Mat, drikke og røyk Hvilken Vin har vi i glasset?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.929
    Antall liker
    14.519
    Om jeg ikke har misforstått. så er glass tettere mtp gass enn plast. Altså mulig en ulempe om noe skal lagres. Ungt og drikkeferdig skulle neppe være noe problem? Men så var det sjarmen, da...
    Glass er oksygentett. Plast avhenger av type plast. fun fact:, en glassballong med kork har ca samme oksygengjennomtrengning som et eikefat. I en glassflaske skjer oksideringen gjennom korken, ikke gjennom flasken.

    Skal man lage surøl hjemme må man kjøpe gjæringskar i PET-plast.de vanlige slipper gjennom altfor mye oksygen.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ch. Vrai Caillou 2014 til 140 kr er vel også et funn.

    Må huske å gi poldamen min en klem for disse to.

    Det er en enkel vin (?) men en av de bedre.

    Fornyet tillit til rimelige Bordeaxer i konkurranse med toscanske godbiter.
     

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.383
    Sted
    På kanten.

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.825
    Antall liker
    7.894
    Etter dagens dont og med fri i morgen så har jeg åpnet en flaske Umathum St Laurent fra 2011 til kveldskos på takterrassen.

    Er rimelig sikker på at jeg ikke betalte mer enn 70 euro eller så for esken med seks flasker fem år tilbake. Dette er den siste av akkurat denne vinen jeg har fra Umathum, og innser nå at jeg burde ha fulgt bedrevitende råd tilbake da og kjøpt mer enn bare en eske. Den ligger nå på over 40 euro flasken direkte fra vinbonden, en pris som vel hadde vært enda høyere hadde det ikke for at både kvalitet og volum på avlingene i Burgenland var blant de aller beste i følge folk som forstår seg på slikt.

    Bilde knabbet fra nettet:

    27891822_158189668172463_4206436505222119424_n.jpg
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    å du...

    Stekar Jankot 2013

    Dette er så godt at det er helt åndssvakt. Rosebukett til hun der på valken som pekte på den.

    En knusktørr orangevin fra Slovenia. Noen løvtynne flak med spekeskinke til denne og ett jordbær som dessert. Jeg er nok mer en slaur og en fyllik når det kommer til vin, men okke som, toppanbefaling fra meg... for hva det måtte være verdt.
    Takk for tips, og i dag kom den, etter bestilling hos "pusheren":
    IMG_20180504_111113370 (1).jpg

    Fikk i samme bestillling noen av denne som bare kostet 150 kr flaska:
    IMG_20180504_111128370_HDR.jpg
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.528
    Antall liker
    10.744
    Sted
    Trondheim
    Hvilke druer bruker de til den rødvinen? Valtellina ligger jo ganske høyt, så det er sikkert litt vanskelig å få skikkelig modne druer der oppe i fjellene.

    Edit: 100% Chiavennasca. Et lokalt navn på Nebbiolo.

    Merete Bø i DN skriver:

    "Nino Negri Rosso di Valtellina 2016
    Floral duft med hint av lær og jordbær. Delikat og fersk lett moden frukt på smak med faste og lett tørre tanniner kombinert med en frisk syre. Mye vin for pengene. Passer til sopp og lam"
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    å du...

    Stekar Jankot 2013

    Dette er så godt at det er helt åndssvakt. Rosebukett til hun der på valken som pekte på den.

    En knusktørr orangevin fra Slovenia. Noen løvtynne flak med spekeskinke til denne og ett jordbær som dessert. Jeg er nok mer en slaur og en fyllik når det kommer til vin, men okke som, toppanbefaling fra meg... for hva det måtte være verdt.
    Takk for tips, og i dag kom den, etter bestilling hos "pusheren":
    Vis vedlegget 492960

    Fikk i samme bestillling noen av denne som bare kostet 150 kr flaska:
    Vis vedlegget 492962
    Så moro. Ser frem til en kommentar på denne. Jeg er på tynn is her og det er bare personlig smak som ligger til grunn, men man prøver og feiler og peiler seg inn etterhvert.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    å du...

    Stekar Jankot 2013

    Dette er så godt at det er helt åndssvakt. Rosebukett til hun der på valken som pekte på den.

    En knusktørr orangevin fra Slovenia. Noen løvtynne flak med spekeskinke til denne og ett jordbær som dessert. Jeg er nok mer en slaur og en fyllik når det kommer til vin, men okke som, toppanbefaling fra meg... for hva det måtte være verdt.
    Takk for tips, og i dag kom den, etter bestilling hos "pusheren":
    Vis vedlegget 492960
    Prøvde meg på denne; skulle overraske kjæresten. Men det falt ikke helt bra ut; var vel ingen høydare på min tunge heller, vinen altså.

    Likevel, flott med slike anbefalinger som styrer en mot ny drikke.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.528
    Antall liker
    10.744
    Sted
    Trondheim
    2016 Prager GV Zwerithaler Smaragd hos produsenten.



    Liten parsell med svært gamle vinstokker (plantet rundt 1905). Den opprinnelige GV-variaten, ikke de moderne klonene som visstnok brukes ellers. Den mest spesielle Grüner Veltliner jeg noen gang har smakt. Anslaget på tungen er nesten som vann, men etter et par sekunder eksploderer det med kryddersmaker i alle varianter. Så kommer syrene. Dette var spesielt. En nydelig vin som selv hos produsenten i Weissenkirchen koster 550 kr flasken (den selges ikke i Norge). De produserer bare ca 80 kasser i gode år. Må kjøpe flere av denne, men det får bli neste år.
     
    Sist redigert:

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.528
    Antall liker
    10.744
    Sted
    Trondheim
    Deretter disse, også hos produsentene (i Straß):



    Jeg smakte også på Lamm og Renner, men liker Gaisberg bedre. Renner, Lamm og Grub blir for fruktige for meg og har for lite syre til å balansere frukten (etter min smak).
    I det hele tatt mange gode viner på denne korte turen til Kamptal. Bl.a. en uventet god Grauburgunder (Pinot Gris) fra Allram.

    PS: Jeg smakte ikke Grub. Grub ligger innerst i dalsøkket mellom Heiligenstein og Gaisberg, og dermed høyere enn Lamm og Renner. Der inne er det også mer stein og mindre løss, noe som vil gi mer syre i vinen.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.119
    Antall liker
    18.406
    Torget vurderinger
    2
    Coenobium Ruscum har vært slik en opplevelse at vi måtte prøve mot Stekar Pinot Draga 2011.

    Walk over til Ruscum. Så vi saumfôr pol, landet over, siden den er utsolgt fra leverandør. Det er noen få flasker igjen, her og der.

    Skjermbilde 2018-05-25 kl. 21.48.11.jpg
     
    D

    Danke

    Gjest
    Baronen de Rey reserva idag, 2013 spent.



    Den var god, skikkelig old fashioned klassisk Rioja, ufiltrert og det merkes.

    Solbær og fat, god balanse, og samtidig utpeker den seg i ekthet.

    Gjør mange Rioja stormerker til skamme.
     
    Sist redigert:

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.528
    Antall liker
    10.744
    Sted
    Trondheim
    Husk å lufte vinene, folkens. Jeg åpnet en Nigl GV Alte Reben for 2 dager siden, og den smakte ikke godt. Lukket nese og svært lite frukt i munnen. Konkluderte egentlig med at det var et bomkjøp, og at Nigl, som en gang var en topprodusent, hadde mistet taket etter at gamle Nigl døde. På med korken og inn i kjøleskapet for en smak neste dag. Og for en forskjell! Plutselig var det blitt til en nydelig GV med alt en GV skal ha. Frukt godt balansert med syre, peppertoner og antydning til tropisk frukt. Alt jeg forventer av en GV. Fikk igjen troen på Nigl, gitt. Kanskje det blir en tur til Senftenberg neste år.



    PS: Denne er ikke tilgjengelig i Norge, men hadde den vært det ville den kostet ca 200-220 kr (kvaliteten over - Piri - koster 240). Den koster 170 hos produsenten. Jeg kjøpte denne i Praha, der den kostet ca 230 kr. Jeg har nettopp vært i Kamptal (Kremstal er nabodalen) og besøkt produsenter der. De vinene jeg har sett på koster ca 10-15% mer i Norge enn direkte hos produsenten, og de er billigere i Norge enn i Praha. Jeg synes faktisk ikke det er så ille at slike viner kan selges i Norge med et påslag på 10-15% når man regner inn frakt, lagring, avgifter og mva, samt at importøren faktisk skal ha litt fortjeneste.
    PPS: Dette er nok en produsent vi kunne glemme hvis vi ikke hadde Vinmonopolet.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    PPS: Dette er nok en produsent vi kunne glemme hvis vi ikke hadde Vinmonopolet.
    Egentlig ikke. Det er gode vinhandlere i de fleste frie land, der man kan få fatt i de rareste rare ting. Og løsner man i tillegg på tolltullet så åpner man i stedet for at nordmenn kan bestille vin fra hele verden, alle produsenter som sender helt uten at politikerne skal flå og stjele fra lasset.

    Det går helt an å se for seg en mye lysere fremtid enn det stalinistiske monopolet, selv om de avspiser folk med underligheter og en grei lang bestillingsliste. Men det er så unødvendig. Vi lever ikke lenger i Forbudstiden, vi har funnet opp strøm og internet og alt og det. Det er egentlig bare avholdsfolk, kristne og kommunister, og de veldig rike som nyter godt av systemet som kun fremmer deres interesser med billig toppkvalitet og grotesk overprising av de de mindre bemidlede må drikke, som står i veien for et mye friere og bedre system der man kan velge fritt fra hva menneskeheten har å by på. Men de går i svartrødt av bare tanken på å miste kontrollen over allmuen, og de fattige som må kjøpe 50c vin til 100 kr flasken. Og de megarike ler hele veien fra børsen til polet, selv storkapitalister fra hele verden reiser til Norge eller sender folk til "slippene".. dette hånet av de som synes 25000kr for to flasker vin er lit for mye for en fredagskveld med kjerringen og svigers.

    Vinmonopolet har bra utvalg og er en grei butikk, men det er på tide den blir en del av tilbudet. En blant mange, og ikke en statskontrollert monopolist. Det er på tida at fri blir fri fra stalinismen. I min ungdomstid var vi i mot NRK-monopolet, ikke fordi NRK var noe dritt men fordi monopolet var det (Tvert i mot, pga. monopolet søkte de beste seg dit, de hadde jo ikke noe valg) . Vi er i akkurat den samme situasjonen i dag når det kommer til Vinmonopolet.

    Det er på tide å komme oss videre.
     
    Sist redigert av en moderator:

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.528
    Antall liker
    10.744
    Sted
    Trondheim
    Ja, det er mulig du ville kunne få tak i det i Oslo, Stavanger og Bergen. I resten av Norge vil det nok bli vanskelig.
    Jeg har reist en del, og det er få, om noen, som har et utvalg tilnærmet lik det vi har i Norge. Jeg nevnte den norske ordningen da jeg var i Kamptal for 3 uker siden, og de var sjokkert over hvor godt utvalget, og hvor lave prisene, var i Norge. Og hvor god tilgjengeligheten var. I vinproduserende land er utvalget godt på lokale viner mens viner fra andre regioner må du lete lenge etter (og ofte betale langt mer enn du må i Norge). I ikke-vinproduserende land får du stort sett bare tak i billigviner - hyllefyll på supermarkedene der det flyter over av billig skvip.

    Det hadde selvfølgelig vært greit om man kunne bestille direkte fra produsentene og få det sendt til Norge. Nå må vi vel leve med å få det sendt til en poste restante adresse i Sverige :)
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ja, det er mulig du ville kunne få tak i det i Oslo, Stavanger og Bergen. I resten av Norge vil det nok bli vanskelig.
    Vi lever ikke i 1974 lenger. Om du vil ha noe spesielt fra menneskeheten så kan det bestilles. Vi har funnet opp Internet og konseptet med bestillingsvarer. Og de som vil ha det veldig spesielle er nok beredt på å måtte vente noen dager på leveransen.

    Jeg har reist en del, og det er få, om noen, som har et utvalg tilnærmet lik det vi har i Norge. Jeg nevnte den norske ordningen da jeg var i Kamptal for 3 uker siden, og de var sjokkert over hvor godt utvalget, og hvor lave prisene, var i Norge.
    Ja gode priser for rikfolk og snobber, og grotesk flåeri av vanlige borgere .


    Og hvor god tilgjengeligheten var. I vinproduserende land er utvalget godt på lokale viner mens viner fra andre regioner må du lete lenge etter (og ofte betale langt mer enn du må i Norge). I ikke-vinproduserende land får du stort sett bare tak i billigviner - hyllefyll på supermarkedene der det flyter over av billig skvip.
    Ja jeg er klar over at alt under 800 kr flasken "billig skvip" for snobbene og entusiastene, men det hjelper lite for vanlige mennesker som må leve av sponsing av viner man kan fremheve på internasjonale konferanser. Men når man må betale 150 kr literen for "billig skvip" som koster an halv Euro i Spania så hjelper det lite for vanlige mennesker.

    Det hadde selvfølgelig vært greit om man kunne bestille direkte fra produsentene og få det sendt til Norge. Nå må vi vel leve med å få det sendt til en poste restante adresse i Sverige :)
    Unner østlendingene noen fordeler, jeg er raus slik. Litt skal de ha betalt for å måtte bo der østpå. Det er ikke det det står på.
     
    6

    65finger

    Gjest
    skal du få oppfylt drømmen om billig pappvin på rema, må avgiftene ned og håpe at de ikke er for grådig
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    skal du få oppfylt drømmen om billig pappvin på rema, må avgiftene ned og håpe at de ikke er for grådig
    Hvis alternativet er skamdyr pappvin på polet, så JA ... når som helst. Det er jo så mye bedre for menneskene som bor i landet her. Oppløs monopolet og nedsett avgiftene.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn