Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.376
    Antall liker
    109.881
    Torget vurderinger
    23
    Ja - og ikke minst intet svinn. Mye dårlig hvitløk i norske butikker dessverre, ofte bare små, knortete og mange ganger med skjulte feil.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.976
    Antall liker
    18.178
    Torget vurderinger
    2
    Ja, Quingdao, Kina
    Da har jeg dårlig nytt.


    Today I learned that a lot of Chinese prisoners have no fingernails, because they have to peel garlic for American consumption all day, and their fingernails fall off after a few days.
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.332
    Antall liker
    1.492
    Sted
    VestBredden
    Handle kinesisk er ikke bra i det store og hele.
    Så det går fint for min del, værre med han som har gryta full... ;)
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.976
    Antall liker
    18.178
    Torget vurderinger
    2
    Reportasjen som nevnes, Rotten, viser fanger som skreller hvitløk med munnen, ved å stappe inn feddene, etter at neglene har gått i oppløsning.
    Det er best å unngå alt av mat som eksporteres fra Kina, syns jeg.
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.831
    Antall liker
    13.988
    Sted
    Sørlandet
    Man kjøper da aldri kinesisk hvitløk? Det er ENORME kvalitetsforskjeller på hvitløk. Sjekk når det arrangeres Bondes Marked nær deg og prøv norskprodusert hvitløk. Lag gjerne også sort hvitløk som er utrolig godt til veldig mye.

    Apropos Bearnaise - gidder man ikke lage den selv så er denne såpass god at du sannsynligvis ikke kommer til å lage selv etter å ha prøvd den. Jeg tilsetter litt sitron i den. Av og til har jeg også tilsatt røkt Naga Bhut og da gjerne hvis det er svin som serveres.

    1723971090957.png
     

    Figge

    Generalkonsul OVK i Svealand
    Ble medlem
    20.11.2004
    Innlegg
    4.076
    Antall liker
    5.088
    Sted
    Stockholm/Västerås
    Torget vurderinger
    2
    Man kjøper da aldri kinesisk hvitløk? Det er ENORME kvalitetsforskjeller på hvitløk. Sjekk når det arrangeres Bondes Marked nær deg og prøv norskprodusert hvitløk. Lag gjerne også sort hvitløk som er utrolig godt til veldig mye.

    Apropos Bearnaise - gidder man ikke lage den selv så er denne såpass god at du sannsynligvis ikke kommer til å lage selv etter å ha prøvd den. Jeg tilsetter litt sitron i den. Av og til har jeg også tilsatt røkt Naga Bhut og da gjerne hvis det er svin som serveres.

    Vis vedlegget 1048479
    Eriks Bearnaise

    Betyg: 4 av 6
    Det mest anmärkningsvärda med Eriks bearnaise är att den är förvånansvärt gul, vilket förklaras av att den innehåller kurkumin (antioxidant som gör gurkmejan gul). Smaken är mild och harmonisk, utan att bli menlös. Kommer att sitta fint till den grillade flanksteken en lat sommarkväll.

    Sen till den bästa enligt SvD.


    Erssons Saluhall Bearnaise

    Betyg: 6 av 6
    Testpanelen är enig om att bearnaisesåsen från Erssons är överlägsen de andra såserna i testet. Den har bra konsistens med ordentlig stadga. Smaken är välbalanserad, med tydliga inslag av örter och ett uns syra. Funkar till allt från pommes till grillost och kött.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.821
    Antall liker
    7.880
    Fin og delikat farge på de kantarellene der!

    Når de er i sesong og spesielt når vi har fått plukket dem selv, så er det generelt kjøttfrie dager her i heimen.

    Ikke sesong nå, rimeligvis, men har du også morkler i de svenske skoger rundt deg, @Hardingfele?

    Ikke så lett å få tak i, men selv setter jeg morkler over trøfler. Får fortsatt vann i munnen bare av å tenke på noen av de langstekte villsvin med morkler jeg har satt til livs i Polen og Litauen, begge land som har en religiøs tilnærming til skog og soppsanking.

    Har vært med på en del slike soppturer der og følte meg stort sett litt som en danske som aldri har sett snø, men akkurat fått utlevert ski, staver og kart for skiorientering på Finse i slutten av januar…

    Men etter hvert som jeg har begynt å få i det minste en rudimentær forståelse av sopp og hvordan man skal lese natur og terreng for å finne dem, så kan jeg absolutt se sportsgleden baltere og polakker finner i denne skattejakten.
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.332
    Antall liker
    1.492
    Sted
    VestBredden
    Har vært med på en del slike soppturer der og følte meg stort sett litt som en danske som aldri har sett snø, men akkurat fått utlevert ski, staver og kart for skiorientering på Finse i slutten av januar…
    :LOL: :LOL: :LOL:

    Fantastisk godt bilde!!!
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.976
    Antall liker
    18.178
    Torget vurderinger
    2
    Fin og delikat farge på de kantarellene der!

    Når de er i sesong og spesielt når vi har fått plukket dem selv, så er det generelt kjøttfrie dager her i heimen.

    Ikke sesong nå, rimeligvis, men har du også morkler i de svenske skoger rundt deg, @Hardingfele?

    Ikke så lett å få tak i, men selv setter jeg morkler over trøfler. Får fortsatt vann i munnen bare av å tenke på noen av de langstekte villsvin med morkler jeg har satt til livs i Polen og Litauen, begge land som har en religiøs tilnærming til skog og soppsanking.
    Var bra med morkler her i fjor, tidlig i sesongen, og enig, utrolig smak. Området anses å være et av de bedre for sopp i Sverige, så jeg har skaffet soppbok og app.
    Kantarellene kommer fortsatt frem her, men jeg går og venter på flere plukkbare steinsopp. Ser ut til at disse jævla larvene angriper med en gang de kommer opp i år. I fjor kunne de stå noen dager før det gikk larver i dem.
    Ellers er blek piggsopp på vei, og de setter jeg over kantareller. Kjøttfulle og smaksrike.

    Min datter er glad i å sanke sopp og har kommet med kloke instrukser. Moro å gå ut med kurv, kniv og soppbok.
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.646
    Antall liker
    11.764
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Hadde en runde i skogen idag. Godt med Steinsopp, blek piggsopp, kantarell og litt annet i kurven. Ble en snasen steinsopp risotto til middag. Kuttet ut fiskekaker som var plan :)
    stein.jpg

    Joda en liten rødskrubb til høyre der også.

    Synd så mye av steinsoppen enten er godt markspist eller angrepet av rørsoppsnylter her på berget.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.671
    Antall liker
    14.286
    Man kjøper da aldri kinesisk hvitløk? Det er ENORME kvalitetsforskjeller på hvitløk. Sjekk når det arrangeres Bondes Marked nær deg og prøv norskprodusert hvitløk. Lag gjerne også sort hvitløk som er utrolig godt til veldig mye.

    Apropos Bearnaise - gidder man ikke lage den selv så er denne såpass god at du sannsynligvis ikke kommer til å lage selv etter å ha prøvd den. Jeg tilsetter litt sitron i den. Av og til har jeg også tilsatt røkt Naga Bhut og da gjerne hvis det er svin som serveres.
    Den inneholder følgende

    Rapsolje, eggeplomme, vann, eddik, salt, estragon, krydder, konserveringsmiddel: kaliumsorbat E202, fargestoff: kurkumin E100, smøraroma.

    Siden rapsolje står først er det ingrediensen det er mest av. Bernaisesaus inneholder normalt eksakt 0% rapsolje, man bruker smør. Ellers må det åpenbart jukses med fargestoff og smørarmoa siden sausen ikke inneholder faktisk smør som er hva det er klart mest av i en bernaise. Pluss for at den faktsik har eddik, bernaise skal være syrlig. Hva som menes med "krydder" er også litt uklart, man trenger estragon, salt og pepper, eventuelt et lauberblad og litt sjarlottløk i reduksjonen som lages. Sikkert et hakk eller tre opp fra Toro men ikke faen om jeg kjøper noe slikt.
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.831
    Antall liker
    13.988
    Sted
    Sørlandet
    Siden rapsolje står først er det ingrediensen det er mest av. Bernaisesaus inneholder normalt eksakt 0% rapsolje, man bruker smør.
    Det er ikke mulig å lage en ferdigsaus basert på smør. Akkurat det samme gjelder aioli med egg. I prinsipp er jeg enig med deg men anbefaler allikevel at man smaker på den. Milevis over andre versjoner fra feks Jacobs.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.971
    Antall liker
    12.584
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Tja.. matvarebaronene i Norge sliter jo tungt for tiden, så noen steder må de jo hente kroner slik at de har til salt i grøten og smør på brødskiva...
    aprpos smørpriser... for 18 mnd siden var prisen ca 37 for 0.5kg... nå har det rundet 60... vanlig norsk Norveiga... fra ca 88 til 135... 5% prisøkning my ass!
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.376
    Antall liker
    109.881
    Torget vurderinger
    23
    Var innom Joker'n på hjørnet her en dag, og fikk nesten sjokk... de skulle ha 32,- for en boks makrell i tomat (som for ikke så lenge siden kostet fra 17-20,- i de fleste butikker)

    Så sjekket jeg Meny - og da dukket denne opp!! 5% my ASS too..... 🤭 🤭 Mengder med produkter som snikjusteres gjennom hele året.

    makrell i tomat.png
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.376
    Antall liker
    109.881
    Torget vurderinger
    23
    Helselunsj i dag. Tomat- løk og gressløk tartar.
    Grovt speltbrød og basilikumolje.​
    20240813_171931.jpg
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.890
    Antall liker
    10.418
    Var innom Joker'n på hjørnet her en dag, og fikk nesten sjokk... de skulle ha 32,- for en boks makrell i tomat (som for ikke så lenge siden kostet fra 17-20,- i de fleste butikker)

    Så sjekket jeg Meny - og da dukket denne opp!! 5% my ASS too..... 🤭 🤭 Mengder med produkter som snikjusteres gjennom hele året.

    Vis vedlegget 1048722
    Green Gigant mais selges for kr. 140.- pr. kg. Eldorado går for under kr. 30.- Tror nok matvarebaronene ler hele veien til banken.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.671
    Antall liker
    14.286
    Vi får se her da


    Ifølge tilsynets nettside er det for tiden tre pågående etterforskningssaker i tilsynet. Den ene gjelder misbruk av dominerende stilling relatert til finanssektoren, en sak som har pågått siden 2022.

    En annen pågående sak fra 2021 gjelder konkurransebegrensende samarbeid i flyttetjenester, mens den tredje saken fra 2018 gjelder konkurransebegrensende samarbeid i dagligvaremarkedet.



    Jeg vet rimelig nok ikke noe om hvilken av disse sakene det gjelder, men tidspunktet som er valgt (0845) indikerer at de er opptatte av å få det ut før handelen på Oslo Børs åpner klokken 9.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.671
    Antall liker
    14.286
    'for 18 mnd siden var prisen ca 37 for 0.5kg... nå har det rundet 60... .... 5% prisøkning my ass!
    For 18 måneder siden kostet en halvkilo Tine saltet smør 40 kroner og 12 øre på Rema i Oslo, inkludert 15% Æ-rabatt, eller 47 kroner og 20 øre i hyllepris før Æ-rabatten. Jeg tviler på du på det tidspunktet fant et så generisk produkt over 20% billigere enn hva Rema og Kiwi (koster alltid det samme begge steder) selger dette for i Oslo.

    Dersom du heller vil kjøpe fløte for å lage det selv så trenger du i følge internett ca 1.2 liter fløte for å lage en halvkilo smør og det koster ganske mye mer enn hva en halvkilo smør koster i butikken i alle fall. Fløte er betydelig dyrere enn melk siden det trengs ganske mange liter melk for å lage fløte selv om et industrielt meieri selvsagt bruker resten av melken til noe annet etter at de har tatt ut fettet eller hva nå prosessen består i. Noen som eventuelt jobber eller har jobbet på meiri kan sikkert si noe mer vettutgt om råvareforbruket til de ulike meiriproduktene - jeg aner ikke.

    Som en veldig enkel tommelfingerregel så blir ting i snitt ca dobbelt så dyre etter at melken har vært innom Tine. Det er da basert på den særdeles overforenklede observasjonen om at slagsverdien til Tine er ca det dobbelte av hva de kjøper inn varer for.

    Edit: Og dersom man eventuelt skulle mene at SSBs tall for KPI er løgn og forbannet juks så har også SSB fått med seg at prisen på smør har økt ganske kraftig de siste årene. Siden de har data rett fra kassapparatene i butikken så ville også noe annet vært underlig, her endring i KPI for ymse meiriprodukter de siste fem årene.

    1724175422378.png
     
    Sist redigert:

    Stein 99

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2009
    Innlegg
    1.895
    Antall liker
    1.178
    ^Ja men for amatører er der 100 oppskrifter, eggeplomme og uten, hvitløk, charlotte løk og uten .........
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.332
    Antall liker
    1.492
    Sted
    VestBredden
    Men om man lærer seg teknikken og basisen, så kan man jo gjøre hva man vil i fremtiden.
    Ingen premie til de som sitter på gjerde !!
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.574
    Antall liker
    2.957
    ^Ja men for amatører er der 100 oppskrifter, eggeplomme og uten, hvitløk, charlotte løk og uten .........
    Det er jo bare en emulsjon, starter du med sjarlottløk og estragon og får den under huden kan du eksperimentere i det uendelig, oppskrifer er det jo egentlig bare å drite i
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.646
    Antall liker
    11.764
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Ny runde i skauen idag.
    Endel kantarell og mye traktkantarell. Endel ble og rødgul piggsopp, steinsopp og rimsopp.
    Men, er det bare meg som ikke helt fikser den rimsopp smaken? Skal jo være en utmerket matsopp.

    Ble en ekstra marmorert entrecote med ferskplukket sopp, bernaise, smørdampet brokkolini etc. til middagen.
    trakt.jpg
    Klar til tørking


    rimsopp.jpg smak.jpg

    Smaksprøver for å finne ut hva om passet til kraftig kost ellers..
    Her er rimsopp, fåresopp, rødgul pigg, kantarell og traktkantarell. Litt fresing på panna med egnet krydder for å sjekke smak og sammenligne.


    Mye vakkert i skogen ellers.
    rør.jpg
    Tror dette er en myrskrubb men ikke 100% sikker.

    kritt.jpg
    Krittøsterssopp og masse av de. Første gang jeg har funnet dem.
    sp.jpg
    best.jpg

    Besk rørsopp.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn