Mat, drikke og røyk Den STORE fettbløffen! Hva du ikke vet om fett...

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.435
    Antall liker
    5.091
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    "People who avoid carbohydrates and eat more fat, even saturated fat, lose more body fat and have fewer cardiovascular risks than people who follow the low-fat diet that health authorities have favored for decades, a major new study shows."
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.299
    Antall liker
    6.665
    Absurd, de land som spiser virkelig lavfett har desidert minst av "våre" livstilssykdommer.
    Om lavkarbo var eneste salige løsning hadde vi hatt en mange årtusenlang fedmeeppedemi i Asia, Afrika og søramerika.
     
    T

    Torget

    Gjest
    I boka "Matrevolusjonen" står det at det er kombinasjonen av raske karbohydrater og mettet fett (begge i store nok mengder) som øker det dårlige dårlige(det finnes to) kolesterolet mest.

    Dette forklarer kanskje både hvorfor flere ser på fettet som problemet og hvorfor flere ser på karbohydratene som problemet.

    I følge matpyramiden, som anbefaler en å spise mest karbohydratrike kornprodukter, er fett usunt og noe en bør spise minimalt av, mens lav-karbo folket gir karbohydratene skylda for våre livstilsproblemer.

    Det er vel flere her som selv har kjent dette på kroppen? Det er gjerne helt uproblematisk å spise egg og bacon til frokost, men skyller en det ned med 0,8L Cola så kjenner en fort at det kanskje ikke var helt bra for en(?).

    Prosessert mat er nok en stor del av problemet da det gjerne inneholder store mengder karbohydrater med fett tilsatt. Fiberene som er fjernet kunne også ha senket blodsukker-responsen både på den maten og på etterfølgende måltider.

    Om en spiser hel mat (inkludert karbohydrat-kilder med naturlig fiber), begrenser mettet fett i de måltidene som inneholder mest karbohydrater og visa versa, da tror jeg mye er gjort.

    Et eventuelt vekttap som er oppnådd ved å følge rådene som gis fra et av ytterpunktene forteller naturligvis ikke alt om vedkommendes generelle helse.

    Just mho, har ikke gjort noen ny faktasjekk på alt jeg har hørt her og der. Flame away.


    Mvh
     
    Sist redigert:

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Tror du definitivt er sporet, Øyvind J. Det blir ikke lett å lese forskningsresultater når man enten leser det med høy eller lav-karbo briller på. Balanse i kosten kaller Fedon det, og det er kanskje ikke så dumt. Fett og proteinmengde i måltidet må stå i forhold til karbohydratene. Og jo kjappere de er, jo vanskeligere er det å balansere. Når måltidet ender samlet opp med høy glykemisk belastning, blir kroppen veldig opptatt med å produsere insulin for å få blodsukkeret ned igjen, og mens dette pågår lagrer man fett. Også de gode fettsyrene. Når det derimot er balanse, så klarer kroppen å både forbrenne og nyttiggjøre seg fettsyrene. Mye mettet fett gjør derimot lagringen av fett høyere(Dette må altså leses isolert og ikke kobles opp mot at det ikke finnes grunnlag for å si at mettet fett øker risiko for hjerte/karsykdommer).

    Som emokid er inne på: hvordan skulle det da gått med asiatere flest? De spiser mye grønnsaker, kjøtt og fisk sammen med sine karbohydrater, det er nok årsaken til at de (i hvertfall frem til nå) ikke er så overvektige som den vestlige befolkning.

    Og dette skaper jo umiddelbart spørsmålet: hva da med italienere? Burde ikke de vært fetere med all den pastaen? Vel, da må man se på deres oppdeling av måltidet. De spiser aldri en stor bolle pasta alene i et måltid slik vi skandinavere gjør. De har, som matgeeks i denne tråden sikkert vet allerede, delt opp sitt måltid i flere deler. Første del (primi) er karbohydrater i en eller annen form, og da kanskje oftest pasta eller risotto el. Deretter kommer et stykke fisk eller kjøtt (secondi) med grønnsaker ved siden av, altså hovedretten. Dette endrer da balansen i måltidet ganske drastisk sammenlignet med å bare spise en stor porsjon pasta alene. Så har de gjerne noe søtt til slutt. I kombinasjon med dette skal man tenke på at middelhavskosten inneholder store mengder av de gode fettsyrene, både i form av mye fisk og mye olivenolje.

    Jeg er ingen ekspert, men jeg tror denne balansen er det mange overser når de kjører seg fast i både skytterleirer, mangel av vektnedgang mm. For ikke å snakke om alle som trener aktivt og opplever manglende overskudd; her kan det være både mangel på karbohydrater, feil type karbohydrater og for lite proteiner og fett i kosten.
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.299
    Antall liker
    6.665
    Jeg testet mye greier, alt fra standard vestlig diett, en ikke spesielt sunn sådan, til veggis med mye egg og meieri, til helt vegan, til råvegan, til rå lavfett vegan.

    Har endt opp på lavfett vegan med mest mulig stivelse og frukt. Jeg holder aldri igjen på kalorier-inntaket og spiser gjerne dobbelt så mye som de jeg sitter til bords med. Spiser mellom 3 og 4000 kcal per dag, og har gått ned til matchvekt som er sønn stabil. Middager er helst basert på potet eller andre rotgrønnsaker, ris eller pasta. Går aldri sulten eller med følelse av lavt blodsukker.

    Har familiemedlemmer som stadig prøver seg frem med å kutte ned på poteter og brød, men fortsetter fettjaget. Paradoksalt nok spiser jeg mer mengde mat enn dem, men veier 20-40 kg mindre, og kan skilte med blodverdier som de ikke kan konkurrere med.

    Sjekk ut Dr.mcdougall, Esselstyn, Colin Campbell etc.
     

    oyvjorge

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.05.2002
    Innlegg
    2.854
    Antall liker
    615
    Sted
    Akershus,Vestby
    Torget vurderinger
    13
    Men har du hatt problemer med vekta før du begynte å ekperimentere? Eller har du alltid vært av typen "skinnogbein" ?
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.299
    Antall liker
    6.665
    Aldri hatt noe utpreget vektproblem, langt fra. Men var på vei til å bli småchubby da jeg spiste vestlig diett.

    Den mest beviste eksprimenteringen har foregått etter jeg ble veganer, i utgangspunktet med variert innhold av fett i dietten.
    Det er to ting jeg misliker når det gjelder matinntak:
    1. Ikke kunne spise meg ordentlig mett.
    2. Tenke over mengde mat jeg spiser som noe evt. negativt.

    80-10-10 (balanse av kcal fra carbs, protein, fett) gir meg stort sett best velvære og energi, og jeg slipper å tenke på punkt 1 og 2. Spiser shitloads mat til hvert måltid, på type mat andre ser på som "comfort foods", potetretter, ris, pasta osv. Tar bare tilsatt fett ut av ligningen (uraffinerte planteråvarer inneholder stort sett ikke fett i stor grad), og baserer tilbehør på ferskt grønt, belgfrukter etc.

    Forks Over Knives | The Film (har ikke sett denne selv, men skal være OK.
    https://www.drmcdougall.com/health/shopping/books/starch-solution/
     
    T

    Torget

    Gjest
    The good stuff er fra 18:30 til 25:30 for de som ikke har lyst til å sette av en halv time.

    Som hun er inne på så skulle en vel tro at vi mennesker både har hatt mange dager med high-carb(plantesanking) og mange dager med high-fat/high-protein(felling av byttedyr) igjennom vår evelusjon, og at vi etterhvert også gradvis/delvis har tilpasset oss til disse ytterpunktene.
     
    Sist redigert:

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.299
    Antall liker
    6.665
    Mye gode poenger. Som alle dyr i naturen (man finner f.eks eksempel på herbivorer som spiser andre dyr i dårlige tider) spiser man det man finner og har tilgang på til en gitt tid. Likevel har alle raser en artspesifik diett som den enkelte rasen på enklest tar næring fra. Så vidt jeg kan bedømme er dette nærmere stivelse/bladgrønt/frukt enn høyfett animalsk når man snakker om mennesker.
     

    Xevious

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    10.09.2010
    Innlegg
    242
    Antall liker
    221
    Sted
    Langhus
    Torget vurderinger
    3
    En ting som virkelig fascinerer meg i Norge er hvordan det er mulig å få i seg en skive butikkbrød (evt med margarin), en skive Norvegia og et par strimler paprika til frokost. At det er mulig å klare å spise noe slikt ca 200 dager i året er langt utenfor min fatteevne.
    Ja, kjedenes "velduftende" butikkbrød er eltet i Belgia og tilsvarende steder, og kommer som nedfryst deig til norske butikker, der den dyttes i "ovner" som tar seg av tining og steking, slik at man skal kunne innbille seg at man kjøper ferskt brød.
    Norvegia er gul tyggeplast.
    Og det meste man finner av paprika er smakløst, eller krysset til varianter som smaker søtt, så man skal føle man spiser sunt ved å la være å kline Nugatti eller syltetøy på skivene når man vil ha litt til søttannen.

    (Kikk etter opprinnelsesland på brødposene.)
    Og disse ferske brødene er visstnok opptil et år gamle...

    Jeg spiser faktisk vafler til frokost fire-fem dager i uken, de andre dagene er det hjemmelaget brød :)
    Vaflene, som faktisk smaker som vanlige vafler, er laget uten egg, melk og sukker og det er faktisk brødet også.
    Som pålegg går det som regel i peanutbutter (100% peanuts) og hjemmelaget syltetøy (fra økologisk dyrket bær) med minimalt sukker.
     
    T

    Torget

    Gjest
    Mye gode poenger. Som alle dyr i naturen (man finner f.eks eksempel på herbivorer som spiser andre dyr i dårlige tider) spiser man det man finner og har tilgang på til en gitt tid. Likevel har alle raser en artspesifik diett som den enkelte rasen på enklest tar næring fra. Så vidt jeg kan bedømme er dette nærmere stivelse/bladgrønt/frukt enn høyfett animalsk når man snakker om mennesker.

    I utgangspunktet var/er vi vel planteetere. Et par tidlige oppfinnelser og oppdagelser måtte jo til for å felle større byttedyr og for å tilberede maten.
    Men det sies også at kaloritettheten(samt tilgjengeligheten etter tilberedning) i kjøtt og fett har spilt en stor rolle i vår utvikling.

    På den annen side er det vel relativt lett å få dekket energibehovet med frukt og grønnsaker i dag, så hva er den beste dietten for oss nå?
    Hvor godt tilpasset tilberedt kjøtt har vi rukket å bli?
     
    Sist redigert:

    topline1

    Medlem
    Ble medlem
    07.05.2012
    Innlegg
    28
    Antall liker
    12
    Sted
    Årnes
    Mye gode poenger. Som alle dyr i naturen (man finner f.eks eksempel på herbivorer som spiser andre dyr i dårlige tider) spiser man det man finner og har tilgang på til en gitt tid. Likevel har alle raser en artspesifik diett som den enkelte rasen på enklest tar næring fra. Så vidt jeg kan bedømme er dette nærmere stivelse/bladgrønt/frukt enn høyfett animalsk når man snakker om mennesker.
    Det er ingen tvil om at vi er tilpasset å spise stivelse på bakgrunn av enzymene vi har for nedbrytning av dette. Vi har sikker også vært hovedsaklig plantespisere på et eller annet tidspunkt i historien, noen millioner år tilbake i tid. Men etter at vi forlot trærne og vandret ut på savannen er det ikke funnet spor etter vegetarianere blant våre forfedre. Isotop testing av knokler har gitt vitenskapen et godt bilde av kostholdet til våre forfedre, og de har ennå ikke funnet noen som ikke hadde kjøtt som en del av kosten. Vi utviklet hjernen til tredobbelt størrelse samtidig som mage/tarmsystemet krympet inn. En grei prioritering i mine øyne.

    Det diskuteres vel hva denne utviklingen skyldes, men at vi begynte å varmebehandle maten framstår som en sansynlig årsak i tillegg til næringsrik animalsk føde. I sum økte det næringsinntaket vesentlig. Største ankepunktet mot et rent vegansk kosthold er at det ikke er fullverdig. Vitamin B12 mangel gir seg utslag på et eller annet tidspunkt om det ikke tas som tilskudd. Det finnes ingen gode plantekilder til B12.

    Det er utallige studier på vegetarkosthold som viser at helsegevinsten i sum ikke er større enn ved normale kosthold. Samtidig som dårligere helse over tid er viktigste grunnen til at mange hopper av vegankosthold. Det kreves uansett en del kunnskap for å gjøre kostholdet fullverdig om man velger å se helt bort fra animalske kilder, spørsmålet er om det er bryet verdt - hvis helse er det viktigste.


    Også en film verdt å se:
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.299
    Antall liker
    6.665
    Mye gode poenger. Som alle dyr i naturen (man finner f.eks eksempel på herbivorer som spiser andre dyr i dårlige tider) spiser man det man finner og har tilgang på til en gitt tid. Likevel har alle raser en artspesifik diett som den enkelte rasen på enklest tar næring fra. Så vidt jeg kan bedømme er dette nærmere stivelse/bladgrønt/frukt enn høyfett animalsk når man snakker om mennesker.
    Det er ingen tvil om at vi er tilpasset å spise stivelse på bakgrunn av enzymene vi har for nedbrytning av dette. Vi har sikker også vært hovedsaklig plantespisere på et eller annet tidspunkt i historien, noen millioner år tilbake i tid. Men etter at vi forlot trærne og vandret ut på savannen er det ikke funnet spor etter vegetarianere blant våre forfedre. Isotop testing av knokler har gitt vitenskapen et godt bilde av kostholdet til våre forfedre, og de har ennå ikke funnet noen som ikke hadde kjøtt som en del av kosten. Vi utviklet hjernen til tredobbelt størrelse samtidig som mage/tarmsystemet krympet inn. En grei prioritering i mine øyne.

    Det diskuteres vel hva denne utviklingen skyldes, men at vi begynte å varmebehandle maten framstår som en sansynlig årsak i tillegg til næringsrik animalsk føde. I sum økte det næringsinntaket vesentlig. Største ankepunktet mot et rent vegansk kosthold er at det ikke er fullverdig. Vitamin B12 mangel gir seg utslag på et eller annet tidspunkt om det ikke tas som tilskudd. Det finnes ingen gode plantekilder til B12.

    Det er utallige studier på vegetarkosthold som viser at helsegevinsten i sum ikke er større enn ved normale kosthold. Samtidig som dårligere helse over tid er viktigste grunnen til at mange hopper av vegankosthold. Det kreves uansett en del kunnskap for å gjøre kostholdet fullverdig om man velger å se helt bort fra animalske kilder, spørsmålet er om det er bryet verdt - hvis helse er det viktigste.
    Det jeg har blitt referert til, lest og sett av forskning tyder til at "vi kom oss ned fra trærne" hovedsaklig fordi vi lærte oss å utnytte oss av kokt stivelse. Hjernen sluker som kjent glucose som drivstoff, og har hatt den største evolusjonære perioden med stivelse som hovednæringsemne. Det kunne ikke falle meg inn å bestride at animalsk mat har vært essensielt for mange samfunn og perioder opp gjennom, men da vi har sprunget ut fra planteetere ser jeg ingen grunn til å kjempe mot fysiologien vi faktisk har (spytt som bryter ned carbs, sidegående kjevebevegelse, lange tarmer vs kroppslengde, pH balanse i magen etc.)

    Så vidt jeg har forstått, ref. en bekjent som går master i ernæringsfag, er det ikke en veldig stor diskusjon hva som forårsaket denne utviklingen, det pekes stort sett til kokt stivelse hele veien i deres pensum.

    B12 er ikke så lett. Det er ikke slik at dyra vi spiser på magisk sett produserer b12, og at dette alltid har vært vår naturlige kilde til dette. Vi lever i en industrialisert tidsalder der det nettopp pga industrialisering og moderne landbruk ikke er b12 igjen i jordsmonnet. Går man langt nok tilbake var det b12 i grønnsaker, b12 fra animalsk mat kommer tross alt fra planteføden de spiser. Når det er sagt er det faktisk ikke noen hemmelighet at kjøttbransjen i mange tilfeller supplerer kraftforet sitt med B12, slik at dyra ikke skal få mangel.... Det er noenlunde sammenlignbart med vitamin D, som er ett generelt problem for nordlige land. Mye mat blir i Norge beriket med vitamin D uten at noen hyler for det, og dette er også en form for tilskudd. B12 og D-problematikken burde helle rettes mot at vi bor i land med for kaldt og mørkt klima med industrialiserte matforsyning, uten at jeg tror at folk vil rømme til sydligliggende land og klatre i trærne etter durian av den grunn.
    Løsningen er uansett enkel, i dag er tilskudd enkelt og billig. Jeg tar heller en b12-pille i ny og ne enn å tråkle næringstoffet gjennom en hel næringskjede, som i tillegg får supplemang i utgangspunktet.

    Jeg har sett lite til disse utallige studiene (og jeg har lett), men jeg finner stort sett det motsatte fallet der man snakker om ett balansert, "whole foods, plant based" kosthold. Høyfettholdige vegetarkosthold er stort sett ikke så mye bedre enn sine andre vestlige brødre. Mye av forskningen på lavfettkosthold er gjort på kosthold er ca 30% av kaloriinntaket kommer fra fett, som ikke anses som lavfett i dag.
    At det kreves litt innsats og kunnskap å søke ett optimalt kosthold er selvsagt uansett om man snakker om grønnsaker eller animalsk mat, men dette har også med folkeopplysning å gjøre. Den er per i dag dårlig. Matvarebransjene får herje og reklamere fritt tom. inn i skolesystemet, og kostholdsråd styres i større eller mindre grad av hvilke landbruksprodukter landet styrer med. Uansett, hadde man tilrettelagt for vegetabilske kosthold som man tilrettelegger for normal vestlig diett hadde ikke dette vært en problemstilling.
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.435
    Antall liker
    5.091
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    T

    Torget

    Gjest
    Sånn apropos lav karbo og kjøtt: Hvor ble det egentlig av de frie radikalene?

    Det var jo masse styr rundt, omtrent på det tida da proteiner var doping, og melk i følge reklamen bare inneholdt kalsium. Ah, gode gamle dager.
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.435
    Antall liker
    5.091
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    Vegetarianere flest har ikke fått med seg hvor viktig DHA, jod og marine næringskilder er. De bør absolutt se dette foredraget:

     

    tweakMan

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.223
    Antall liker
    126
    Helsemyndigheten i norge består av avdankede og helt uoppdaterte leger/kyndige som mer er opptatt av egen ære og renome' en av folks helse.
    Samtlige fastleger du møter i norge er HELT på bærtur med tanke på hva som egentlig er sunn kost for den enkelte.

    Det er rett og slett en forbannelse å tro på dem. (De er mer langere av medisinprodusenter enn intressert i å KURERE deg, vedlikeholde plagen, det går så fint atte, fjerne den? Nei, det er jo ikke lønnsomt...) Som å ta gift. Dette er en nasjonal tragedie og rett og slett sykt sykt sykt...

    Det å lære ting selv, sette seg inn i ting er rett og slett med på å redde livet ditt!
    Gidder du ikke det, dø med et smil sier jeg bare. Da kan du ha det så godt og ingen bryr seg, for egenansvar, det er rett og slett nødvendig i dagens helsenorge!!!
    Jeg snakker til stadighet med folk med helseplager, men de merker jeg meg er døve/ødelagt av legen sin og vil ikke høre på annet enn de har hørt der...,
    Det er helt utrolig at folk ikke gidder å lære seg sunn fornuft, sette seg litt inn i helse og spørsmål om kosthold men stoler blindt på det legene sier. Og får de medisiner mot diverse, så tåler de ikke matvaren da plutselig som hadde hjulpet dem...
    Det kan da ikke være meningen.
    Kan du lite, dør du for tidlig, det er vel antakeligvis bankers, desverre... om du skulle ha et problem...

    Litt egeninnsats, gjerne fra ganske ung alder, så lever man ett langt og flott liv! Helsa er som stål!

    Mvh
     
    Sist redigert:

    jan_eriks

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    06.02.2006
    Innlegg
    446
    Antall liker
    125
    Helsemyndigheten i norge består av avdankede og helt uoppdaterte leger/kyndige som mer er opptatt av egen ære og renome' en av folks helse.
    Samtlige fastleger du møter i norge er HELT på bærtur med tanke på hva som egentlig er sunn kost for den enkelte.

    Det er rett og slett en forbannelse å tro på dem. (De er mer langere av medisinprodusenter enn intressert i å KURERE deg, vedlikeholde plagen, det går så fint atte, fjerne den? Nei, det er jo ikke lønnsomt...) Som å ta gift. Dette er en nasjonal tragedie og rett og slett sykt sykt sykt...

    Det å lære ting selv, sette seg inn i ting er rett og slett med på å redde livet ditt!
    Gidder du ikke det, dø med et smil sier jeg bare. Da kan du ha det så godt og ingen bryr seg, for egenansvar, det er rett og slett nødvendig i dagens helsenorge!!!
    Jeg snakker til stadighet med folk med helseplager, men de merker jeg meg er døve/ødelagt av legen sin og vil ikke høre på annet enn de har hørt der...,
    Det er helt utrolig at folk ikke gidder å lære seg sunn fornuft, sette seg litt inn i helse og spørsmål om kosthold men stoler blindt på det legene sier. Og får de medisiner mot diverse, så tåler de ikke matvaren da plutselig som hadde hjulpet dem...
    Det kan da ikke være meningen.
    Kan du lite, dør du for tidlig, det er vel antakeligvis bankers, desverre... om du skulle ha et problem...

    Litt egeninnsats, gjerne fra ganske ung alder, så lever man ett langt og flott liv! Helsa er som stål!

    Mvh
    Makan til generalisering har jeg aldri sett. Ta deg sammen!
     

    tweakMan

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.223
    Antall liker
    126
    Nemlig, det handler om å ta seg sammen, gjøre litt egeninnsats, sette seg inn i ting og ikke la andre kunne noe, eller mene noe for deg, for om det de mener ikke er til ditt beste og du stryker med... Tja?
    Er du lat, så skjer det iallefall ikke mer enn lege din vet, og vet han feil ting? Tja, not my problem!
    Generalisert eller ei, You lazy, not wanting to learn, you no better off at all, than yo doctor., He a dumb ass, you too...
    (Vi snakker ikke om komplekse medisiner, indremedisin eller hjernekirurgi...) Vi snakker om å faktisk kunne ett minimum...
    Å være litt oppdatert!!!
    Mvh
     
    Sist redigert:
    T

    Torget

    Gjest
    Red meat triggers toxic immune reaction which causes cancer, scientists find - Telegraph




    "Red meat has been linked to cancer for decades, with research suggesting that eating large amounts of pork, beef or lamb raises the risk of deadly tumours.

    But for the first time scientists think they know what is causing the effect. The body, it seems, views red meat as a foreign invader and sparks a toxic immune response.

    Researchers have always been puzzled about how other mammals could eat a diet high in red meat without any adverse health consequences.

    Now they have discovered that pork, beef and lamb contains a sugar which is naturally produced by other carnivores but not humans.
    It means that when humans eat red meat, the body triggers an immune response to the foreign sugar, producing antibodies which spark inflammation, and eventually cancer."



    (Bare postet for diskusjon. Jeg hevder ikke at noen her spiser trillebårlass med rødt kjøtt ukentlig)
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.784
    Antall liker
    14.436
    Da har jeg levd i underkant av to måneder på noe som vel blir en slags Fedon-diett uten at jeg har studert den i detalj. For min del har det betydd små justeringer i kostholdet - mindre poteter, mindre brød, mindre pasta, mindre ris, mindre søtsaker og annen type øl. Nå spiste jeg ikke veldig mye av de typiske karbohydratrike matvarene i utgangspunktet, så for meg har det vært en begrenset justering som er lett å gjennomføre og noe jeg egentlig ikke trenger å tenke veldig mye på. Spiser ordentlig mat til alle måltider, fokuserer på ting jeg blir mett av som kjøtt, fisk og fete meiriprodukter + grønnsaker som tilbehør. Spiser frokost, lunch og middag, en sjelden gang kveldsmat og litt mellommat i form av frukt, grønnsaker, nøtter og lignende. Heldigvis godt utvalg i kantinen på jobben så ingen problemer der.

    Jeg har gått ned fra ca 90 til ca 85 kilo på i underkant av to måneder, og dette inkluderer da også julen som gjerne er en problematisk tid sånn sett. En annen endring i dette tidsrommet er også at jeg har trent/mosjonert langt mindre enn normalt - frem til senhøsten syklet jeg fire-fem dager i uken til og fra jobben med totalt ca 40 minutter sykling hver dag. Netto nedoverbakke til jobb og oppoverbakke hjem, men syklet på meg høy puls og ble god og svett begge retninger. Ville normalt ha løpt en del nå i vintermånedene men har droppet det grunnet vondt i et kne. Går litt på ski og trimmer litt på en elipsemaskin i kjelleren, men aktivitetsnivået er betydelig lavere enn det var frem til vinteren begynte.

    Driver med hjembrygging av øl og følgelig blir det en del smaking på produksjonen etc. Jeg har ikke justert alkoholinntaktet i det hele, men jeg har dreiet det mer i retning av øltyper med lite restsukker som Kölsch, Belgisk Saison og IPA-typer som er godt utgjæret. Alkoholinnholdet (og følgelig kaloriinnholdet) er ofte i den høyere ende av skalaen, men det er tørre øltyper. Restsukkerinnholdet er i området 5-15 gram pr. halvliter stort sett. Det er noe lavere enn vanlig pils, men alkoholstyrken er betydelig høyere på en del av ølene jeg brygger.

    Jeg slutter også nesten alltid å spise i det øyeblikket jeg kjenner at jeg begynner å bli mett. Da går det fire-fem timer til jeg er sulten igjen. Spiser svært lite til frokost da matlysten er begrenset da - som regel kun en liten brødskive med noe kjøttpålegg, fisk eller ost på, alternativt fet gresk yoghurt med frokostblanding eller noe i den duren. Etter min erfaring går det svært raskt å venne seg til en mindre mengde mat til hvert måltid, og spiser jeg ting som metter godt blir jeg ikke sulten igjen på lang tid.

    Så for meg har dette funket svært godt. Skeier ut med søte desserter eller lignende ca en gang i uken og spiser akkurat det jeg har lyst på dersom jeg spiser ute eller er på besøk. Savner strengt tatt ikke noe.

    Det er godt mulig jeg totalt sett konsumerer færre kilokalorier nå enn tidligere - har aldri telt og har aldri tenkt å gjøre det, men det fremstår uansett for meg som en meningsløs aktivitet. Erfaringen min er også at litt justering av kosthold (og matinntaket generelt) har svært mye større effekt enn å prøve å trimme av seg noen kilo. Det er for øvrig eneste konklusjon man kan komme til dersom man teller og regner kalorier - mesteparten av energiforbruket til kroppen går uansett på å holde seg i live og opprettholde kroppstemperaturen, et par-tre treningsøkter i uka blir vekslepenger i denne sammenheng.
     

    oyvjorge

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.05.2002
    Innlegg
    2.854
    Antall liker
    615
    Sted
    Akershus,Vestby
    Torget vurderinger
    13
    Har gjort omtrent det samme da jeg fant ut at jeg begynte å veie noen kg for mye. Mindre karbo og mer protein og fett. Er nøye på å få i meg nok fet fisk og olivenolje. Kg forsvant og nå ligger jeg ganske stabilt på en grei vekt.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.033
    Antall liker
    18.294
    Torget vurderinger
    2
    Kolesterol og hjertesykdom

    Årsaken til kursendringen er at forskere ennå ikke har lykkes i å finne en sammenheng mellom inntak av kolesterolrik mat og hjertesykdom. Samtidig ser man at kroppen produserer mye mer kolesterol enn den tar inn via kostholdet.
    Det er en trøst at jeg har spist smør, og ikke margarin. At jeg har gledet meg over egg og annet. At jeg har langet i meg entrecote og sett etter svinekjøtt med godt med fett. Selvsagt var det bare tull, da de lot noen få undersøkelser på 60-tallet om hjertelidelser diktere offentlige kostholdsråd. Synd for dem som har spist papp, fettmagert kjøtt og hydrogenert spisefett i tiår. De burde få erstatning.

    Nå snur amerikanske myndigheter når det gjelder kolesterolholdig mat.

    Vil ikke lenger advare mot kolesterolrik mat - Aftenposten

    Ligg unna sukker.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.784
    Antall liker
    14.436
    At folk vil seg selv så vondt at de spiser margarin istedenfor smør er for meg et mysterium.

    Lettprodukter er gjennomgående depresjon i forpakning. En hån mot nytelsen. Det er ganske enkelt å redusere inntaket av karbohydrater - kan fortsatt spise alt som er godt stort sett og slipper å regne kalorier så det er en av de få måtene man kan legge om på permanent basis, det meste (alt?) annet blir å leve asketisk, det er slitsomt over tid.
     

    Kanutus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.11.2014
    Innlegg
    2.006
    Antall liker
    781
    Sted
    Nesodden
    Dette har vært en inspirerende tråd som gjorde at også jeg prøvde meg på et litt annerledes kostholdsregime. Det som har plaget meg de siste årene, er at det stadig og stødig har vært en vektøkning, la oss si 0,5–1kg per år. Over tid, la oss si 10 år, så vil jo dette merkes. Man merker det ikke spesielt på kroppen, fordi det går så sakte, men når du bikker 90 for første gang, så tenker man jo på det. Så, som sagt så gjort, over til mer fett og mindre karbohydrater! Det var en umiddelbar virkning (placbo kanskje, men dog) av å ikke være så 'oppblåst'. Jeg har ikke hatt anledning til å trene siden desember pga av en kneskade. Vanligvis har jeg trent 2-4 ganger i uka, og da forholdsvis intenst løpende etter en ball ... Men, uten trening til tross, vekta har stabilisert seg, og magemålet har gått noe ned. Jeg har ikke forventet å gå særlig ned i vekt når jeg ikke får trent, men jeg _føler_ meg altså mye bedre med denne dietten. Den virker riktig, og den virker sunn! Maten smaker bedre, og jeg er mye mer bevisst på at det jeg spiser er _mat_, og ikke bare påfyll. Jeg har også høyt kolesterol, og jeg har alltid stusset over måten det har blitt 'behandlet' fra helsvesenets side. Første gangen jeg fikk tilbakemelding om dette var for drøye 25 år siden. Jeg hadde på det tidspunktet ikke noe kropsfett, spiste ikke fett, ikke salt, eller andre ting som ble sett på som 'usunne'. Da ringte det en person fra legekontoret og sa at jeg måtte gå på diett, basert på mitt kolesterolnivå. Det var det. Jeg tok ikke det særlig seriøst da det ikke var mulig for meg å gå mer på diett enn det jeg allerede gjorde slik jeg så det. Mange år senere, og ny blodprøve, så har jeg fortsatt høyt kolesterol, og får nå beskjed om å ta medisin, og dessuten ta en tur til lipidklinikken. Lipidklinikken er de som virkelig kan dette med kolesterol her i norge. Vel, der var ett av rådene bl.a. å begrense bruken av lettmelk i kaffen, for det var jo en kilde til fett, må vite. Hmm, tja, jeg syntes dette også virket noe overdrevet, og tok heller ikke resten av det de sa så veldig seriøst etter dette. Så, når jeg kom over denne tråden, med litt 'alternativ' tenkning falt det mer i smak hos meg, og jeg bestemte meg for å prøve dette. Jeg tok akkurat en ny blodprøve, og fikk bare gode tilbakemeldinger! Så for meg har det i hvertfall ikke slått negativt ut på noen som helst måte, og målsetningen om å stabilisere, og kanskje gå noe ned i vekt over tid, kan se ut til å holde stikk! Håper å få skikk på kneet snart, og skal ta en røntgen av det neste uke faktisk. For lysten til å trene har faktisk virket mye sterkere også etter kostholdsomleggingen ... :)
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.435
    Antall liker
    5.091
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2

    oyvjorge

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.05.2002
    Innlegg
    2.854
    Antall liker
    615
    Sted
    Akershus,Vestby
    Torget vurderinger
    13
    Har gjort omtrent det samme da jeg fant ut at jeg begynte å veie noen kg for mye. Mindre karbo og mer protein og fett. Er nøye på å få i meg nok fet fisk og olivenolje. Kg forsvant og nå ligger jeg ganske stabilt på en grei vekt.
    Det eneste problemet vi har hatt med å spise mere protein enn før(som vi vet om) er nyrestein. Først fikk fruen det, og en stund etterpå fikk jeg det. Det var værst for fruen, ambulansen måtte hente henne på hytta med store smerter. Heldigvis gikk det over på vei ned til legevakta. Et råd for dét er å drikke mye vann, spesielt hvis man går på lavkarbo el.
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.435
    Antall liker
    5.091
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    Dersom dere ønsker å fortsette en lavkarbodiett, men unngå nyrestein, kan det være en god ide å senke inntaket av koffein og alkohol.

    Å supplere med vitamin K2 kan også være smart.

    Tilskudd av vitamin-D bør du derimot være forsiktig med, ettersom vit D inngår i kalsiumreguleringen. Dette gjelder spesielt dersom du har blodmålinger som indikerer lavt magnesiumnivå og høyt urea-kreatinin-forhold, I så fall har du kanskje hjertearytmi også.

    Forøvrig indikerer forskningen til Nora Volkow sterkt at mobiltelefonstråling innvirker direkte på kalsiumbalansen på celleveggsnivå, så det kan således også utgjøre en faktor i etiologien her.


    ps. jeg er ikke lege; bare leker en på interweb.
     
    Sist redigert:

    oyvjorge

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.05.2002
    Innlegg
    2.854
    Antall liker
    615
    Sted
    Akershus,Vestby
    Torget vurderinger
    13
    Dersom dere ønsker å fortsette en lavkarbodiett, men unngå nyrestein, kan det være en god ide å eksperimentere med å senke inntaket av koffein og alkohol.

    Å supplere med vitamin K2 kan også være smart.
    De to første er nesten umulig, men den siste skal nok la seg gjøre??????

    Etterhvert har det blitt mindre av lavkarbo, men det er mindre sukker og litt mer fett enn kostholdet var før lavkarb.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn