Mat, drikke og røyk Baking

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • ELJ

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.127
    Antall liker
    1.878
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    23
    Hva er hevetiden på noe slikt?

    Jeg følger en veldig enkel oppskrift på dette flate brødet. 10dl hvetemel, 5dl vann, passende mengde salt og 2 gram gjær. Hever på benken i 12 timer. Så et par timer etterheving.
    Det beste er å bruke vekt og ikke dl. Da blir det mer nøyaktig og reperterbart.
    Surdeigsbrødene hever i 24 timer på kjøl men først må du aktivere surdeigen og det tar ca 15-18 timer hos meg(avhenger av romtemp)
    Nåt jeg lager pizzadeig bruker jeg ca 68% hydrasjon=500g mel, 340g vann, gjær og 2% salt=10g
    Cirka det samme når jeg lager brøddeig men siden jeg har skoldinger med mye fuktighet så starter jeg med mindre vann og sper på under elting til deigen ser fin ut :)
     

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.247
    Antall liker
    3.492
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    7
    Jeg er kjent med vekt og ikke volum. ;)

    Blir sjokoladekakebaking med forskjellig ganachefyll når jeg kommer heimat. Bestilling til en god kamerat som er kokk.
     
    Sist redigert:

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    2.982
    Antall liker
    3.845
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    En av de beste focacciaoppskriftene jeg har vært borti.

    Jeg pleier å ha litt nigellafrø og det lokalproduserte Havsnø saltet på toppen.

    Passende til jula: prøv med små kladder av (svine)ribbefett i stedet for olivenolje på toppen 😎


    IMG_6110.jpeg IMG_6114.jpeg
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    2.982
    Antall liker
    3.845
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Da var det siste runde med baking før jul.

    Havrebrød med lynghonning fra en lokal gård.

    IMG_6717.jpeg

    Stjernebrød, focacciaboller
    IMG_6722.jpeg


    Julebrød -surdeigsbrød med rosiner og Lebkuchenkrydder. Ikke søtbakst, den eneste sødmen kommer fra rosinene.
    Alpebrød og Brezel
    IMG_6723.jpeg

    Brytebrød

    IMG_6724.jpeg

    Søtbakst med sviske og vaniljekrem

    IMG_6720.jpeg
     

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.247
    Antall liker
    3.492
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    7
    Tør jeg spørre hvordan du lager vaniljekremen?

    Min blir innimellom litt kornete. Og hvis jeg stavmikser den etter at den har blitt kald/stiv så synker dem sammen når jeg steker den.
    (Men dette er på detaljnivå)
    Kanskje den burde mikses før den avkjøles?

    Bruker godt brød sin oppskrift.

    · 4 dl melk
    · 40 g smør
    · 100 g sukker
    · 1 vaniljestang

    Del 2

    · 1 dl melk
    · 1 egg
    · 35 g maisenna
     

    ELJ

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.127
    Antall liker
    1.878
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    23
    En annen oppskrift:
    4 dl melk
    50g melis
    vaniljestang/sukker

    1 dl melk
    3 eggeplommer
    35g maizena
    Den varme melken/vaniljestang/melis helles over eggeblandingen og kokes opp under konstant omrøring.
    Denne oppskriften er ganske så sikker
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    2.982
    Antall liker
    3.845
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Tør jeg spørre hvordan du lager vaniljekremen?

    Min blir innimellom litt kornete. Og hvis jeg stavmikser den etter at den har blitt kald/stiv så synker dem sammen når jeg steker den.
    (Men dette er på detaljnivå)
    Kanskje den burde mikses før den avkjøles?

    Bruker godt brød sin oppskrift.

    · 4 dl melk
    · 40 g smør
    · 100 g sukker
    · 1 vaniljestang

    Del 2

    · 1 dl melk
    · 1 egg
    · 35 g maisenna
    Bruker Tine sin bakefaste vaniljekrem som kommer ferdig i 2kg sprøyteposer. 😎

    Syns at den smaker godt, rent vanilje, ikke for søtt, uten kunstig bi- eller ettersmak.

    Men hvis du vil lage selv:

    • 250 g Helmelk
    • 25 g sukker
    • frø av ½ vaniljestang
    • 1 eggeplomme
    • 8 g maizena
    • 5 g hvetestivelse
    Ta vekk litt av melken og kok opp resten med vaniljen.
    Bland melken du tok vekk med eggeplomme og stivelsen. Rør det i vaniljemelken og kok opp en gang til. Avkjøl.
     

    xerxes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    9.834
    Antall liker
    5.484
    Sted
    Holmestrand
    Jeg kjenner ikke Kenwood, men om det er en vanlig type, bråker den som et uvær. Med Wilfa kan man snakke vanlig ved siden av. Det er fint når jeg elter i tyve min. Jeg har ikke behov for blender, kjøttkvern og foodprosessor heller.
    Alle anbefalte Kenwood. Derfor kjøpte jeg noe annet.

    "Alle" anbefaler Sonos også, men vi vet at det finnes grommere saker der ute.

    Jeg tror nok at krokens form har like mye å si på deigkryping. Deigen kryper ikke oppover på Hobart heller og der står bollen fast.
    Men hobart-en er diger da! 😂
     

    ELJ

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.127
    Antall liker
    1.878
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    23
    Hobart er solid. Men den blir degrader med en gang jeg får inn probaker. Har alt av tilbehør til den med kvern og greier så denne blir stående til alt annet enn elting. Er plaget med at deigen kryper opp langs kroken. Men til alt annet er den helt suveren og elsker utseende også.
    IMG20231223151222.jpg
     

    ELJ

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.127
    Antall liker
    1.878
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    23
    Ok, da var kjernet smør på plass i kjøleskapet. Fløte, rømme og 2% maldonsalt. Kjernemelken ble brukt til loff. Har 3 stk surdeigsbrød med skoldet havre, solsikke og gresskarkjerner på kjøl til i morgen.
    God jul der ute :)
    IMG20231223133507.jpg IMG20231223203326.jpg
     

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.247
    Antall liker
    3.492
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    7
    Hobart er tre hakk mer solid enn en Wilfa. Og ti ganger så kul.
    Har storebroren i deler i kjellern. Den skal lakkeres Og få noen nye pakninger.

    Holder på med julekaker. Bli en hel haug.
    En observasjon; de tre bakerste har blitt stekt uten vann i ovnen og fått 25 min kortere hevetid på benken.
    Ellers er alt likt.



    image.jpg

    Det blir ti kaker a 550 gram. En runde i Wilfaen.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.753
    Antall liker
    13.243
    Bakte surdeigsbrød med 10% spelt i melmixen her om dagen. Funket fjell, var mest for å bli kvitt en rest i melskuffen men resultatet ble bra. Kjørte 70% hveteemel, en dæsj finmalt rug (bli kvitt en nesten tom pakke) og resten grovmalt rug til totalt 30% ikke-hvetemel. 75% hydrering.

    Tok ingen bilder, men crumbshot var fint.
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    2.982
    Antall liker
    3.845
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Innspurt på bakeåret 😉

    Test run for nyttårsbrezel.

    Eldgammel tradisjon hvor jeg kommer ifra, å gi en nyttårsbrezel til venner og familie.
    Formen symboliserer samhold, gaven symboliserer lykke og god helse. (det brukes gjerne til flere anledninger som brylupp, osv)

    Deigen er en gjærdeig med smør og melk, men uten sukker.

    IMG_6742.jpeg
    IMG_6748.jpeg
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.523
    Antall liker
    102.860
    Torget vurderinger
    23
    Sender adressen på PM 😆
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    2.982
    Antall liker
    3.845
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Siste gang med fyring i vedovnen i kveld.

    Siden folk her lokalt ikke er interessert i nyttårsbrezel slipper jeg å bake flere av de enn til eget konsum. 😉

    Kanskje folk har litt mer lyst på baguetter

    IMG_6751.jpeg

    eller ciabattaboller

    IMG_6758.jpeg

    Alpebrød før og etter turen til vedovnen.
    Litt farge skal det være på brødene. 😉

    IMG_6755.jpeg
    IMG_6761.jpeg
    IMG_6760.jpeg
     

    ELJ

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.127
    Antall liker
    1.878
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    23
    Litt av en produksjon! Ser utrolig bra ut
     

    ynot

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2006
    Innlegg
    2.405
    Antall liker
    1.551
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Sukk, hva er det ikke nerdene på sentralen driver med. Nå ble jeg sulten og sender linken til denne tråden til kjærringa :D
    Hun baker og jeg er mer på mat (grilling/kjøtt/middag) og kaffe.

    Nå blir det enda en tråd å lære mye fra :D Er det rart man aldri får tilbake den flate magen?:ROFLMAO:
     

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.247
    Antall liker
    3.492
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    7
    Du hadde da flat mage da jeg traff deg på Sogn i 2001…
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.753
    Antall liker
    13.243
    Dagens surdeig. 75% hydrering og ganske grov melblanding, ca 40% ikke-siktet-hvetemel i form av like deler spelt, sammalt rug og sammalt hvete.

    Den obligatoriske prøveskiven med kun smør på mens brødet fortsatt er lunkent blr bra, safrig og lett syrlighet

    . IMG_2530.jpeg

    Imidlertid gikk det plutselig opp for meg at det ikke var bakt på nymalt kortreist norsk urkorn kjøpt i løsvekt men heller noe såpass simpelt som mel fra leverandøren "Mølleren" kjøpt på Rema og da spredte det seg en emmen, ekkel smak i munnen og hele brødet gikk i søpla.
     
    • Liker
    Reaksjoner: ELJ

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    2.982
    Antall liker
    3.845
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Det går an å spise bakst av vanlig mel også. 😉
    Det er kjærligheten og dedikasjonen for et godt sluttresultat som tilføyes under tillagingen som løfter baksten, uansett meltype. 😎
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    2.982
    Antall liker
    3.845
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Ciabatta lokale - eller sjabatta 😉 - litt rustikk vri med rug og et dryss fullformalt hvete.
    IMG_6820.jpeg

    Bagels (hadde flere typer med både sesam og frøblanding, men var litt rask til å pakke alt)

    IMG_6825.jpeg

    120% fullkorn uten gjær 😎

    IMG_6824.jpeg
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.523
    Antall liker
    102.860
    Torget vurderinger
    23
    - Riiigelig smør!
     

    ELJ

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.127
    Antall liker
    1.878
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    23
    Ciabatta lokale - eller sjabatta 😉 - litt rustikk vri med rug og et dryss fullformalt hvete.
    Vis vedlegget 985790

    Bagels (hadde flere typer med både sesam og frøblanding, men var litt rask til å pakke alt)

    Vis vedlegget 985792

    120% fullkorn uten gjær 😎

    Vis vedlegget 985789
    Ser utrolig bra ut. Har baket en del i det siste med surdeig men det har vært same old som jeg har gjort før så derfor ingen innlegg. Har familie på besøk så da blir jeg heldigvis kvitt mye brød jeg har fryst ned. Går mest i havrebrød med mye skoldet havre. Skal prøve meg på rugbrød, inspirert av deg. Tungt, saftig og grovt :)
     

    ELJ

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.127
    Antall liker
    1.878
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    23
    Har allerede laget en omgang med surdeigsbrød med rug, solsikkekjerner og gresskarkjerner som var bløtlagt i 8-9 timer. stod opp kl 0430 for å elte deigen slik at jeg rakk jobb. Stekte dem i morges klokken 0530. I dag har jeg laget ciabatta. 95% hydrasjon. Deigen var mye mer spenstig enn den har vært med den andre kjøkkenmaskinen. En skikkelig opptur. Har allerede forsynt naboer med brød siden det hoper seg opp.
    Her er ciabatta, så luftig og saftig. Masse smør og en god ost på så er jeg i himmelen.

    IMG20240222204733.jpg IMG20240222212613.jpg
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn