det ut om man tar bort effekten av svekket kroneEnig angående svaner av det sorte slaget som kan dukke opp, men som Asbjørn skriver har vi jo noen bak oss også. Til og med Covid-bunnen i mars er en liten dip på kurven...men det er vel først i år at utfordringene i økonomien virkelig har materialisert seg. Jeg vet byggenæring, detaljhandel m.m. sliter ganske mye nå. Men så var det jo en nyhet om at folk kjøpte sydenturer som aldri før til juleferien så YOLO-moduset er ikke over.
Covid-bunnen markert i gult.
Slutter aldri å undre meg over typer som Bankman-Fried. Det finnes en del av dem.Skyldig på alle punkter. Strafferamme tilsammen 110 år.
Sam Bankman-Fried convicted of multi-billion dollar FTX fraud
FTX founder Sam Bankman-Fried was found guilty on Thursday of stealing from customers of his now-bankrupt cryptocurrency exchange in one of the biggest financial frauds on record, a verdict that cemented the 31-year-old former billionaire's fall from grace.www.reuters.com
Jeg følger Odd Lots på Bloomberg, interessante samtaler og gjennomganger. Da de satte Matt Levine og Bankman Fried inn i en av sine sendinger, "to try and understand crypto", presterte Bankman-Fried å avsløre at det hele var et "classic Ponzi scheme". Rett etter begynte det å rakne for hele opplegget, fordi "investorer" begynte å trekke ut sine midler.Skyldig på alle punkter. Strafferamme tilsammen 110 år.
Sam Bankman-Fried convicted of multi-billion dollar FTX fraud
FTX founder Sam Bankman-Fried was found guilty on Thursday of stealing from customers of his now-bankrupt cryptocurrency exchange in one of the biggest financial frauds on record, a verdict that cemented the 31-year-old former billionaire's fall from grace.www.reuters.com
Så langt jeg har skjønt er akkurat 2% de har dratt ut av ræva. Det finnes ingen teoretisk begrunnelse for hvorfor det bør være akkurat 2%. Det som ikke er ønskelig er deflasjon - selv om det er diskutabelt hvor ille det egentlig er å ha en stund. Mye kan stoppe opp dersom alle tror at ting blir billigere i fremtiden. Det er heller ikke ønskelig med høy (og ustabil) inflasjon, det gjør det svært krevende å regne på investeringer med lang tidshorisont mellom annet. Men hvorfor ikke 1.5% eller 2.5% eller 3% finnes det meg bekjent ingen spesifikk grunn til. Men det er et tall som har blitt etablert og er i bruk over mesteparten av den (vestlige) verden.Man er jo veldig opptatt av inflasjonen, den skal være 2%. Hvorfor er dette viktig? Det som går igjen som svar på dette er forutsigbarhet mht hvor mye pengene våre er verdt.
Da må man først mene at det faktisk er et problem at krona svekker seg. Det er langtfra opplagt og svaret på om det er et problem vil avhenge av hvem du spør. Når land driver med valutakrig så er det stort sett for å svekke egen valuta for å booste egen eksport og følgelig eget næringsliv.Og uten fullstendig forståelse, blir det jo vanskelig å fikse utfordringen.
Det er korrekt. Delvis fordi mye som konsumeres av varer og tjenester i Norge er importert og prises i fremmed valuta. Men også fordi at innenlands produksjon som konkurrerer med importvarer kan sette opp prisene sine ut dersom import blir dyrere. Dette er første- og andreordneseffektene, om du vil.Når NOK svekkes, blir det meste dyrere. Skulle tro svekkelsen i seg selv bidrar til høyere prisstigning på toppen av importert inflasjon?
Først og fremst å ha en egen pengepolitikk i tillegg til et viktig nasjonalt symbol (mest sannsynelig grunnen til at Danmark og Sverige ikke er med i Euro, begge hadde folkeavstemming om det). En ikke ubetydelig del av miseren i Eurosonen forklares gjerne med nettopp Euro. Kongstanken var at europeiske økonomier skulle konvergere, men det skjedde ikke. Den irske boligboblen forklares eksempelvis i betydelig grad med at ECB, av hensyn til Tyskland, hold styringsrenten lav i årevis mens Irland isolert sett normalt skulle hatt veldig høy rente.Hva gir vi opp ved å knytte oss til / innføre Euro, foruten det opplagte vedr eksport- og importverdier?
Då har eg noko til å høyra på i bilen millom kunderOm noen er et stykke over middels interessert i renter, penger & sånn så er dette noe av det aller beste jeg har lest på svært lenge innen sjangeren. Den tar for seg rentens historie, hva rente egentlig er for noe, hvordan finansielle bobler gjerne fyres opp av tilgang på billige penger, sneier en del innom noen av de mest episke finansielle boblene i historien (forfatteren har også en bok som handler om hisorien til finansiell spekulering). Første del kan noen muligens finne litt langdryg og av mer tangentiell interesse, men den er en god påminnelse på at det sjelden til aldri er slik at "this time is different" - det er det stort sett aldri.
De site to tredjedelene tar for seg veien mot null og negative renter, den nye generasjonen sentralbankere med alle sine nyvinninger siden finanskrisen og er innom en god del av effekter av "gratis" penger som er langfra opplagte.
Vis vedlegget 969537
The Price of Time - The Real Story of Interest
Kjøp «The Price of Time - The Real Story of Interest» av Edward Chancellor til en god pris på ark.no. Bestill hjemlevering eller klikk&hent i din ARK-butikk.www.ark.no
Eg ser for meg samtalen når dei prøver å forhandla seg fram til lengre betalingsfrist.Då har eg noko til å høyra på i bilen millom kunder
Takk for tips.Om noen er et stykke over middels interessert i renter, penger & sånn så er dette noe av det aller beste jeg har lest på svært lenge innen sjangeren. Den tar for seg rentens historie, hva rente egentlig er for noe, hvordan finansielle bobler gjerne fyres opp av tilgang på billige penger, sneier en del innom noen av de mest episke finansielle boblene i historien (forfatteren har også en bok som handler om hisorien til finansiell spekulering). Første del kan noen muligens finne litt langdryg og av mer tangentiell interesse, men den er en god påminnelse på at det sjelden til aldri er slik at "this time is different" - det er det stort sett aldri.
De site to tredjedelene tar for seg veien mot null og negative renter, den nye generasjonen sentralbankere med alle sine nyvinninger siden finanskrisen og er innom en god del av effekter av "gratis" penger som er langfra opplagte.
Vis vedlegget 969537
The Price of Time - The Real Story of Interest
Kjøp «The Price of Time - The Real Story of Interest» av Edward Chancellor til en god pris på ark.no. Bestill hjemlevering eller klikk&hent i din ARK-butikk.www.ark.no
Link mangler, man antar det er denne saken i dag du sikter tilTakk for tips.
Her har vi et «realtime case» på effekten av feil pris/tid i forhold til lovet rente. (15%)
^Jeg ble litt nysgjerrig da de sa at "Det kan også hende at dette prosjektet er litt for byggeteknisk komplisert for markedet". Det er ikke så veldig mye komplisert ved å legge ut villatomter, med mindre det er noe muffens under. Så jeg googlet og fant Norconsults geotekniske rapport:Link mangler, man antar det er denne saken i dag du sikter til
Kuttet prisen med 4,5 millioner, men får ikke solgt: – Fryktelig stille – E24
Jeg ble oppringt av en dame fra et av folkefinansieringsselskapene en gang (husker ikke hvilket) - med svært ujevne mellomrom ringer noen og tilby en eller annen investeringsmulighet. De pleier å legge på når jeg sier hvor jeg jobber.Nøkkelspørsmålene til alle som ringer og tilbyr ekstraordinær rente er: hvorfor er dere ikke i det profesjonelle finansieringsmarkedet, samt hvor mye av egne penger har du investert dette? Som regel blir samtalen kort etter dette.