Hei,
Til den opprinnelige A25-modellen fra Dynaco ble Seas 25TV-EW brukt, i 8 Ohms utgave, akkompagnert av Seas H087 i diskant. Begge elementene ble konstruert omkring 1968, ett års tid før A25 så dagens lys. Mens diskantelementet var en helt ny konstruksjon fra bunnen opp, ble basselementet bygd på et eksisterende metallchassis. Dette chassiset ble også brukt til andre 10" fra Seas, og kjennetegnes av 6 skruehull på utstående "ører".
På dette tidspunktet var AlNiCo fortsatt det vanligste materialet å lage permanente magneter av. Seas kapslet tidlig selve magneten helt inn i stål, og på denne måten oppnådde man både kostnadseffektiv utnyttelse av en gitt størrelse magnet, samt god magnetisk skjerming. Det karakteristiske "TV" magnetsystemet ble utviklet og patentert allerede i 1952, primært rettet mot bruk i TV-apparater (derav navnet), skjønt det tok ikke lang tid før løsningen ble tatt i bruk over nesten hele produktspekteret.
Seas 25TV-EW: Oppdatert type (1974-75) til venstre, opprinnelig type (1968-1973) til høyre.
25TV-EW finnes også i en nyere utgave med samme navn, hvor chassiset er helt rundt og utstyrt med åtte skruehull. Endringen skyldtes kort og godt at metallchassiset på dette tidspunktet hadde behov for teknisk og kosmetisk modernisering. En forsterkning var nødvendig for å kunne bære de nye og tyngre magnetsystemene av ferritt, som gjorde sitt inntog på denne tida. Man så samtidig sitt snitt til å utvide bunnen av chassiset, for å gjøre plass til større senterfjær, noe som muliggjør bedre linearitet ved store utsving. Ørene forsvant nok til fordel for en jevn monteringsflens, ettersom utenpåliggende montering (i motsetning til på baksiden av baffelen) var blitt mer ettertraktet. Legg for øvrig også merke til at terminalene på den oppdaterte modellen er montert direkte på selve chassiset. Denne typen ble introdusert tidlig i 1974 (muligens noe før), sannsynligvis mest for å kunne møte fortsatt etterspørsel i en overgangsfase, ettersom den kun ser ut til å ha vært produsert et par års tid.
T/S-parametre og klanglige egenskaper er i utgangspunktet temmelig like for begge versjonene med TV-magnet, så vidt jeg vet (mer om dette lenger ned), men de detaljorienterte blant oss vil nok uansett helst gå for to like til et stereooppsett.
Den nødvendige overgangen fra stadig dyrere AlNiCo til billigere ferritt var nok hovedårsaken til at det nye chassiset så dagens lys. Omkring 1974 ble også 25F-EW satt i produksjon. Denne var naturligvis bygd på det oppdaterte chassiset, og utstyrt med ferritt-magnet (også kjent som "pannekakemagnet"). Denne er ikke skjermet, men til gjengjeld noe kraftigere i praksis enn TV-systemet. Elementet har derfor litt høyere nivå i mellomtoneområdet, størrelsesorden 1-2 dB, i tillegg til en anelse mer dempet bass takket være lavere Qes/Qts-verdi, sammenlignet med forgjengerne. Til sammen utgjør dette en ganske betydelig forskjell i grunnleggende klangbalanse, og da har vi ikke vært inne på forvrengnings-/kompresjonskarakteristikk og annet som skiller de to magnetsystemene. Derfor bør man definitivt unngå å blande ferritt- og AlNiCO-versjonene.
25F-EW ble brukt i den nyere Dynaco-modellen A25XL, sammen med diskanten H086. Dette basselementet forble i produksjon i mange år, dog med flere justeringer underveis. Senere utgaver fikk tett støvhette av papir, og atter senere smurt/coatet membran. Eldre årganger ser imidlertid helt identiske ut som siste versjon 25TV-EW forfra. Den eneste måten å skille disse fra hverandre på, er altså ved å plukke dem ut og sjekke baksida.
"Men kan 25F-EW brukes i A25, da?"
En vintage-entusiast vil gjerne ha utstyret sitt i så nær opp til original stand som mulig, noe jeg absolutt har har forståelse for, enten det handler om nostalgi, potensiell salgsverdi, eller alle ting imellom. Selvsagt bør A25 ha AlNiCo-elementer! Fra et rent teknisk ståsted kan det imidlertid argumenteres både for og imot. La meg for diskusjonens skyld banne litt i kirka, med følgende teoretiske betraktninger:
Dynaco A25 har som kjent nivåregulering på diskantelementet, i trinn på ca. 3 dB. Dersom man med originalt basselement spiller med diskantnivået i normalstilling, ser jeg for meg at 25F-EW vil kunne fungere greit som erstatning med diskanten stilt ett hakk høyere. Dempekretsen kan saktens også modifiseres for å finjustere diskantnivået, og skulle man oppleve at bassen blir for tilbakeholden grunnet lavere Q, kan noe av dempematerialet i kabinettet eller porten sløyfes for å kompensere.
En konkret
grunn til å velge ferritt-elementer, er at AlNiCo-systemer som kjent kan tape noe av sin permanente magnetkraft ved tilførsel av svært kraftig signal. Min erfaring er at magnetstyrken på 25TV-EW som regel er helt etter boka, og dette vil sannsynligvis være tilfelle om du kommer over et par pent brukte høyttalere. Jeg har imidlertid også målt enkelte eksemplarer/par med opptil 30% redusert BL-faktor, hvor brukshistorikken er eneste sannsynlige forklaring (10 poeng til den som gjetter hvilke Seas-høyttalere disse stod i). Dette er mer enn nok til å gi hørbare forskjeller; i verste fall minst like store som forskjellen mellom 25TV-EW og 25F-EW. Ferritt-magneter er så godt som immune mot avmagnetisering, og dermed er sjansen for å kjøpe katta i sekken også mindre.
Se etter høyttalere hvor de er brukt. For eksempel Radionette TK35 har disse.
Radionette TK 35 S bruker ganske riktig samme elementer som Dynaco A25, men denne hadde så vidt jeg vet 4 Ohm impedans. Da bør man kanskje heller se etter Seas Kit Type 30: Disse ble i alle fall solgt i både 4 og 8 Ohms utgave, skjønt 4-Ohms utgaven ser ut til å være mest utbredt.
- H -