Aurora
Æresmedlem
Det kan jo faktisk tenkes at om "han Stat" hadde tatt større ansvar for omsorgsdelen i kommunene, så hadde mange av de private barnehagene og omsorgshjem vært overflødige... bare en strøtanke, sånn utpå kveldinga...
Du kan så si, men for alle som husker tilbake dit så er det ikke kun snakk om vilje, man skal ha evne til å gjennomføre også.Det kan jo faktisk tenkes at om "han Stat" hadde tatt større ansvar for omsorgsdelen i kommunene, så hadde mange av de private barnehagene og omsorgshjem vært overflødige... bare en strøtanke, sånn utpå kveldinga...
På direktørenes landsmøte spiller de DeLillosBonusene til direktørene er jo også øremerket....
Eierne av nettselskapene er stort sett kommuner og fylkeskommuner….Hva blir det neste? At den økte nettleien - den som skal gå til sårt tiltrengte oppgraderinger av strømnettet - havner i lomma på eierne?? Det skulle tatt seg ut. Heldigvis skjer jo ikke sånt her i landet. Er det øremerket, så er det øremerket. Det var noen som sa det og vedkommende hørtes meget overbevisende ut.
Og heldigvis ligger ikke korrupsjon for oss nordmenn. Vi får mye gratis der og så slipper vi å kontrollere så mye.
Som Asbjørn er inne på beklager jeg å skuffe deg, men kraftnettet i Norge er i all hovedsak eid av steten og kommuner, til liks med produksjonskapasiteten. Det er ca 13% av det norske strømnettet som er i pravat eie, litt usikker på hvordan prosenten regnes, men tipper enheten er overført energi og ikke antall kilometer ledning eller noe slikt. Eksempel på en stor privat eier er Hydro (hvor staten eier 40%) og så er det en del industriparker rundtomkring hvor nettet er i privat eie.Hva blir det neste? At den økte nettleien - den som skal gå til sårt tiltrengte oppgraderinger av strømnettet - havner i lomma på eierne?? Det skulle tatt seg ut. Heldigvis skjer jo ikke sånt her i landet. Er det øremerket, så er det øremerket. Det var noen som sa det og vedkommende hørtes meget overbevisende ut.
Og heldigvis ligger ikke korrupsjon for oss nordmenn. Vi får mye gratis der og så slipper vi å kontrollere så mye.
Heilt klart.En god slump av de sistse tiårenes virkelig transformative teknologier kommer i stor grad fra offentlige / militære prosjekter i USA.
Det vet vi da men er de bedre ? Har ikke de og feite direktør lønninger til en haug direktører og en skog byråkrater som skal føs før det går en krone til nettet.Som Asbjørn er inne på beklager jeg å skuffe deg, men kraftnettet i Norge er i all hovedsak eid av steten og kommuner, til liks med produksjonskapasiteten. Det er ca 13% av det norske strømnettet som er i pravat eie, litt usikker på hvordan prosenten regnes, men tipper enheten er overført energi og ikke antall kilometer ledning eller noe slikt. Eksempel på en stor privat eier er Hydro (hvor staten eier 40%) og så er det en del industriparker rundtomkring hvor nettet er i privat eie.
En fordel å forholde seg til fakta når man skal konkludere for en hel bransje:Helt klart fløteskummere. Det er noe merkelig med at private aktører helt legitimt kunne bli milliardærer på offentlige overføringer. Man kan kjefte på milliarderene men det offentlige kommer ikke unna som en meget naiv oppdragsgiver med mangelfulle krav til: innsyn, rapportering og krav til re-investering for å sikre barns oppvekstvilkår. I stedet fikk man et system som der aktørene legtimt kunne ta ut store utbytter eller salg av virksomheten til internasjonale aktører, noe som har skjedd flere ganger.
Det viser at man må stille krav - det har man ikke gjort. Det er naivt og dårlig oppføling og kontroll med offentlige middler.
Tja, de har vel til salt i såret i ledelsen regner jeg med. Basert på mine bekjente i sjappa som er rimelig senior ansatte så tjener de generelt litt under hva de kunne fått andre steder, men helt greit etter norsk standard. Altså sånn ca konkurransedyktig, en av de har sluttet og gikk opp i lønn et annet sted.Det vet vi da men er de bedre ? Har ikke de og feite direktør lønninger til en haug direktører og en skog byråkrater som skal føs før det går en krone til nettet.
Når du er offentlig eid er du vel en del av byråkratiet...Tja, de har vel til salt i såret i ledelsen regner jeg med. Basert på mine bekjente i sjappa som er rimelig senior ansatte så tjener de generelt litt under hva de kunne fått andre steder, men helt greit etter norsk standard. Altså sånn ca konkurransedyktig, en av de har sluttet og gikk opp i lønn et annet sted.
Hva byråkrater har med dette å gjøre skjønner jeg ikke - de jobber i statsforvaltningen og ikke i nettselskapene.
Vet det. Og man tar allerede sikte på rekordstore utbytter. Det stod i en nettartikkel en av de siste dagene. Så mye for oppgradering av nettet. Har ikke du skrevet mye om korrupsjon i Russland? Om hvordan man beredde grunnen for Trump i USA? Noen tanker om Light-versjonen vår? Om hvordan ting fort ser ut her om noen år når alle som har mulighet til det deltar i en felles skvis av folk?Eierne av nettselskapene er stort sett kommuner og fylkeskommuner….
Liste over norske nettselskap – Wikipedia
no.wikipedia.org
Ja - det synes jeg du skal gjøre. I mange tilfeller har private aktører kunnet ta ut overskudd eller generere gevinst gjennom ordningen, selv om tilskuddene egentlig er ment å dekke selve barnehagedriften og sikre kvaliteten på tilbudet.En fordel å forholde seg til fakta når man skal konkludere for en hel bransje:
«I mange tilfeller»? Er det det eneste du kommer opp med? Har du ikke klikket på linkene i innlegget mitt og lest faktiske tall for alle private barnehager i Norge anno regnskapsåret 2022?Ja - det synes jeg du skal gjøre. I mange tilfeller har private aktører kunnet ta ut overskudd eller generere gevinst gjennom ordningen, selv om tilskuddene egentlig er ment å dekke selve barnehagedriften og sikre kvaliteten på tilbudet.
Nei. Mener du at en brønnoperator for Equinor på plattform i Nordsjøen er byråkrat? Eller en høyspentmontør som henger 200 meter over en norsk fjord for Statnett er det?Når du er offentlig eid er du vel en del av byråkratiet...
Litt hersketeknikk her, faller det deg tungt at du ikke har full oversikt? Det kan jo ikke gått deg forbi at finansieringen av Barnehageløfte har hatt noen utilsiktete konsekvenser. Derav debatten.«I mange tilfeller»? Er det det eneste du kommer opp med?
Tallene er objektive. Som det fremgår av kildehenvisningen, er dette offisielle regnskapstall hentet fra Utdanningsdirektoratet.Barnehagemonitor er utviklet og driftes av PBL, Private Barnehagers Landsforbund, og er neppe objektive.
Objektive tall med noko attåt. BEgrepet "triksing med tall" er neppe ukjent.Tallene er objektive. Som det fremgår av kildehenvisningen, er dette offisielle regnskapstall hentet fra Utdanningsdirektoratet.
Tallene dokumenterer at norske privatdrevne barnehager i siste tilgjengelige regnskapsår (2022) hadde et overskudd på 0,1%.
Når man eier bygningene selv er rentekostnaden en kostnad man har, om man har solgt de og leier tilbake så er leiekostnaden, vel leiekostnaden, men denne skal da også dekke eieren av bygningen sine gjeldskostnader.Objektive tall med noko attåt. BEgrepet "triksing med tall" er neppe ukjent.
Det kan virkelig ikke sammenlignes. At stat og kommuner tar utbytte fra nettselskapene er penger som går til felleskassen. Det er en delvis skjult skatteoppkreving. Korrupsjon er når noen urettmessig bruker stillingen de er betrodd til å berike seg selv. Store utbytter til eierne er nærmere et bevis på at det ikke skjer, siden pengestrømmen når de rettmessige eierne. I dette tilfellet er eierne stat og kommune. Du vet, politisk styring.Vet det. Og man tar allerede sikte på rekordstore utbytter. Det stod i en nettartikkel en av de siste dagene. Så mye for oppgradering av nettet. Har ikke du skrevet mye om korrupsjon i Russland? Om hvordan man beredde grunnen for Trump i USA? Noen tanker om Light-versjonen vår? Om hvordan ting fort ser ut her om noen år når alle som har mulighet til det deltar i en felles skvis av folk?
Kan ikke sammenlignes sier man da. Nei kanskje ikke - nå. Men det USA vi ser i dag kan heller ikke sammenlignes med det vi hadde i 1980. Man så overhode ikke for seg et land og folk så desillusjonert, fattig og rasende polarisert som det man har nå. Man så ikke for seg en så enormt formuende elite med nakkegrep på politikk, økonomi og ideologi som det man har nå. Det man så var et land som stod laglig til for plyndring. Og plyndring ble det. Congratulations, Mr President Reagan! Resten er historie.
Nå er det altså dokumentert, gjennom dagens innlegg, at den norske modellen med ca 50% privatdrevne barnehager, sparer det offentlige for 4,3 milliarder i året.Espira, og evnt andre sender jo noen kr til Sverige/utlandet, så da passer det jo at 0,1% ikke ser så voldsomt ut ?
Dette er regulert i huet og rævva, også hvor mye selskapene kan tjene over tid. NVE og RME setter sikkert stor pris på dine innspill til andre måter å organisere dette på. I tillegg er det hele som sagt offentlig eid stort sett så da er det vel rene kinderegget? Økt nettleie kommer av stort oppgraderingsbehov i nettet, samt større verdi av overføringstapet når prisene er høyere enn hva de var før. I tillegg får de mindre overføringer fra Statnett som de siste årene har ... trommevirvel... tilbakeført sine enorme inntekter til kundene, altså strømforbrukere, fordi de tjente altfor mye penger da flaskehalsinntektene var smått astronomiske og ikke realistisk ville klare å bruke dette på nettutbygging innen rimelig tid.Men bør man selge inn fenomenet økt nettleie som 1.) øremerket til oppgradering av det samme nettet, noe som ville gjøre koblingen mellom formål og virkning forståelig og akseptabel. Eller 2.) det det da faktisk er, en skjult skatt som ikke går til formålet den ikke er solgt inn som, men til helt andre ting.
Man tar ikke utbytte på midler som er kommet inn som en direkte følge av et oppgraderingsbehov av strømnettet. Selv om det er mye mer innovativt og moderne å gjøre nettopp det. Frekkheten har ganske gode vilkår i dagens samfunn så lenge man klare å frigjøre seg fra gammeldagse begrep som anstendighet og ansvarlighet. Da går alt så meget bedre.
Såvidt jeg har lest så er eier ifølge EØS forpliktet til å ta ut et visst overskudd i forhold til egenkapitalen.Hvis vi er enige om at nettleie skal gå til drift, vedlikehold og nødvendige oppgraderinger av nettet: hvordan og hvorfor er det da rom for å ta utbytte her? Pengene går sikkert til gode formål, men det har egentlig ikke så mye med saken å gjøre. Jeg vil tro at folk og bedrifter flest ser på det som en uting å skulle betale mer i nettleie enn det som trengs til formålet med den.
Vi kan nok være enige om at staten og resten av offentlig sektor drar inn og omfordeler en for stor andel av det norske brutto nasjonalproduktet, enten inntektssiden er skatter, avgifter eller utbytte fra offentlig eide selskap. Det er hele 62 % av fastlands-BNP som går ut igjen som offentlige utgifter, godt smurt av at 23 % statsbudsjettet tas fra Oljefondet. Resten må tas inn på andre måter.Hvis vi er enige om at nettleie skal gå til drift, vedlikehold og nødvendige oppgraderinger av nettet: hvordan og hvorfor er det da rom for å ta utbytte her? Pengene går sikkert til andre gode formål, men det har egentlig ikke så mye med saken å gjøre. Jeg vil tro at folk og bedrifter flest ser på det som en uting å skulle betale mer i nettleie enn det som trengs til formålet med den. Hvis 'tiår med etterslep på vedlikehold ' er reelt og ikke bare et påskudd er det ikke rom for utbyttetaking. Kraft-eierskapet er heller ikke likt fordelt og det er nok skjevheter i kommuneøkonomien som det er.
Og det bakenforliggende aspektet er at tilliten til staten/offentligheten avtar. Samfunnslimet vet du, Norges viktigste ressurs. Tar lang tid å bygge opp og kun et par tre tiår og rive ned.
Kommunal infrastruktur i Norge har vært drevet til langt under selvkost siden vedlikehold er neglisjert i laaaang tid og nå begynner regningen å komme her og der. Selvsagt på er ugunstig tidspunkt - ville vært langt billigere å fikse ting for la oss si ti år siden men lavere renter og før prisgaloppen på alt mulig.Jeg vil ikke kalle det korrupsjon, men det er for meg en forskjell på om en offentlig tjeneste leveres til selvkost eller går med overskudd.
Uavhengig av om det overskuddet går tilbake til det offentlige
Forøvrig er i Spania ca halvparten av vannverkene privatisert. De lovte i utgangspunktet å levere billigere, etter noen år viser det seg at innbyggere med privat vann betaler omtrent dobbelt av der det fortsatt er offentlig eid.