noen som har tilgang til denne
En ny studie gir svar på hvem det meste av coronasmitten kommer fra. Det er viktig at folk forstår hvordan smitten virkelig foregår, sier professor.
www.vg.no
det er noe ufint ved norske medier som ikke legger koronastoff foran muren. burde være et samfunnsoppdrag, slik flere andre aviser i den store verden gjør. så får de heller ha alt som har med kjønn og influensere å gjøre bak muren.
Her
Ny coronastudie: Skjult smitte bak de fleste tilfellene
En ny studie gir svar på hvem det meste av coronasmitten kommer fra. Det er viktig at folk forstår hvordan smitten virkelig foregår, sier professor.
KATARINA NORRGRANN/AFTONBLADETHANNE KREUTZ-HANSEN
Publisert:
Oppdatert i går 09:16
Del denne artikkelen
– I allmennheten ser det ut til å være en utbredt tro på at du sprer viruset først og fremst når du har symptomer. Jeg tror det er viktig at folk forstår hvordan det virkelig foregår, sier Joakim Dillner, professor i infeksjonsepidemiologi ved Karolinska institutet.
Godt over halvparten av corona-infeksjonene kommer fra smittede uten symptomer, viser en ny studie.
Ifølge studien kommer hele 59 prosent av coronaen fra skjulte bærere. 35 prosent av infeksjonene spres fra mennesker som er smittet, men som ennå ikke har utviklet symptomer på covid-19, og 24 prosent kommer fra smittede som aldri får symptomer.
Forskere ved det amerikanske smittevernbyrået Centers for Disease Control and Prevention har utført studien som er publisert i fagtidsskriftet JAMA Open Network og er basert på beregninger av tidligere data om smitteoverføring.
Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet er ikke overrasket over funnene.
– Konklusjonen er ikke ny. Vi har siden epidemien startet, pekt på utfordringen ved at dette viruset smitter før man får symptomer. Det kan også smitte fra dem som får ingen eller veldig milde symptomer. Man har altså skjult smittespredning, sier han.
Overlege Preben Aavitsland Foto: Jan Petter Lynau
Velkjent fenomen
I fagmiljøene er det et etablert syn at rundt halvparten av all infeksjonssmitte er uten symptomer, ifølge Dillner ved Karolinska i Sverige.
– Mennesker uten symptomer driver epidemiene av nesten alle kjente infeksjoner. Du er mest smittsom en til to dager før symptomene bryter ut, i det som kalles den presymptomatiske fasen. Hvis det var annerledes med SARS-CoV-2, ville det viruset være unikt, og det er ingenting som tyder på det, sier han.
Den skjulte spredning gjør helsemyndighetenes forsøk på å holde covid-19-epidemien under kontroll vanskelig, sier overlege Aavitsland.
– Den første utfordringen er at inkubasjonstiden hos de fleste er rundt fem dager, mens latenstiden er bare rundt tre dager. Det betyr at de smittede kan være smittsomme et par dager før symptomene opptrer. I tillegg får en del av pasientene milde eller ingen symptomer, sier han.
Den andre utfordringen er at noen hendelser kan gi betydelig spredning av smitten på kort tid. Som smitte under møter, fester eller forsamlinger, på utesteder, i sykehjem eller på arbeidsplasser. Forskningsgjennomgang av disse smittetilfellene peker på at rundt 10 prosent av de smittede kanskje står for 80 prosent av den videre smitten.
– Det er grunnen til at epidemien er så vanskelig å stoppe. Mange smittsomme personer vet ikke at de er smittsomme – for de merker jo ingenting – og fortsetter de sitt sosiale liv, sier Aavitsland og legger til:
– Derfor er det så viktig med smittesporing og karantene. Da kan vi finne dem som har vært utsatt for en smittesituasjon og kanskje er i ferd med å bli smittsomme og ikke merker noen ting.
Professor Jokaim Dillner ved Karolinska institutet i Sverige. Foto: Ulf Sirborn
mer
Nødvendig avstand
Funnene i studien viser hvor viktig det er at alle holder avstand, bruker maske og vasker hendene, mener forskerne bak studien. I tillegg understreker studien viktigheten av å teste seg selv om man ikke er syk, for å bremse spredningen av covid-19, mener de.
Dillner er enig:
– Det er veldig viktig at alle holder en avstand på to meter. Når det gjelder testing er han mer usikker:
– Å tilby tester først og fremst til personer med symptomer er kostnadseffektivt, men det er ikke sikkert det er riktig å gjøre når man skal stoppe spredning.
Det kan derimot være en god idé å teste ansatte som håndterer de mest sårbare på sykehjem, mener han.
Foto: Berit Roald, NTB
Tall kan lyve
Selv om alle er enig i at smitte sprer seg skjult, er ekspertene mer usikre på hvor mange som sprer på denne måten.
Aavitsland hos Folkehelseinstituttet understreker at denne studien er bare en skrivebordsøvelse; man har ikke målt hva som skjer i virkeligheten.
Niklas Arnberg, professor i virologi ved Umeå universitet mener studien er solid. – Studiens konklusjoner gir støtte for at den asymptomatiske spredningen av smitte er signifikant, sier han.
Arnberg påpeker at studien er faktasjekket av eksperter og publisert i en troverdig journal, men:
– Den er laget på en modell basert på beregninger. Det har vist seg gjentatte ganger under pandemien at modeller ikke alltid er sanne, sier han.
Ifølge Arnberg er det åpenbart at en stor del av smittespredningen skjer fra mennesker uten symptomer.
– I dag overholder de aller fleste restriksjonene og de som har symptomer, holder seg hjemme. Vi har praktisk talt ingen mennesker med symptomer som beveger seg rundt i samfunnet, men vi får fortsatt ikke stoppet smittespredningen.
Publisert:
Publisert: 19.01.21 kl. 05:05
Oppdatert: 19.01.21 kl. 09:16
Del denne artikkelen