Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • N

    nb

    Gjest
    BT skrev:
    13,3 milliarder i følge statsbudsjettet.

    Husk at bøndenes inntekt utgjør bare en svært liten del av det du betaler for maten i butikken. Hver bonde gir 6-7 andre arbeidsplasser. Selv med importerte matvarer ville vi sannsynligvis fortsatt vært dyrest, på grunn av høye transportkostnader, moms, relativt høye lønninger for butikkansatte, og griske kjøpmenn. Samtidig ville staten måtte kreve inn tapte tollinntekter på annet vis. Samtidig ville vi fått store strukturelle problemer i byene når alle på landet møtte flyttet hit for å få jobb.
    Jeg mener tallet er 20 mrd. Landbruksstøtte kommer i ulike former, men mulig jeg husker feil. Var jo en sak nylig om en eller annen doktorgradsstipendiat som hadde studert støtten og mente den kunne kuttes fra 20 til 12 mrd og fortsatt oppnå det samme, må jo anta at fyren vet hvor stor støtten er...

    Norge ville selvsagt fortsatt være dyrere enn utlandet, men differansen nå er absurd. Når det er en besparelse på opptil 50% ved å kjøre en time, så sier det seg selv at det er muligheter.

    Tollinntektene fra matvareimport tror jeg ikke er så veldig store, siden de høye tollene setter effektive begrensninger på hvor mye som blir importert.

    Edit: Tollinntektene fra matvarer er ca 1.5 mrd kroner og utgjør ca 70% av Norges totale tollinntekter. (Tallene for 2009 var hhv 1,45 mrd fra matvarer og 2,1 mrd totalt)
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.036
    Antall liker
    10.561
    Hvis produsentene hadde hatt større muligheter til å selge sine produkter direkte til forbruker så hadde det blitt billigere. Slik det er nå så bestemmer kjedene, via EU regler, at slikt nesten ikke er lov. En potetprodusent til eksempel har ikke lov til å vaske potetene selv. Det må gjøres på et godkjent vaskeri. Gjett hvem som eier det. En kjøttprodusent har ikke lov til å slakte et dyr selv for så å selge det. Det skal gjøres på et slakteri og gjett hvem som eier det. Slik kan man fortsette.
     

    decibelius

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.12.2007
    Innlegg
    7.866
    Antall liker
    1.679
    Sted
    Bislett
    Prisene på ris skyter i været. Ca. 3 milliarder mennesker er avhengige av ris for å overleve. Husk att med de store folkevandringene kommer også de store krigene. Køene på Rema kan bli lange etterhvert...
    Nevnte jeg rent vann?
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.036
    Antall liker
    10.561
    Redaktøren i Telemarksavisa, Ove Mellingen har noen tanker om fordommer landsbygd vs. by

    Noen ganger blir jeg flau. Over min egen bransje. Ikke fordi ikke andre bransjer også gjør feil, men når man driver med massekommunikasjon, så blir feilene man gjør ganget med et stort antall. Ikke minst når feilene er mer og mindre bevisste.

    Denne uken var det ligningstallene det handlet om. Og NRK hadde en bredt anlagt hypotese, som de dyrket hele skattelistedagen til ende. Det handlet om at kvinners lønn går tilbake i forhold til menns lønn.
    Hypotesen ble til en journalistisk idé. Den journalistiske ideen ble til en mengde reportasjer og debatter. Summen av dette ble til en sannhet.
    Det var bare en lite «men» i det storslagne ligningsopplegget til NRK: Det stemte ikke.
    De hadde rett og slett regnet feil.
    I dette tilfellet lå det antakelig gode intensjoner bak feilen. At likestillingen enda har en vei å gå, er de fleste enige om. Men da må man angripe problemet med blanke våpen, ikke feil tall.
    Om man ser på ligningstallene som ble lagt fram denne uken så er snittinntekten til kvinner i Norge 66.23 prosent av mannens.
    De forrige tallene NRK hadde dratt fram var tre år gamle. Da var gjennomsnittskvinnens nettoinntekt så vidt over 60 prosent. Noe som altså er en klar framgang og ikke det motsatte. En nesten latterliggjort statsråd prøvde å forklare dette til en påståelig journalist med munnen full av fordommer. Men nådde ikke fram. Sannheten var at kvinner fortsatt tjener mindre enn menn, men avstanden minker noe.

    Mye verre er det når man ser styrt feilkommunikasjon over lang tid som i massiv propaganda skal sementere en oppfatning. Som til og med er direkte misvisende.
    Det går på den stakkato distriktshetsen.

    Hver eneste urbanisert gjøk som ønsker å rape ut noen ukvemsord imot våre distrikter ser ut til å være sikret sendeflate og spaltemillimeter i Oslo.
    I forgårs var det Helsedirektør Bjørn Inge Larsen og direktør Petter Skarheim i Utdanningsdirektoratet plutselig hadde fått over seg at man burde tvangssammenslå kommuner rundt i Norge. Verken skoletilbudet eller helsetjenestene er gode nok i landets minste kommuner, påstår de.

    Og da må man jo spørre om hvorfor det er slik, som det kom fram i en svært omfattende undersøkelse, at det er folk i småkommuner som er mest fornøyd med kommunen sin. Mens det er innbyggerne i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim som er minst fornøyd. Spesielt innenfor områdene oppvekst, omsorg og eldreomsorg som burde være de to direktørenes hovedområde.

    I kjølvannet etter debatten om «monstermastene» i Hardanger i sommer så man det spesielt. Da drøftet Norge verdiskaping. Der en samlet maktsfære i Oslo brukte, og bruker, enhver anledning til å prøve å framstille distriktene i Norge som en gjeng med late og subsidierte tullinger som knapt gjør et arbeidsslag uten offentlige overføringer.
    Mens det i Oslo foregår verdiskaping på et høyt nivå.
    Dette er ikke sant.

    Et godt eksempel er hva som regnes som verdiskapning. Vanlige, fornuftige mennesker vil hevde at det er et skille mellom verdiskaping og verdiforvaltning.
    Om noen i Siljan tar ut skog, lager materialer og selger dette for en million kroner så er det verdiskaping.
    Om noen i et departement skriver og analyserer alle sider av jobben som skogskarene i Siljan har utført og lager tjukke rapporter om det, som støver ned i en skuff og får betalt halvannen million kroner for den jobben så er det også det i beregningssystem som man har brukt i hovedstadspressen. Da har departementet på denne oppgaven 50 prosent mer verdiskaping enn karene i Telemark.

    Og slik ble store deler av verdiskapingsdebatten. Man nektet å snakke om hva som var verdiskapning.
    Og slik skaper våre riksmedier sine “sannheter”. Med svært diskutable grunnlag for bildet de tegner.

    Det er ikke uten grunn at Senterpartiet, som åpenbart har gjort mye dumt, likevel får ekstra mye tyn fra hovedstadens selvgode mediamiljøer. De tar hardest det mest uforfalskede distriktspartiet.

    Det finnes mange slike «undersøkelser» som de har pumpet utover landet vårt i radio, tv og rikstabloider. Massekommunisert med overdreven iver er følgende problemstilling fra den siste tiden:

    Hvor mye vil det koste hver enkelt av oss å legge alle kabler i sjøen, slik de forlanger i Hardanger?
    Veldig, veldig, veldig mye.
    Men man glemmer i farten å ta med at det verken er ønsket, krevd, eller mulig å legge alle kabler i sjøen. Ingen har bedt om det.
    Hvorfor da lage slike undersøkelser?

    Hvor stor andel av befolkningen synes det er greit med strømkabler, var en måling for få dager siden.
    Omtrent 75 prosent var svaret. Det skulle bevise at de som kjemper for å bevare Hardangerfjorden så vakker og unik som mulig, er i konflikt med folket.
    Men om man hadde spurt det som virkelig er saken, hadde man fått et annet svar:
    Hvor mange foretrekker at man legger kabel i sjøen i stedet for i luften når det er greit teknologisk og det ikke er et økonomisk problem?
    Bortimot alle vil jeg tro.
    Vel, teknologien har Statsnett sagt er grei. Og økonomien har statsminister Jens Stoltenberg sagt er ok.

    Selvfølgelig er det bedre å legge kablene ned i sjøen der ingen ser dem, enn over fjorden, om de andre tingene er ok. Men den problemstillingen var ikke så interessant fra folket som tusler opp og nedover Karl Johansgate daglig.

    Mange har opptrådt svært ukritisk som mikrofonstativ for en sentraliseringstanke som ser ut til å smitte og bre mer og mer om seg i hovedstaden.
    Det later til at både makt og media, penger og politikk har begynt å tro på tøvet at det er i Oslo verdiene skapes. Mens i distriktene sitter vi og jamrer og syter for å få mer penger fra deres pengebinge.

    Det kryr av saker som blir lettvint feilkommunisert.
    Da årets fredsprisvinner ble offentliggjort så var alle journalister på jakt etter kinesisk vrede over den «uforskammede» prisen. Og da kinesisk UD kunne offentliggjøre at den drapssiktede Zhao Fei som skal ha drept sin tidligere kjæreste Pernille Marie Thronsen i Ungarn var blitt sluppet fri, mente åpenbart en rekke redaksjoner at kineserne hadde satt en drapsmann på frifot i protest mot Norge og Thorbjørn Jagland.
    Utenriksdepartementet i Norge måtte rykke ut og fortelle at Zhao Fei ble løslatt en uke før Nobelprisen, etter 30 dager i kinesisk varetekt. Årsaken var mangel på etterforskningsdokumenter fra Ungarn. Og langt ifra protest mot Norge, slik forbausende mange medier, med Dagbladet i spissen, mente.

