R.D. er vel en «acquired taste» og når den er 25+ år blir det litt i overkant for de fleste. Degorgert jan. 1999 (!) og med tilstrekkelig hestekrefter til å hamle opp med og komplettere en kalkunmiddag, stod seg på 30 min. lufting. Blir litt smak og behag, men en topp cuvée i do. argång ikke bare tåler, men også krever 20 år for å vise sitt sanne jeg.
Siste flaske fra 70-årgangen i min kjeller, komplett med vokssegl og malingskvett (men faktisk tappet i Oporto). Taylor er den som trenger lengst tid for å komme rundt og er litt mer introspektiv enn Fonseca/Graham/Noval. Denne er definitivt moden og trives best uten Stilton som virker litt uroende på det måteholdne, men komplekse uttrykket. Super port!
Alt fra egen kjeller. Når junior er hjemme åpner man vinkjelleren for fullt.
Essenziaen var helt utrolig. Konsistens som flytende honning. Nesten svart i glasset med intense aromaer av tørkede rosiner. Fantastisk syre som balanserte ut sødmen. Helt fantastisk vin som fungerte som dessert i seg selv. Noe av det beste jeg har smakt av søte viner.
Det var forøvrig bra at vi åpnet Frédéric Émile nå - der var det lite syre igjen, så den hadde nok ikke holdt mye lenger. Salon var nydelig. Relativt lite bobler, men deilig champagnepreg og en fantastisk aperitif.
I dag prøvde vi en Emiliana Étnico fra Chile. Finner ikke bilder av flasken på nettet.
Den var syrlig hinsides det stramme, dette var svigermor på en særdeles dårlig dag!! ;D
Men så fant Husets Herre ( får lov av kona å si det ! ) fram en av sine utmerkede julegaver, en Menu karaffel som sies å ha en helt spesiell evne til å lufte vin.
Og ja den virker!! Bare etter å ha helt vinen fra flasken til karaffelen to ganger var det en merkbar bedring hva gjelder surhet, og det gikk da an å drikke dette til Fajitas. Men det blir nok ikke kjøpt flere flasker. :-\ Vinen vil jeg ikke anbefale men karaffelen, den var faktisk utrolig snop, og så er det "hot" dansk design! Må nok legge inn bildet på designtråden også.
Høydepunktene mine sist helg var fra Bordeaux, bla Cheval Blanc 1970 og Pontet Canet 1962, Grand Puy-Lacoste 88 og Haut-Bailly 96 fra magnum var også vel verdt å nevne.
Baron De Ley og Coto de Imaz begge i Gran Reserva-utgave anno 2001. Trøste meg for en forskjell det er mellom disse og reserva-utgavene. Sistnevnte er jo som kjent nærmest kvalmende kommersielle og de siste ti årene tydeligvis stilt inn mot frusterte-fruers-vin-og-strikkeklubb, mens Gran Reserva-utgavene er lysår ifra det og fremstår begge som svært seriøse viner. Til en latterlig lav penge, drøye tohundrelappen.
Pleier å hanke inn av disse Gran Reservaene når jeg ramler over de; de synes mye underpriset, kanskje pga det frynsete frue-ryktet reservaene har opparbeidet seg? Vet ikke. Disse reservaene var jo supre for rundt 20 år siden og mer, men har blitt akk så kommersielle. Det kan man ikke anklage Gran Reservaene for å være!
Veuve Cliquot rose 1985
Bollinger Grande Anne 1996
Henri Boillot Puligny-Montrachet Clos de la Mouche 2008
Didier Daguenau Pouilly Fume Pur Sang 2001
Chateauneuf-du-Åaåe Chateau Rayas 2001
Brunello di Montalcino Casa Basse Soldera 2004
Ruchottes Chambertin 2002, Roumier (magnum)
Salant Muscat de Rivesaltes 1945
Håper du har mange venner,erato, så du ikke får vondt i hodet.
Her gjøres det enklere, vi tømte en Catena Malbec 2009 og likte den godt til oksefileten. Generelt liker jeg argentisk Malbec, og dette var en av de bedre.
Dagens fiskemiddag - laks/kamskjelltartar, King Prawn Teryaki derette rsmør/hvitvinsposjert breiflabb med safran- og krabbepasta og jordskokkpure akkompagneres av en relativt uvanlig sak, en hvit Bordeaux fra Andre Lurton; Chateau La Louviere. Har en uåpnet kasse fra 2005 som sprettes i dag.
Drakk mye av dette i Quebec hvor konseptet kommer fra. Den norske utgaven fikk i alle fall strålende omtale i DN. Jeg har kjøpt 0.25% av partiet - det ble kun produsert 2500 flasker i 2010 og ingen i 2011 pga det dårlige været.
Tikket akkurat inn melding om at den var ankommet mitt lokale vinmonopol.
Drakk mye av dette i Quebec hvor konseptet kommer fra. Den norske utgaven fikk i alle fall strålende omtale i DN. Jeg har kjøpt 0.25% av partiet - det ble kun produsert 2500 flasker i 2010 og ingen i 2011 pga det dårlige været.
Tikket akkurat inn melding om at den var ankommet mitt lokale vinmonopol.
Lite aktivitet her som i de fleste tråder etter overgang til HFS3.
Har ikke den helt store peiling på vin men jeg tar gjerne mot noen forslag på noen gode Chianti viner som er tilgjengelig på polet.
Pleier av og til (typisk en fredag) bare å kjøpe et godt brød som jeg spiser sammen med en god olivenolje og litt salt, og til dette pleier jeg å drikke Chianti.
Litt tilfeldig hva jeg kjøper men prismessing pleier det å ligge rundt kr.200, men tar gjerne noen råd her og.(pris/kvalitet)
Lite aktivitet her som i de fleste tråder etter overgang til HFS3.
Har ikke den helt store peiling på vin men jeg tar gjerne mot noen forslag på noen gode Chianti viner som er tilgjengelig på polet.
Pleier av og til (typisk en fredag) bare å kjøpe et godt brød som jeg spiser sammen med en god olivenolje og litt salt, og til dette pleier jeg å drikke Chianti.
Litt tilfeldig hva jeg kjøper men prismessing pleier det å ligge rundt kr.200, men tar gjerne noen råd her og.(pris/kvalitet)
Vi kan vel ordne opp i det med aktivitet. Nå, på denne tiden, drikkes det jo rosèvin over en lav sko. Men, Vectura, som er et datterselskap av Arcus, har gått på en aldri så liten smell etter flyttingen fra Hasle til Gjelleråsen. Der er det ikke så mye som fungerer (i alle fall etter forutsetningene). Dårlig prosjektledelse heter det.
Men, én vin som sitter, er som i tidligere år: Il Mimo fra Italia, årgang 2011 og noe av det beste som er laget gjennom årene. Ganske dyrt, men her er det bare å få tak i en flaske!
Fant faktisk noen flasker hos Vinmonopolet i Surnadal i fjor (2010-årgang). Flotte damer som jobber der, med full peiling på vin. Passet bra til laks fra Surna og ikke den mafioso- og liksomfisken fra Salma (tidligere var eiet av bl.a. kvalitetsdestruktøren Tine).
Dagens fiskemiddag - laks/kamskjelltartar, King Prawn Teryaki derette rsmør/hvitvinsposjert breiflabb med safran- og krabbepasta og jordskokkpure akkompagneres av en relativt uvanlig sak, en hvit Bordeaux fra Andre Lurton; Chateau La Louviere. Har en uåpnet kasse fra 2005 som sprettes i dag.
Satt og sløvet og kikket gjennom denne tråden. Jeg husker Ch. La Louviére tilbake fra ca. 1990 da jeg smakte den for første gang. Jeg (og kona) skvatt; det var noe av det råeste vi hadde luktet og drukket noensinne. Bordeaux og ikke Burgund. Vi glemmer det aldri. Noen som har testet de siste årgangene av denne vinen?
Koster jo ikke mer enn en brukbar DAC, men holder jo ikke like lenge.
Etter siste tur i Frankrike har jeg oppdaget en knallbra liten kvalitetsprodusent, Domaine Borrely-Martin. De ligger på nordsiden av den lille fjellkjeden over "gullkysten", den lille stripen med kyst vestover fra St. Tropez. Domainet drives av to brødre med koner, barn og en sliten gammel labrador. De har 18 hektar, og produksjonskapasitet for ca. 6 av disse, resten går til et kooperativ. I motsetning til de fleste av Domainene i området, som stort sett er eid av utenlandske banker og andre selskaper, er dette en ren familiebedrift. Ikke noe av disse polerte chambres de degustation for å tiltrekke seg amerikanske turister. Da vi var der kom fruen i huset klatrende ut av vinduet i annen etasje fordi ektemannen hennes hadde låst henne inne ved en feil, og hunden siklet på benet mitt hele tiden. Men vinen er grisebra. My kind of place.
Vinene er av alle paletter, men for meg er det den røde "Carré de Laure" som virkelig står frem: Mourvèdre, Syrah og litt Cab fra en bra plot, stållagret og ren. En helt besnærende vin med intens duft av friske jordbær og garrigue og litt mørk sjokolade. De tok 13 euro for den, latterlig lav pris for en så bra vin. En liten juvel. Den finnes ikke i Norge, men de sender gladelig hit hvis man ringer eller sender en e-post. Domaine Borrely-Martin
Var også en tur og besøkte Jon og Liz Bowen ved Domaine Sainte Croix, som er og blir min favorittprodusent. Liten og svært god. De hadde noen nye greier på gang, en svært særpreget rosé, og deres første usvovlede vin (kun laget 500 flasker). Den usvovlede vinen hadde en klokkeklar og deilig aroma, og en renhet over seg jeg ikke har smakt maken til. Dessverre vil de ikke sende denne til Norge (eller noe annet sted), fordi de vil ha kontroll over sluttproduktet, og de stoler ikke på at vinen vil bli transportert og oppevart korrekt frem til den drikkes.
Vi fikk også smake nyeste årgang av den gnistrende desservinen deres, La Part des Anges, fra fat. En skikkelig gærning, helt nydelig og utrolig kompleks. Produksjonen er på 240 flasker... Det kom 20 stk. av denne til Norge ved forrige årgang, alle gikk til én restaurant i Oslo, kan ikke huske hvilken.
Jeg var så heldig å få med meg hjem to av eksperimentene deres. Den første smakte jeg fra fat (eller, heller 20 liters ballong) forrige gang vi var der; Bowens oppdaget noen stokker Morrastel Bouschet, en eldgammel teinturier-drue (med rødt kjøtt) blandt de gamle Carignan-stokkene de har, og de bestemte seg for å prøve å vinifiere dem separat. Gav ca. 17 liter. Sist jeg smakte den, hadde den en eksplosiv syre, heftige tanniner og en helt syk rødblå farve. Gleder meg til å prøve flasken til litt kvalitetspølse!
Den andre morsomheten jeg fikk med hjem var, av alle ting mellom himmel og jord, en Fino! Bowen hadde våknet opp en dag og plutselig fått lyst til å prøve å lage en Fino av litt av hvitvinen de har. Aner ikke hvordan den er, men blir moro. Fino fra Languedoc. Må være det ultimate innen vin-nerding Hadde selvfølgelig bare booket håndbagasje på Ryanair, så måtte ut med 100 sure euro for å få med flaskene hjem. Men jeg hadde litt av Bowens Carignan i bagasjen også, og jeg kunne jo ikke kaste disse flaskene. Tror jammen jeg må få tak i litt Culatello til prøvesmakingen.
Har selvfølgelig den muligheten og bestiller rett som det er til det lokale polet, men må ærlig innrømme jeg syns halve sjarmen er å vandre rundt i en butikk med godt utvalg for så å plukke med seg ett par flasker hjem.
Gled deg, den er fortreffelig. Handlet en "prøveflaske" på Liertoppen, og dagen etter måtte jeg innom etter to til. Vent et glass eller to før du avsier dom, den vokser veldig på kort tid synes jeg. Håper det blir produsert mer i kommende sesong.
vinsmaking/sjøslag i Lysekil. Startet med en Salon 1997 og sigar. en odde kombinasjon som fungerte. champagnen renset munnhulen for sigar nærmest før slurken, fantastisk champagne!