Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.532
    Antall liker
    12.637
    Sted
    Smurfeland
    Ser den. Fikk ikke helt med meg med en gang at det var snakk om en juicer som presser og ikke sentrifugerer, og derfor redigerte jeg og presiserte at det jeg snakker om er en sentrifuge. Hender jeg gjør sånne skikkelig rare ting som det hvis jeg føler meg litt vill og gal. :)
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.813
    Antall liker
    3.335
    Ser den. Fikk ikke helt med meg med en gang at det var snakk om en juicer som presser og ikke sentrifugerer, og derfor redigerte jeg og presiserte at det jeg snakker om er en sentrifuge. Hender jeg gjør sånne skikkelig rare ting som det hvis jeg føler meg litt vill og gal. :)
    Ei elektrisk presse. Fungerer på samme måte som om du deler en appelsin i to og presser juicen ut, bare enklere og hurtigere med elektrisk. Smaken blir akkurat den samme.
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Norge er et dysfunksjonelt marked.

    Spiller fuck all om det er 4 - 3- 2 - 1 aktører.. 95% av vareutvalget er identisk i samtlige norsk butikker.

    Hva i all verden trenger vi Ica/Rema for, så lenge de selger nøyaktig de samme vare som de andre butikkene... bare litt dyrere?

    Jeg hilser dette velkommen... det kan ikke bidra til annet på sikt enn at tollmuren må rives.
    Plantasjen får ikke kjøpe gartneri - NRK – Sørlandet

    Så da ble det Hageland istedet for gartneriet. Er du enig i at det er hipp som happ for forbrukerne?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Norge er et dysfunksjonelt marked.

    Spiller fuck all om det er 4 - 3- 2 - 1 aktører.. 95% av vareutvalget er identisk i samtlige norsk butikker.

    Hva i all verden trenger vi Ica/Rema for, så lenge de selger nøyaktig de samme vare som de andre butikkene... bare litt dyrere?

    Jeg hilser dette velkommen... det kan ikke bidra til annet på sikt enn at tollmuren må rives.
    Plantasjen får ikke kjøpe gartneri - NRK – Sørlandet

    Så da ble det Hageland istedet for gartneriet. Er du enig i at det er hipp som happ for forbrukerne?
    Det er ikke den helt store forskjellen på Plantasjen og Hageland. Etter at sistnevnte fusjonerte med Bogrønt så er det kun disse to kjedene igjen. Store, kjedelige og dyre. Det er mer eller mindre slutt på små uavhengige hagesentre nå. De blir slukt av kjedene og ensrettes i pris og utvalg.

    Det er litt større variasjon butikkene i mellom i Hagelandkjeden, mens plantasjenbutikkene er kloninger. Så hakket bedre med Hageland enn Plantasjen er det. Det er en del gode butikker i den kjeden, men de kommer til å bli ødelagt og hagelandifisert etterhvert og vil miste sine særpreg. Det er trist at disse kjedene har fått vokse seg så store. Det er forbrukernes store tap, ikke om en gitt butikk eller gartneri går inn i den ene eller andre av de 2.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    I dagligvaremarkedet når det nå kun er tre aktører igjen, alle med så og si identisk vareutvalg, så er det mer enn noen gang tvingende tydelig at den eneste måten de norske forbrukerne kan vinne dette på er å fjerne alt som heter tollmurer for at andre aktører skal kunne etablere seg med sine produkter.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.813
    Antall liker
    3.335
    Jeg nevnte i denne tråden kjøttpålegg fra Hansens i Bodø, det eneste kjøttpålegget i hyllene hos Rema som er røkt på naturlig måte. Alt annet er nå røykaroma.
    Nydelig pålegg! Men det varte ikke lenge, til tross for at pålegget solgte veldig bra. Nå er det borte? Kanskje det ble kjøpt bort fra hyllene av konkurrentene?

    Vel, et av Norturas største produksjonsanlegg for pølser ligger i Målselv i Troms. Her røykes pølsene i røykeskap med naturlig røyk. Men nå vurderer Gilde å flytte hele pølseproduksjonen til sør-norge og kun bruke røykaroma, fordi det gir billigere produksjon.

    Er det ikke et fantastisk fatterslig land og folkeferd vi er når vi ikke har råd til å kjøpe mat som er røkt på naturlig måte fordi det er for dyrt?

    PS! For dem som husker Grillstad 12 røkte kjøttpølser på hermetikkbox fra 70/80-tallet….kanskje du får vann i munnen bare ved tanken? :)
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Røykbehandling ble brukt som konserveringsmiddel. Maten holdt seg bakteriefri så man kunne spise den uten å bli syk, men ikke uten kostnader. Å få kreft var litt mindre akutt enn å dø av diare etter matforgiftning.

    I dag har vi bedre måter å konservere maten og kan unngå metoder som gir kreftfremkallende stoffer i maten.

    Undersøkelser har vist at smaken forblir den samme.

    Nå skal det nevnes at røykaroma ikke er 100% ufarlig, men vesentlig mindre enn vanlig røykbehandling.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.813
    Antall liker
    3.335
    Røykbehandling ble brukt som konserveringsmiddel. Maten holdt seg bakteriefri så man kunne spise den uten å bli syk, men ikke uten kostnader. Å få kreft var litt mindre akutt enn å dø av diare etter matforgiftning.

    I dag har vi bedre måter å konservere maten og kan unngå metoder som gir kreftfremkallende stoffer i maten.

    Undersøkelser har vist at smaken forblir den samme.

    Nå skal det nevnes at røykaroma ikke er 100% ufarlig, men vesentlig mindre enn vanlig røykbehandling.
    Blir litt småprovosert av innlegget ditt.

    Hvis naturlig røykaroma kuttes fordi det er kreftfremkallende, er dette å begynne i helt feil ende i dagens matvaremarked.
    Det er så mange rare tilsatte stoffer i mat vi spiser i dag samt produkter vi påfører huden, og coctaileffekten av dette er ikke kjent. Naturlig røkte produkter er nok peanøtter i denne sammenheng.

    Alle matkjennere kjenner forskjell på røykaroma og røkt på tradisjonell måte!
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Det har selvsagt med pris å gjøre. God gammeldags røykeprosess tar lenger tid enn tilsetting av røykearoma. Naturlig røykt produkter er påvist kreftfremkallende. Disse "cocktailene" er ikke det.

    Kosmetikk og forskjellige salver bør man velge med omhu.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.532
    Antall liker
    12.637
    Sted
    Smurfeland
    Tidligere ansatt i Norgesgruppen:

    «Vi var drittsekker» - Fordypning

    – Flere undersøkelser viser at vi i Norge har høyere priser og lavere utvalg enn land det er naturlig å sammenligne seg med. Nå er det tre innkjøpssjefer som bestemmer hva fem millioner nordmenn skal spise, sier Flesland.

    Forbrukerrådet krever lovregulering av matvarebransjen - Fordypning

    Sist høst inviterte Rema-sjef Ole Robert Reitan over 500 kjøpmenn til Las Vegas for å feire seg selv i fire dager til ende. I løpet av én generasjon er Reitan-familien blitt en av landets rikeste på å selge billige matvarer. Derfor kunne Rema arrangere tidenes beachparty i kasinobyen. Brennpunkt følger de beinharde forhandlingene mellom kjeder og leverandører som vil sikre seg best mulig plass i butikkhyllene. Hvorfor havnet 15 tonn fersk og fin sjokolade på søpla? Og hva betyr spillet på bakrommet for prisene og matutvalget som møter oss i butikken, hver dag, året rundt?


    NRK TV - Brennpunkt: Matvarekrigen - 17.03.2015
     

    leifen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.05.2006
    Innlegg
    2.397
    Antall liker
    1.914
    Regner med det er flere med meg som er møkklei av at det er Reitan/Norgesgruppen/Coop som bestemmer hva vi skal spise.
    Har noen forslag til hva en kan finne på for å stikke kjepper i hjulene for dem?

    Vi har jo denne gladsaken her, men frykter det ikke vil vare:
    Sjoko-sjokk: Hvals sjokolade med braksalg - VG

    Av enkelte her, som ellers har en del fornuftige synspunkter på forskjellig, snakkes det varmt om
    fjerning av tollmurer og frislipp av ditten og datten.
    Hva hjelper det når tre store aktører sitter med bukta og begge endene og bestemmer hva vi skal få velge i?
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    å fjerne tollmurer er å begynne totalt i feil ende. Det er ikke der årsaken ligger. Utfordringen er matbaronene med altfor mye makt.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.456
    Antall liker
    6.873
    Innføre en fungerende konkurransetilsyn.
     

    Roberth

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.01.2010
    Innlegg
    2.498
    Antall liker
    291
    Torget vurderinger
    20
    å fjerne tollmurer er å begynne totalt i feil ende. Det er ikke der årsaken ligger. Utfordringen er matbaronene med altfor mye makt.
    Og husk at tollmurerene gjelder ikke for alle varer heller.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Et enkelt grep for å gjøre mulighetene litt bedre for små/uavhengige aktører er å fjerne det idiotiske forbudet mot søndagsåpne butikker. Slik det er i dag tjener kjedene rått på å selge grovt overprisede matvarer under franchiser som 7-Eleven (eid av Reitangruppen) og Deli DeLuca (eid av Norgesgruppen) fordi det er forbudt for uavhengige kjøpmenn å selge mat. De sterke, bransjestyrte mediekampanjene mot søndagsåpent er drevet av akkurat samme krefter som ensretter hylleutvalget. Søndagsforbudet er en gavepakke til matbaronene og de store kjedene.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    Landbrukskooperativene har altfor stor makt, og påtvinger bøndene å produsere homogen vare til minstepris. Der ligger problem nummer én - vi har et system som ikke belønner bønder som ønsker å levere kvalitet. I tillegg er det føringer når det gjelder hva som gjøres med dyr og grøde, som heller ikke er siktet inn på kvalitet. Altfor magert kjøtt, skremmende bruk av sprøytemidler, i hovedsak utenlandsk fôr i kraftforet, lite bruk av fritt beite, osv.

    I neste omgang har vi de store, ensrettede norske matprodusentene, som i likhet med landbruket nyter godt av å være beskyttet bak tollmurer og oligopol. (De knuste Lidl, for eksempel, i samarbeid med kjedene.) Disse matprodusentene lager ikke god mat - punktum. De lager tilstrekkelig mat, og er tydeligvis ikke i stand til å skille skitt og kanel.

    Og i neste omgang kommer matkjedene, som er få i antall. Tre innkjøpssjefer styrer hva vi spiser! Og i stor utstrekning er det samme vare i de ulike kjedene -- når de later som om de leverer "own brands," viser det seg ofte at kjedene har fått laget disse på samme sted, men med ulik innpakning.
    Kom nettopp tilbake fra Spania. Utvalget i en norsk butikk skulle tyde på at vi er i unntakstilstand her hjemme, med rasjonering.

    I siste instans - forbrukerne, som tar til takke med skit.

    What to do? Hopp bukk over mellomleddene, ta kontakt med produsenter som satser på kvalitet, på økologisk. Mange av disse leverer direkte til deg. Spis sesongmat så blir det også langt enklere å hoppe bukk.
    Kom Forlag: Sesongmat

    Bor heldigvis tett på en rekke ulike produsenter, av kjøtt, fjærkre og grønt. Koster litt mer, men smaker langt bedre - og så er man mye tettere på prosessene. Det er flere fora på, for eksempel, facebook, der lokale produsenter annonserer, forteller om hva de har og hva som er på vei, osv.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Ingen som påtvinger bønder til å produsere noe som helst, det er fortrinnsvis forbruker som ønsker en homogen vare til lav pris. F.eks så får bonden en høyere pris når han sender griser til slakt med lav fettprosent fordi kunden ønsker kotelett uten fett. Bøndene produserer de varene vi ønsker å kjøpe.. Norske bønder produserer kanonvarer til restauranter, spesialforretninger og centra/ultra
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    Ingen som påtvinger bønder til å produsere noe som helst, det er fortrinnsvis forbruker som ønsker en homogen vare til lav pris. F.eks så får bonden en høyere pris når han sender griser til slakt med lav fettprosent fordi kunden ønsker kotelett uten fett. Bøndene produserer de varene vi ønsker å kjøpe.. Norske bønder produserer kanonvarer til restauranter, spesialforretninger og centra/ultra
    Det er et poeng. Likevel er det mange bønder som har måttet stille seg utenfor organisasjonene for å kunne levere høyere kvalitet. Og pålegget om premiering av magrere kjøtt kommer via helsemyndighetene.

    Når bønder får tilskudd for å produsere sub-premium kvalitet, så fungerer det som et diktat. Marginene er så små at man ikke har råd til annet.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    Kjøp boken om Sesongmat jeg linket til over, og Siri Helles "Handle rett - lure val i ein matbransje full av juks."

    Følg rådene i begge, og kostholdet vil forbedre seg med sjumilssteg.

    Samlaget
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det eneste som noensinne vil virke er å fjerne tollmurene slik at det blir et helt annet utvalg både av butikker, kjeder og ikke minst i sortimentet i de forskjellige butikkene.

    I dag spiller det ingen rolle hva slags butikk man går inn i. Vareutvalget er identisk.

    Så lenge det ikke er politisk mot og visdom nok til å fjerne tollmurene vil ingenting endres noensinne.

    Det eneste man kan gjøre i mellomtiden er å handle så mye som mulig når man er på tur, eller i små uavhengige jallabutikker, eller direkte fra småprodusenter, på torg og i spesialbutikker.

    Men det blir uansett bare peanøtter... all vesentlig handling vil foregå i supermarkeder og kjedebutikker.

    Den ENESTE mulige løsningen for det norske folk er å fjerne tollmurene som i praksis forbyr konkurranse og mangfold slik man er vant med i siviliserte land.



    Siden vareutvalget i alle butikker er identisk har man ikke som forbruker noen som helst makt og påvirkningsmulighetet. NULL. JA... hvis man ikke er fornøyd med utvalget ... så prøv å gå i nabobutikken til den andre kjeden.... ved 99% identisk vareutvalg....

    ... forbrukere i Norge har null makt og innflytelse

    Ene og alene grunnet tollmurene.

    Enten må vi leve med situasjonen slik den er i dag, som blir gradvis forverret... eller så må tollmurene bort. Det finnes INGEN andre alternativer.
     

    leifen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.05.2006
    Innlegg
    2.397
    Antall liker
    1.914
    Ikke enig. (Selv om utvalget kunne økt med lavere toll.) Matmarkedet er 95% styrt av matbaronene. De dreper effektivt mangfoldet, og med dagens lovgivning er dette det nærmeste vi kommer korrupsjon satt i system. Hvor ellers aksepteres det at jeg må betale deg for å selge min vare?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ikke enig. (Selv om utvalget kunne økt med lavere toll.) Matmarkedet er 95% styrt av matbaronene. De dreper effektivt mangfoldet, og med dagens lovgivning er dette det nærmeste vi kommer korrupsjon satt i system. Hvor ellers aksepteres det at jeg må betale deg for å selge min vare?
    Man betaler for fordeler. Bedre plassering, enerett, konkurransefortrinn. Siden disse 3 gigantene EIER det norske matvaremarkedet handler alt hos produsenter om å få plass til sine varer der, og stenge ute konkurranse så mye som mulig.

    Denne situasjonen har de kommet i som følge av tollmurene. Det har effektivt forhindret alle andre alternative aktører å komme seg inn på markedet for å tilby produkter til det norske folk.

    Listhaug truer med å forby å kjøpe seg plasseringsfordeler og hylleplass, men jeg tviler på at det hjelper. Det er kun de samme få aktørene som vil dominere markedet uansett.

    Men for forbrukerne spiller det ingen rolle.

    Siden ALLE butikkene selger akkurat de samme varene uansett så er det ingen forskjell hvor man handler. Med unntak av hvem som har ukens tilbud på Grandiosa og Findus.

