EL84 Parallell Single Ended Monoblokker.

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • triodelab

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    02.01.2018
    Innlegg
    109
    Antall liker
    49
    Ja, det var bilder av utgangstrafoene ja. De var litt større en forventet. Ødelegger symmetrien en smule, men det betyr vel mest for de som setter pris på sånt. Hvis dere ser nedi trafoen så er det faktisk mulig å skimte at det er to kjerner nedi guffa.
    Vis vedlegget 799587 Vis vedlegget 799588
    Gratulerer med flott forsterker. Et lite tips, bruk russerrøra på pluss og f eks. EH på minus.
     

    VB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2009
    Innlegg
    1.812
    Antall liker
    1.392
    Tar imot alle tips med stor takk, men er ikke helt sikker på at jeg forstår hva du mener. Kanskje du kunne utdype litt?
     

    VB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2009
    Innlegg
    1.812
    Antall liker
    1.392
    Takk! Blir styggere etterhvert.

    Skulle vel vært noen anførselstegn der kanskje. Brukes vel om delefiltre når jeg tenker etter. La oss kalle det gainkontroll. Noen bruker som kjent feedback for å senke inngangsfølsomheten til ønsket nivå , men er slett ikke sikker på at det er den beste måten å gjøre det på.
     

    LT

    Medlem
    Ble medlem
    10.03.2003
    Innlegg
    14
    Antall liker
    7
    Sted
    Stavern
    Torget vurderinger
    2
    Hei, Flott bygg - JEg er imponert.
    Hvor kjøpte du kort og loddetårn? Er det fra norsk leverandør eller må det importeres?
     

    VegardW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    4.058
    Antall liker
    2.857
    Sted
    Kolsås
    Torget vurderinger
    4
    Takk! Blir styggere etterhvert.
    Noen bruker som kjent feedback for å senke inngangsfølsomheten til ønsket nivå , men er slett ikke sikker på at det er den beste måten å gjøre det på.
    Velge driver som gir ønsket inngangsfølsomhet?
     

    VB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2009
    Innlegg
    1.812
    Antall liker
    1.392
    Joda, absolutt en mulighet det også. Kanskje 5751 eller for alt jeg vet 12AY7 eller 6072 uten å ha dobbeltsjekket pinout og om det i det hele tatt vil fungere med kanskje en mindre modifikasjon. Vet ikke helt hvordan det blir med forforsterkeren så godt å ha noen alternativer i ulike retninger. Ikke godt å si hva som høres best ut av f.eks. Telefunken ECC83 og General Electric 5751. Frustrerende og fascinerende.
     

    whistler

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    28.11.2004
    Innlegg
    1.823
    Antall liker
    610
    Takk for det. Kjøpte 3 mm bakelittplater på Ebay og loddetårn fra Hificollective i England https://www.hificollective.co.uk/catalog/turret-silver-plated.html . Platene kan være litt løse i fisken så anbefaler å teste ut kvaltiteten før du evt. går i gang med noe lignende. Det tryggeste er definitivt glassfiber.
    Jeg kjøpte ferdigkuttede 3mm sorte glassfiberplater fra ett av de mange amerikanske firmaene som leverer deler til gitarforsterker-selvbyggere for noen år tilbake. Husker ikke navnet, men Google is your friend.😉
     

    VB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2009
    Innlegg
    1.812
    Antall liker
    1.392
    Det var mer enn litt jobb å pusse aluminium. Ganske ille faktisk. Nesten fristet til å sitere Kurtz i Heart of Darkness....The horror! The horror! Langt fra perfekt resultat, men ser vel kanskje greit ut på litt avstand. Mest fornøyd med bakpartene. Ser litt "dyr kjøpingshøyttaler" ut.
    DSCF0360-2.jpg
     

    VB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2009
    Innlegg
    1.812
    Antall liker
    1.392
    Tusen takk for ros og "likes" og hva nå enn den gule smileyen med hjerter i øya betyr. Krysser fingre for at lyden blir akseptabel.
     

    kjellben

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    18.11.2004
    Innlegg
    434
    Antall liker
    299
    Min bror er altså så flink, synes jeg. Dette er DIY på sitt beste. Alt er jo håndlaget. Så med 26-rør i DIY forforsterker han har laget, blir dette musikkformidling på sitt beste. For meg i alle fall. Blir som "fløte":) til mine Living Voice høyttalere og Audio Note signalkilde.