    Alle vi som jobber i media gjør mange feil. I TA også. Og vi gremmes internt når vi går på en blemme. Det svir virkelig. Men ærlige feil skjer.
    Problemet blir først svært alvorlig når man mikser feil med fordommer og får en massiv feilinformasjon.

    Og, slik jeg ser det, er det et av vårt største problemer i Norge i dag at vi har en maktelite, media, politikk, økonomi og organisasjonsmakt som snubler i skjørtene på hverandre inne i Oslo. Og har som felles anliggende å skape det grunnleggende feilaktige bildet av at distriktene i Norge er et problem. Og storbyen er løsningen på dette problemet.
    Det virkelige problemet er antakelig at sannheten er bortimot motsatt.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    By og landproblematikken, kommunestørrelser etc. kan løses veldig enkelt.

    Statlige overføringer baseres utelukkende på antall innbyggere i kommunen. Så får det selv være opp til innbyggerne i de enkelte kommuner å se verdien i å slå seg sammen for å få bedre tilbud, mer for pengene og en samkjørt administrasjon.

    Det behøver egentlig ikke være vanskeligere enn dette.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.697
    Antall liker
    8.095
    Torget vurderinger
    0
    Gjestemedlem skrev:
    By og landproblematikken, kommunestørrelser etc. kan løses veldig enkelt.

    Statlige overføringer baseres utelukkende på antall innbyggere i kommunen. Så får det selv være opp til innbyggerne i de enkelte kommuner å se verdien i å slå seg sammen for å få bedre tilbud, mer for pengene og en samkjørt administrasjon.

    Det behøver egentlig ikke være vanskeligere enn dette.
    Ganske nøyaktig som FrP i lang tid har foreslått når det gjelder helse?

    Det finnesvel undersøkelser som viser at å slå sammen kommuner med ltet folk spredt bosetning og storearealer/avstander ikke er spesiellt lønnsomt, faktisk ganske u-lønnsomt.
     

    VilhelmW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.03.2009
    Innlegg
    3.960
    Antall liker
    217
    Sted
    Alltid lofotværing
    Er man så sikre på at store kommuner = meir fornøyde innbyggere? Hva skulle tilsi det? Jeg ser stordriftsfordeler på enkelte områder, men det er jaggu noen bakdeler også!

    Se på f.eks. Røst kommune. Alle kjenner alle, ordføreren og rådmannen møter den arbedsledige, uføretrygdede, mora som mangler dagheimsplass osv. osv. hver dag nesten, på nærbutikken. tror det foregår mye enkel lobbyisme i sånne kommuner. I Oslo må man betale Geelmuyden, Pølse-Hansen og dess like MYE penger for å få fremmet sin sak. For eksempel.

    til det tråden handler om; mat er ikke billig i Norge. Jeg tjener ikke spesielt godt, litt over gj.sn., men mat oppleves ikke som billig. vi har hatt 4 barn i huset, og jeg kan love at påleggsbordet ikke alltid har vært mangfoldig. vi har forsøkt å leve alminnelig sundt, men har aldri opplevd å ha det spesielt fett. Det at mat kastes, er ikke et mål på at mat er for billig, men på en mentalitet. Det er fullt ut mulig å drikke melk som er et par dager over dato. Den er like fin,den. sånn er det med masse mat. Folk er oppflasket med at hvis matvarer har passert "best før"-dato, skal den kastes, fordi den er bedrevet eller livsfarlig av andre årsaker. Dette er med respekt å melde tull og tøys. Men for Reitan & co, er det jo veldig bra. Kast og kjøp nye produkter - sånt blir det penger i kassa av. Hos butikkeierne, ikke hos forbrukerne.

    Jeg har hamstra tynnribbe til 15 - 16 kr./kg. Kjempeflott! Det blir både saltflesk og spare-rib's av sånt. for en billig penge. Jeg har også hamstra fårikål-kjøtt til 19,90 pr. kg. Og lammelår til 49,- pr. kg. Kjempebra, synes jeg! Sånne tilbud ser jeg aldri på brunost, melk og denslags. Hvorfor ikke det, tro? ::)

    mv. VilhelmW
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    VilhelmW skrev:
    Er man så sikre på at store kommuner = meir fornøyde innbyggere? Hva skulle tilsi det? Jeg ser stordriftsfordeler på enkelte områder, men det er jaggu noen bakdeler også!
    Nei det er ikke sikkert det. Men hva er hovedgrunnen til at folk i småkommuner oppgir større grad av fornøydhet da? Det kan jo hende at det at de mottar betydelig større overføringer per innbygger enn folk i byene blir avspist med, og dermed har et bedre skole- og velferdstilbud der. Får man en mer "rettferdig" fordeling av offentlige midler her så vil nok de større kommunene kommer mye bedre ut av slike undersøkelser på sikt. Hver bygd trenger ikke være en egen kommune.
     

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.858
    Antall liker
    310
    Gjestemedlem
    Nei det er ikke sikkert det. Men hva er hovedgrunnen til at folk i småkommuner oppgir større grad av fornøydhet da? Det kan jo hende at det at de mottar betydelig større overføringer per innbygger enn folk i byene blir avspist med, og dermed har et bedre skole- og velferdstilbud der. Får man en mer "rettferdig" fordeling av offentlige midler her så vil nok de større kommunene kommer mye bedre ut av slike undersøkelser på sikt. Hver bygd trenger ikke være en egen kommune.

    Gresset er ikke nødvendigvis grønnere på den annen side av gjerdet.

    At folk i distriktene er mere fornøyde enn byfolk kan ikke begrunnes i lønn, eventuelt statlige overføringer.

    Hvis man tror dèt, så har man ikke vært "ute på bygda".

    Veiene er helt elendige, i høst måtte jeg kjøre to turer tur/retur til tannlege ved en akutt situasjon.
    Hver tur var 320km tur/retur.

    Elendig dekning av fastlege, i min kommune hadde ca 30% av innbyggerne fastlege i flere år.

    Muligens hvis byfolk hadde satt sine forventninger ned noen hakk, så hadde kanskje de også vært fornøyde?

    Det kan inkludere ikke tilgang på tannlege, fastlege, elendige veier som sjeldent blir brøytet før jul, og hvis de blir det - så må det ett voldsomt snefall til først.

    Dårlig tilgang på arbeidsplasser, mye lavtlønnet arbeide, og selvfølgelig i tilfelle - samme trygdeytelser som i byene hvis man skulle tro noe annet.

    Velferdstilbud her er sporadisk åpen kino, stengt svømmebasseng - ikke opera eller teater - tivoli ett par gange i året hvis en er heldig, samme gjelder sirkus.

    Det meste av velferdstilbud står lag og foreninger bak, som messer, bygdesamlinger osv.

    Men som Oluf sier - vi står hain av....
     

    VilhelmW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.03.2009
    Innlegg
    3.960
    Antall liker
    217
    Sted
    Alltid lofotværing
    Joda, i mange tilfeller er servicetilbud og andre tilbud MYE dårligere i distriktene enn i byene. Det meste av butikker har dårligere utvalg og er vedentlig dyrere i distriktene enn i byene. Også andre tjenester ( bilverksteder, rørleggere, elektrikere, snekkere osv.) er betydelig dyrere i distriktene, og betydelig vanskeligere å få fatt i. Så fordeler og fordelig, tja...mulig at distriktene må få tilført meir midler for å opprettholde tilnærma samme levestandard totalt sett, som i byene.

    mvh. VilhelmW
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    +q2

    rock skrev:
    At folk i distriktene er mere fornøyde enn byfolk kan ikke begrunnes i lønn, eventuelt statlige overføringer.
    Med andre ord bygdefolket er mer av natur einstøinger, sosiofober og generelt folk som har store problemer med å omgås fremmede? ::)
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    VilhelmW skrev:
    Joda, i mange tilfeller er servicetilbud og andre tilbud MYE dårligere i distriktene enn i byene. Det meste av butikker har dårligere utvalg og er vedentlig dyrere i distriktene enn i byene. Også andre tjenester ( bilverksteder, rørleggere, elektrikere, snekkere osv.) er betydelig dyrere i distriktene, og betydelig vanskeligere å få fatt i. Så fordeler og fordelig, tja...mulig at distriktene må få tilført meir midler for å opprettholde tilnærma samme levestandard totalt sett, som i byene.

    mvh. VilhelmW
    På den annen side nyter villmarkens sønner godt av lave bolig- og tomtrepriser og har dermed en brøkdel av utgiftene til dem som bor i sentrum av byene. Ikke rart de har nok penger til overs til å handle "godt norsk" på Handelslaget.
     

    VilhelmW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.03.2009
    Innlegg
    3.960
    Antall liker
    217
    Sted
    Alltid lofotværing
    Gjestemedlem skrev:
    På den annen side nyter villmarkens sønner godt av lave bolig- og tomtrepriser og har dermed en brøkdel av utgiftene til dem som bor i sentrum av byene. Ikke rart de har nok penger til overs til å handle "godt norsk" på Handelslaget.
    Joda, men kåken er i mange tilfeller verd maks 50% av kostpris, før du har satt nøkkelen i låsen. Dermed vil ike bankene finansiere 70 eller sågar 100% av boligen, slik de glatt gjør i byene. Og verdiøkning kan man normalt bare glemme - i alle fall på samme nivå som i byene. Så give and take....

    Lønnspolitisk har jo nettopp det med dyre boliger og/eller leiekostnader i storbyene, blitt brukt som forklaring på "behovet" for høyere lønninger i bl.a. Oslo og Bergen. Dette er sjølsagt bare bullshit, hvis man ser totaløkonomien i husholdningsregnsakpene i byer og distrikter.

    Se på en 2livsnødvendighet" som sydenferier; hilke valgmuligheter og priser tilbys dere i og rundt de tre største byene i landet, kontra oss? direktefly fra bodø tilbys til Tyrkia og kreta. Til svinpriser... ikke har vi Ikea, heller. ;D

    mvh. VilhelmW
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    VilhelmW skrev:
    Se på en 2livsnødvendighet" som sydenferier; hilke valgmuligheter og priser tilbys dere i og rundt de tre største byene i landet, kontra oss? direktefly fra bodø tilbys til Tyrkia og kreta. Til svinpriser... ikke har vi Ikea, heller. ;D
    Slutt å syt, din oldemor i 1960 eller en sudansk pensjonist må sikkert betale masse mer i forhold til sine lønninger. Så hvis vi hadde brukt landbrukskalkulatoren på sydenturer også så hadde du neppe kommet deg en uke til Mallorca for under 35.000kr. :-\
     

    VilhelmW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.03.2009
    Innlegg
    3.960
    Antall liker
    217
    Sted
    Alltid lofotværing
    Gjestemedlem skrev:
    Slutt å syt, din oldemor i 1960 eller en sudansk pensjonist må sikkert betale masse mer i forhold til sine lønninger. Så hvis vi hadde brukt landbrukskalkulatoren på sydenturer også så hadde du neppe kommet deg en uke til Mallorca for under 35.000kr. :-\
    Det gjør jeg ikke i dag, heller! Mulig aleina, men det er jo uaktuelt. Fruen må være med....to må man være! Minst!! Jeg kan fortelle skrekkhistorier om hva siste tur til korfu via Gardemoen, kosta oss. 2 voksne, to ungdommer og litjpia på 12...

    m. VilhelmW
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    VilhelmW skrev:
    Jeg kan fortelle skrekkhistorier om hva siste tur til korfu via Gardemoen, kosta oss. 2 voksne, to ungdommer og litjpia på 12...

    m. VilhelmW
    Du får regne det om i norsk god spekeskinke og gårdsost så blir det nok ikke så mye likevel. Ikke stort mer enn du får plass til i en taxfeepose i alle fall.

    Flytt sydover til sivilisasjonen. :)
     

    VilhelmW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.03.2009
    Innlegg
    3.960
    Antall liker
    217
    Sted
    Alltid lofotværing
    Fullstendig misforståelse at sivilisasjonen befinner seg sørpå. Bare drap, knark og hor nedi der...har jeg både lest og hørt, så det må jo være sant? skikkelig Sodoma og go'morna... :D

    mvh. VilhelmW
     

    Roberten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.10.2008
    Innlegg
    5.716
    Antall liker
    1.505
    VilhelmW skrev:
    skikkelig Sodoma og go'morna... :D
    Er det rart vi trives ? Alle kan jo ikke bo i bedhus på sørvesten, noen må sørge for degenerering, pervertering og hybris på høyeste nivå.
     

    Boffen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.04.2002
    Innlegg
    5.979
    Antall liker
    330
    Sted
    Oslo Vest
    Idag står det å lese i aftenposten at rovdyrene spiser like mye sau som 200.000 nordmenn.
    Dærsken.

    :eek:
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Tor Nado skrev:
    Idag står det å lese i aftenposten at rovdyrene spiser like mye sau som 200.000 nordmenn.
    Dærsken.

    :eek:
    Nja. En bonde får 700 kroner for et lam levert til fellesslakteriet, og 1700 kroner for et lam tapt på fjellet. Vi har noe inn i helsike mange rovdyr i Norge. Det er anslått at hver ulv slår minst fem sau pr dag.

    Norske bønder må være tilhengere av blodbad i oppdrettet sitt. Merkelig at andre land ikke er i nærheten av tilsvarende tapstall. Men så har de heller ikke tilsvarende erstatningsordninger.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hvorfor må maten være så skamdyr i Norge?

    vredensgnag skrev:
    Nja. En bonde får 700 kroner for et lam levert til fellesslakteriet, og 1700 kroner for et lam tapt på fjellet. Vi har noe inn i helsike mange rovdyr i Norge. Det er anslått at hver ulv slår minst fem sau pr dag.

    Norske bønder må være tilhengere av blodbad i oppdrettet sitt. Merkelig at andre land ikke er i nærheten av tilsvarende tapstall. Men så har de heller ikke tilsvarende erstatningsordninger.
    Dette er faktisk ikke noe å ta på vei for. Sikkert ikke feil å se på mange av disse utbetalingene som en ren støtteordning for at bønder skal ha sau på fjellbeite. Men det er det jammen verdt. Disse ordningene er med på å sikre tilgangen på noe av det beste lammekjøttet som finnes i handelen, og det til en særdeles hyggelig pris. Norsk lam er et fantastisk produkt, og hvis slike ordninger kan hjelpe litt på marginene til bøndene og sikre oss fremtidig tilgang på denne fabelaktige råvaren til priser som i dag så er det jammen verdt de ekstra kronene i offentlige ordninger. Dette kommer virkelig oss forbrukere til gode og det er ingen grunn til ønske en smålig og eferpistisk millimeterrettferdighet på dette området.

    For oss forbrukere handler det om å få tilgang på god mat til en overkommelig pris, og denne kompensasjonsordningen/subsidieringen her er sikrer oss nettopp dette.
     

    VilhelmW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.03.2009
    Innlegg
    3.960
    Antall liker
    217
    Sted
    Alltid lofotværing
    Nå synes jeg dere er smålige! Mange av dere ( oss ), forer husdyrene med rådyrt kjøpingsfor - og så unner vi ikke rovdyrene her til lands skikkelig mat??!! Er det ikke jævlig nok at de må være ute?

    mvh. VilhelmW
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Ta en kikk på Brennpunkt om noen minutter - da viser de hva fiskeindustrien gjør med maten vi spiser.
    De skal bare bli ferdige med å vise hva som skjer i barnehagene, så blir det festlig å se hvordan fisken tilsettes fosfater og injiseres med fiskeslo så vekten skal gå opp.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.828
    Antall liker
    3.351
    vredensgnag skrev:
    Ta en kikk på Brennpunkt om noen minutter - da viser de hva fiskeindustrien gjør med maten vi spiser.
    De skal bare bli ferdige med å vise hva som skjer i barnehagene, så blir det festlig å se hvordan fisken tilsettes fosfater og injiseres med fiskeslo så vekten skal gå opp.
    Så dette på Dagsrevyen. Begrunnelsen for at norske fiskeprodusenter vil gjøre dette er for å være konkuransedyktig med andre fiskeprodusenter i europa og Kina. Og motivasjonen deres for å gjøre dette er utelukkende profitt. Det gir 10-15% mer på bunnlinja. Man sender 1 kg fisk m/bein for filetering til utlandet og får tilbake mer enn 1 kg fisk, dette etter at benene er fjernet.

    Dette er komplett idioti og forringer kvaliteten på fisken. Selv gammel fisk vil se kritthvit ut etter at fosfater er tilsatt.
    Et samfunn i fremgang og positiv utvikling ville ikke tillatt å tukle med maten på denne måten, kun et samfunn som er i tilbakegang.
     
    N

    nb

    Gjest
    Espen R skrev:
    Et samfunn i fremgang og positiv utvikling ville ikke tillatt å tukle med maten på denne måten, kun et samfunn som er i tilbakegang.
    Tja, Brasil har gått fra å ha problemer med å brøfø egen befolkning til å bli en av verdens største eksportører av mat. Enorme områder som tidligere var regnet som umulige å dyrke på har nå enorme kornåkere fordi det er utviklet nye kornplanter som kan vokse der.

    Noen vil hevde at det er tegn på et samfunn i fremgang og en positiv utvikling.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.828
    Antall liker
    3.351
    nb skrev:
    Espen R skrev:
    Et samfunn i fremgang og positiv utvikling ville ikke tillatt å tukle med maten på denne måten, kun et samfunn som er i tilbakegang.
    Tja, Brasil har gått fra å ha problemer med å brøfø egen befolkning til å bli en av verdens største eksportører av mat. Enorme områder som tidligere var regnet som umulige å dyrke på har nå enorme kornåkere fordi det er utviklet nye kornplanter som kan vokse der.

    Noen vil hevde at det er tegn på et samfunn i fremgang og en positiv utvikling.
    Nå har ikke Brasil og kornplanter noen relevans i denne saken. Generelt sett har jeg ikke motforestillinger om å utvikle nye planter som er mer hardfør ogt nøysom hvis ikke disse fortrenger andre planter og forrykker den naturlige balansen i plantefloraen.

    Men å gi etter for press fra fiskeindustrien om å tillate å tukle med maten kun med den hensikt å øke pengemengden til eierne, dette kaller jeg bevisstløshet. Ikke øker næringsverdien i maten, ikke forbedres smaksopplevelsen. I verste fall kan denne kosmetiske endringen med å gjøre fisken hvitere i kjøttet brukes på den måten at dårlig kvalitet lettere kan skjules.
     
    N

    nb

    Gjest
    Espen R skrev:
    Men å gi etter for press fra fiskeindustrien om å tillate å tukle med maten kun med den hensikt å øke pengemengden til eierne, dette kaller jeg bevisstløshet. Ikke øker næringsverdien i maten, ikke forbedres smaksopplevelsen. I verste fall kan denne kosmetiske endringen med å gjøre fisken hvitere i kjøttet brukes på den måten at dårlig kvalitet lettere kan skjules.
    Personlig er jeg enig, men tukling med maten skjer i svært mange former og for deprimerende mange forbrukere er det ingen ting som betyr noesomhelst bortsett fra prisen. De aller fleste er ganske enkelt ikke villige til å betale for kvalitet og noen har sikkert ikke råd til det heller.

    Fiskeopprett er vel i sin natur tukling med maten uansett hvordan den blir utført, om enn i en noe mildere form.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    http://www.traust.is/solutions/fish-in-fish

    Man tar avskjær og bein, moser det ordentlig, og skyter det inn i fiskefiléter med nåler. Vekten på filéten øker med 20%, men nå er det ikke lenger ren filét du spiser, selv om det er hva du betaler for. Du spiser avskjæret som ellers kastes, går til fiskefôr eller sendes til Kina for å bli fiskepinner.

    I Brennpunkt ble en av direktørene fra et norsk selskap som bruker injeksjon spurt om han ville spist slike produkter. Han spiste kun fisk han hadde fanget selv, eller som han kjøpte direkte fra fiskehandler han kjente, svarte han.
    Do your own math.

    Increases yield by 15-20% - Greater profit!
    The sucsess - injecting suspentec with TR 850 Injector!

    Pateneted Suspentecprocess is one of the most important and sucsessful invention to increase yield in the food industry. Together with Cozzini USA Traust Know How has installed many new factories in Iceland and abroad based on the new Suspentec method. The processors has managed to increase yield tremendiouse. The average gain is about 10-20% in better yield. In other words the producers have 10-20% more product to sell The increased turnover is almost the same as the percentage in higher yield as the variable cost of production is very low.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.456
    Antall liker
    6.873
    Snart må man fiske fisken selv og slakte kjøttet selv for å få rimelig bra vare.

    Mens Deph og vennene hans lovpriser importerte varer, full af vann og fosfat og slagg for å kunne gi oss disse fantastiske lave prisene. Skikkelig bra kvalitet, ja.

    *pjuk*


    Edit: Kjøtt kjøpte han direktøren som vreden nevner ovenfor direkte fra slakteren, for det var akkurat likedan for kjøtt.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    BT skrev:
    Snart må man fiske fisken selv og slakte kjøttet selv for å få rimelig bra vare.

    Mens Deph og vennene hans lovpriser importerte varer, full af vann og fosfat og slagg for å kunne gi oss disse fantastiske lave prisene. Skikkelig bra kvalitet, ja.

    *pjuk*
    Det er solgt nesten 700 fiskeinjeksjonsmaskiner til norske fabrikker, BT - fra én leverandør ...
     
    N

    nb

    Gjest
    vredensgnag skrev:
    Man tar avskjær og bein, moser det ordentlig, og skyter det inn i fiskefiléter med nåler. Vekten på filéten øker med 20%, men nå er det ikke lenger ren filét du spiser, selv om det er hva du betaler for. Du spiser avskjæret som ellers kastes, går til fiskefôr eller sendes til Kina for å bli fiskepinner.
    Har ikke sett dokumentaren ennå - er dette noe som gjelder frossne fiskefileeter eller gjelder det av og til ferske fileter som er til salgs i butkken også? Har inntrykk av at de dagligvarebutikkene som har en fiskedisk filiterer selv, og de har neppe utstyr til å sprøyte de fulle av alskens tull.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.456
    Antall liker
    6.873
    nb skrev:
    vredensgnag skrev:
    Man tar avskjær og bein, moser det ordentlig, og skyter det inn i fiskefiléter med nåler. Vekten på filéten øker med 20%, men nå er det ikke lenger ren filét du spiser, selv om det er hva du betaler for. Du spiser avskjæret som ellers kastes, går til fiskefôr eller sendes til Kina for å bli fiskepinner.
    Har ikke sett dokumentaren ennå - er dette noe som gjelder frossne fiskefileeter eller gjelder det av og til ferske fileter som er til salgs i butkken også? Har inntrykk av at de dagligvarebutikkene som har en fiskedisk filiterer selv, og de har neppe utstyr til å sprøyte de fulle av alskens tull.
    Begge deler.
    Men man kan sikkert fortsatt finne fiskehandlere som selger ekte vare.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.456
    Antall liker
    6.873
    vredensgnag skrev:
    BT skrev:
    Snart må man fiske fisken selv og slakte kjøttet selv for å få rimelig bra vare.

    Mens Deph og vennene hans lovpriser importerte varer, full af vann og fosfat og slagg for å kunne gi oss disse fantastiske lave prisene. Skikkelig bra kvalitet, ja.

    *pjuk*
    Det er solgt nesten 700 fiskeinjeksjonsmaskiner til norske fabrikker, BT - fra én leverandør ...
    Ja, og de er arge fordi de egentlig ikke har lov å bruke dem, for da kan de jo ikke konkurrere med islendingene.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    nb skrev:
    vredensgnag skrev:
    Man tar avskjær og bein, moser det ordentlig, og skyter det inn i fiskefiléter med nåler. Vekten på filéten øker med 20%, men nå er det ikke lenger ren filét du spiser, selv om det er hva du betaler for. Du spiser avskjæret som ellers kastes, går til fiskefôr eller sendes til Kina for å bli fiskepinner.
    Har ikke sett dokumentaren ennå - er dette noe som gjelder frossne fiskefileeter eller gjelder det av og til ferske fileter som er til salgs i butkken også? Har inntrykk av at de dagligvarebutikkene som har en fiskedisk filiterer selv, og de har neppe utstyr til å sprøyte de fulle av alskens tull.
    Det gjelder "ferske" filéter, altså ikke frosne. Og dette gjøres i tidligere ledd, og som rapportert av en fiskeinspektør i går: i andre rom, som inspeksjonen ikke får se. (Han hadde gjort det selv, så han visste hva han snakket om.)

    De få fiskene som sprettes i supermarkeddisken er kanskje "for show`"
     
    N

    nb

    Gjest
    vredensgnag skrev:
    Det gjelder "ferske" filéter, altså ikke frosne. Og dette gjøres i tidligere ledd, og som rapportert av en fiskeinspektør i går: i andre rom, som inspeksjonen ikke får se. (Han hadde gjort det selv, så han visste hva han snakket om.)

    De få fiskene som sprettes i supermarkeddisken er kanskje "for show`"
    Kommer kanskje litt an på butikken. Men kan man injisere en hel fisk, eller gjøres det først etter filitering?
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    BT skrev:
    vredensgnag skrev:
    BT skrev:
    Snart må man fiske fisken selv og slakte kjøttet selv for å få rimelig bra vare.

    Mens Deph og vennene hans lovpriser importerte varer, full af vann og fosfat og slagg for å kunne gi oss disse fantastiske lave prisene. Skikkelig bra kvalitet, ja.

    *pjuk*
    Det er solgt nesten 700 fiskeinjeksjonsmaskiner til norske fabrikker, BT - fra én leverandør ...
    Ja, og de er arge fordi de egentlig ikke har lov å bruke dem, for da kan de jo ikke konkurrere med islendingene.
    Det drives hard lobbyvirksomhet for å åpne for åpen fisk-i-fisk injeksjon i Norge.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.456
    Antall liker
    6.873
    nb skrev:
    vredensgnag skrev:
    Det gjelder "ferske" filéter, altså ikke frosne. Og dette gjøres i tidligere ledd, og som rapportert av en fiskeinspektør i går: i andre rom, som inspeksjonen ikke får se. (Han hadde gjort det selv, så han visste hva han snakket om.)

    De få fiskene som sprettes i supermarkeddisken er kanskje "for show`"
    Kommer kanskje litt an på butikken. Men kan man injisere en hel fisk, eller gjøres det først etter filitering?
    Det vi så var i filetert fisk, men disse nålene kan brukes på all slags fisk, så det ut til.
     

    Slabbedask

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.12.2003
    Innlegg
    3.071
    Antall liker
    34
    vredensgnag skrev:
    Du spiser avskjæret som ellers kastes, går til fiskefôr eller sendes til Kina for å bli fiskepinner.
    Avskjæret som det snakkes om her er ren fisk som sitter igjen på beinene etter at de er skåret ut av fisken og som så går gjennom en beinseparator som fjerner beina, ikke fiskeavfall som man kanskje kunne få inntrykk av.

    Har du spist fiskekaker/boller/pudding har du spist nettopp dette avskjæret, så dette har aldri blitt hverken kastet eller gått til fiskefor.

    Likevel burde produsenten selvsagt ha opplyst om at dette er tilsatt fileten.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn