Mat, drikke og røyk Kaffe-nerding

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.503
    Antall liker
    110.476
    Torget vurderinger
    23
    Jeg mener fortsatt at verdien står seg. Det er heldigvis 52 uker i året og muligheten for å variere er til stedet.

    For de som har råd til det ja sikkert - men det har ikke jeg. Ikke jobber jeg i bransjen og ikke har jeg fyrstelig gasje heller. 2.000,- i mnd. bare for kaffe representerer fort en fjerdedel av matbudsjettet serru..
     

    leon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.03.2008
    Innlegg
    1.610
    Antall liker
    187
    Sted
    Trondheim
    Poenget til Morten S er vel at du trenger ikke å drikke den dyreste kaffen 52 uker i året.
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.890
    Antall liker
    7.586
    Sted
    Holmestrand
    Nei! Kopi Luwak har jeg smakt og den var verdt de 15000 Kyat`ene jeg betalte for koppen. De aller beste kaffene visker ut grensene mellom tea og kaffe og det gjør også Kopi Luwak. Ekstremt fruktig med en deilig, fyldig ettersmak. Men det sagt, det er ikke den beste kaffen jeg har smakt.
    .... og hvor mye er 15000 kyater for oss som ikke er så internasjonale?
    :cool:
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.490
    Antall liker
    1.654
    Sted
    VestBredden
    Disse to kom i dag, men mangler kvern.

    Har siklet i årevis.

    Vis vedlegget 1058246
    Og siden jeg og en gjeng med like interesser møtes hos eieren av disse nydelige kaffemakerne, så fikk jeg gleden av og smake en slik shot !!
    Og det var rett og slett helt fantastisk !!! INGEN bitterhet og spore selv med all grudden i koppen... Det vare bare rett og slett knall, har allerede bestilt et sett selv. Med flere størrelser, gleder meg til og bli mer kjent med dette. Takk for smaken @Chalshus
     
    Sist redigert:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.503
    Antall liker
    110.476
    Torget vurderinger
    23

    En noe mer edruelig pris..... kr. 79.90 for 2 x 0,45 kg. - alle typene deres. Grei hverdagskaffe for en antisnobb som meg 🤭 🤭
    Innhandlet i EU i dag. ( ser for meg nerdene i tråden riste oppgitt på sine finstemte ganer/hoder...)

    kaffe.png

     

    PederP

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2019
    Innlegg
    7.700
    Antall liker
    21.881
    Sted
    Nordvest på Jæren
    Torget vurderinger
    4

    En noe mer edruelig pris..... kr. 79.90 for 2 x 0,45 kg. - alle typene deres. Grei hverdagskaffe for en antisnobb som meg 🤭 🤭
    Innhandlet i EU i dag. ( ser for meg nerdene i tråden riste oppgitt på sine finstemte ganer/hoder...)

    Vis vedlegget 1064254

    Denne pleier Europris å ha på tilbod i ny og ne, slik at me som bur litt lenger frå riksgrensa slepp å syte for mykje. God kaffi.
     

    Morten S

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    03.09.2015
    Innlegg
    363
    Antall liker
    572
    Torget vurderinger
    1

    En noe mer edruelig pris..... kr. 79.90 for 2 x 0,45 kg. - alle typene deres. Grei hverdagskaffe for en antisnobb som meg 🤭 🤭
    Innhandlet i EU i dag. ( ser for meg nerdene i tråden riste oppgitt på sine finstemte ganer/hoder...)

    Vis vedlegget 1064254

    Jeg tenker man høster som man sår, liker man dette kommer man rimelig ut av det økonomisk. Og det er jo bra.

    Men kanskje ikke innlegg trådstarter var ute etter? Men hva vet vel jeg.
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.490
    Antall liker
    1.654
    Sted
    VestBredden
    Jeg tenker man høster som man sår, liker man dette kommer man rimelig ut av det økonomisk. Og det er jo bra.

    Men kanskje ikke innlegg trådstarter var ute etter? Men hva vet vel jeg.
    Ikke bekymre deg om trøndern... jeg passer godt på at han får den VILLedningen han trenger 🤭 🤭 🤭

    Og i disse dager er det viktig for mange og finne en billigkaffe som funker bra. Og de fleste som frekventerer denne tråden bytter ut "Gevalia" for bedre saker innimellom.

    Om man skal dypnerde innen kaffe, så er espresso greia.. dypere ned i kaninhullet er det knapt mulig og komme...
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.490
    Antall liker
    1.654
    Sted
    VestBredden
    @Morten S har du noen erfaring med tyrkisk kaffe ? "kjenner" du noen andre som har ?
    Noen med erfaring på lystbrent.. ?? Evnt hvor lyst kan man gå tror du?

    Testa med vanlig arabica mørkbrent (Lavazza Espresso Barista) Og det er definitivt innafor etter og ha prøvd tre kopper med slumpmåling..
     

    Morten S

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    03.09.2015
    Innlegg
    363
    Antall liker
    572
    Torget vurderinger
    1
    @Morten S har du noen erfaring med tyrkisk kaffe ? "kjenner" du noen andre som har ?
    Noen med erfaring på lystbrent.. ?? Evnt hvor lyst kan man gå tror du?

    Testa med vanlig arabica mørkbrent (Lavazza Espresso Barista) Og det er definitivt innafor etter og ha prøvd tre kopper med slumpmåling..
    Dessverre. Ingen erfaring med brygging av ibrik. Kommer heller umiddelbart på noen andre som driver med det.
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.890
    Antall liker
    14.159
    Sted
    Sørlandet
    Kverning og mengde er interessante temaer og jeg forhører meg alltid om dette når jeg smaker en god kaffe ute.

    19 til 20 gram finkvernet kaffe til 250 ml (stor norsk kaffekopp) og 23-24 gram til 350 ml (to vanlige kjøkkenkopper). Min kvern går fra 0 til 40 hvor 0 er meget fint espresso "pulver". Jeg kverner mine bønner på 7-10.
     

    Morten S

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    03.09.2015
    Innlegg
    363
    Antall liker
    572
    Torget vurderinger
    1
    Kverning og mengde er interessante temaer og jeg forhører meg alltid om dette når jeg smaker en god kaffe ute.

    19 til 20 gram finkvernet kaffe til 250 ml (stor norsk kaffekopp) og 23-24 gram til 350 ml (to vanlige kjøkkenkopper). Min kvern går fra 0 til 40 hvor 0 er meget fint espresso "pulver". Jeg kverner mine bønner på 7-10.

    "Alltid" 60 gram pr liter her. 500 ml 30 gram osv. Så har jeg alltid en konstant og kan justere kverningsgrad etter behov og bryggemetode. (ikke espresso)
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.890
    Antall liker
    14.159
    Sted
    Sørlandet
    "Alltid" 60 gram pr liter her. 500 ml 30 gram osv. Så har jeg alltid en konstant og kan justere kverningsgrad etter behov og bryggemetode. (ikke espresso)
    15 gram på 250 ml (vanlig kaffekopp) mener jeg er lite nesten uansett kverning, brenning og bryggemetode. Som nevnt tidligere i tråden så drikker jeg en kopp om dagen og når jeg drikker den ene koppen alene så blir det V60. Er vi begge hjemme og jeg lager flere kopper så bruker jeg Chemex.
     

    Thumper

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.09.2007
    Innlegg
    1.305
    Antall liker
    1.347
    Sted
    Langt til skogs i Innlandet(Hedmarken)
    Noen med erfaring på lystbrent.. ?? Evnt hvor lyst kan man gå tror du?

    Testa med vanlig arabica mørkbrent (Lavazza Espresso Barista) Og det er definitivt innafor etter og ha prøvd tre kopper med slumpmåling..
    Jeg har lagd "noen" kopper med ibrik oppgjennom... Har vel holdt på med det noen år nå, ved siden av espresso, siphon, moka, pour-over og en sjelden gang trakter...

    Jeg foretrekker mellombrent til lett mørkbrent til det, da den havner midt i mellom syrlig og bitter på en måte. Kan dog sies at med mindre du går for den tradisjonelle med tre oppkok, så skal det en del til for å få den bitter.
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.490
    Antall liker
    1.654
    Sted
    VestBredden
    Jeg har lagd "noen" kopper med ibrik oppgjennom... Har vel holdt på med det noen år nå, ved siden av espresso, siphon, moka, pour-over og en sjelden gang trakter...

    Jeg foretrekker mellombrent til lett mørkbrent til det, da den havner midt i mellom syrlig og bitter på en måte. Kan dog sies at med mindre du går for den tradisjonelle med tre oppkok, så skal det en del til for å få den bitter.
    Takk for info, syntes det er rart at ikke flere kaffenerder hiver seg over dette, GOD KAFFE!! Og det er jo heller ingen store utgifter her, om man ikke går for ei sandkasse med propanoppvarming. Jeg bruker kokeplatene (ikke induksjon) og det er helt fint, og når man skal på tur er dette helt innafor, da man jo allerede har med seg en liten gassbrenner
     

    Thumper

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.09.2007
    Innlegg
    1.305
    Antall liker
    1.347
    Sted
    Langt til skogs i Innlandet(Hedmarken)
    Takk for info, syntes det er rart at ikke flere kaffenerder hiver seg over dette, GOD KAFFE!! Og det er jo heller ingen store utgifter her, om man ikke går for ei sandkasse med propanoppvarming. Jeg bruker kokeplatene (ikke induksjon) og det er helt fint, og når man skal på tur er dette helt innafor, da man jo allerede har med seg en liten gassbrenner
    Ja, er helt enig. Blir god kaffe av dette.

    Det er vel for Old-School og lite kostnadskrevende for mange😉
    Et sett med ibriks og en Sözen kvern, så er du jo i gang... Kan bruke alle varmekilder, bare du har kontroll så det ikke varmes for fort. Bruker som regel kokeplate på vanlig komfyr eller vedkomfyren til dette. Sprit-eller gassbrenner på tur. Eneste jeg er litt picky på er at det males fint nok. En espressokvern gjør sjelden det... En manuell ala Sozen derimot er fin, tung å bruke, men gir godt resultat. Og koster nesten ikke noe....
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.490
    Antall liker
    1.654
    Sted
    VestBredden
    Ja, er helt enig. Blir god kaffe av dette.

    Det er vel for Old-School og lite kostnadskrevende for mange😉
    Et sett med ibriks og en Sözen kvern, så er du jo i gang... Kan bruke alle varmekilder, bare du har kontroll så det ikke varmes for fort. Bruker som regel kokeplate på vanlig komfyr eller vedkomfyren til dette. Sprit-eller gassbrenner på tur. Eneste jeg er litt picky på er at det males fint nok. En espressokvern gjør sjelden det... En manuell ala Sozen derimot er fin, tung å bruke, men gir godt resultat. Og koster nesten ikke noe....
    Ja malingsgraden skal være fiiiiiiiiin, og det gjør min Mahlkønig uten problem. Ja tenkte på noe av det samme, det koster ikke nok !!! :LOL:
    Og det er jo en hel del muligheter til og nerde her og !!!

    Når alt dette som skrives, så har jeg vært uten kaffe i over en måned... pga migrene, og jeg lengter virkelig etter en kod kopp nå !!!!!
     

    Thumper

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.09.2007
    Innlegg
    1.305
    Antall liker
    1.347
    Sted
    Langt til skogs i Innlandet(Hedmarken)
    Ja malingsgraden skal være fiiiiiiiiin, og det gjør min Mahlkønig uten problem. Ja tenkte på noe av det samme, det koster ikke nok !!! :LOL:
    Og det er jo en hel del muligheter til og nerde her og !!!
    Mahlkönig er vel en av de svært få som klarer dette. De har jo også et eget burr sett for nettopp Tyrkisk.
    Men de koster litt mer enn jeg er villig til å legge ned i en kvern. Jeg er sånn skrudd sammen at jeg liker alt som er manuellt og/eller gammeldags.... (Det være seg til kaffe eller mye annet hobby relatert.) Til og med espressomaskinen min er manuell og med lever. Ingen "moderne pumpe" i den nei... ;)
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.490
    Antall liker
    1.654
    Sted
    VestBredden
    Mahlkönig er vel en av de svært få som klarer dette. De har jo også et eget burr sett for nettopp Tyrkisk.
    Men de koster litt mer enn jeg er villig til å legge ned i en kvern. Jeg er sånn skrudd sammen at jeg liker alt som er manuellt og/eller gammeldags.... (Det være seg til kaffe eller mye annet hobby relatert.) Til og med espressomaskinen min er manuell og med lever. Ingen "moderne pumpe" i den nei... ;)
    Ja, mine 80mm kniver klarer det uten anstrengelser, kjører dem ned til minimum og det kommer ut finere enn finest!!
    Og det er moro og lage Ibrik, og jeg håper at flere her tar sjansen på og kjøpe seg en eller flere og begynner og brygge slik selv.
    Mange som ikke kan forsvare prisen av en skikkelig espressomaskin, og her er man ihvertfall innen for samme ballpark.
    Selvom Tyrkisk kaffe smaker anderledes enn en espresso.

    https://www.grandturkishbazaar.com/...yvMLAuNhnimOT7neuaZ_43W4xJ21uhygaAod-EALw_wcB
    copper-turkish-coffee-set-3pcs-500x500.jpg
     

    Thumper

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.09.2007
    Innlegg
    1.305
    Antall liker
    1.347
    Sted
    Langt til skogs i Innlandet(Hedmarken)
    Litt inspirert av denne utvekslingen, så startet jeg dagen med en kopp tyrkisk kaffe i dag og ikke den vanlige espresso'n...

    Dog en mørkbrent kaffe, Arvid Nyquist Franskrost, i forhold 1:10 da det var den jeg hadde åpen nå. Slett ikke ille det😊
     

    PederP

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2019
    Innlegg
    7.700
    Antall liker
    21.881
    Sted
    Nordvest på Jæren
    Torget vurderinger
    4

    vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.506
    Antall liker
    3.809
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    C

    Cyber

    Gjest
    Ja malingsgraden skal være fiiiiiiiiin, og det gjør min Mahlkønig uten problem. Ja tenkte på noe av det samme, det koster ikke nok !!! :LOL:
    Og det er jo en hel del muligheter til og nerde her og !!!

    Når alt dette som skrives, så har jeg vært uten kaffe i over en måned... pga migrene, og jeg lengter virkelig etter en kod kopp nå !!!!!
    Koffeinfri fungerer fint. F.eks. er Little's Instant Decaf ikke så gal.
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.490
    Antall liker
    1.654
    Sted
    VestBredden
    Koffeinfri fungerer fint. F.eks. er Little's Instant Decaf ikke så gal.
    Takk for tips, og jeg vet at kaffe er en trigger, men ikke hos meg, kaffe bare byr meg imot/ har ikke lyst på når jeg har migrene - MERKELIG :rolleyes: 🤪
     

    Rubyred

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    13.09.2010
    Innlegg
    971
    Antall liker
    1.585
    Sted
    Fredrikstad
    20241201_193742.jpg

    Litt espresso testing i dag. Kom hjem fra Oslo tidligere i dag, og hadde med Lippe nr.3 fra Lippe, og Echemo fra T.Wendelboe.
    Jule espresso fra Solberg og Hansen, samt Husets espresso fra Kaffebrenneriet ble kjøpt sist uke. Brennedato fra 19/11 til 24/11, så ferske bønner.
    Echemo, og Lippe er lysbrent, mens de to siste er medium roast.
    To favoritter skilte seg fort ut. Echemo, og Lippe nr.3.
    Husets espresso er lett å like, mens Jule espresso fra Solberg og Hansen kom klart sist. Rett og slett ikke god.
    Etter litt mer testing falt valget på Echemo.
    Er generelt svak for kaffe fra Etiopia og Kenya så ikke overrasket.
    Ulempen er prisen. T.Wendelboe er over dobbelt så dyr.

    Artig å nørde litt på en søndag.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn