De siste fem årene har Nysnø fått totalt 5,4 milliarder kroner av staten. I fjor fikk klimafondet et driftsresultat på minus 161,1 millioner kroner.
www.aftenbladet.no
– Ja, det var et utfordrende år, og det er selvfølgelig synd at tallene våre er såpass svake, sier Nysnø-sjef Siri Kalvig til Aftenbladet.
Hun skynder seg å legge til at Nysnø er langsiktig i sine investeringer, og at det er helt naturlig at grønne oppstartselskaper trenger tid for å bli lønnsomme.
– Og spesielt nå med den vanskelige internasjonale situasjonen, med både krig, inflasjon, økte kapitalkostnader og sterk global konkurranse. Til tross for alt dette så var det også flere positive hendelser i fjor. Vi solgte for eksempel vår eierandel i Greenbird med en årlig avkastning på 36 prosent.
Otovo-krisen
Men det er krisen i det børsnoterte solcelleselskapet Otovo som fullstendig dominerer den negative siden av resultatregnskapet. I løpet av 2023 sank verdien av Nysnø sin aksjepost med 181,4 millioner kroner. Aksjen har falt 87,3 prosent på et år. Nysnø eier sju prosent av aksjene, og det er det eneste selskapet i porteføljen som er på børs.
– Angrer du på at dere investerte i Otovo?
– Det gjenstår fortsatt å se hva resultatet av denne investeringen blir. Husk at dette er urealiserte tap, altså «papirtap». Vi synes fortsatt at det er et spennende selskap som kan lykkes, og vi er tålmodige.
Kalvig presiserer at Nysnø sine økonomiske resultater, avkastningen, først kommer til syne når selskapet går ut av en investering, foretar en «exit» som det heter på forretningsspråk.
– Den økonomiske fasiten kommer når vi selger aksjene våre. Og i denne bransjen tar dette tid.
Dårlig avkastning
Totalt ble avkastningen på Nysnø sin investerte kapital i 2023 minus 7,2 prosent (netto internrente). Nysnø har hatt en gjennomsnittlig årlig avkastning på 3,0 prosent (133 millioner kroner) på alle sine investeringer siden oppstart i 2018. Dersom man tar hensyn til driftskostnadene, er denne avkastningen minus 1,3 prosent.
– Selvfølgelig er målet vårt størst mulig avkastning på investeringene, men vi innser at rammebetingelsene i tidligfase-investeringer har vært svært krevende det siste året, trolig de vanskeligste på 10 år. Men klimaendringene og konsekvensene av global oppvarming har blitt enda tydeligere, og oppdraget vårt desto viktigere. Og vi har holdt stø kurs gjennom fjoråret.
Nysnø fulgte opp flere av sine tidligere investeringer gjennom 2023. 11 av selskapene i porteføljen fikk tilsammen 203 millioner kroner.
Mer aktivitet nå
Nysnø investerte bare i ett nytt selskap i 2023, nemlig Metizoft. I tillegg til tre fond. Hittil i år er allerede fem nye selskaper blinket ut, og flere fond.
– Ja, det er høyere aktivitet nå, og vi håper og tror at det er mulig å gjøre flere gode investeringer i år, sier Kalvig.
Nysnø mangler ikke akkurat penger. 600 millioner kroner kom i fjorårets statsbudsjett, og så dunket regjeringen til med nye 1,85 milliarder kroner til Nysnø uken før jul.
Leter investeringer
– Ja, vi er veldig fornøyde med at vi nå har 5,4 milliarder kroner i forvaltningskapital. Vi er nå et ordentlig investeringsfond og vi ser kontinuerlig etter gode, grønne investeringer!
Nysnø hadde ved årsskiftet forpliktet seg til investeringer på 2,9 milliarder kroner. Rundt 2 milliarder kroner er klare til nye investeringer.
Kalvig sier også at det er sannsynlig at Nysnø i løpet av året selger seg ut av et eller flere av de totalt 19 selskapene som var i porteføljen ved årsskiftet.
– Ingenting er foreløpig bestemt, men strategien vår er å bygge opp selskaper og selge - med gevinst - når selskapet er livskraftig nok til videre vekst.
Med så mye penger på bok hadde Nysnø naturlig nok solide renteinntekter i fjor. De var på 73,7 millioner kroner. Dermed endte årsresultatet på minus 87,3 millioner kroner selv om driften gikk med 161,1 millioner kroner i underskudd.
Året før var årsresultatet pluss 96,6 millioner kroner.
Lønnen
Siri Kalvig mottok 3,2 millioner kroner i samlet lønn i fjor. Det er en økning på 200.000 kroner (6,5 prosent) på et år. Beløpet inkluderer variabel lønn på 275.000 kroner.
– Dette er ikke en bonus som er knyttet til årets resultat i Nysnø. Det er en variabel lønn som blant annet påvirkes av tidligere års resultater, sier Kalvig.
Det er haugesunderen Egil Herman Sjursen som er styreleder i Nysnø. Han er også medlem av hovedstyret i Norges Bank. Det er Nærings- og fiskeridepartementet som formelt eier Nysnø.