    Mvh
    Kjell
     

    VB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2009
    Innlegg
    1.812
    Antall liker
    1.392
    Vi får nå se da. En polert bæsj er nå fortsatt en bæsj.
     

    kjellben

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    18.11.2004
    Innlegg
    434
    Antall liker
    299
    Vi får nå se da. En polert bæsj er nå fortsatt en bæsj.
    Det du lager kjære broder er ikke "bæsj". Tror det er mange som nyter bildene, og kanskje er "litt" misunnelig;). DIY er som hjemmelaget mat. Den kan være god den og vel så det. For meg er de finest i verden. Og i tillegg, så er det musikken som gjelder🎼, og da er også EL84 et rør det er verdt å lytte til. Bare tull at det er kun disse "Penisforlenger-forsterkerne" med store rør som gir god lyd. Når anlegget er "up and go", så skal jeg kunne treffe mange til duell i en Western-gate. I hvertfall når det gjelder musikalitet og emosjonelt musikalsk utrykk. Howdy' hifi-partner🤠. Synd at ikke flere som driver med hifi prioriterer nettopp musikalitet og emosjonelt musikalsk utrykk. Mange vet ikke en gang hva musikalitet er. Men de om det.

    Kjell
     

    zikraaudio

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    12.04.2009
    Innlegg
    478
    Antall liker
    1.283
    Sted
    Danmark Jyllinge
    Torget vurderinger
    1
    Ja, nå begynner det å bli liv i denne tråden igjen. Min bror Vidar kommer til å få det beste ut av EL84 monoblokkene han bygger til meg. Som jeg har sagt tidligere, EL84 for meg, er en av de beste rørene lydmessig. Skulle ønske vi en gang i livet kunne fått sett for eksempel AN Kondo hadde bygget en forsterker med dette røret. Men det er vel for mye forlangt:). Personlig, så blir jeg litt lei av alle disse "standard-rørene" som blir brukt i DIY forsterkerne. De er ikke dårlig, på ingen måte Tvert i mot. Men artig å se andre ting også som kan være med det beste. Av det jeg har hørt, så synes jeg personlig ingen har så god mellomtone som EL84. Det har noe med det musikalske utrykket å gjøre. Folk må jo få like det de vil, men når man leser for eksempel tester, så er det de vanlige "frasene" som blir sagt hver eneste gang. Det musikalske utrykket og så veldig mye annet blir ikke nevnt. Det å lytte til klassisk musikk, er også for meg en reise i tiden. Jeg lever meg så inn i musikken, at jeg blir nesten totalt utkjørt etter å ha hørt for eksempel en symfoni. Og da må jeg også si, at det går mest i klassisk musikk. 95%. Og for de som skjønner meg, så er det musikken det handler om. Musikk er ikke bare noe lyd som kommer ut av to kasser, det er et helt univers.
    Hvis du lytter til musik som klassisk mm forstår jeg ikke at du bygger med pentoder så jeg forstår ikke valget af rør da EL84 eller 34 aldrig vil rykke max
    de vil altid få bak af en direkte opvarmet triode til en hver tid men projektet er cool og altid sjov men går man efter super lyd er det et dårligt rør valg sorry

    Hygge
     

    VB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2009
    Innlegg
    1.812
    Antall liker
    1.392
    Er kanskje best at jeg svarer på stikkeren fra Mr. Z. siden jeg føler et visst behov for et tilsvar. For det første så hører en jo ikke på et rør - det være seg en triode eller en pentode - i isolasjon. Forsterkeren er jo en helhet og anlegget i det aktuelle rommet en større helhet. Det blir rett og slett litt for bastant å hevde at trioder er bedre uten samtidig å spesifisere hvilke andre komponenter og topologier som må være på plass for at dette utsagnet eventuelt skal være riktig. For det andre blir jeg automatisk litt skeptisk når du skriver "super lyd" uten å si noe mer om hva dette innebærer i praksis. For å ta et eksempel så er det vel relativt lite kontroversielt (i hvertfall for de av oss som har hørt noen opp gjennom livet) å hevde at en god triodeforsterker er mer transparent enn en pentodeforsterker enten dette nå skyldes færre elektroder, færre deler eller for den saks skyld lavere feedback. Men så kan vi jo spørre oss om transparens, altså nøytral reproduksjon - det være seg fra mastertapen, LP'en eller CD'en - er den eneste legitime målsetninga med å i dette tilfellet bygge en forsterker. Hva om vi går et skritt videre og ønsker at lyden skal høres mest mulig ekte og troverdig ut - uavhengig av innspillingskvalitet? Og hva om vi går enda et skritt videre og nedprioriterer lyden som lyd - som objektiv "overflate" - og opprioriterer de kommunikative egenskapene, altså i hvilken grad stereoanlegget er i stand til å berøre og skape en eller annen form for udefinerbar sjelelig resonans til utøveren og musikken som helhet? Vil det nødvendigvis alltid være slik at en blir sterkere grepet av ordene til Wilhelm Müller og musikken i Schuberts Winterreise på en triodeforsterker enn en pentodeforsterker? Ikke overbevist. Sorry.
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    3.620
    Antall liker
    3.754
    Sted
    Sunnmøre
    :love:

    Har nyleg oppdaga tråden, og vil berre gje ros, @VB, dette ser vanvittig bra ut. Kombinasjonen av den polerte plata til terminalane og treverket ser, ja, som du sjølv seier det, ut som dyr kjøpehifi. Veldig stilig.

    Må likevel seia at det eg kanskje likte best, var kombinasjonen av bakelittplater og loddetårn (turrets, som eg forstod det heiter på utanlandsk). Ser mykje ryddigare ut enn dei komponentvasane eg ofte ser på bilete av DIY. Heiter dei klemmene du bruker for å stripsa fast kondensatorane også noko?

    (Eg har kanskje, berre kanskje, rota meg ut i ein startgrop for noko, så eg skal lesa gjennom heile tråden og prøva å skjøna kva du gjer).
     

    VB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2009
    Innlegg
    1.812
    Antall liker
    1.392
    Vet nå ikke riktig om det er så flott som du sier, men prøver ihvertfall. Takk uansett.

    De der selvklebende dingsene som fester stripsene heter vel stripsanker på norsk og zip tie mount på engelsk.

    Artig å høre at tråden kan være til inspirasjon. Ingenting er bedre enn det.
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.088
    Antall liker
    1.092
    Sted
    '
    Jeg har forsøkt å regne litt på gain og feedbackforhold, ut ifra de vakre bildene.:)

    Gain kan deles opp i produktet av blokker; inngangstrinn (SRPP) og utgangstrinn (2x EL84 + utgangstrafo).
    SRPP har hvis balansert, uten last og uten avkopling av Rk, en gain på ca mu/2, altså med ECC83 ca 50x. Du har delvis avkoblet Rk så gain kan være noe høyere, men 50 er et utgangspunkt.
    Utgangstrinnet 2x EL84 ser inn i en nominell last på 2k5 og med en steilhet på ca 10 ma/V gir også dette en gain på rundt 50x. Utgangstrafoen gir en spenningsreduksjon tilsvarende roten av (2500/8) som burde bli 18x.

    Til sammen, og uten noen form for tap eller annet slingringsmonn, gir dette en open loop gain på 50x50/18 = 138x.

    Andelen av det som føres tilbake, feedback-fraksjonen (B), bestemmes blant annet av spenningsdeleren som består av uavkoblet katodemotstand og motstanden i feedback-linjen. Etter det jeg kan se 120 og 1k5 ohm. Det tilsvarer B = 7-8%, men noe avvik vil oppstå siden SRPP trinnet står på toppen av dette nettverket.

    Gitt disse betingelsene utgjør feedback omtrent 20dB og closed loop blir ca 12-13x.

    Det bør tilsi at du får THD under 1% ved midlere effekt og utgangsimpedansen ned til 1 ohm. Med pentoder i slutt-trinnet vil utgangsimpedansen bli redusert mye mer enn hva antall dB feedback skulle tilsi.

    Fint prosjekt!
     

    VB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2009
    Innlegg
    1.812
    Antall liker
    1.392
    Nydelig Jane! Takk for det.

    Er det mulig å regne seg fram til sånn ca. ihvertfall hvor stor feedback-motstanden skal være hvis en f.eks. vil ha en utgangsimpedans på - ja - la oss si 4 ohm?
     

    zikraaudio

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    12.04.2009
    Innlegg
    478
    Antall liker
    1.283
    Sted
    Danmark Jyllinge
    Torget vurderinger
    1
    Er kanskje best at jeg svarer på stikkeren fra Mr. Z. siden jeg føler et visst behov for et tilsvar. For det første så hører en jo ikke på et rør - det være seg en triode eller en pentode - i isolasjon. Forsterkeren er jo en helhet og anlegget i det aktuelle rommet en større helhet. Det blir rett og slett litt for bastant å hevde at trioder er bedre uten samtidig å spesifisere hvilke andre komponenter og topologier som må være på plass for at dette utsagnet eventuelt skal være riktig. For det andre blir jeg automatisk litt skeptisk når du skriver "super lyd" uten å si noe mer om hva dette innebærer i praksis. For å ta et eksempel så er det vel relativt lite kontroversielt (i hvertfall for de av oss som har hørt noen opp gjennom livet) å hevde at en god triodeforsterker er mer transparent enn en pentodeforsterker enten dette nå skyldes færre elektroder, færre deler eller for den saks skyld lavere feedback. Men så kan vi jo spørre oss om transparens, altså nøytral reproduksjon - det være seg fra mastertapen, LP'en eller CD'en - er den eneste legitime målsetninga med å i dette tilfellet bygge en forsterker. Hva om vi går et skritt videre og ønsker at lyden skal høres mest mulig ekte og troverdig ut - uavhengig av innspillingskvalitet? Og hva om vi går enda et skritt videre og nedprioriterer lyden som lyd - som objektiv "overflate" - og opprioriterer de kommunikative egenskapene, altså i hvilken grad stereoanlegget er i stand til å berøre og skape en eller annen form for udefinerbar sjelelig resonans til utøveren og musikken som helhet? Vil det nødvendigvis alltid være slik at en blir sterkere grepet av ordene til Wilhelm Müller og musikken i Schuberts Winterreise på en triodeforsterker enn en pentodeforsterker? Ikke overbevist. Sorry.
    Syntes om dit indlæg jeg vil anbefale dig at læse Hiraga bog den gule om rørforstærkere
    Jeg har igennem de sidste 30 år bygget mere end 100 forskelige forstærkere og ja det er da hele pakken der tæller men når alt kommer til vil en pentode altid få bank af en triode på effektive ht der findes da mange fine forstærkere derude med pentode rør og hvad samenligner man ud fra lader den ligge der
     

    zikraaudio

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    12.04.2009
    Innlegg
    478
    Antall liker
    1.283
    Sted
    Danmark Jyllinge
    Torget vurderinger
    1
    Jeg har forsøkt å regne litt på gain og feedbackforhold, ut ifra de vakre bildene.:)

    Gain kan deles opp i produktet av blokker; inngangstrinn (SRPP) og utgangstrinn (2x EL84 + utgangstrafo).
    SRPP har hvis balansert, uten last og uten avkopling av Rk, en gain på ca mu/2, altså med ECC83 ca 50x. Du har delvis avkoblet Rk så gain kan være noe høyere, men 50 er et utgangspunkt.
    Utgangstrinnet 2x EL84 ser inn i en nominell last på 2k5 og med en steilhet på ca 10 ma/V gir også dette en gain på rundt 50x. Utgangstrafoen gir en spenningsreduksjon tilsvarende roten av (2500/8) som burde bli 18x.

    Til sammen, og uten noen form for tap eller annet slingringsmonn, gir dette en open loop gain på 50x50/18 = 138x.

    Andelen av det som føres tilbake, feedback-fraksjonen (B), bestemmes blant annet av spenningsdeleren som består av uavkoblet katodemotstand og motstanden i feedback-linjen. Etter det jeg kan se 120 og 1k5 ohm. Det tilsvarer B = 7-8%, men noe avvik vil oppstå siden SRPP trinnet står på toppen av dette nettverket.

    Gitt disse betingelsene utgjør feedback omtrent 20dB og closed loop blir ca 12-13x.

    Det bør tilsi at du får THD under 1% ved midlere effekt og utgangsimpedansen ned til 1 ohm. Med pentoder i slutt-trinnet vil utgangsimpedansen bli redusert mye mer enn hva antall dB feedback skulle tilsi.

    Fint prosjekt!
    Dette siger intet om hvordan den klinger som udgangspunkt er feedback en dårlig ting kinger dårligere på overtoner men måler bedre
     

    El-retur

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.01.2012
    Innlegg
    2.317
    Antall liker
    1.880
    Sted
    Sauda
    Torget vurderinger
    14
    Det var mer enn litt jobb å pusse aluminium. Ganske ille faktisk. Nesten fristet til å sitere Kurtz i Heart of Darkness....The horror! The horror! Langt fra perfekt resultat, men ser vel kanskje greit ut på litt avstand. Mest fornøyd med bakpartene. Ser litt "dyr kjøpingshøyttaler" ut.
    Vis vedlegget 905527
    Pent utført💪
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.088
    Antall liker
    1.092
    Sted
    '
    Nydelig Jane! Takk for det.

    Er det mulig å regne seg fram til sånn ca. ihvertfall hvor stor feedback-motstanden skal være hvis en f.eks. vil ha en utgangsimpedans på - ja - la oss si 4 ohm?
    Ja, det lar seg gjøre.
    Patrick Turner har regnet ganske grundig på forholdene rundt pentoder og feedback.

     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.778
    Antall liker
    103.916
    Torget vurderinger
    23
    @zikraaudio Ydmyk... eksisterer det ordet på dansk og spesielt innen dansk hifimiljø? Ikke særlig trivelig med din nedrakking av andres preferanser og konstruksjoner. 100 forsterkere sier ingen ting... det er 4 i året i 25 år, ikke mye tid fra vugge til grav pr. forsterker det...
    Greit å ri kjepphester men du har ikke fasiten uansett. Det finnes jo ingen egentlig fasit heller. Vi er individuelle subjektivister hele gjengen. Deal with it.
     

    BerntJ

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.11.2002
    Innlegg
    1.402
    Antall liker
    186
    Nå er det mange ( Tyske ) mikrofonforsterkere som er bygget med Pentoder. E83F og ikke minst VF14K er mye brukt og prisen har steget...
    VF14K Vacuum Tube (U47, U48) - Telefunken Elektroakustik (telefunken-elektroakustik.com) ( sett det værre )
    I boka til Hiraga er det omtalt mange rør. Historiske rør. Da er det naturlig at de gamle Triodene er med. De var først.
    For min egen del har jeg i lengre tid ( 20 år ) lyttet til pentoder som driver tetroder med feedback. Og jeg liker det. BJ.
     

    VB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2009
    Innlegg
    1.812
    Antall liker
    1.392
    Har kommet fram til en slags formel for å beregne utgangsimpedans:

    1 delt på [transkonduktans (dobbel EL84) x transformatorratio x gain til inngangstrinn x feedback-faktor]

    Hvis jeg f.eks. vil ha en utgangsimpedans på 4 så gir dette en feedback-motstander på ca. 7K. Framstår sånn noenlunde riktig. Tror jeg. Kanskje.

    Takk for den voldsomme støtten forresten. Har ingenting imot trioder. Tvert imot. Som noen kanskje vet så bygger jeg jo 300B til meg selv (når jeg en sjelden gang har tid). Driver ikke på med selvpining https://www.hifisentralen.no/forumet/threads/300b-monoblokker-dette-blir-en-treig-tråd.93742/
     
    Sist redigert:

    VB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2009
    Innlegg
    1.812
    Antall liker
    1.392
    Hvis vi tar utgangspunkt i Almarro 205 Mk 1 som er en ganske kjent EL84-forsterker så kan vi prøve å regne ut utgangsimpedansen sånn ca. på den også (se bilde nedenfor).

    Jeg vet at feedback-motstanden er 15K og spenningsdeleren under katodemotstanden er 330R og så antar jeg at utgangstrafoen er 5000:8, samt at inngangstrinnet har en gain på ca. 100.

    Da får vi følgende regnestykke: 1/[0,010 x 25 x 100 x (330/15000+330)] som gir en utgangsimpedans på ca. 1,8. Voila!

    Almarro skjema.jpg
     

    VegardW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    4.058
    Antall liker
    2.857
    Sted
    Kolsås
    Torget vurderinger
    4
    Du må legge til dcr på sekundærsiden av trafoen:)
     

    VB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2009
    Innlegg
    1.812
    Antall liker
    1.392
    Farsken! Todde jeg hadde knekt koden. Eneste som er knekt er selvtilliten. Nå.

    Hvor i helsikken skal DCR inn i formelen?
     

    VegardW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    4.058
    Antall liker
    2.857
    Sted
    Kolsås
    Torget vurderinger
    4
    Forutsatt at du har regnet riktig : 1,8 Ohm + dcr sekundærvikling
     

    VB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2009
    Innlegg
    1.812
    Antall liker
    1.392
    Ok, det var jo overkommelig matematikk. Takk for den.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn