Mat, drikke og røyk Julemat 🎅🏿

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • TT.

    The smooth jazz guy! 😉🇳🇴
    Ble medlem
    15.11.2007
    Innlegg
    40.477
    Antall liker
    84.262
    Sted
    Knapstad
    Torget vurderinger
    97
    Her kan dere diskutere alle typer julemat, pinnekjøtt, ribbe, syltelabber, varm og kalkun, osv osv.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.138
    Antall liker
    9.456
    Katta får fisken, bikkja får sauen og vi mesker oss med svineribbe, medisterkaker, pølser, surkål og poteter. Og selvfølgelig fars saus.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    7.156
    Antall liker
    7.794
    Sted
    Oslo
    Ser blabloidene er ute med oppskrifter på veggismat til jul.
    Dem om det.
    Vi andre skal ha kalorier og kolesterol og kjøttmat og stinne mager og rødmussa neser!
     

    -HP-

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    07.11.2005
    Innlegg
    512
    Antall liker
    128
    Katta får fisken, bikkja får sauen og vi mesker oss med svineribbe, medisterkaker, pølser, surkål og poteter. Og selvfølgelig fars saus.
    Saus? En har da ikke saus til sånn julemat! Man har flytende ribbefett! Én gang har jeg, i eget hjem, opplevd å få saus til julematen. Og det var som nødløsning da fattern hadde greid å svi ribbefettet mens muttern sto i dusjen.
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.536
    Antall liker
    102.876
    Torget vurderinger
    23
    Joda - en riktig god brun saus kan utmerket vel akkompagnere ribba faktisk. Og det ene utelukker ikke det andre heller. Melne gode poteter som knuses i slik god saus... mmm........
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.536
    Antall liker
    102.876
    Torget vurderinger
    23
    Hadde første prøvehopp på lutefisk i går. Syndig godt - men baconet var dessverre ikke av beste merke.
    I mange år hadde jeg Gorud Fisk som stamleverandør av lutefisk - en av gutta der var ihuga fetishist og spiste sikkert 10-15 lutefiskmiddager før jul. De hadde store bakker med den flotteste lutefisken du kan tenke deg! Ble dessverre lagt ned for noen få år siden :cry::cry:
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.382
    Antall liker
    12.325
    Sted
    Smurfeland
    Ribbe med brun saus laget på ribbekraft på julaften er det vi pleier å ha. Har en reserveribbe fra Jæren smak liggende i fryseren som jeg ikke har bestemt når jeg skal lage enda, siden jeg skal bort til andre i år på julaften. Litt usikker på om 4 kg tynnribbe er akkurat passe eller litt i overkant for èn person som bor alene?
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.956
    Antall liker
    11.364
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Skulle du mot formodning ende op med noe tilovers, så er jo kald ribbe på smørbrød en højdare - i alle fall for noen... :cool:
     

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    14.434
    Antall liker
    17.150
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    13
    Født og oppvokst med ribbe på Julaften, men begynte vekselsvis for en del år tilbake å ha pinnekjøtt.
    Nå er pinnekjøtt mer eller mindre fast på Julaften, mens det nå er ribbe dagen før.
    Så er det "selvfølgelig" kald ribbe til å maule i romjulen;).

    Lutefisk er det også tradisjon for å spise i desember - én runde ute på restaurant og én runde hjemme.
    Og, ja - det blir gjerne en "middag" med syltelabber også. Tilbehøret til de er enkelt - med kald potet, rødbeter og sennep.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.382
    Antall liker
    12.325
    Sted
    Smurfeland
    Skulle du mot formodning ende op med noe tilovers, så er jo kald ribbe på smørbrød en højdare - i alle fall for noen... :cool:
    Det var jo planen, men synes å huske at man når et metningspunkt etter bare noen veldig få dager med ribberester til morgen, middag, og kvelds. 😌
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.536
    Antall liker
    102.876
    Torget vurderinger
    23
    Det er akkurat det som er ulempen. Forøvrig synes 4 kg. ribbe /døgn /person å være akkurat lagom. Til frokost, kald selvsagt, med lefse og surkal/rødkål. Lunsj, på brødskive, sennep, en kald øl... Så middag, etterfulgt av litt kvelds/nattmat!😋
     

    motoren

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.01.2007
    Innlegg
    23.858
    Antall liker
    38.634
    Sted
    Flekkefjord
    Torget vurderinger
    30
    Joda - en riktig god brun saus kan utmerket vel akkompagnere ribba faktisk. Og det ene utelukker ikke det andre heller. Melne gode poteter som knuses i slik god saus... mmm........
    Helt rett :cool: Bruker alltid en god brun saus til ribba

    mvh
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.723
    Antall liker
    9.351
    Sted
    Trondheim
    Jeg skal til Praha i julen, så da blir det vel karpe tenker jeg. Tradisjonell tsjekkisk julemiddag. (Tilnærmet umulig å spise, det er bein over alt)
    (Men har jo med pinnekjøtt nedover, så det blir nok noe av det også)
     

    HeyHo

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.10.2016
    Innlegg
    1.548
    Antall liker
    3.060
    Torget vurderinger
    2
    Saltet ( et par døgn) og tørket ribbe sammen med pinnekjøtt, mår og klippfisk for en blir servert her på julaften.
    IMG_20221203_095224.jpg
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.536
    Antall liker
    102.876
    Torget vurderinger
    23
    I nærheten av Oslo...??? 😋😋🤣
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.002
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    da fikk jeg tak i pinnekjøtt (røkt og urøkt) fra garden oppheim. var utsolgt på gården, men menybutikken på holmen hadde noe liggende som jeg hanket med. skikkelig tørketid også. «Vi tørrsalter alt pinnekjøttet vårt i havsalt og det spekes i minimum i 5 uker. Vi tørker det i frisk fjell luft, ikke klimarom.»

    blir spennende!

    0F5AE50F-C583-43BD-97B3-E31F21946D73_1_105_c.jpeg
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.152
    Antall liker
    10.663
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Andre tips til noe mer "spesielt" pinnekjøtt som kan fås tak i på Østlandet/Oslo området? Da jeg bodde på Vestlandet var det enkelt for meg men her er jeg så "ukjent" med alt.
    Har bestilt noe på Reko ringen og skal hentes onsdag men jeg vet lite til ingenting om produksjonsprosess.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.540
    Antall liker
    7.863
    Torget vurderinger
    0
    Det STORE spørsmålet er faktisk hvorvidt pinnekjøttet skal en liten tur innom grillen eller ikke.

    for egen del er jeg klart tilhenger av grillen!
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.009
    Antall liker
    6.240
    Morsomt at juletradisjoner ble skapt i en tid da kalorier var mangelvare. Så på julaften sitter damene nå og leter etter noe i ribba de kan spise.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.692
    Antall liker
    2.294
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Hva gjør du med rypa?
    Brystene smøres inn med smør (ja det har hendt at vi har tatt det punktet i oppskriften bokstavelig, men vi har god tid når vi lager mat;)) og de får ti minutter i ovn på 200 grader. Resten av fuglen brunes og kokes inn til basis for sausen. Litt rørosrømme i sausen og mandelpoteter så er kvelden reddet.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.658
    Antall liker
    15.758
    Torget vurderinger
    2
    Har ikke prøvd det selv, men Eldhus røkt pinnekjøtt fra Evanger vant testene i både DN og VG. I DN opp mot 33 andre produsenters. (Den opplysningen har jeg fra en av våre leverandører, så den er annenhånds).

    kanskje noen med abo kan sjekke?
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    7.156
    Antall liker
    7.794
    Sted
    Oslo
    Mitt inntrykk er at de store leverandørene kan levere både top-notch og low grade .
    Strøm-Larsen har både kommet på topp og bunn i test samme år.
    Tipset om å se an kjøttet selv er nok det beste.
    Har selv sett mye forskjellig fra samme leverandør i disken på super'n.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    7.156
    Antall liker
    7.794
    Sted
    Oslo
    Eller gjør som gamle mor mi, kjøp en lammeside og lag pinnekjøttet selv.
    Saltes og henges på et tørt og kjølig sted til det er modna.
    Fins jo ikke no bedre enn mors hjemmelagde!
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.082
    Antall liker
    2.541
    Man skulle tro, når man leser testene, at alle ribbene og pinnekjøttet som produseres kommer fra samme grisen og lammet. De "testene" er ikke verdt minuttene det tar å skumme igjennom
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.753
    Antall liker
    13.243

    Vedlegg

  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn