Eg har ingen råd. Men eg tykkjer at aksjemarknadene minner om festscenene i Der Untergang, så eg deler undringa di.
Uten at jeg skal påstå å ha tenkt veldig mye gjennom dette eller sitte på noen fasit så:
- Det virker som markedene ikke helt tror på Trumps sabelrasling. Muliegns delvis fordi dersom ting begynner å tryne så vil han feige ut, han har fremstått som nær syklig opptatt av "the Dow" (verdens suverent teiteste aksjeindeks, for øvrig) og vil se det som et stort personlig nederlag om det kommer et realt krakk i hans presidenttid.
- Sett at det kommer masse tariffer og faens oldemor så er det nesten garantert negativt for den amerikanske konsumenten, men ikke for amerikranske bedrifter - altså aksjer. Dersom de kan ta seg mye bedre betalt grunnet mindre konkurranse fra import og så burtetter så er det jo hyggelig for eierene.
I år har det også skjedd noe ganske uvanlig som har fått overraskende lite oppmerksomhet. Europeiske aksjer har gjort det
mye bedre enn amerikanske. De brede indeksene er opp et par-tre prosent i USA men i underkant av 10% i Europa. Det blir forklart delvis med økt sannsynelighet for en eller annen slutt på krigen i Ukrania men også at det forventes en bølge av dereguleringer for næringslivet i EU siden det virker som erkjennelsen av at EU har over lang tid regulert næringslivet halvveis til døde er i ferd med å synke inn i de engere kretser i Brüssel og andre steder. Og EU er mer opptatt av å faktisk være konkurransedyktige fremfor en absurd ide om å på egen hånd redde kloden fra klimaundergangen. Her har stemningen snudd fascinerende fort og det er i det minste snakk om å rulle tilbake reguleringer som er under ett år gamle - noe som må regnes som warp speed i denne sfæren.
Europeiske aksjer har i lang tid vært "billige" mens ditto amerikanske har vært "dyre" om man ser på multipler i forhold til inntjening og denslags. Det gir en ganske mye mening å snakke om en boble i USA, men det gir ingen mening i Europa eller i mesteparen av fremvoksende markeder.
I følge mitt regneark har jeg nå 37% av mitt jordiske finansielle gods i det amerikanske aksjemarkedet. I MSCI world - indeksen utgjør USA ca 73% så jeg er sånn sett en del undervektet, men mesteparten av denne undervektningen kommer av jeg har ca 1/3 av mine plasseringer i renteprodukter.