Mat, drikke og røyk Pinnekjøtt 2023 (røkt)

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Håkon_Rognlien

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    6.898
    Antall liker
    11.888
    Torget vurderinger
    2
    Jeg liker røkt pinnekjøtt, og skal nå handle inn til jul. Jeg har prøvd et utall varianter opp gjennom årene, den jeg aller oftest har falt for smaksmessig er Eldhus fra Evanger, en Gilde-bedrift. Kjøttet er fra lam, og har alltid vært saftig og smaksrikt.

    Har også forsøkt en som ofte kommer høyt opp i tester, også denne fra Evanger, nemlig Evanger Pølsefabrikk, men den opplever jeg må være fra sau og ikke lam, og jeg synes ikke smaken har tiltalt meg de gangene jeg har prøvd den.

    Noen som har gode forslag her? Jeg antar basert på alle mine prøver opp gjennom årene at jeg liker en litt mild variant, med ekte røyksmak og bra med kjøtt på benet, bokstavelig talt.
     

    motoren

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.01.2007
    Innlegg
    24.798
    Antall liker
    42.369
    Sted
    Flekkefjord
    Torget vurderinger
    30
    Jeg bruker som alltid pinnekjøtt fra Hardanger lam men ikke røkt :) Veldig velsmakende

    mvh
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.681
    Antall liker
    11.823
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Prøv å finne lokale produsenter som ikke har slike tørkerom men må tørke over lenger tid "på gamle måten".. Reko ringen eller lignende.
    Kvaliteten fra Evanger har ikke vært så bra de siste par årene. Før det veldig bra. Når man vender pakken og det "renner blod" fra de tørkede pinnene er ikke det et kvalitetstegn akkurat. Mange hundre pakker måtte returneres ifjor iflg. min nabo som er i bransjen.

    PS: jeg tenker mest vanlig saltet og tørket, ikke røkt riktignok.
    Bestile pinnekjøtt fra Mellom Fange gård ifjor og det var veldig bra. 9 ukers tørking. Klasseforskjell fra det som lokale butikker hadde i hyllene sine.
     

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    15.081
    Antall liker
    19.022
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    14
    https://strom-larsen.no/
    Pleier å ha bra varer.

    Prøver Spekeloftet Hemsedal i år, men aner ikke noe om kvaliteten.
     
    Sist redigert:

    Roberten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.10.2008
    Innlegg
    5.715
    Antall liker
    1.503
    Har vært veldig fornøyd med pinnekjøttet fra Indre Oslo matforedling, de bruker Færder Får som leverandør.
    Strøm Larsen sitt røkte fikk slakt -2 poeng - i testen weld la ut her for noen et par uker siden.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.290
    Antall liker
    10.215
    Sted
    Oslo
    Kjøp en fersk lammeribbe.
    Saltes 3 dager
    Henges til modning 2 - 3 måneder kaldt og luftig. Kjeller eller garasje.
    Og til alle dere diy'ere her, det er mye lettere enn å snekre egne talatuter, og du trenger ingen fancy måleapparater.
     

    Multikanal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.02.2004
    Innlegg
    1.536
    Antall liker
    991
    Sted
    Nordfjordeid
    Torget vurderinger
    1
    Kjøp en fersk lammeribbe.
    Saltes 3 dager
    Henges til modning 2 - 3 måneder kaldt og luftig. Kjeller eller garasje.
    Og til alle dere diy'ere her, det er mye lettere enn å snekre egne talatuter, og du trenger ingen fancy måleapparater.
    Og hvordan vil du røke den som tråd starter ønsker?
     

    Håkon_Rognlien

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    6.898
    Antall liker
    11.888
    Torget vurderinger
    2
    Kjøp en fersk lammeribbe.
    Saltes 3 dager
    Henges til modning 2 - 3 måneder kaldt og luftig. Kjeller eller garasje.
    Og til alle dere diy'ere her, det er mye lettere enn å snekre egne talatuter, og du trenger ingen fancy måleapparater.
    Det er vel litt mindre enn 3 måneder til jul her jeg bor. I garasjen bor det to biler, og det er kuldegrader rett som det er.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.006
    Antall liker
    14.565
    Kjøp en fersk lammeribbe.
    Saltes 3 dager
    Henges til modning 2 - 3 måneder kaldt og luftig. Kjeller eller garasje.
    Og til alle dere diy'ere her, det er mye lettere enn å snekre egne talatuter, og du trenger ingen fancy måleapparater.
    Jeg hadde tenkt å lage mitt eget i år (aldri gjort det før, men har spektet en del annet) men det kokte bort i kål og uansett så skal vi ut av huset på juleaften så ikke jeg som skal stå for kokkeleringen uansett.
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.889
    Antall liker
    7.586
    Sted
    Holmestrand
    Kjøp en fersk lammeribbe.
    Saltes 3 dager
    Henges til modning 2 - 3 måneder kaldt og luftig. Kjeller eller garasje.
    Og til alle dere diy'ere her, det er mye lettere enn å snekre egne talatuter, og du trenger ingen fancy måleapparater.
    Har gjort dette i mange år.
    Lett som en plett, og fantastisk resultat.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.006
    Antall liker
    14.565
    Har gjort dette i mange år.
    Lett som en plett, og fantastisk resultat.
    Jeg har hengt fenalårene mine i kjellern og det trenger ikke være så fryktelig kaldt, der er det kanskje 16-17-18 grader eller deromkring og det har gått helt fint. De er vel også mindre saltet enn hva pinnekjøtt er (jeg bruker ca 0.6 døgn / kilo) og så tar jeg de når de har mistet 30% av vekten - det tar noen uker uten at jeg helt husker hvor mange.
     

    Håkon_Rognlien

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    6.898
    Antall liker
    11.888
    Torget vurderinger
    2
    Prøv å finne lokale produsenter som ikke har slike tørkerom men må tørke over lenger tid "på gamle måten".. Reko ringen eller lignende.
    Kvaliteten fra Evanger har ikke vært så bra de siste par årene. Før det veldig bra. Når man vender pakken og det "renner blod" fra de tørkede pinnene er ikke det et kvalitetstegn akkurat. Mange hundre pakker måtte returneres ifjor iflg. min nabo som er i bransjen.

    PS: jeg tenker mest vanlig saltet og tørket, ikke røkt riktignok.
    Bestile pinnekjøtt fra Mellom Fange gård ifjor og det var veldig bra. 9 ukers tørking. Klasseforskjell fra det som lokale butikker hadde i hyllene sine.
    Tenker du da på Evanger Pølsefabrikk?

    Har ellers litt tilleggsopplysning, for jeg tror Gilde nå har rotet til merkenavnet Eldhus. Pakken er annerledes, og det ser ikke ut til at kjøttet og fremstillingen foregår på Evanger mer. Blir litt for usikkert å satse på det heretter, dessverre.
     
    Sist redigert:

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.290
    Antall liker
    10.215
    Sted
    Oslo
    Det som vi tilbys på våre Gourmet templer ( les Kiwi Rema og Xtra) er stort sett oversalta og har på lang tid ikke hengt lenge nok.
    Med husflid kan du gå ned på salting og opp på henging, resultatet er saftigere og mere smakfullt pinnekjøtt.
    Men det er jo folk flest sin tur, og folk flest er jo fornøyd med tilbudskassa på supern, og tror den ultimate HiFi opplevelsen er ei lydplanke til 999.- fra Power!
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.006
    Antall liker
    14.565
    Det ble mao en mislykket fårikål-gryte? :)
    Tja, jeg har det noe kontroversielle synet at den beste fårikålgryten er den man ikke langer, det er en god del ting på min liste man kan bruke lammekjøttet til som befinner seg over fårikål. Sikkert fem år siden jeg lagde det sist og har ingen umiddelbare planer om å gjøre det neste sesong heller. Jeg synes det forsåvidt er helt kurant mat, bare ikke at det er veldig godt og noe man absolutt må lage når det er i sesong.
     

    Motorhome

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.06.2018
    Innlegg
    1.833
    Antall liker
    1.839
    Sted
    Sunndalsøra
    Aldri vært røkt heime. Vi tørrsaltet og hengte opp på loftet selv. Ble som fenalår. Og så kjøpte vi svinemørr på sunnmøre som vi hengde opp og tørket i minst 6 uker før Jula. Den var ennå bedre enn pinnkjøttet da den hadde en helt spesiell kryddersmak( ble kokt). Tror oppskrifta har godt i arv etter slakter Gunnar( i slekta) gikk bort. Sunnmøringene er god på mørr :) Nå blir det det bare å kjøpe på REMA ;)
     

    skinnyboy

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.06.2003
    Innlegg
    875
    Antall liker
    463
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Evanger Pølsefabrikk har eldhusrøkt pinnekjøtt!
    Min søster kjøpte det hos Gigaboks, det er kjøttet vi skal ha på julaften.
    Vår mor var vokst opp på gård med sauer, så vi er oppvokst med hjemmelaget pinnekjøtt fra lam!
    Pinnekjøtt fra sau, som en kan oppleve å få på julebord, er kjøtt av siste sortering, og har ingenting med jul å gjøre! :sick:

    Selvfølgelig skal det også være ribbeina til lammet, ikke andre oppkuttede bein, som de en gang fant i en test hos «TV2 hjelper deg»
     

    palmaris

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.11.2002
    Innlegg
    1.734
    Antall liker
    1.246
    Torget vurderinger
    1
    Berre ein slepp sjølvdaua grabukk som har gått i motebakke heile livet ;) Har heldigvis lokal leverandør gjennom familien :)
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.123
    Antall liker
    12.723
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Ute i provinserne er vi stort sett henvist til "Gourmetforrretningene" som det ble kalt... Jeg foretrekker gjerne røkt, men av begge typer har jeg kjøpt billig som var helt topp, og "grisedyrt" som var en gigantisk skuffelse, så dette er ikke enkelt...Så nylig i en avis at Gilde lå på topp i en test...
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.889
    Antall liker
    7.586
    Sted
    Holmestrand
    Ute i provinserne er vi stort sett henvist til "Gourmetforrretningene" som det ble kalt... Jeg foretrekker gjerne røkt, men av begge typer har jeg kjøpt billig som var helt topp, og "grisedyrt" som var en gigantisk skuffelse, så dette er ikke enkelt...Så nylig i en avis at Gilde lå på topp i en test...
    Vi prøver å finne «pinner» med godt med kjøtt på. Det er vi stort sett fornøyd med.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.290
    Antall liker
    10.215
    Sted
    Oslo
    Tips til 2024 "sesongen"?
    Kjenner en som jobber på Strøm-Larsen.
    Det er jo en butikk med godt renomme, og "gode" priser.
    De selger 20 tonn i sesongen, og som hen forteller meg, de hakke sjans til å kvalitetssikre alt.
    Noen år får de 6er på terningen andre år en 1er
    Etter at min mor et år blei skuffa, så kjøper hun ferske lammesider og salter og tørker sjæl.
     

    Håkon_Rognlien

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    6.898
    Antall liker
    11.888
    Torget vurderinger
    2
    Vi prøver å finne «pinner» med godt med kjøtt på. Det er vi stort sett fornøyd med.
    Da kan jo Pinnasteik være et alternativ?

    Pinnasteik er saltet og tørket lammekjøtt. Pinnasteik-navnet bygger på gamle tradisjoner fra tiden før vi hadde kjøleskap og fryser. Da ble ofte kjøttet hengt på en pinne over ovnen og tørket. Forskjellen fra pinnekjøtt er at vi bruker hele lammet, lår, bog og sider.
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.889
    Antall liker
    7.586
    Sted
    Holmestrand
    Da kan jo Pinnasteik være et alternativ?

    Pinnasteik er saltet og tørket lammekjøtt. Pinnasteik-navnet bygger på gamle tradisjoner fra tiden før vi hadde kjøleskap og fryser. Da ble ofte kjøttet hengt på en pinne over ovnen og tørket. Forskjellen fra pinnekjøtt er at vi bruker hele lammet, lår, bog og sider.
    Jepp, servert det med godt resultat. Hadde et fenalår som raskt nærmet seg dårlig-etter-dato, skar av litt fett som hadde begynt å bli litt harskt, saget det i skiver og dampet det på samme måte som pinnekjøtt. Suksess. 🤗
     

    motoren

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.01.2007
    Innlegg
    24.798
    Antall liker
    42.369
    Sted
    Flekkefjord
    Torget vurderinger
    30
    Har brukt pinner fra Hardanger lam de siste årene og er veldig godt fornøyd :)
    Blir en runde nå i helga

    mvh
     

    Morten S

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    03.09.2015
    Innlegg
    363
    Antall liker
    572
    Torget vurderinger
    1
    Fra familie fra Hardanger. Dette er min favoritt:

    Salte eller saltlake hele sider. Henge i tre dager en uke. Kaldrøyke og deretter fryse. ,hvis ikke spise umiddelbart. Saftig, fersk og nydelig lammesmak med salt- og røkpreg. Altså ingen tørking. Forskjellen er litt mindre modningssmak og aldri harsk.
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.681
    Antall liker
    11.823
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Urøkt - Jacobs utvalgte fikk 10 poeng.

    Bestilte noen kg fra smalahoveloftet i Voss igår foresten.
     

    Håkon_Rognlien

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    6.898
    Antall liker
    11.888
    Torget vurderinger
    2
    Forsøkt etter beste evne å finne årets variant over temaet, og har etter hevert falt ned på Brødrene Ringstad.

    Ser fint ut, frisk farge, hvitt fett, bra med kjøtt. Lammene kommer fra Østerdalen, røkt på ekte bøk, da gjenstår det bare å håpe, samt være tålmodig i tillagingsprosessen.
    Julen kan komme! :)
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.006
    Antall liker
    14.565

    Håkon_Rognlien

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    6.898
    Antall liker
    11.888
    Torget vurderinger
    2
    Har forstått at smakstestene varierer helt vilt, samme kjøtt får fra 1 til 6 på terningen i forskjellige tester. Det eneste pinnekjøttet jeg har vært nærmest misfornøyd med, var fra Evanger Pølsefabrikk, faktisk. Forsøkte 2 ganger, men det var ikke min greie.
    Så alt i alt må jeg bare velge å stole litt på intuisjon og mange år som tradisjonsbærer! :D
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.461
    Antall liker
    13.989
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Virkelig godt, og riktig type pinnekjøtt, har blitt vanskeligere å finne i butikkene de siste 10-20 åra.
    Det er flere grunner til dette.
    Flere aktører, profitt, juks, snarveier og fanteri.

    Riktig type pinnekjøtt, og det som gir den beste smaken kommer fra ca midt på ryggen (ut til ribbene rundt) videre helt opp til nakkedelen.
    Marmorert med fin kjøtt og fett balanse.

    De siste åra har det kommet mer og mer bogkjøtt.
    Bog har ingenting med pinnekjøtt å gjøre.

    Magert pinnekjøtt gir en dårlig opplevelse, og føles som å tygge på en vrengt polvott.

    Selv, foretrekker jeg urøkt pinnekjøtt fra Idsøe Stavanger. ;)
    (grossist vare, selges kun til restauranter)

    Tester gir kun en pekepinn, og er langt fra fasit. Kokken må også med i ligningen.
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.490
    Antall liker
    1.654
    Sted
    VestBredden
    Virkelig godt, og riktig type pinnekjøtt, har blitt vanskeligere å finne i butikkene de siste 10-20 åra.
    Det er flere grunner til dette.
    Flere aktører, profitt, juks, snarveier og fanteri.

    Riktig type pinnekjøtt, og det som gir den beste smaken kommer fra ca midt på ryggen (ut til ribbene rundt) videre helt opp til nakkedelen.
    Marmorert med fin kjøtt og fett balanse.

    De siste åra har det kommet mer og mer bogkjøtt.
    Bog har ingenting med pinnekjøtt å gjøre.

    Magert pinnekjøtt gir en dårlig opplevelse, og føles som å tygge på en vrengt polvott.

    Selv, foretrekker jeg urøkt pinnekjøtt fra Idsøe Stavanger. ;)
    (grossist vare, selges kun til restauranter)

    Tester gir kun en pekepinn, og er langt fra fasit. Kokken må også med i ligningen.

    GRILLRIBBE av NAKKE 😤 :mad:

    Det er en skam med den villedningen produsenter kommer med,,, har sett flere produsenter putter allverdens stykkningsdeler i de posene med såkalt pinnekjøtt
    Kjøp hel side og gjør det sjøl !!
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn