Mat, drikke og røyk Hva lagde du til middag i dag?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.744
    Antall liker
    2.365
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Nå er heldigvis den osten Italia eksporterer mest av Pecorino Romano og den som selges i Norge er førsteklasses. Dette er ingen ferskost! Ellers vil jeg bare advare om at jeg kommer til å fortsette og rapportere om gode lunsjer og middager jeg spiser her.:)
     
    Sist redigert:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.833
    Antall liker
    107.697
    Torget vurderinger
    23
    Apropos, så nettopp at Norske svin var alene i verden om å være fri for en eller annen slemme bakterien MRSA.

    Alle norske gårder som aler opp griser har blitt testet for MRSA i år. Ingen av grisene har hatt den antibiotikaresistente bakterien.

    Kanskje ikke så dumt å spise norskt for en gangs skyld :D

    Ingen MRSA i norske griser så langt i år | forskning.no
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.744
    Antall liker
    2.365
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Apropos, så nettopp at Norske svin var alene i verden om å være fri for en eller annen slemme bakterien MRSA.

    Alle norske gårder som aler opp griser har blitt testet for MRSA i år. Ingen av grisene har hatt den antibiotikaresistente bakterien.

    Kanskje ikke så dumt å spise norskt for en gangs skyld :D

    Ingen MRSA i norske griser så langt i år | forskning.no
    Helt enig. Spesielt etter at vi har fått seriøse produsenter som står utenfor Nortura og deres industriproduksjon av gris. Nå har det blitt lett å få tak i kvalitetsgris i Norge fra f.eks. Prima Jæren, Grøstad og mange selvstendige småprodusenter. Da er det ingen grunn til å importere dårlig industrigris fra Sverige, Danmark og Tyskland.
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    10.997
    Antall liker
    6.677
    Sted
    Holmestrand
    Jævla "harry". Reke- og skinkekabaret, hvitløksbrød og remulade. Men Sanncerren er god :)
    Vis vedlegget 398468
    Bogskinke fra boks, crabsicks ...

    er man sulten nok så går det meste.

    Men dette er ikke egentlig menneskemat, selv i aspic.
    Tror det blir mest Sancerre Gjestemedlem :) Og et par biter med hvitløksbrød!
    Hadde kanskje droppa "skinka", men ellers synes jeg det der ser godt ut.
    Selv uten sancerre.
    :)
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.833
    Antall liker
    107.697
    Torget vurderinger
    23
    Apropos, så nettopp at Norske svin var alene i verden om å være fri for en eller annen slemme bakterien MRSA.

    Alle norske gårder som aler opp griser har blitt testet for MRSA i år. Ingen av grisene har hatt den antibiotikaresistente bakterien.

    Kanskje ikke så dumt å spise norskt for en gangs skyld :D

    Ingen MRSA i norske griser så langt i år | forskning.no
    Helt enig. Spesielt etter at vi har fått seriøse produsenter som står utenfor Nortura og deres industriproduksjon av gris. Nå har det blitt lett å få tak i kvalitetsgris i Norge fra f.eks. Prima Jæren, Grøstad og mange selvstendige småprodusenter. Da er det ingen grunn til å importere dårlig industrigris fra Sverige, Danmark og Tyskland.
    Helt klart og dessuten så er vel svinekjøtt relativt sett noe av det som er rimeligst i Norge sett i forholdt til utland.
     
    C

    cruiser.tmp

    Gjest
    Prima jæren et ingen produsent i likhet med nortura, for øvrig så er alle produktene prima jæren markedsfører slaktet hos *trommevirvel* ..nortura
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.744
    Antall liker
    2.365
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Prima jæren et ingen produsent i likhet med nortura, for øvrig så er alle produktene prima jæren markedsfører slaktet hos *trommevirvel* ..nortura
    Jeg er klar over det, men transportavstand er for meg det viktigste når det gjelder slakting. De operere med transportavstand på maks 1 time. Hva opererer Gilde med her tror du?
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.744
    Antall liker
    2.365
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Ypperlig tiltak, jeg håper det blir flere av disse.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ypperlig tiltak, jeg håper det blir flere av disse.
    Det er flere av dem. Skal være i alle fall to aktører i Hordaland.

    (Har blitt fortalt ... ingen undersøkelse fra min side ... ta det med en klype salt)
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.744
    Antall liker
    2.365
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Enkelte ganger velger jeg enkleste måte å spise lunsj på, gatekjøkken.

    Porchetta_c.jpg

    Disse finnes overalt langs veiene her og de serverer førsteklasses mat.

    Porchetta_b.jpg

    Nemlig porchetta i brød.

    Porchetta_a.jpg

    Oppskriften er som følger:
    Man tager en liten gris på maks 100 kg. Den skal renses og utbenes og fylles med rosmarin. Deretter skal den stekes i ovn i 3 til 5 timer.
    Når den blir kald skal den skjæres i skiver og legges i brød / panini. Enklere kan det ikke bli. Og det er kjempegodt.
    Dette er en gammel tradisjon i Lazio, allerede keiser Nero hadde dette blant sine favoritter.
    Bare som et lite apropos til all skrivingen om ribbe her på forumet i det siste.

    (Bildene er lånt fra Wikipedia, men virkeligheten ser nokså lik ut.)
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Enkelte ganger velger jeg enkleste måte å spise lunsj på, gatekjøkken.

    Vis vedlegget 399514

    Disse finnes overalt langs veiene her og de serverer førsteklasses mat.

    Vis vedlegget 399515

    Nemlig porchetta i brød.

    Vis vedlegget 399516

    Oppskriften er som følger:
    Man tager en liten gris på maks 100 kg. Den skal renses og utbenes og fylles med rosmarin. Deretter skal den stekes i ovn i 3 til 5 timer.
    Når den blir kald skal den skjæres i skiver og legges i brød / panini. Enklere kan det ikke bli. Og det er kjempegodt.
    Dette er en gammel tradisjon i Lazio, allerede keiser Nero hadde dette blant sine favoritter.
    Bare som et lite apropos til all skrivingen om ribbe her på forumet i det siste.

    (Bildene er lånt fra Wikipedia, men virkeligheten ser nokså lik ut.)
    jepps. Stas å kjøpe denne med brød rundt. Men har også kjøpet en del avskjær i en pakke som har vært så salt at det har vært uspiselig.

    Men en god porcetta sanwdtich er alt man behøver for å bli behagelig mett!

    Okke som, er man i området og ser dette fra en campingvogn .. så bestill! Det er som å slafse på de beste julemiddagsbitene kombinert med .. noe annet som smaker som fisk men som ikke er fisk.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.657
    Antall liker
    17.671
    Torget vurderinger
    2
    Gikk dessverre ikke med Mobilslakt. Innehaver har vært på jakt etter nye eiere. Problemet er kjølekapasitet etter slakting, mens kjøttet må henge. Perfekt for å unngå stress for dyrene, men gårdene hadde ikke egen lagringskapasitet, kjøttet måtte likevel inn i mottak, med kostnader der for partering,etc.

    I andre land fungerer mobilslakting utmerket, noe av årsaken til manglende gjennomslag var at firmaet ikke fikk nok kunder.

    Horgen (grasfora) er så tett på slakteriet at de kan rusle ned med dyrene, om de vil. Før sendte de avsted ett og ett dyr, når samlede bestillinger ble store nok.

    Mattilsynet forlangte også at Mobilslakt måtte ha egen følgebil med eget toalett, fordi tilsynet mente man ikke kunne bruke oppdragsgivers. Det ble for dyrt.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.744
    Antall liker
    2.365
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Det blir en avveining mellom dyrevelferd, folkehelse og kostnader. Dessverre er det ikke alltid dyrevelferden vinner. Her i Italia, og sikkert ellers i EU, er det lettere for oss forbrukere å gjøre et valg. Her står det alltid på etiketten når du kjøper kjøtt hvor dyret er født, hvor det er foret opp, hvor det er slaktet og hvor det er partert. Det gjør det veldig lett å velge bort produsenter som importerer kalver fra Frankrike og som frakter dyrene lange avstander for slakting.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.833
    Antall liker
    107.697
    Torget vurderinger
    23
    Lagde ikke middag i dag - får besøk av et monstermatvrak i helgen så da blir det sikkert nok trelling ved grytene!!
     
    Ble medlem
    12.03.2012
    Innlegg
    4.390
    Antall liker
    8.269
    Sted
    Laksevåg - Bergen
    I kveld blir det ikke laget noe. Det blir fårikål og øl sammen med folk i lystig lag. Fårikål er ikke det som frister mest, men vennene er helt greie. Bortsett fra noen få idioter...neeeei...bare kødder :cool:
     

    tkr

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.03.2007
    Innlegg
    20.940
    Antall liker
    29.496
    Sted
    Nede i fjæresteinene
    Torget vurderinger
    2
    Mattilsynet forlangte også at Mobilslakt måtte ha egen følgebil med eget toalett, fordi tilsynet mente man ikke kunne bruke oppdragsgivers. Det ble for dyrt.

    Jeg har fulgt den saken.

    Vedkommende som sto som ansvarlig for vedtaket i Mattilsynets avdeling i Østfold (!) om egne toaletter, er veterinær og grisebonde i Østfold. Han leverer alle sine slakt til Nortura, og har vært med i styret der også.

    Hele den saken stinker.

    mvh
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.657
    Antall liker
    17.671
    Torget vurderinger
    2
    Mattilsynet forlangte også at Mobilslakt måtte ha egen følgebil med eget toalett, fordi tilsynet mente man ikke kunne bruke oppdragsgivers. Det ble for dyrt.

    Jeg har fulgt den saken.

    Vedkommende som sto som ansvarlig for vedtaket i Mattilsynets avdeling i Østfold (!) om egne toaletter, er veterinær og grisebonde i Østfold. Han leverer alle sine slakt til Nortura, og har vært med i styret der også.

    Hele den saken stinker.

    mvh
    Når det gjelder meierivarer, kjøtt, kyllinger/egg, har samvirkene gjort hva de kan for at kundene ikke skal oppleve kvalitetsforskjeller fra standardvarene de produserer.

    Melken kan gjerne ha vært underveis i veldig mange dager før den bearbeides, tilsvarende for egg. Eggprodusenter utenfor større tettbefolkede områder har fått gjennom at samvirkeprodusenter i disse ikke kan selge sine egg "for tidlig". At det har vært skittent spill mot Mobilslakt er ikke å undres over.

    Etter at det lokale meieriet på Røn ble nedlagt, blir stølsmelk fra Valdres nå samlet inn oppe på stølene, deretter sendt til Vestfold for bearbeiding, og så sendt tilbake til bl.a. Valdres. I tillegg foreslo Tine at den skulle være lett, "da dette er hva markedet vil ha". Naturligvis kan det også være fordi man da fjerner en god del av smaksopplevelsen, ved å ikke tilby den som H-melk.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.305
    Antall liker
    13.840
    Sushi fra en ny sjappe i nabolaget. Første og siste gang derfra.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.744
    Antall liker
    2.365
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Ja kvalitets-sushi er det ikke mange som lager i Norge. Men Alex har take-away og de kjører ut i hele Oslo.:)
     
    D

    Danke

    Gjest
    Entrecote fra Stene og kantarellfløtesaus og nypoteter med chaminjong og løk, mye sopp og farlig godt. Lagd av kona som er kokk.
     

    hifigirl

    Medlem
    Ble medlem
    06.09.2016
    Innlegg
    5
    Antall liker
    0
    Problematisk med alt for store produsenter, noe nær enerett på markedet + al for innspiste styrer. Da blir de tikke mye forbrukermakt å snakke om - er det bare en slags melk å kjøpe, blir det jo den man kjøper. Leit at et landbruksland som Norge har utviklet seg til mest mulig for færrest penger. Vi er et av landene i Europa, der man bruker minst penger av samlet budsjett på mat, cirka 12%. Ikke rart at kvaliteten er stusslig.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.657
    Antall liker
    17.671
    Torget vurderinger
    2
    Hva lager jeg til middag i dag?
    Har fått Homlagarden til å levere kyllinghjerter fra økologisk, saktevokste og store kyllinger. Flotte hjerter med en liten fettrand, som nå ligger til marinering før tilberedning i kveld. Skal serveres med mandelpoteter og en puré av grønnsaker, og saus med sky fra stekingen i upasteurisert smør fra Kongsgården.

    Be still my beating heart!

    (Forøvrig fantastiske kyllingføtter derfra, Sluket. You know where.)
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.305
    Antall liker
    13.840
    Startet for alvor lammesesongen i går med en stor gryte Lam Rogan Yosh. 4,5kg lammekjøtt + nødvendig tilbehør fikk plass i en 10-litersgryte. Bør være nok til en 4-5 middager for familien.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.657
    Antall liker
    17.671
    Torget vurderinger
    2
    ^Vi pleier å ha en rakfiskfestivalsamling i begynnelsen av november. På én av dagene serveres det ikke fisk -- da skal folk få denne retten.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.305
    Antall liker
    13.840
    Ser godt ut, men er jo en ganske generisk lammegryte. Det er jo det fine med lammegryter - kan putte nesten hvasomhelst oppi, godt blir det uansett. Lagde en marokkansk utgave forrige sesong. Det lettere uvanlige der var mye sødme fra dadler og aorikos, samt krydret mer kanel og spisskummen. Godt ble det også.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.744
    Antall liker
    2.365
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Jeg lagde pasta med ragu. Det kunne vært enkelt og godt, men i min versjon blir det vanskelig og godt. Oppskriften kommer ikke her ,den er hemmelig. Men en av de viktigste ingrediensene er guanciale fra Lazio som er modnet med chilli sammen med minst to typer kvernet kjøtt, tomat, vin og diverse krydder. Skal koke i minst to timer, gjerne 3, og serveres med tagliatelle uten egg og et dryss av pecorino Romano sammen med en lett perlende hvitvin basert på trebbiano og malvasia.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.305
    Antall liker
    13.840
    Hemmelig oppskrift? Den var ny... sikkert et tonn av folk som leser denne tråden som skal starte restaurant,importere guanicale fra Lazio og stjele ideen din.

    Litt høy på seg selv i dag kanskje?
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.744
    Antall liker
    2.365
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Hemmelig oppskrift? Den var ny... sikkert et tonn av folk som leser denne tråden som skal starte restaurant,importere guanicale fra Lazio og stjele ideen din.

    Litt høy på seg selv i dag kanskje?
    Humor er ikke enkelt på et nettforum. Alle kan lage en ragu de liker.
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    551
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Hva lager jeg til middag i dag?
    Har fått Homlagarden til å levere kyllinghjerter fra økologisk, saktevokste og store kyllinger. Flotte hjerter med en liten fettrand, som nå ligger til marinering før tilberedning i kveld. Skal serveres med mandelpoteter og en puré av grønnsaker, og saus med sky fra stekingen i upasteurisert smør fra Kongsgården.

    Be still my beating heart!

    (Forøvrig fantastiske kyllingføtter derfra, Sluket. You know where.)
    Sikkert knallgodt med kyllinghjerter.
    Var innom Homlagarden(kun 15km unna)og kjøpte 2halve kalkunkyllinger,det var veldig bra.
    Men eg har litt å lære på kjøkkenet,neste gang skal den steikes saktere,kan du anbefale ca temp,og steiketid?ca 2kg ein halv kylling.
    Fekk god pris der,så det blir nok handel igjen.Nydeleg plass Homlagarden,litt opp i terrenget,så skogen ikkje skygger,med flott utsikt over deler av Folgefonna og fjorden.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.305
    Antall liker
    13.840
    Mitt vanlige tips til kalkun er å heller spise noe annet...

    Ta ut kjøttet i god tid slik at det blir temperert.

    Bruk steketermometer. Det er din beste venn for godt stekeresultat. Rundt 65 grader, er fint. Lårene tåler som alltid mye mer juling enn brystkjøttet og smaker også mer - brystet blir fort tørt om det stekes for lenge. Lav temeratur og lang tid er fint, men en 140-150 grader i ovnen er et greit kompromiss. Så kan du eventuelt guffe ganske kraftig opp mot slutten for å få sprøtt skinn, eventuelt gjøre det i stekepanne. La kjøttet hvile en 10-15 minutter etter steking.

    Ta ut av ovnen noen få grader før ønsket temperatur er nådd, det stiger litt mens det hviler.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.657
    Antall liker
    17.671
    Torget vurderinger
    2
    Homlagarden er en skatt, har til gode å bli skuffet over noe de sender til oss. Kyllingene er fantastiske og kalkunkjøttet har en glød du vanligvis ikke ser i disse.

    Hvilken temperatur brukte du? Jeg pleier å bruke maks 170 grader og å steke til tykkeste del av låret når 70-75 grader.

    Har du prøvd det amerikanerne kaller "brining"? Saltlake som kalkunen (eller kylling) legges i, tilsett gjerne krydder, o.a. Fine tips her -- garantert mer saftig og mør kylling. Det er ikke meningen at kjøttet skal bli salt, prosessen bidrar til å løse opp proteiner og gjøre kjøttet mørere og å slippe ut flere safter. Har man først prøvd det går man ikke fra å bruke det.

    Søk litt på nettet på brining turkey. (Kan også brukes på scampi, svinekjøtt, o.l.)

    http://www.finecooking.com/articles/why-brining-keeps-meat-moist.aspx?pg=1

    (Kjæresten er nå blitt kyllinghjertefan - spørs om andre får kjøpt stort etter den smaksopplevelsen hun hadde i kveld.)
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    551
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Takk begge for tips,trur eg steikte på ca170grader.Brining har eg ikkje prøvd,det skal prøves.
    Skaffer meg ett nytt termometer,og satser på ca150grader.

    Kanskje epler kan funke sammen med kyllingen,det bugner av gode epler i Hardanger no,nesten gratis.(30kr for 1,8kg)
    Trur eg må prøve kyllinghjerte og.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.833
    Antall liker
    107.697
    Torget vurderinger
    23
    Enkelt i dag, andebryst med ovnsbakte rotgrønnsaker og appelsinsaus.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn