[h=1]Høyttalere som koster flesk...[/h] [h=2]- men som gir deg store musikkopplevelser[/h] Publisert 10.12.06 - 12:00, endret 10.03.08 - 10:23 (VG NETT)
Av
Geir Nordby, Lyd og Bilde
- Tips en venn
- Skriv ut artikkelen
Med de forvokste Klipsch RF-83 er det på tide en gang for alle å erkjenne at musikk er fysikk! En låt, og du er hekta! Føl spillegalskapen puste deg i nakken.
[h=2]VG Nett følger[/h]
[h=2]Eksterne linker[/h]
[h=2]High-end gulvhøyttaler:[/h]
Klipsch RF-83
High-end
Pris: Kr 25.000
Jeg har en god andel konserter bak meg, både av og på scenen. Og er man vant til de fysiske påkjenningene på kroppen fra et PA-anlegg, blir stuas hi-fi-anlegg fort puslete i forhold. Et alternativ er en rimelig pakke med eksempelvis Cerwin-Vega høyttalere. Disse leverer nettopp PA-lyd i stua, men de kan ikke stort mer.
Hva hvis man også vil ha raffinerte opplevelser? Ved lavt som høyt lydnivå? Pose og sekk koster penger! Men selv om "hi-fi-korrekt" musikkgjengivelse og brølende PA-lyd som katapulteres mot kroppen nok aldri vil kunne kombineres hundre prosent, kan man komme deilig nære uten å måtte spise på Fattighuset etterpå. En av løsningene er å låne ørene til Klipsch RF-83.
Hvorfor horn?
Klipsch har alltid sverget til horndiskanter. En grunn er at de kontrollerer spredningen bedre enn vanlig domediskanter. Dermed kommer lyden fra høyttalerne mer direkte mot lytteren, fremfor å gå innom vegger, tak og gulv på veien og dermed gi en mer «glissen» lyd. Dette er ikke minst en fordel i hjemmekinoen, hvor man skal ha fem høyttalere som skal samarbeide om lydbildet.
En annen grunn til å bruke horn, er at de enklere binder energien fra diskantelementet til lufta, og dermed fungerer som en akustisk forsterker. Mens vanlige høyttalere har en følsomhet på typisk 90 dB med én watt ut fra forsterkeren, tidobler RF-83 dette til 100 dB. Det betyr at der du normalt vil bruke en 100-watter kan du spille like høyt på RF-83 med 10 watt!
Vi anbefaler likevel å bruke en nokså kraftig forsterker, for å holde kontrollen på de hele tre 8-tommers mellomtonebassene av keramikk/metall som alle spiller samme frekvensområde. Høyttalerne er nemlig 2-veis konstruksjoner, altså har de ikke et dedikert mellomtoneelement. Dette setter også sine krav til en forsterker med kontroll, for å bevege 8-tommerne raskt nok til å gi en god og stor mellomtone.
3-2-1-take-off!
Musikken blir aldri den samme etter man har hørt den gjennom et par potente Klipsch-høyttalere som RF-83. Spill lavt, og det låter nokså delikat, pent og velbalansert. Den jazzglade har neppe noen problemer med disse høyttalerne, faktisk kan man ledes til å tro at høyttalerne ikke er så store hvis man bare hører på lyden.
Men putt på en plate med skyv i bassen, og vri opp. Bang! Villdyret har våknet. La festen begynne og aldri slutte! Et enormt lydbilde åpenbarer seg, med en fysikk som ikke likner grisen! Eller kanskje det er nettopp det den gjør. Hele frekvensområdet starter og stopper samtidig, rytmene treffer kroppen som en rivingspendel.
Bassen er mindre raffinert enn hos de bedre high-end-høyttalerne, og horndiskanten er ikke så luftig som hos gode domediskanter (vanlig type). Men det helhetlige kompromisset, hvis man kan kalle det det, er likevel i verdensklasse til prisen. Her får du nesten ekte konsertopplevelser, uten øresusskapende forvrengning. Pass deg for spillegalskapen!