65finger skrev:
Hva er oppskriften på den nederste emo?
Linsene:
1\2ts cuminfrø
4 kardemommekapsler
3 sorte kardemommekapsler (kan sløyfes)
3 nellikspiker
1\2ts fenikkelfrø
1 liten gul løk
1 tomat
1\2ts gurkemeie
1\2ts paprika
1.5dl urad dal
1 boks kidneybønner
1-1.5 dl havrefløte
En neve fersk koriander
1ss kasoori methi\bukhornkløver (kan sløyfes)
Lime
Tempering:
3-4 chilli
4-5 fedd hvitløk
0.5cm bit ingefær
1\2ts pepperkorn
1\2ts cuminfrø
En god neve cherrytomater, delt i to (kan sløyfes)
Se etter linsene som heter "urad chilka" - disse er delt i to, men har fortsatt skall på seg. Å lage denne retten med de skallede "vanlig" urad dal funker ikke. Alternativt kan du bruke hele urad dal, men da øker koketiden til et par timer.
Ha olje i en gryte og fres cuminfrø, kardemommekapsler, fenikkelfrø og nellikspiker. Ha i løken sammen med en halv ts salt, og stek denne til den begynner å bli gjennomsiktig. Ha i paprikapulver og gurkemeie og fres et par sekunder før du har i en hakket tomat. Når denne begynner å gå i oppløsning har du i skylte linser og 6dl vann. Kok opp og kok rolig under lokk i tre kvarter-time\til linsene er helt gjennomkokt. Ha i halve boksen med bønner, og mos disse med en potetmoser sammen med linsene. Ikke mos alle linsene. Ha i resten av bønnene og spe med mestparten av fløten. Det skal være ganske tykt, men tilpass til egen smak.
Ha hvitløk, ingefær, cumin og pepperfrø i en morter og lag til en paste.
Rens chillien og ta ut ønsket mengde frø i forhold til hvor sterk du vil ha maten. Kutt i biter\ringer.
Varm en stor stekepanne\wok og ha i olje. Ha i chilli og fres denne. Senk varmen noe og ha i hvitløkspaste. Fres til det er gjennomstekt og ha i tomatene. Når disse begynner å bli myke begynner du å spe med et par store sleiver av linsene mens du rører. Ha i resten av linsene og la det få et godt oppkok.
Ha i koriander, evt. bukhornkløver (ha en ss mellom håndflatene og rull til det kommer ut pulver) og smak til med salt og lime.
Ha i resten av fløten og vend forsiktig inn slik at du fortsatt kan sen mønster av hvit fløte i gryta.
Serveres med ris og\eller naan. Jeg pleier kun å ha grov naan til.
Du kan også titte på et par videooppskrifter;
http://showmethecurry.com/daalsbeans/daal-makhani.html
http://www.manjulaskitchen.com/2008/04/18/dal-makhani/
http://www.vahrehvah.com/popvideo.php?recipe_id=1480
Har prøvd alle tre oppskriftene og kommet frem til min egen etter mye testing. Den første er ganske forenklet og uten løk\hvitløk siden dama er hindu. Lag den etter oppskriften så smaker den som på restaurant