CETERIS PARIBUS & GENELEC
Først et lite oppslag i fremmedordboka. Ceteris paribus er oversatt til “under ellers like forhold” på Store norske leksikon, SNL. Uttrykket er viktig å forholde seg til når man undersøker og analyserer ting. Det er ikke uten grunn at vitenskapen har et bevisst forhold til uttrykket. For hvis du ikke klarer å kontrollere testmiljøet ditt, klarer du ikke å bli helt klok på årsak-virkning. Derfor ønsker en forsker å se på én ting av gangen; hva skjer hvis jeg endrer variabel a, men holder de andre variablene konstante? Hvis du ikke lykkes med ceteris paribus, som når du endrer variabel a, mens du ikke har kontroll på variable b, c, d...osv., er det umulig å være helt sikker på om det er endringen i a som ga utfallet du observerer. Ceteris paribus er derfor en sentral del av en testmetode for å forstå det man studerer.
En av årsakene til at jeg bruker Genelec som eksempel hele tiden, er ikke minst ceteris paribus-perspektivet. Det er nøyaktig samme prinsipper, forskning, teori og erfaringsbase som ligger til grunn for alle høyttalerne. Genelec sitter ikke på en hemmelig superformel, og de baserer seg ikke på føringene fra en guru som tilfører produktene magi. Derfor er det interessant å reise spørsmålet hvorfor Genelec har en høyttaler som veier 1,5 kg og en som veier nesten 200 kg?
Den minste, 8010A (
https://www.genelec.com/8010a#section-technical-specifications), spiller flatt +/- 2,5 dB fra 74 Hz til 20 kHz, med et kortsiktig maksvolum på mer enn 105 dB. Det holder for mange, men dekker ikke alles behov.
Den største, 1236A (
https://www.genelec.com/1236a#section-technical-specifications), spiller flatt +/- 2 dB fra 21 Hz til 20 kHz, med et kortsiktig maksvolum på mer enn 136 dB. Det holder for de fleste, men passer ikke for mange mht. fotavtrykket på 200 kg i en stor boks.
Mellom de to, 8010A og 1236A, finnes 20-30 modeller som dekker behov mellom ytterpunktene. Noen modeller er i tillegg optimalisert mht. presisjon (se f.eks The Ones:
https://www.genelec.com/theones), og de har blitt konstruert for å måle omtrent like godt horisontalt som vertikalt, en egenskap som gjør sweet spot robust og øker kvaliteten på reflektert lyd.
Poenget mitt er at man kan - som nybegynner og interessert i lyd - lære en hel del bare ved å studere produktsortimentet hos en produsent som Genelec fordi det ligger nøyaktig samme oppskrift bak alle høyttalerne, fra den på 1,5 kg og opp til den på 200 kg. Det eneste som skiller høyttalerne, er primært størrelse, omfanget i frekvensrespons, kapasitet, og spredningskarakteristika. Ved å forsøke å forstå hvorfor Genelec har valgt å lage en høyttaler slik og en annen sånn, lærer man en del om de forskningsbaserte prinsippene som en høyttalerdesigner må ta hensyn til. Slike innsikter stopper ikke ved Genelec, men kan overføres til andre selskaper også. Og basert på disse innsiktene kan man av og til på enkelt vis avkle en drøy påstand like etter at den er uttalt. Det kommer jeg tilbake til.