Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.927
    Antall liker
    10.441

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.584
    Antall liker
    2.972
    Var på Saluhallen på østermalm igår, der fikk du fersk dansk hummer for 800 kroner kiloen. Er også noen kjøttsjapper der som får strøm larsen til å se ut som en nillebutikk
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.012
    Antall liker
    18.262
    Torget vurderinger
    2
    En kommentar til bildet over. Det som ligger på grillen er lammesadel, med slagside og ribbein intakt. Det var et godt og smakfullt fettlag på. Jeg fikk sadelen hel, men valgte å dele den opp med sag før grilling. Kjøttet var mørt, saftig og fyldig i filetene og vi åt oss inn til beinet. Dette er kjøtt som virkelig kunne vært eksportvare, men som man ikke får tak i uten gode kontakter.
    Det hadde gårsdagens gjester, og de hadde lyst til å ta med noe godt.
    "Jeg har tatt med en lammesadel fra en raring som har sauene sine gående på Krokskogen og som er forbannet på alle som etterfôrer med kraftfôr."

    Aner ikke om det ville vært økonomi i å etterligne hva han gjør, med tanke på eventuell eksport, han bruker en del tid på å følge opp dyrene slik at de kommer på friske beiter og det krever sitt. (Fremfor det typisk norske frisleppet der sauene går for seg selv, tas ned fra fjellet og etterfôres med konsentrat for å få opp kjøttvekta før slakting).

    Ble litt lyrisk. Det er mulig, men krever ekstrainnsats. Vi ble sittende og diskutere hva som skal til for å få utbytte av Norges flotte beiteressurser. Det står på betalingsvilje. Jeg kan ikke huske å ha spist fårekjøtt av tilsvarende kvalitet før.
    Her står jeg og spekulerer før stykkene skal på varmen.

    IMG_4226.jpeg
     
    Sist redigert:

    Stein 99

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2009
    Innlegg
    1.909
    Antall liker
    1.194
    Jeg vil applaudere ei setning som Hardingfele skrev for litt tilbake. "Vi må kanskje tenke nytt" helt nytt når det gjelder norsk landbruk er det nye muligheter? Ikke vet jeg men akkurat sau, som jeg liker veldig godt, er jeg ikke overbevist om at folk i andre land setter stor pris på, ikke fenalår heller.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.012
    Antall liker
    18.262
    Torget vurderinger
    2
    Jeg vil applaudere ei setning som Hardingfele skrev for litt tilbake. "Vi må kanskje tenke nytt" helt nytt når det gjelder norsk landbruk er det nye muligheter? Ikke vet jeg men akkurat sau, som jeg liker veldig godt, er jeg ikke overbevist om at folk i andre land setter stor pris på, ikke fenalår heller.
    Dette fremstøtet noen år tilbake førte til at det nå er «fenalar» å få i franske delikatesseforretninger.


     

    Stein 99

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2009
    Innlegg
    1.909
    Antall liker
    1.194
    Ja, gledelig dette.
    Jeg har tatt med fenalår til Italia en gang og til jeger kamerater i Montana en gang men begge disse steder falt det ikke i smak. Men bare 4-5 personer som smakte da så svak statistikk. Og det finnes jo norske også som ikke spiser sau. Jeg husker for lenge siden at Dino eller Gino Valente i Oslo, skrytte av får-i -kål som beste norske rett. Pinnekjøtt har jeg ikke hørt om eller smakt i utlandet. Ikke lammelår heller men koteletter har jeg spist rundt omkring men de smaker ikke som i Norge.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.754
    Antall liker
    14.375
    Produsentene, produsentenes organisasjoner og distributørene, inklusive matvarekjedene, leverer det nordmenn vil ha.
    Jeg er lett fascinert over de som tror at den norske dagligvarebransjen er en Ond Konspirasjon som har som mål å gjøre ting kjipest og dyrest mulig for konsumentene. Med akutt fare for å gjenta meg selv - det er ingen ting som er kjipere å konkurrere på enn pris. Dersom det var en reell mulighet for å konkurrere på noe annet i betydelig skala i Norge så ville noen gjort det - for lenge siden.

    De som selger med det som, sett med norske øyne, er nær kriminelt høye priser, som Strøm-Larsen på Torshov og Annis Pølsemakeri tjener heller ikke spesielt mye penger, de ligger på et driftsresultat på 5-6-7% årlig med litt variasjoner opp og ned basert på noen kjappe titt på regnskapstallene deres og varekostnad er 50-70% av omsetningen. Dette er noe høyere enn de store dagligvarekjedene, men ikke veldig mye høyere og fortsatt noe som, dersom man var investor, ville tenke "meh" til og ikke være spesielt sugen på å kaste penger etter.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.012
    Antall liker
    18.262
    Torget vurderinger
    2
    Det har jo skjedd ting, og er man glad i mat er man også i stand til å finne gode ingredienser.
    Jeg bladde i en bok med matoppskrifter i går, skrevet av en italiener som driver restaurant i Stockholm. Boken har oppskrifter fra hans tanter, og åpner med en beskrivelse av hva hans foreldre og deres venner gjorde da de kom til Sverige på sent 1960-tall.

    Denna omsorg för råvarorna tog min pappa och hans vänner med sign är de kom till Sverige på 60-talet På den tiden var det dock rejält ansträngande att försöka hålla fast vid sin matkultur, eftersom många av de viktigaste råvarorna inte ens gick att få tag på, och olivolja bara kunde köpas på apoteket. Att ha vitlök i maten betraktades som den värsta formen av miljöförstöring, och när pappa skjutsade mig och mina lagkamerater till olika tävlingar gick vår bil under namnet "Vitlöksexpressen".

    Hela min barndom var präglad av pappas och hans vänners jakt på den perfekta smaken. Ingen ansträngning kunde vara för stor då det kom till att få möta sitt hemland på en tallrik, och när vi varje år återvände med bil från semestern i Italien var den fullpackad -- till och med på takräcket -- med allt som behövdes till det kommande årets matlagning.



    Når man har slik holdning til mat, fylles også markedene med det man trenger. Problemet i Norge er at italienere (og mange andre kulturer) er noen århundreder foran oss i bevissthet om råvarenes betydning.

    IMG_4229.JPG
     
    Sist redigert:

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.062
    Antall liker
    3.143
    Torget vurderinger
    1
    Så Geno og Norsvin er en del av problemet? Avl og semin blir sett på som en forutsetning for produktive og friske dyr. Som igjen er en forutsetning for gode råvarer. De norske avlsprogrammene har rullet og gått i langt over femti år og har vært såpass effektive at det nå selges langt mer norske husdyrgener utenlands enn i Norge. Drives det forskning og avl på melkesammensetning og -kvalitet i Norge? Ja det gjøres det. Drives det forskning og avl på kjøttkvalitet inkl mørningsegenskaper og spisekvalitet i Norge? Ja det gjøres det.

    Men det passer selvfølgelig ikke inn i stutumbildet man ønsker å framstille, så det har ingen interesse. Det er bare å riste på hodet av ukunnskapen hos en del på forumet.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.754
    Antall liker
    14.375
    Så Geno og Norsvin er en del av problemet? Avl og semin blir sett på som en forutsetning for produktive og friske dyr. Som igjen er en forutsetning for gode råvarer. De norske avlsprogrammene har rullet og gått i langt over femti år og har vært såpass effektive at det nå selges langt mer norske husdyrgener utenlands enn i Norge. Drives det forskning og avl på melkesammensetning og -kvalitet i Norge? Ja det gjøres det. Drives det forskning og avl på kjøttkvalitet inkl mørningsegenskaper og spisekvalitet i Norge? Ja det gjøres det.

    Men det passer selvfølgelig ikke inn i stutumbildet man ønsker å framstille, så det har ingen interesse. Det er bare å riste på hodet av ukunnskapen hos en del på forumet.
    Det er sikkert korrekt, men hele det norske systemet mot kundene pusher helt generiske produkter. Man kan få kjøpt meiriprodukter og kjøtt osv men det eksisterer knappest noe begrep om kvalitetsdifferanser eller betalingsvilje for sådan. Om man går på butikken for å kjøpe noe såpass vanlig som en entrecote så kan man få prakteksemplarer med god fettmarmorering eller stykker der det ser ut som dyret har vært på slankekur og de koster akkurat det samme. Det selges også tre typer melk - lett, skummet og hel. Det er ikke noesomhelst ut mot sluttbruker som tilsier at det er lagt den minste omtake i det hele. Jeg klarer meg helt fint med vanlig norsk smør, fløte og melk. Jeg trenger ikke 20 varianter av noe slikt, men i den grad det faktisk foregår noe bak de generiske sluttproduktene så er det i alle fall veldig, veldig godt skjult.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.062
    Antall liker
    3.143
    Torget vurderinger
    1
    Generisk mat kom med kjedene. Se deg rundt, kjedene gjør all mat generisk og folk til giddalause ferdigmatkjøpere. Her i Norge som i alle andre land der man lar fanskapet overta. Norsk landbruk produserer det de får beskjed om fra kjedene. Det handler bare om 1 ting: hvordan tjene mest mulig penger på å få folk til å betale så mye som mulig for den generiske drittmaten uten at de skjønner at de blir lurt og flådd. Det har tatt lang tid og mye reklamekroner, men nå har grevene og colonialmajorene festet grepet. Synd du ikke ser annet enn det du vil se. Bonden har skylda for Dyrt & Dårlig og milliardærene tjener vel bare "rett og rimelig" i dine øyne også når det er bare utenlandsk drittmat å få kjøpt. Velbekomme, du har fått som fortjent.

    Vi kan vel sakse siviløkonomen Nordstad fra noen annet enn Nationen denne gang. Aftenposten, tenk det. Eller som Kåre Willoch ville sagt; du milde himmel:
    Hvordan ta makten over maten tilbake? (aftenposten.no)

    Hvordan ta makten over maten tilbake?

    I realiteten står nå kjedene ved bondens gjerde og forteller hva de er villige til å betale for produktene.

    Hvordan har egentlig de tre dagligvarekjedene karet til seg så stor makt over maten i landet vårt? Hva kan vi gjøre for å gjenskape en slags balanse i verdikjeden for norsk mat, til fordel for både norske bønder og forbrukere? Og ikke minst til fordel for vår fremtidige evne til selvforsyning?

    Hvis vi ser rent analytisk på dette, ligger makten i at de tre aktørene i fred og ro har fått bygd opp hver sin lukkede infrastruktur der de selv definerer spillereglene. Jeg vet ikke hva politikerne våre har tenkt på her – at disse lukkede infrastrukturene ville resultere i billigere mat?

    Forhindrer andre aktører i å etablere seg
    Disse lukkede infrastrukturene utvides stadig bakover i verdikjeden, og i realiteten står nå kjedene ved bondens gjerde og forteller hva de er villige til å betale for produktene derfra, og dermed hvordan de må produseres.

    Gjerne også av hvem, vel vitende om at bonden (og samvirkene deres) ikke har andre avsetningsmuligheter. Norsk mat produseres nemlig av norske jordbrukere til den norske befolkningen. Punktum.

    Det er dette med de lukkede infrastrukturene og fravær av andre salgsmuligheter som er kjernen. For dette forhindrer på en svært effektiv måte enhver konkurranse i de ulike leddene i kjeden: råvare-produksjon-grossist-distribusjon-detaljist. I tillegg til å forhindre andre aktører i å etablere seg.

    Dagligvarekjedene har egentlig ikke holdt på med stort annet enn å bygge opp barrierer mot sunn og rettferdig konkurranse de siste 30–40 årene.

    Jeg tror man med fordel kan kikke på andre næringer med lignende forutsetninger – kanskje først og fremst mobiltelefoni og datatrafikk, der vi har en lignende «oligopolisering» av infrastrukturen, men der de som eier strukturene, blir pålagt å åpne det for alle som ønsker.

    Dette gir bedre tjenester, større utvalg og gir reell konkurranse mellom de ulike aktørene til fordel for vanlige folk.

    Politikerne må på banen
    Dersom de tre aktørene i matmarkedet blir tvunget til å tilby infrastrukturen sin (logistikk) til alle, vil dette bidra til å redusere makten deres, samtidig som det vil åpne for mer innovasjon, større mangfold og høyere kvalitet til glede for vanlige folk.

    Dagligvarekjedene vil selvsagt ikke gjøre dette frivillig, så her må politikerne våre på banen. De som skal ivareta norske jordbrukeres og forbrukeres interesser, altså.

    En annen ting som bør vurderes – i lys av at selvforsyningsgraden vår er på under 40 prosent – er å innføre begrensninger på bruken av EMV (egne merkevarer) på de produktene som er helt kritiske for norsk jordbruk og selvforsyning – kjøtt, melk, egg, korn og grønnsaker. Frukt også, så klart.

    Dette vil bidra til å øke lønnsomheten i produksjonsleddet – noe som er nødvendig for å ha en bærekraftig matproduksjon.

    Hullete importvern
    Her brukes EMV hovedsakelig for å presse ned lønnsomheten til dem som produserer, og til å smyge inn importerte varer gjennom et svært hullete importvern som begrenser avsetningsmulighetene for norske jordbruksvarer ytterligere, og som igjen begrenser den reelle muligheten til å øke selvforsyningen vår.

    Det bør også vurderes om det er greit at de tre aktørene skal få lov til å ha dominerende eierposisjoner i produksjonsleddet foran seg. Nå har denne vertikale integrasjonen allerede kommet så langt at det kanskje er umulig å få gjort noe med, men det gir utvilsomt stor makt og høy fortjeneste at de hele tiden forsyner seg av større deler av den totale verdiskapingen.

    Hvorvidt dagligvarekjedene skal ha mulighet til å inngå avtaler som forplikter leverandøren til å ikke levere til andre kjeder, er en annen ting vi burde se nøye på.

    Det vi trenger, er økt konkurranse, mer innovasjon, større mangfold, høyere kvalitet og økt selvforsyning til glede for norske forbrukere. Vi trenger ikke enda mer vertikal integrering. Det er det nemlig bare kjedene som tjener på. Og bare de!

    Markedsandeler brukes som brekkstang
    Men dette får vi ikke med de lukkede infrastrukturene vi har i dag, der markedsandeler blir brukt som brekkstang for å sikre seg lave innkjøpspriser på produkter de selger til den prisen kjøpekraften vår tilsier – som er høy.

    Det finnes nemlig ikke noe billig-nirvana her på jord der høy kjøpekraft går hånd i hånd med lave priser. Det er en selvmotsigelse.

    Helt til slutt: I den engelske loven om god handelsskikk er det forbud mot å kreve betaling for hylleplass og markedsføring. Dette forbudet kan trolig omgås på flere vis, men tanken er faktisk veldig god.

    La leverandørene konkurrere på kvalitet, innovasjon og mangfold – fremfor at aktørene med de største finansielle musklene kan kjøpe seg plass.

    Det er nemlig akkurat dette de gjør på bekostning av mindre leverandører som kan levere produkter av høy kvalitet til fornuftige priser og til glede for den norske forbrukeren og vår fremtidige evne til selvforsyning.



    Nordstad forsøker å peke på noen løsninger, men har vel knapt håp om at det vil skje endringer. Han vet utmerket godt at det ikke finnes reell politisk vilje til å gjøre noe med kjedemakta.

    For egen regning vil jeg bare gratulere kjøpmannsadelen og lakeiene i politikken og pressen med å ha fått slått inn en diger kile mellom de som lager maten og de som spiser den. Godt jobba! Et kunststykke faktisk, utføret av det eneste leddet i matvarekjeden man med fordel kunne unnvært. Det var vel derfor det var så viktig å få det til.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.754
    Antall liker
    14.375
    Generisk mat kom med kjedene. Se deg rundt, kjedene gjør all mat generisk og folk til giddalause ferdigmatkjøpere. Her i Norge som i alle andre land der man lar fanskapet overta. Norsk landbruk produserer det de får beskjed om fra kjedene. Det handler bare om 1 ting: hvordan tjene mest mulig penger på å få folk til å betale så mye som mulig for den generiske drittmaten uten at de skjønner at de blir lurt og flådd. Det har tatt lang tid og mye reklamekroner, men nå har grevene og colonialmajorene festet grepet. Synd du ikke ser annet enn det du vil se. Bonden har skylda for Dyrt & Dårlig og milliardærene tjener vel bare "rett og rimelig" i dine øyne også når det er bare utenlandsk drittmat å få kjøpt. Velbekomme, du har fått som fortjent.
    Jeg lurer litt på hvor du får den underliggende ideen om at dersom det ikke var for kjedene (noe som altså finnes i alle land, det er ikke unikt for Norge) så ville den jevne nordmann verdsatt kvalitet, hatt betalingsvilje for det og nasjonen ville være et lykkelig sted fra. Det finnes knappest spesialistforretninger igjen her i landet og det er jo ikke fordi det ble nedlagt et forbud mot å handle der og forbrukeren ble tvunget inn på nærmeste Rema av den lokale militsen. Folk har, helt frivillig, sluttet å handle på disse butikkene. Selv i Oslo er det kun en liten håndfull av sorten og utover landet er det nærmest en kuriositet om man finner en av de. Der jeg kommer fra gikk den lokale slakteren fra å ha butikk med noenlunde normal åpningstid til å ha åpent et par ganger i uka til knappest å ha direkteutsalg nå (tror jeg, det er lenge siden jeg flyttet derfra). Kjøtt fra nevnte aktør har jeg innimellom sett på skrytelisten til gode restauranter i Oslo. Da jeg var liten var det fisketorg hjemme en gang i uka, det forsvant en eller annen gang i forrige årtusen.

    For de som fortsatt finnes av sorten så blir det fort et spørsmål om man er villig til eller i det hele har råd til å betale et sted rundt dobbelt så mye som man må på en vanlig butikk for samme produkt. Det er ikke så rart at pris over tid stort sett trumfer andre ting, i alle fall for de langt fleste, og ei heller at fjongere butikker typisk er å finne i de mer betalingsvillige strøkene av Oslo. Kjedebutikker med godt over normalt utvalg finner man stort sett kun i de større byene og i typiske hyttekommuner med mye turister med god kjøpekraft.

    Jeg er ikke spesielt misfornøyd med hva jeg kan få kjøpt i norske butikker, jeg handler stort sett råvarer og synes det jeg får i all hovedsak holder jevn og grei kvalitet. En del lett bearbeidede produkter, som syltetøy, syltede grønnsaker osv lager jeg selv,. Største problemet er fersk fisk som er et relativt trist kapittel og fiskehandlere finnes knapt. Gitt hvor dårlig utvalget av denslags er på butikken skulle man tro at det var grei skuring å etablere noe slikt men det er det heller ikke. Av de sikkert 10.000 varelinjene en noenlunde velassortert dagligvarebutikk har så er uansett et sted rundt 9500 helt uaktuelle for min del.

    All empiri tilsier at den jevne norske forbruker fremfor alt er opptatt av en ting: Pris. Sekundært at det skal være ca samme tilbud hele året slik at man slipper å forholde seg til sesonger. Unntak for jordbær.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.012
    Antall liker
    18.262
    Torget vurderinger
    2
    En amerikansk venn av meg ble begeistret da jeg styrte ham til Georg A. Nilsens fiskeforretning i (ved) Bogstadveien. Han kom hjem til meg noen måneder etter og kunne fortelle følgende:

    "I told the guy who runs the fish store that I wished there should be more like it. Guess what he answered?"

    Min venn ble fortalt at da ville Georg A. Nilsen gått konk. Gutta på Haugen prøvde seg med fiskebutikk i Oslo, åpnet Gutta Fisk og Taku i 2016 og lukket i 2018. Den de har i Sandvika er fortsatt aktiv.
    Selv i en "storby" som Oslo er det ikke marked for veldig store spesialforretninger. Behovet dekkes av Kolibri, Maschmanns, O Fjelberg, Annis, Jacobs på Colosseum. Og Annis sliter.

    Mathallen og Oslobukta går dårlig og på Ringebu har de slitt i noen år, det har heldigvis gått bedre der i 2023. Så nordmenn vil tydeligvis ikke ha godt kjøtt ...

    Mathallen:

    Skjermbilde 2024-07-24 kl. 09.30.09.png

    Oslobukta:

    Skjermbilde 2024-07-24 kl. 09.29.56.png
     
    Sist redigert:

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.697
    Antall liker
    6.452
    Og det har nok mye å gjøre med at det å stå og sjonglere med kasserollene i timesvis er en hobby for spesielt interesserte. I hvert fall til hverdags er det kun de aller færreste som har tid, råd og kapasitet til å dandere middagsbordet med delikatesser fra spesialbutikkene. Det er noe som kun gjøres unntaksvis. Og det kan langt på vei være like økonomisk fornuftig å gjøre hverdagshandlinga på Rema og spise det månedlige gourmetmåltidet på restaurant, som det ville vært å gjøre alt matinnkjøpet på Mathallen eller Maschmanns.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.011
    Antall liker
    12.650
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Nå er det vel nokså klart at stadig færre lærer seg å lage mat på fornuftig vis, - god mat trenger ikke ta flere timer ved komfyren, selv om enkelte ting trenger den tida. Først og fremst handler det om prioritering, slik at når man i den selvkonstruerte tidsklemma prioriterer alle andre ting blir maten salderingsposten. Da blir det pizza, taco og slikt.... grillmaten om sommeren er også preget av fort og gæ'li....
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.160
    Antall liker
    1.201
    Sted
    '
    Og det har nok mye å gjøre med at det å stå og sjonglere med kasserollene i timesvis er en hobby for spesielt interesserte.
    Egne matvarebutikker for kjøtt og sjømat forsvant vel i samme takt som husmødrene gikk ut av kjøkkenet og inn i arbeidslivet?
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.012
    Antall liker
    18.262
    Torget vurderinger
    2
    Vår erfaring er naturligvis ikke representativ, siden vi både i Oslo og her oppsøkes av matbevisste mennesker. Likevel - i gjestehuset bor nå datter med kjæreste, begge tidlig i tyveårene og begge meget glade i å lage mat fra grunnen av. De bor i Liverpool ellers og har kartlagt marked og butikker med økologisk mat og er på oppskriftoppdagelsesreise.
    I går kom en kunde innom med sin sønn. Vi holder ellers stengt på tirsdager, men han ringte og spurte om han kunne komme, siden sønnen skulle avsted senere på dagen og gjerne ville hit. Det viste seg at sønnen, i tyveårene, er meget matbevisst og han har spesialisert seg på det italienske kjøkkenet og avleverte til stor tilfredshet. Faren kunne bekrefte at denne grunnsvenske familien nå var helt inneforstått med begrepene: Antipasti · Primi · Secondi · Contorni · Insalata · Formaggi e frutta · Dolce.
    Og sønnen likte å komponere måltidene etter klassisk italiensk skjema. Og middagene skulle vare den tiden de tok.

    "Skal du bli kokk?"
    "Nei, men jeg syns det er utrolig hva italienerne får til med noen få råvarer, på kort tid. Det er moro å overraske venner med hva jeg har lært meg."

    Og da går jeg i flere timer etterpå i godt humør.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.012
    Antall liker
    18.262
    Torget vurderinger
    2

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.754
    Antall liker
    14.375
    Nektar kan for øvrig anbefales på det sterkeste. Veldig god mat og sympatiske påslag på vin. 245 spenn for et raust glass av en flaske polet selger for 500 er lite å si på
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.754
    Antall liker
    14.375
    Egne matvarebutikker for kjøtt og sjømat forsvant vel i samme takt som husmødrene gikk ut av kjøkkenet og inn i arbeidslivet?
    Det er genrelt regnet som dårlig kutyme å forstyrre Odd J sitt narrativ om at colonialmajorer og beslektede raser har skylden for alt, som om det eneste som har endret seg i det norske samfunn de siste 30+ årene er at man har fått en liten håndfull dominerende aktører innenfor dagligvarehandel. Man kunnne bli såpass forvirret at man kunne slumpe til at det også er en del andre ting som har skjedd siden den gang og denslags kan man ikke ha noe av.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.927
    Antall liker
    10.441
    ^Jeg beundrer ditt standhaftige forsvar av kjedemafiaen. Skulle nesten tro du var involvert i bransjen.. :)
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.754
    Antall liker
    14.375
    ^Jeg beundrer ditt standhaftige forsvar av kjedemafiaen. Skulle nesten tro du var involvert i bransjen.. :)
    Jeg har også blitt påstått å jobbe i kraftbransjen og vi kan vel anta at maksimalt en av de påstandene kan være korrekt (ingen av de er). Ingen har enda beskyldt meg for å jobbe i den bransjen jeg faktisk jobber i men det kommer vel en gang det også.

    Men jeg synest det er fascinerende med noen som ser ut til å i fullt alvor tro at den gjengse nordmann har vilje til å betale store penger for mat fra den norske bonden over det ganske land. Folk valfarter jo til Sverige for å handle dagligvarer og det er ikke fordi ferskvaredisken på Nordby er så fantastisk (den er langt bedre enn 95% av norske ferskvarediskeer for øvrig). Det er kun fordi det er billigere. Dersom norske dagligvarekjeder drev ren veldedighet så ville din regning vært 3-4% lavere, det er marginen de faktisk driver med. Men denslags info er jo fint å ignorere og tro at man blir kontinuerlig rævpult.

    Topprestauranter i Oslo er fulle hele tiden, jeg er akkurat tilbake fra en tur på Nektar vinbar og det var helt fullt selv på en onsdag midt i tjukkeste fellesferien og det var ingen av de beøkende så vidt jeg kunne registrere som var fra det store landet utlandet. Sjekket noen andre gode steder i anledningen og det var fullt men Nektar har dropin og jeg var alene så da ordner det seg som regel. Litt hverdagseksesse for meg alene kom på 2300 kroner, eller rundt 1/5 av familiens månedlige forbruk på dagligvarer, en mindre brøk om man også inkluderer polvarer i dagligvarekategorienl.

    Det er masser av betalingsvilje for god mat i Norge - i alle fall i byene - men den kan ikke overføres til hjemmebane.
     
    Sist redigert:

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.927
    Antall liker
    10.441
    Siden du nevner Sverige, hvorfor er maten billigere der enn i Norge?
    Min venn kvegoppdretteren regnet engang på norske kontra danske kjøttpriser. Han fant ut at dersom han gav bort kjøttet til slakteriet så ville fremdeles utsalgsprisen i Norge være høyere. Han leverte forøvrig kjøttet sitt til Fatland, ikke Nortura, fikk et par øre mer pr. kg. der.
     

    Stein 99

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2009
    Innlegg
    1.909
    Antall liker
    1.194
    Dere som har vært på Michelin restaurant: Er det salt og pepper på bordene der? Kan man be om det eller er det frekt og respektløst?
    Min sønn og dama er på bilferie i Frankrike, Champagnedistriktet i kveld og de spiste på 1.stjerne rest.
    De fikk visst noe lignende svar. Spis maten slik den er eller dra til helvete.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.754
    Antall liker
    14.375
    Siden du nevner Sverige, hvorfor er maten billigere der enn i Norge?
    Min venn kvegoppdretteren regnet engang på norske kontra danske kjøttpriser. Han fant ut at dersom han gav bort kjøttet til slakteriet så ville fremdeles utsalgsprisen i Norge være høyere. Han leverte forøvrig kjøttet sitt til Fatland, ikke Nortura, fikk et par øre mer pr. kg. der.
    Alt er billigere i Sverige - lønningene er lavere og det genrelle kostnadsnivået er lavere. For nordmenn som harryhandler så slår også valutakursen inn som ikke er spesielt gunstig om dagen. For de fjongere tingene så spilller tollfri import fra EU en ganske stor rolle, type spanske spekemat og lignende er veldig mye billigere men det er jo ikke hva folk kjøper. Sist jeg var i Sverige kjøpte jeg en helside italiensk panchetta for 250 kroner kiloen, i Norge ligger vel noe slikt på 5-600+. Sist jeg kjøpte det i Norge var på Strøm-Larsen i Oslo som tok seg godt betalt men som fundamentalt har misforstått hva panchetta faktisk er. Jeg antar det er fordi at å tørke det nok gir en for høy kilopis for akseptabel avanse.

    Det er også klart billigere å gå på restaurant i Sverige enn i Norge, og restauranter i Norge blir ikke fete.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.754
    Antall liker
    14.375
    Dere som har vært på Michelin restaurant: Er det salt og pepper på bordene der? Kan man be om det eller er det frekt og respektløst?
    Nei, kanskje ja og ja.

    Maten kommer som den skal være. Jeg har aldri noensinne savnet krydder på en topprestaurant. Jeg har imidlertid sendt ut et par retter fordi de var altfor salte og jeg har god toleranse der. Da det skjedde (på Statholdergaarden i Oslo) så takket servicen meg siden de var helt enige men ingen andre hadde turt å si i fra.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.062
    Antall liker
    3.143
    Torget vurderinger
    1
    Det er genrelt regnet som dårlig kutyme å forstyrre Odd J sitt narrativ om at colonialmajorer og beslektede raser har skylden for alt, som om det eneste som har endret seg i det norske samfunn de siste 30+ årene er at man har fått en liten håndfull dominerende aktører innenfor dagligvarehandel. Man kunnne bli såpass forvirret at man kunne slumpe til at det også er en del andre ting som har skjedd siden den gang og denslags kan man ikke ha noe av.
    Vaspeis.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.754
    Antall liker
    14.375
    Det er jo du som forklarer bortfallet av spesialforretninger med kjedenes inntog. Jeg er heller ikke særlig glad i norske matvarekjeder, men jeg synes det er fascinerende at det er din eneste forklaringsvariabel på hvorfor det ikke bugner av rimelig, god og fin kortreist norsk mat i 'matbutikker som bonden får betalt masse penger for. Det virker, i fullt alvor, som at du tror at folk flest ellers ville ha dratt rundt til flere butikker og kjøpt litt grønnsaker her, litt kjøtt der og litt fisk her til en betydelig lavere pris og mye bedre betalt til bøndene om det bare ikke var for disse jævla matvarebaronene.

    Norge har råvarer, kokker og restauranter i toppklasse. En restaurant i Oslo med en Michelinstjerne er så mye bedre enn tilsvarende i Spania eller Frankrike at det er nærmest komisk. Det er fullt hele tiden for et måltid som koster 2-3-4-5k per capita inkl vin (7-8k om man går på Maaemo). Masser av betalingsvilje, men tilsvarende for å kjøpe noe kjøtt, fisk, litt grønnsaker osv for å få mat på bordet i det daglige er åpenbart ikke til stede. Rett ved siden av er jeg jobber så ligger en Annis med tørrmodnet kjøtt osv. Jeg har enda ikke vært der, men jeg har vært to ganger på restauranten deres og betalt 1200 for maten (vin i tillegg) uten å blunke.
     
    Sist redigert:

    Rudi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.05.2004
    Innlegg
    8.117
    Antall liker
    9.632
    Sted
    Ute i skauen i Våler i Østfold.
    Torget vurderinger
    39
    Jeg har alltid hatt lysst til og smake på en Pastrami sandwich og i dag fikk jeg sjansen. Tror den bikka 500 gram og vel så det pluss pannestekte poteter, var et voksent måltid..........og smaken var.........sådær..........forventningene var nok skrudd litt for høyt opp.


    20240724_230332.jpg
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn