Mat, drikke og røyk DIY kroken for god mat & drikke

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.551
    Antall liker
    110.758
    Torget vurderinger
    23
    Emo, du må få i deg mer fiber før du blir Hemo.. ;D ;D

    Har laget noen knall veganer-opplegg i det siste, du må ta en tur og spane inn varene...
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.197
    Antall liker
    4.785
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Zomby_Woof skrev:
    Avdamping etter damping/koking, altså... Høres enda riktigere ut. Det er selvsagt vigtig med smaksintensiteten. Men er det puré når man blander inn fløte og smør?

    Planen er forresten å ha den som tilbehør til torsk. ;)
    tips ikke kok/damp den for lenge, da blir den ganske vannete hvis du koker den i hjel. du skal ja mose den med stavmixeren, da kan den godt ha litt bite
     
    J

    J.J

    Gjest
    pengesluk skrev:
    Ikke før du lærer deg å kjenne forskjell på gjærsaft på treliters-pappkartong og utsøkt dessertvin.
    Jeg er ikkenoe "vin-menneske" Men en god Portvin er ikke å forakte - ledsaget av nøtter/mørk sjokolade/sigar/kaffe

    Eller en deilig Stilton....
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.299
    Antall liker
    6.666
    pengesluk skrev:
    Emo, du må få i deg mer fiber før du blir Hemo.. ;D ;D

    Har laget noen knall veganer-opplegg i det siste, du må ta en tur og spane inn varene...
    Hehe, quote kollegaen min, omtalende rugbrødet jeg hadde til lunjs: "Jøss, jeg viste ikke du fikk 5mm asfaltplater på butikken lenger?"

    Fiber er ikke et problem så mye frukt og grønt jeg spiser, bæsj and go! Er dog en hund etter litt mer banale, enkle pastaretter. F.eks en knallsterk puttanesca med chillimarinerte oliven, oh shit.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.551
    Antall liker
    110.758
    Torget vurderinger
    23
    Jeg ble en gang beskyltdt for å spise opp materialene til snekker'n på et bygg jeg jobbet på; dette var under min verste treningsperiode, og med dugelig med grovt brød som svenske snekker'n mente så ut som " en laddning Pärstorp-plattor".... noen grove fiberplater de brukte til et eller annet...

    Neste gang du kommer innom serveres det japansk ris med baby pak-choi og vårløk; dampet og "dressed" med peanøttolje og litt limejuice., fantastisk saftig og velsmakende
     

    Fidelio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.11.2008
    Innlegg
    2.746
    Antall liker
    672
    Lammepølser med surkål i dag;

    Kvernet lam blandet med sautert løk, grovhakket salvie og rosmarin, hvitløk, tørket hakket gul trompetsopp, smakt til med salt og pepper. Formes til små pølser, rulles godt inn i plastfolie, og trekkes en times tid i vann ved 65 grader. Fjern plasten og brun brennkvikt i varm panne.

    Surkål er jo enkelt, dampkokes tre kvarter med salt, smakes til med sukker og hvitvinseddik.

    Legg surkål avlangt på tallerkenen, og legg en pølse oppå. Dryss litt grovhakket salvie over.

    Bør serveres med øl.
     

    Fidelio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.11.2008
    Innlegg
    2.746
    Antall liker
    672
    Fant en pen lettsaltet svineknoke på butikken i går som kostet null og niks da den var i ferd med å gå ut på dato, så da ble det litt improvisasjon. Disse "mindre edle" stykkene kjøtt er som regel de beste, bare man tilbereder dem rett.

    Valget falt på ragu. Laget en standard soffrito, hadde i litt salvie og timian, en chili, litt brunt sukker, en spiseskje tomatpuré og en flaske hvitvin, og la knoken uten skinnet oppi. På med lokket på jerngryta og inn i ovnen på 120 grader. Lot den stå i åtte timer, tok ut knoken og moste grønnsakene med en potetmoser. Kjøttet falt av benet i lekre strenger, så dro det fra hverandre med hendene og hadde det tilbake i gryta. Smakte til med salt og pepper. La en pen klatt av denne oppå litt tagliatelle med litt parmesan over, tror det er den beste raguen jeg har smakt.
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Hørtes meget bra ut, Fidelio. Knakk selv et edelt, lite glass med ragu fra delikatesseforretningen Roscioli nær Campi Di Fiori. God blanding av de beste okse og svinerasene sammen med de vanlige grønnsaker til ragu. Suverent til fusilli som sugde opp sausen perfekt i rillene. Skulle vel forsåvidt bare mangle til ti euro for glasset ;)
     

    KJ

    Æresmedlem
    Ble medlem
    10.10.2004
    Innlegg
    11.361
    Antall liker
    4.765
    Torget vurderinger
    1
    Jeg har eksperimentert litt med «malthonning» i julen:

    Man tager 1 del maltekstrakt til 2-3-4 deler akasiehonning (avhengig av hvor dominerende man vil ha maltsmaken)

    Røres ut i ca 3-5 deler varmt vann. Bruk en bolle i et varmt vannbad slik at det blir lettere å blande.

    Spe evt også på med omlag 5 deler (eller mer) lønnesirup for å få en litt karamellaktig snert.

    Dette er helt suverent som «dipp»/«saus» til spekemat.

    mvh
    KJ
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.551
    Antall liker
    110.758
    Torget vurderinger
    23
    KJ skrev:
    Jeg har eksperimentert litt med «malthonning» i julen:

    Man tager 1 del maltekstrakt til 2-3-4 deler akasiehonning (avhengig av hvor dominerende man vil ha maltsmaken)

    Røres ut i ca 3-5 deler varmt vann. Bruk en bolle i et varmt vannbad slik at det blir lettere å blande.

    Spe evt også på med omlag 5 deler (eller mer) lønnesirup for å få en litt karamellaktig snert.

    Dette er helt suverent som «dipp»/«saus» til spekemat.

    mvh
    KJ
    Den "glya" der bør kunne fungere fint som marinering til svin og kylling også.
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.299
    Antall liker
    6.666
    Middag på sparket for meg og en kompis i dag, indisk\thai fusion.

    Ovnstekte biter av potet og gulrot snudd i olje, til de var karamelliserte.

    Blendet løk, ingefær, hvitløk, fersk koriander, vårløk, grønn chilli, limeblader og en tomat til en smooth smooth paste.

    Varmet olje i en wok, i med nellikspiker, sorte og grønne kardemommekapsler, cuminfrø, hel kanel, laubær, sennepsfrø, løkfrø. Frese et par sekunder før jeg hadde i en spiseskjed gul currypaste, frese til fargen endrer seg, oppi med alt fra blenderen. En halv ts chilipulver, korianderpulver og cuminpuilver. Freses på høy varme til oljen skiller seg fra massen. Oppi med en halv boks kokosmelk.
    fersk
    Koke opp, hiv i en boks avrente kikerter, de ovnbakte grønnsakene. Kok opp, ha i mer fersk koriander, finhakket vårløk og resten av kokosmelken.

    Serverte med plain ris.
     

    KJ

    Æresmedlem
    Ble medlem
    10.10.2004
    Innlegg
    11.361
    Antall liker
    4.765
    Torget vurderinger
    1
    pengesluk skrev:
    ...
    Den "glya" der bør kunne fungere fint som marinering til svin og kylling også.
    Det er kanskje en risiko for at det blir farlig godt. Jeg lurer på om den kan egne seg som et alternativ til balsamicosirup, evt med noe mer framtredende maltsmak.

    mvh
    KJ
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.551
    Antall liker
    110.758
    Torget vurderinger
    23
    Har et litt anstrengt forhold til den maltgreia etter å ha blit tukta til å spise det som barn, mener jeg å huske. Men kanskje moderate mengder ispedd nevnte ingredienser er greia. Prøves.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    pengesluk skrev:
    Har et litt anstrengt forhold til den maltgreia etter å ha blit tukta til å spise det som barn, mener jeg å huske. Men kanskje moderate mengder ispedd nevnte ingredienser er greia. Prøves.
    Malt er ikke så ille det, tilsett litt vann og kanskje noen humleblader og litt lett gjærdryss kanskje så skal du se det blir spiselig dette også eller noen uker.
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.299
    Antall liker
    6.666
    Mezze i går. Namme.



    Muhammara, hummous og baba ganoush.
     
    N

    nb

    Gjest
    Spiste en ikke-Emokid-komaptibel Rogan Yosh her om dagen (jeg brukte lammekjøtt). Funker selvsagt fint som vegetarrett også om man utelater kjøttet. For de som bor i Oslo selger den store innvandrerbutikken like ved Rema i Prinsdalsveien "nanbrød" fra Grønland Bakeri for den latterlige prisen av 12 kroner for 3 stk. Fås kjøpt direkte på bakeriet på Grønland, men husker ikke adressen i farten.

    "Nanbørd" i hermetegn fordi de ikke inneholder melk eller yoghurt - noe som passer meg fint siden datteren min er allergisk. Gode var de åkke som.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.175
    Antall liker
    4.577
    Jeg prøvde meg på andeconfit fra scratch i helga. Det var forbløffende enkelt.

    Andelår, salt og annet krydder, andefett, timevis i ovnen på 80 grader. Ferdig.

    Nå var det litt mer komplisert enn som så, ettersom jeg startet med to hele ender, skilte ut lår og bryststykker og tok alt det øvrige som inneholdt fett og kokte opp til jeg fikk flytende andefett. Men jeg ser at dette kan gjøre svært enkelt om man starter med ferdigskårne stykker.

    Jeg hadde bare tre timer på meg så jeg kjørte litt høy ovnstemperatur til andefettet passerte 80. Og så holdt jeg det der. Men det ble både godt og mørt gitt.

    Godsakene ble servert med potetmos, stekte gulrøtter og vårløk, og en saus basert på rødvin og appelsinjuice. Med en god Pinot Noir attåt så smakte det fugl!

    Kan anbefales hvis man har tilgang på andelår og andefett og salt. Men gi de gjerne en 4-5 timer i ovnen eller mer. Kjøttet blir visst bare mørere og mørere og mørere jo lengre det står.
     
    N

    nb

    Gjest
    Bx skrev:
    Jeg prøvde meg på andeconfit fra scratch i helga. Det var forbløffende enkelt.

    Andelår, salt og annet krydder, andefett, timevis i ovnen på 80 grader. Ferdig.
    Det er veldig godt,ja. Husk at fettet kan gjenbrukes mange ganger og setter god smak på nesten hva det skal være som skal stekes.

    Jeg pleier å la lårene ligge et par døgn i tett pose sammen med store mengder salt, sort pepper, rosmarin, timian og hviltløk før jeg har de i gryta.

    Og jo lengre jo bedre. Godt å gi de en kjapp runde under grillen eller i stekepanna for å sprøe opp skinnet før man spiser de.
     

    tweakMan

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.223
    Antall liker
    126
    Fant en Slow cooker (Sunbeam Crocpot..) her om dagen... måtte ha'n...

    Noen som har noe sånt og har en god oppskrift? Alltid hatt lyst på en slik! Nå har jeg en ! Weee!
    Men hva skal man lage da? Maten blir visst veldig saftig og slik... Stemmer det?

    mvh
     

    bber

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.02.2005
    Innlegg
    2.947
    Antall liker
    20
    Mye skeiv mat her.
    Hva er galt med egg og bacon?
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.299
    Antall liker
    6.666
    Surret grovhakkede valnøtter og pistasjnøtter i god olivenolje, sammen med litt finhakket hvitløk. Litt salt og pepper på mot slutten. Hadde over kokt penne og asparges, samt en god neve grovhakket basilikum. Olivenolje og flaksalt på bordet. Enkelt og nam.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    noel.jpg

    Noel Chorizo fra Rema

    Usannsynlig gode. Men glem anvisningene på pakken.

    Sett den tørre stekepannen på 2 og la dem stå på et par minutter til den er varm. Så skrur man den ned på 1 og lar den stå her i 15-20 minutter, så snur man dem og gir dem et kvarter til. Så skrur man av varmen og lar dem stå på ettervarmen i 20-30 minutter slik at de ikke er varme, men fremdeles lunkne.

    Så spiser man noe av det beste som er å få kjøpt i Norge av pølser!

    Anbefales på det aller aller varmeste. Helt nydelige. Spises med litt godt brød til, helt uten tilbehør.
     

    El-retur

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.01.2012
    Innlegg
    2.316
    Antall liker
    1.880
    Sted
    Sauda
    Torget vurderinger
    14
    de Chorizo pølsene fra Rema er fantastiske gode,mye smak uten og bli for mye,dumt eg har magesår og ikke tåler de da:(
     
    N

    nb

    Gjest
    Vis vedlegget 139091

    Noel Chorizo fra Rema

    Usannsynlig gode. Men glem anvisningene på pakken.
    Takk for tipset - disse var virkelig gode! De er ikke spesielt billige med en kilopris på 140 kroner, men i motsetning til det meste som er å få kjøpt av pølser i butikken er disse verdt prisen med god margin. Rasket med meg resten av lageret fra den lokale Rema-butikken før helgen - fortærte fire av de til lunch i går tilberedt over ganske lang tid på lav varme. De var saftige og meget godt krydret. Slike skal få ben å gå på i sommer.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    De er ikke spesielt billige med en kilopris på 140 kroner, men i motsetning til det meste som er å få kjøpt av pølser i butikken er disse verdt prisen med god margin.
    Litt dyrere i Bergen, med en kliopris på litt under 170. (50kr for 300g). Men fremdeles ingenting å si på prisen i forhold til smaken.
     
    N

    nb

    Gjest
    Litt dyrere i Bergen, med en kliopris på litt under 170. (50kr for 300g). Men fremdeles ingenting å si på prisen i forhold til smaken.
    Da er det samme, jeg trodde det var 350g i pakken. Men det spiller ingen rolle - smaken er fortreffelig, og det er det viktigste. Også fint for meg at det ikke er melkeprodukter i de slik at jentungen kan smake på de.
     

    janfrt

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.06.2011
    Innlegg
    7.491
    Antall liker
    8.619
    Sted
    Pt. Høvik
    Har ikke lest hele tråden, men tar sjansen:

    Bruker leirgryte (Röhmertopf) ca. én gang i måneden. Stapper oppi en partert kylling, løk, hvitløk, tomater, poteter i båter, gulrøtter, selleri eller hva man måtte ønske. Heller på et par desiliter med tørr hvitvin. Èn time ved 180 grader i ovnen. Kan bare stå der mens man drikker vin med venner eller kona. Slår aldri feil.

    Annet kan også brukes: lam, storfé etc., men ikke fisk i samme gryte, da må man ha en egen.

    Og så må ikke leirgryten vaskes med såpe! Smaker skal sette seg i gryten. Kun varmt vann.

    Min fikk jeg av Mutter´n for ca. 30 år siden; skikkelig innkjørt!

    Andre som har erfaring med denne tilberedelsesmåten eller -metoden?
     

    Fidelio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.11.2008
    Innlegg
    2.746
    Antall liker
    672
    Liten kveldstur i Nordmarka i kveld, bra fangst :) Her blir det old-school: Smør, salt, pepper, god pasta og litt parmesan.
     

    Vedlegg

    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Fant noen virkelig gode chorizoer på OBS.

    Carsodo Chorizo BBQ (jaoquim Alberti S.A.)

    Virkelig saftige, velkrydrede og smaksfulle.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Nå som jeg bor utabygds legger jeg turen innom Fiskeriet i Sandvika på vei ut av byen, og henter forsyninger som skal nytes i fjellheimen. For en butikk - har ikke handlet på avdelingen de har på Youngstorget, men regner med at den er like god.
    I Sandvika har de nå tatt inn laks som er vokst opp utelukkende på marine oljer, altså ikke vegetar-laks, og den er noe helt annet enn grøntforavlet fisk, for å si det mildt.

    Og så er det sesong for torsketunger nå ...

    Fiskeriet
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Nå som jeg bor utabygds legger jeg turen innom Fiskeriet i Sandvika på vei ut av byen, og henter forsyninger som skal nytes i fjellheimen. For en butikk - har ikke handlet på avdelingen de har på Youngstorget, men regner med at den er like god.

    I Sandvika har de nå tatt inn laks som er vokst opp utelukkende på marine oljer, altså ikke vegetar-laks, og den er noe helt annet enn grøntforavlet fisk, for å si det mildt.

    Og så er det sesong for torsketunger nå ...

    Fiskeriet
    Det er spennende ting på gang nå på med fiskefor. Blåskjell, sjøpølser og tang kan snart erstatte restavfall fra biodisel, MUK og annet søppel som i dag blir til mat for oppdrettsfisk. Fikk en liten innføring i dag i et slikt prosjekt. Nye konsesjoner stiller også krav til "grønn" drift.

    Laksen kan kanskje bli til et kvalitetsprodukt om noen år.

    En fordel med å bo i Bergen også er at det er alltid noen som kjenner en fisker. Og det er het kurant å få kjøre fersk fisk til 30kr/kg. Torsk, lyr og annet. Kanskje mest aktuelt om man er glad i fiskemat dog. Og der er jeg litt tilbakeholden.

    X-fisken fra Trond Mois kokebok er dog verdt å lage. Topp fiskepudding.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.175
    Antall liker
    4.577
    Fiskesuppe er jo ellers en enkel og strålende måte å tilberede fisk på. Det varierer gang på gang hvordan jeg gjør det, men utgangspunktet er som følger:


    Først litt vann og fond/ buljong. Hels av fisk eller skalldyr. Men grønnsaksfond er en akseptabel nødløsning. Skal man lage luksusvariant kan man hive oppi en flaske hvitvin.

    Deretter hiv oppi ingefær, chili og hvitløk i finhakket / raspet form.

    Deretter kutte og hive oppi det man måtte ønske av grønnskaker og urter. Jeg er svak for charlotteløk, gulrøtter, selleri og asparges, purreløk, paprika etc. Jeg har også laget en variant der jeg starter med å skvise en haug med store tomater, og bruker dette i stedet for vann fra starten. Ta de som trenger lengst koketid først (gulrøtter)

    La dette putre til grønnsakene er passe møre. Smak til med salt, pepper. Tilsett evt. fløte.

    Man trenger fisk selvsagt, men jeg liker også å bruke reker, kamskjell og noen ganger blåskjell (med skall). Fisk og asparges kuttes opp i passe store biter. Hvis det er fornuftig mengde væske i gryta kan all sjømat og asparges hives oppi i det gryta tas av komfyren.

    Etter et par minutter er suppen klar til servering, og man skal ha et ekstremt nøkternt forhold til sjømat om ikke dette glir ned på høykant.

    Serveres med godt brød og godt smør. Og hvitvin til de voksne.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Her om dagen hadde jeg egg fra Korsvold gård innen rekkevidde, og tok med to dusin hjem.

    I dag ble de første fortært, og jeg må nå detronisere eggene jeg har pleid å kjøpe fra en annen besjelet produsent.
    Disse eggene fra Korsvold fortjener en egen hymne - heldigvis slipper jeg å skrive den selv, den finner man her, med noen sleivspark til landbrukspolitikere og -byråkrater.

    http://www.slowpix.no/korsvold-gard/

    Jeg må få spesialleveranser opp hit.
     

    Vedlegg

    V

    vredensgnag

    Gjest
    Redd en Parmesan-ost.
    Under jordskjelvet i Parmigiano Reggiano ble mengder av ostelagre rammet. Nå kan du være med på å redde en del av lageret til en meget gunstig pris:

    Save A Cheese
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn