http://forbrukerportalen.no/Artikler/2009/hva_er_gi_gb_og_gl
«Dopet» på sukker
- Sukker og søtsmak er noe matindustrien vet at forbrukerne liker. Vi er evolusjonsmessig tilpasset det å like og oppsøke søt og fet mat. Dette er mat som gir mye energi. Før i tiden var problemet at det var lite mat tilgjengelig, og vi måtte slite for å få tak i den, forklarer dr. Fedon A. Lindberg.
Når kroppens søtsug møter supermarkedenes bugnende hyller med søt ferdigmat, der vi kan plukke med oss alt vi begjærer uten å forbrenne kalorier på slitsom matjakt, kan det gå galt.
Gener, fysisk aktivitet og livsstil for øvrig vil være avgjørende for hva den enkelte kan tåle av karbohydrater og dermed blodsukkerbelastning. De som er arvelig disponert for overvekt, diabetes 2 og hjertesykdom, eller som har utviklet sykdommene allerede, de som er lite fysisk aktive i hverdagen, sover dårlig og stresser mye, bør være forsiktig med å ha et stort karbohydratinntak, sier dr. Lindberg som mener anbefalt kosthold i Norge inneholder altfor mye karbohydrater.
Karbokutt
Norske myndigheter anbefaler mye brød og andre kornprodukter samt poteter, men dr. Lindberg mener vi kan redusere forbruket av slike karbohydratrike matvarer.
Det vil være fornuftig å spise rundt 80-150 gram karbohydrat per dag, i stedet for de 300+ gram som myndighetene anbefaler til alle, og heller øke inntaket av fett og protein. Det er viktig at karbohydratkildene er fiberrike og næringsrike, altså naturlig mat, sier Lindberg. Selv om myndighetene i flere tiår har advart oss mot å spise fett, mener dr. Lindberg at sukkerholdig mat feter mer.
Sukker og stivelse feter mest, fordi disse øker blodsukkeret og insulin. Det øker fettlagringen og hemmer fettforbrenningen. Til tross for at fett gir 9 Kcal/g og karbohydrat 4 Kcal/g, vil et like stort overskudd av kalorier fra sukker/ stivelse fete mer enn fett. Verst er kombinasjonen. Fett feter ikke automatisk slik mange tror, hvis man samtidig begrenser karbohydratinntaket.
Tvert imot fører det til mindre fettlagring, høyere fettforbrenning, mer stabilt blodsukker, lavt insulin og større metthet og mindre matlyst, sier dr. Lindberg som anbefaler omlegging av kostholdet.
Kanskje greit og viktig å minne om det med stor skrift særlig, slik at ingen går i den fella at det er greit å lesse i seg fet mat uten å ha et kontrollert lavkarboinntak.
http://forbrukerportalen.no/Artikler/2009/kjott_med_sukker_pa?expandedtopic=1256720848.55
Her er en tabell.
http://kroppsbygging.wordpress.com/2007/03/21/spis-karbohydrater-med-lav-glykemisk-indeks/
Merk at her dreier det seg om en som driver med kroppsbygging, mye av denne tråden dreier seg om personer
som ikke trener og veier noe eller mer for mye, tenker da på den delen av tråden som går på slanking via LCHF.
Mvh.KW
«Dopet» på sukker
- Sukker og søtsmak er noe matindustrien vet at forbrukerne liker. Vi er evolusjonsmessig tilpasset det å like og oppsøke søt og fet mat. Dette er mat som gir mye energi. Før i tiden var problemet at det var lite mat tilgjengelig, og vi måtte slite for å få tak i den, forklarer dr. Fedon A. Lindberg.
Når kroppens søtsug møter supermarkedenes bugnende hyller med søt ferdigmat, der vi kan plukke med oss alt vi begjærer uten å forbrenne kalorier på slitsom matjakt, kan det gå galt.
Gener, fysisk aktivitet og livsstil for øvrig vil være avgjørende for hva den enkelte kan tåle av karbohydrater og dermed blodsukkerbelastning. De som er arvelig disponert for overvekt, diabetes 2 og hjertesykdom, eller som har utviklet sykdommene allerede, de som er lite fysisk aktive i hverdagen, sover dårlig og stresser mye, bør være forsiktig med å ha et stort karbohydratinntak, sier dr. Lindberg som mener anbefalt kosthold i Norge inneholder altfor mye karbohydrater.
Karbokutt
Norske myndigheter anbefaler mye brød og andre kornprodukter samt poteter, men dr. Lindberg mener vi kan redusere forbruket av slike karbohydratrike matvarer.
Det vil være fornuftig å spise rundt 80-150 gram karbohydrat per dag, i stedet for de 300+ gram som myndighetene anbefaler til alle, og heller øke inntaket av fett og protein. Det er viktig at karbohydratkildene er fiberrike og næringsrike, altså naturlig mat, sier Lindberg. Selv om myndighetene i flere tiår har advart oss mot å spise fett, mener dr. Lindberg at sukkerholdig mat feter mer.
Sukker og stivelse feter mest, fordi disse øker blodsukkeret og insulin. Det øker fettlagringen og hemmer fettforbrenningen. Til tross for at fett gir 9 Kcal/g og karbohydrat 4 Kcal/g, vil et like stort overskudd av kalorier fra sukker/ stivelse fete mer enn fett. Verst er kombinasjonen. Fett feter ikke automatisk slik mange tror, hvis man samtidig begrenser karbohydratinntaket.
Tvert imot fører det til mindre fettlagring, høyere fettforbrenning, mer stabilt blodsukker, lavt insulin og større metthet og mindre matlyst, sier dr. Lindberg som anbefaler omlegging av kostholdet.
Kanskje greit og viktig å minne om det med stor skrift særlig, slik at ingen går i den fella at det er greit å lesse i seg fet mat uten å ha et kontrollert lavkarboinntak.
http://forbrukerportalen.no/Artikler/2009/kjott_med_sukker_pa?expandedtopic=1256720848.55
Her er en tabell.
http://kroppsbygging.wordpress.com/2007/03/21/spis-karbohydrater-med-lav-glykemisk-indeks/
Merk at her dreier det seg om en som driver med kroppsbygging, mye av denne tråden dreier seg om personer
som ikke trener og veier noe eller mer for mye, tenker da på den delen av tråden som går på slanking via LCHF.
Mvh.KW