    Om vi hadde hatt ti eller 30 kjeder, men akkurat de samme varene.... ja hadde det ikke være noen forskjell for forbrukerne. Det hadde fremdeles jun handlet om hvem som har ukens tilbud på Grandiosa og Findus. Kun smør fra Tine i absolutt alle butikker uansett.

    Så ... vil vi ha utvalg er det ikke noen annen vei utenom enn å rive tollmurene.

    --

    Dvs. noe som kunne være artig var om kun EN av kjedene fikk lov til å selge varer fra en bestemt produsent. Hvis Norgesgruppen solgte Findus fikk ingen av de andre lov til å selge deres produkter, men måtte finne en annen leverandør av frossenfor. Samt en eller annen mekanisme for å sikre at ingen kjeder fikk for mange av de største merkene. Etter 5 år med en produsent, måtte salget gis til en annen kjede.

    Da ville det vært rom for nye kjeder også.

    Hadde vært uhorvelig med hyl og skrik fra monopolistprodusentene ... men vel verdt å ignorere det.

    Da hadde man fått litt forskjeller, konkurranse og nyskapninger uten å måtte slippe til de grusomme utlendingene.
     
    Sist redigert av en moderator:

    leifen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.05.2006
    Innlegg
    2.397
    Antall liker
    1.914
    Fortsatt ikke overbevist Deph. (Har ikke du fått bilen din enda, ettersom du er her og krangler...? 😁 )

    Uansett hvor mye utvalg kjedene kunne bladd i ville det fortsatt kun være de største leverandørene, med finansielle muskler til å skvise de små som kunne kjøpt seg hyllemetere. Det ville kanskje vært enda større aktører fra utlandet som gjorde ryddejobben i hyllene.
    Mangfold driter matbaronene en lang marsj i, og forbrukerne får aldri noe reelt valg.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Fortsatt ikke overbevist Deph. (Har ikke du fått bilen din enda, ettersom du er her og krangler...? ������ )
    Svaret gav vel seg selv. :) Men neste fredag er det min tur.


    Uansett hvor mye utvalg kjedene kunne bladd i ville det fortsatt kun være de største leverandørene, med finansielle muskler til å skvise de små som kunne kjøpt seg hyllemetere. Det ville kanskje vært enda større aktører fra utlandet som gjorde ryddejobben i hyllene.
    Mangfold driter matbaronene en lang marsj i, og forbrukerne får aldri noe reelt valg.
    Jo. Men det er jo akkurat derfor vi trenger flere alternative kjeder. Men for å få det må de kunne selge sine varelinjer og bruke sitt fortiment, sine leverandører og sitt distribusjonsnett. Tollmurer setter en brutal stopper for dette. Ta man bort dem vil man raskt få flere aktører på banen.

    Så lenge tollmurene er operative, spiller det som sagt null rolle om det kommer flere aktører, siden de vil tvinges til å selge akkurat de samme varene som alle de andre uansett. Og det er av null interesse for forbrukerne.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    Har vunnet flere smakstester, men ikke alt de tilbyr som er godt. Beste marsipanen på markedet, med størst andel mandler. (Med unntak for Odense som man finner i kaketilbehørhyllen, og Anton Berg, som er tryllet vekk fra mange butikker nå).

    Selvsagt ingen premiumsjokolade, men de har fått enorm pågang nå, etter Brennpunkt-programmet. Og derfor linken.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.532
    Antall liker
    12.637
    Sted
    Smurfeland
    Har vunnet flere smakstester, men ikke alt de tilbyr som er godt. Beste marsipanen på markedet, med størst andel mandler. (Med unntak for Odense som man finner i kaketilbehørhyllen, og Anton Berg, som er tryllet vekk fra mange butikker nå).

    Selvsagt ingen premiumsjokolade, men de har fått enorm pågang nå, etter Brennpunkt-programmet. Og derfor linken.
    Har hatt tilgang på en god del av melkesjokoladen og marsipansjokoladen til Hval rundt juletider i noen år. Jeg må bare si at jeg ikke helt skjønner hvordan de kan vinne noen smakstester med mindre dommerne er bestukket eller truet på livet. Det er synd og si det, men sjokoladen deres er plastaktig og smaker dritt. Håper de andre variantene holder høyere kvalitet.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    Undertegnede er komplett ute av stand til å nyte 99% av sjokoladene som selges i matkjedene. Om det ikke er innholdsfortegnelsen som knekker lysten, så er det minnet om hvordan sjokolade pleide å smake, før de begynte å erstatte de dyrere ingrediensene med billigere smaks- og duftetterligninger.

    Hvals marsipan banket andre marsipan på markedet, lærte jeg i Brennpunkt her om dagen, men de måtte kaste femten tonn, siden kjedene nektet å ta den inn om selskapet ikke betalte for hylleplass.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.532
    Antall liker
    12.637
    Sted
    Smurfeland
    Jeg så også den Brennpunkt dokumentaren, og selv om jeg likte reportasjen så overrasket det meg faktisk at de kunne trekke fram tester hvor Hval hadde vunnet på smak over f.eks. Anthon Berg. Jeg husker marsipanen til Hval som søt, ekkel, og med en klissete konsistens. Men ikke ta mitt ord for det, smak er jo individuelt. Kanskje du ville synes Hval smakte fortreffelig for alt jeg vet. Men jeg vil altså helst slippe.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Fortsatt ikke overbevist Deph. (Har ikke du fått bilen din enda, ettersom du er her og krangler...? ������ )
    Svaret gav vel seg selv. :) Men neste fredag er det min tur.


    Uansett hvor mye utvalg kjedene kunne bladd i ville det fortsatt kun være de største leverandørene, med finansielle muskler til å skvise de små som kunne kjøpt seg hyllemetere. Det ville kanskje vært enda større aktører fra utlandet som gjorde ryddejobben i hyllene.
    Mangfold driter matbaronene en lang marsj i, og forbrukerne får aldri noe reelt valg.
    Jo. Men det er jo akkurat derfor vi trenger flere alternative kjeder. Men for å få det må de kunne selge sine varelinjer og bruke sitt fortiment, sine leverandører og sitt distribusjonsnett. Tollmurer setter en brutal stopper for dette. Ta man bort dem vil man raskt få flere aktører på banen.

    Så lenge tollmurene er operative, spiller det som sagt null rolle om det kommer flere aktører, siden de vil tvinges til å selge akkurat de samme varene som alle de andre uansett. Og det er av null interesse for forbrukerne.
    Håper du kanskje en gang innser at dagligvare er mer enn meieri og kjøtt(som stort sett er det eneste det er toll på). Forøvrig så er det jo interesant hvordan lidl aldi og ræva 1000 har revolusjonert det danske dagligvaremarkedet med billig drit, eller de har egentlig ikke så store markedsandeler pluss at ræva 1000 selger stort sett de samme varene som brugsen
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.036
    Antall liker
    14.602
    Undertegnede er komplett ute av stand til å nyte 99% av sjokoladene som selges i matkjedene. Om det ikke er innholdsfortegnelsen som knekker lysten, så er det minnet om hvordan sjokolade pleide å smake, før de begynte å erstatte de dyrere ingrediensene med billigere smaks- og duftetterligninger.

    Hvals marsipan banket andre marsipan på markedet, lærte jeg i Brennpunkt her om dagen, men de måtte kaste femten tonn, siden kjedene nektet å ta den inn om selskapet ikke betalte for hylleplass.
    Lett å få tak i topp sjokolade i Norge. Men den koster ganske mye penger, så da kjøper jo folk flest ikke det.

    Lofoten Sjokolade AS | Håndlaget sjokolade. Handmade Chocolate. er den beste jeg har vært borti så langt, det inkluderer også ymse franske konditorer på Frogner og lignende.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Ingen som påtvinger bønder til å produsere noe som helst, det er fortrinnsvis forbruker som ønsker en homogen vare til lav pris. F.eks så får bonden en høyere pris når han sender griser til slakt med lav fettprosent fordi kunden ønsker kotelett uten fett. Bøndene produserer de varene vi ønsker å kjøpe.. Norske bønder produserer kanonvarer til restauranter, spesialforretninger og centra/ultra
    Det er et poeng. Likevel er det mange bønder som har måttet stille seg utenfor organisasjonene for å kunne levere høyere kvalitet. Og pålegget om premiering av magrere kjøtt kommer via helsemyndighetene.

    Når bønder får tilskudd for å produsere sub-premium kvalitet, så fungerer det som et diktat. Marginene er så små at man ikke har råd til annet.
    Harding: Her var det veldig mye tull og tøys. Les deg opp i bakover i tråden. Eller gi f. den er alt for lang allerede.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    Ingen som påtvinger bønder til å produsere noe som helst, det er fortrinnsvis forbruker som ønsker en homogen vare til lav pris. F.eks så får bonden en høyere pris når han sender griser til slakt med lav fettprosent fordi kunden ønsker kotelett uten fett. Bøndene produserer de varene vi ønsker å kjøpe.. Norske bønder produserer kanonvarer til restauranter, spesialforretninger og centra/ultra
    Det er et poeng. Likevel er det mange bønder som har måttet stille seg utenfor organisasjonene for å kunne levere høyere kvalitet. Og pålegget om premiering av magrere kjøtt kommer via helsemyndighetene.

    Når bønder får tilskudd for å produsere sub-premium kvalitet, så fungerer det som et diktat. Marginene er så små at man ikke har råd til annet.
    Harding: Her var det veldig mye tull og tøys. Les deg opp i bakover i tråden. Eller gi f. den er alt for lang allerede.
    Du skulle vært med på Oikos landsmøtet nylig, da ville du også der hørt ett og annet som ikke stemmer med ditt glansbildeinntrykk av tingenes tilstand.

    Men det går rette veien: http://www.oikos.no/aktuelt/smaa-bruk-store-muligheter.aspx
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Ingen som påtvinger bønder til å produsere noe som helst, det er fortrinnsvis forbruker som ønsker en homogen vare til lav pris. F.eks så får bonden en høyere pris når han sender griser til slakt med lav fettprosent fordi kunden ønsker kotelett uten fett. Bøndene produserer de varene vi ønsker å kjøpe.. Norske bønder produserer kanonvarer til restauranter, spesialforretninger og centra/ultra
    Det er et poeng. Likevel er det mange bønder som har måttet stille seg utenfor organisasjonene for å kunne levere høyere kvalitet. Og pålegget om premiering av magrere kjøtt kommer via helsemyndighetene.

    Når bønder får tilskudd for å produsere sub-premium kvalitet, så fungerer det som et diktat. Marginene er så små at man ikke har råd til annet.
    Harding: Her var det veldig mye tull og tøys. Les deg opp i bakover i tråden. Eller gi f. den er alt for lang allerede.
    Du skulle vært med på Oikos landsmøtet nylig, da ville du også der hørt ett og annet som ikke stemmer med ditt glansbildeinntrykk av tingenes tilstand.

    Men det går rette veien: Små bruk – store muligheter
    Helt klart mye som kan bli bedre i norsk landbruk, foredling og detalj men det forandrer ikke det faktum som Odd helt riktig påpekte, at du var ganske langt unna å treffe ballen
     
    U

    utgatt19288

    Gjest
    I Brennpunkt-dokumentaren sier landbruksminister Sylvi Listhaug at det er for lite konkurranse i alle ledd, og at maten er for dyr. Det har hun helt rett i, det viser også den offentlige utredningen Mat, makt og avmakt som Matkjedeutvalget leverte til departementet i 2011. I Sverige er prisene mye lavere, og i snitt er utvalget dobbelt (!) så stort. Vi bør med andre ord snarest slutte å kalle grensehandelen for harryhandel, og heller kalle det en klassereise. Det er det det er.

    Slutt å kalle grensehandelen for harryhandel. Det er en klassereise. - osloby

    Enig!
     

    decibelius

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.12.2007
    Innlegg
    7.866
    Antall liker
    1.679
    Sted
    Bislett
    Coop blir til et monster nå. Vurderer ku, gris og kanskje ei høne på verandaen.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn