Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Har jo smakt Fanosten før, og den var god. Men tenkte aldri på denne som en kandidat for å vinne. Tok en tur nedom den lokale butikken og kjøpte noen stykker nå i kveld. Regner med de blir fort utsolgt nå og en stund fremover.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Credo/fagn blir litt upresist ettersom de har lite med hverandre å gjøre. Spiste nylig på fagn og da slo det meg veldig hvor kjedelig det er blitt med den type matonani. Jeg personlig kunne tenke meg samme kvalitet råvarer servert mye enklere. Bort med pinsetter pipetter og malerkoster når maten skal legges opp. Her i Trondheim er det virkelig et hull i markedet for "enkel" god kvalitetsmat, hele det segmentet er dominert av større og lokale kjeder.

    Et annet problem i Trondheim er mangelen på utsalgssteder for prima råvarer. Det er totalt fraværende.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Har jo smakt Fanosten før, og den var god. Men tenkte aldri på denne som en kandidat for å vinne. Tok en tur nedom den lokale butikken og kjøpte noen stykker nå i kveld. Regner med de blir fort utsolgt nå og en stund fremover.
    Noe helt annet, men likevel bittelittegranne relevant.

    Kraftkar ble jo lansert her på HFS før den vant noe som helst; det var vel i ferd med å gå ad undas før de ble verdensmestre. Etter det var det nesten umulig å oppdrive osten, og prisen steg etter hvert opp mot 700. Nå er tilgangen mye bedre; de har vel priset i buksen, som det heter. Jeg har sluttet å se etter den …

    Farlig å vinne priser
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Har jo smakt Fanosten før, og den var god. Men tenkte aldri på denne som en kandidat for å vinne. Tok en tur nedom den lokale butikken og kjøpte noen stykker nå i kveld. Regner med de blir fort utsolgt nå og en stund fremover.
    Noe helt annet, men likevel bittelittegranne relevant.

    Kraftkar ble jo lansert her på HFS før den vant noe som helst; det var vel i ferd med å gå ad undas før de ble verdensmestre. Etter det var det nesten umulig å oppdrive osten, og prisen steg etter hvert opp mot 700. Nå er tilgangen mye bedre; de har vel priset i buksen, som det heter. Jeg har sluttet å se etter den …

    Farlig å vinne priser
    Ja tenkte å ta med et stykke til verten i Berlin i vinter, men den lokale fetevaren som jeg har handlet hos før fikk ikke lov å videreselge den. Kun ha den til servering i kafeen. Kjøpte litt der tidligere, like etter at de vant prisen og da skulle de ha rundt 800kr kg for dem. For noen år siden fikk man den til halv pris på Colonialen, men det var før den ble berømt og ettertraktet.

    Skulle ikke forbause meg om Fanaosten får en lignende utvikling. Så det er vel bare å kjøpe et hjul, sitte på den noen måneder og så selge den til en rik kineser eller noe.. Den er jo ikke rasende billig nå heller. 389kr for kiloen hos Meny.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Her er kvinnen som 18 år tilbake begynte å krige med Mattilsynet og norske landbruksmyndigheter, for å få lov til å lage ost av upasteurisert melk. Hun er fransk-norsk.

    Fikk avslag på avslag og ble skarpt irettesatt for å representere en fare for mattryggheten ved sitt ønske om å få bruke upasteurisert melk. Reiste derfor til Ecole Nationale d'Industrie Laitière et des Industries Agroalimentaires og utdannet seg som ysteteknolog, for å kunne smelle i bordet med hvordan franske ystere fikk til å la være å ta livet av befolkningen.
    Til slutt fikk hun gjennomslag og norske ysterier kan nå anvende upasteurisert melk fra kyr og geiter (og sauer) i sin produksjon av ost.

    I dag fikk Pascale Baudonnel gull i Oste-VM. Hun har vært en utrolig engasjert forkjemper for den osterevolusjonen vi ser i Norge og har brukt ubeskrivelig mye tid, ofte uten betaling, på å spre budskapet landet over: Norge har utrolige forutsetninger for å skape premium landbruksprodukter.

    Gull til Eldgamal kvit Undredal fra Undredal Stølsysteri.

    Pascale.jpg
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Jeg har vært bortskjemt som har spist Råblå en stund. Nå fikk den Gull i Oste-VM. Den kommer fra Grindal Ysteri. De var forventningsfulle i går og er veldig glade nå. De fikk også bronse for Åskeladd.

    http://grindalysteri.no

    Skjermbilde 2018-11-03 kl. 12.21.36.jpg
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Så man ikke blir forvirret. Avisene skrev i går at "Verdens beste ost er norsk" - det vet vi ikke enda.
    Finalen går i kveld.
    Det premieres i alt 66 Super Gold oster - utvalget er på 3500 oster. Av disse velges det 16 til en finale. Vinneren av denne er verdens beste ost i 2018.

    Da Kraftkar vant var også media forvirret. I tillegg til å bli finalevinner var den også med i kåringen av den beste av de 25 finalevinnerne man hadde hatt i løpet av de 25 årene konkurransen er blitt arrangert. Kraftkar vant også den, men det er ukjent for de fleste.

    Skjermbilde 2018-11-03 kl. 13.01.23.jpg
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.415
    Antall liker
    110.033
    Torget vurderinger
    23
    Takk Gud for alle driftige kvinner som har baller nok til å kjempe mot mannlig byråkrati!
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.415
    Antall liker
    110.033
    Torget vurderinger
    23
    Har en batch med coppa + litt annet til speking i spekeposer nå - det er såpass mye at jeg er redd for ikke å rekke å spise det opp før det blir for tørt. Hva er anbefalt måte å oppbevare på slik at det ikke tørker ut men samtidig ikke mugner? Funker det å vakumere i vanlige vakumposer? I den grad det er relevant har jeg brukt nitrittsalt som konvserveringsmiddel.
    En sikker metode for å unngå dette er å sende det antatte overskuddsvolumet hit :D
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Det har vært en del meldinger hit i dag, fra glade folk i Bergen. 78 oster fikk Super Gold, av disse er 8 norske.

    Supergold til Geitost fra Bo Jensen Dairy, med aske.
    Supergold til Sprø Nordlending fra Den Sorte Gryte Gårdsysteriet Den Sorte Gryte | Gårdsost, servering og opplevelser
    Supergold til Helfeit, Brun Geitost, Tinntradisjon fra Stordalen Gardsbruk
    Supergold til Fanaost fra Ostegården www.ostegården.no
    Supergold til Gammelerik fra Gammel Erik AS
    Supergold til Munkeby fra Munkeby Mariakloster
    Supergold til Thornbjørnrud Raclette fra Thorbjørnrud Hotel AS www.thorbjornrudhotell.no
    SuperGold til Sæterost Brimi 2015 fra Brimi Gard & Sæter a/s www.brimi-seter.no

    16 av SuperGold ostene gikk til Superfinale, og Helfeit, Brun Geitost fra Stordalen ble nr. 2.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Hva skal til for å bli med i denne kåringen?
    Man sender inn ost, dersom man tror man har god nok kvalitet. Kommer oster fra mange land, nesten 3.500 denne gang.

    Ostene fordeles på dommerbord og ekspertpanel vurderer hver sin kategori. Det premieres bronse>gull, med en eller flere SuperGold i hver kategori.
    SuperGold-ostene vurderes av alle dommerne, som så kårer 16 finaleoster, som går gjennom en ny bedømmingsrunde, før man rangerer dem etter avgitte poeng i sluttrunden.
    Dette er vel det 27. året konkurransen har vært avholdt og den regnes som Oste-VM.

    Her er resultatlisten før finaleostene ble plukket ut i ettermiddag.

    https://drive.google.com/file/d/1PRWEvjYagE9RHMMCoDB8ZqonlwE8qTlZ/view

    Mattilsynet har selvsagt bestemt at de gjenværende ostene skal destrueres. De kan ikke selges eller gis bort av arrangøren.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Her er forøvrig en av mine favoritter for tiden. Bufar. Aldeles nydelig ost.

    OSTEHJULweb.jpg
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    De små i de store trendene

    https://www.nationen.no/landbruk/naering/de-sma-ostene-i-de-store-trendene/

    I de femti årene som gikk fra det ble forbudt å produsere ost på upasteurisert melk, til det ble opphevet igjen, tok industrien nesten knekken på ystekunsten.

    - Tidlig på 1950-tallet kom forbudet mot å lage ost av upasteurisert melk. Det oppheves i 2001. I løpet av de femti åra skjer det mye i norsk landbruk og matproduksjon, og i hvordan nordmenn ser på maten sin, sier Bernt Bucher-Johannessen, daglig leder i Hanen.

    Det er en periode med store moderniseringsbølger, blant annet mekaniseringen av landbruket.

    - På 50- og 60-tallet var holdningen at alt næringsmiddelindustrien kom med var helt fantastisk, det var fremtiden. Hermetikk ble sett på som mye bedre enn å kjøpe rett fra gård. Posesuppe var kvalitet, det var dét man skulle ha i de tusen hjem, sier han, og legger til:

    - Når industrien tar over, er det ikke lenger plass til de gamle tradisjoner, da skal alle produsere mest mulig strømlinjeformet. Det ser vi svært tydelig på ost. Det skjer ikke bare i Norge, men over hele Europa.

    Det er en av grunnene til at World Cheese Awards oppsto.

    - Grunnleggeren av konkurransen så at hans favorittost var i ferd med å forsvinne fra markedet. Derfor ønsket han å lage en anerkjent konkurranse for å løfte opp betydningen av småskalaostene, sier han.

    Norsk historie er egentlig en historie fylt med upasteurisert ost. Men på få år forsvant tradisjonen.

    - Av en eller annen grunn klarte vi, med sentralisering av meieriene, å miste nesten all kunnskap om tradisjonell håndverksysting i Norge. Heldigvis har det oppstått et kompromissløst og viljesterkt fagmiljø ved siden av den etablerte industrien, skriver agronom Ragna Kronstad, i spalten Faglig snakket i Nationen.

    Kjønnsforskjellene i Europa
    Pascale Baudonnel, en av pådriverne for å bevare gammel ystetradisjon i Norge, tror det henger sammen med hvem som laget maten.

    - Ysting var et kvinneyrke i Norge. Da industrien kom, tok mennene over produksjonen og det ble mer ensretting. Alt skulle pasteuriseres. I andre land var ysting i større grad et mannsarbeid. Parmesan, Comté, Roquefort - alle ble primært laget av menn, og de har i mye større grad klart å forsvare sine tradisjoner i møte med industrialiseringen, sier hun.

    Roquefort var den første osten som fikk opphavsmerking på slutten av 1920-tallet.

    - Allerede da oppfattet de faren for at industrialiseringen skulle ødelegge særpreget ved osten, og satte foten ned. Det samme har vi ikke klart i Norge, sier Baudonnel.

    Ensretting overalt
    Det var ikke bare ostene som ble likere som følge av mer industrialisering.

    - På åttitallet var ensrettingen kommet så langt at vi fikk « de blåhvite varene». Det skulle ikke være mulig å reklamere for eget produkt på emballasjen. Ingen av varene skulle ha en egen identitet. Det er litt som sigarettesker i dag. Det var sikkert gode intensjoner bak, men det var helt forferdelig i praksis. Det understreker trenden om at mangfold og lokale produkter ble borte, sier Bucher-Johannessen.

    Da han selv startet restauranten Sult i ‘96 var interessen for norsk mat og norsk mattradisjon konsentrert rundt lam, villfisk og litt vilt.

    - Ost var ikke på radaren i det hele tatt, ingen kokker så på norsk ost med noen form for interesse. For det første fantes knapt norsk ost. Tine produserte litt uspennende ost, og det var det. Det var den franske, spanske eller italienske osten som gjaldt, sier han.

    Det samme var tilfelle i delikatesseforretningene. Av tradisjonell, norsk ost gjensto gammalost og pultost, og det var ikke mange som kjøpte dem.

    - Det var liksom ikke noe du serverte når du fikk gjester. Da så du til utlandet, til Frankrike. Det gjaldt ikke bare osten, men all mat generelt. Det skulle være eksotisk, ikke traust og norsk, sier han.

    Stolthet og likestilling
    Etter en ti års tid, da den norske restaurantkulturen begynte å våkne for alvor rundt 2005, var ikke den norske matkulturen lenger til stede.

    Noe av årsaken til det, kan nok forklares med samfunnsutviklingen, mener Hanen-lederen.

    - I 1970 var Norge det landet i Europa med færrest kvinner i arbeid. I 1990 var det snudd på hodet. Den ferden har gitt mange fordeler, og vi har vunnet mye på å få alle i arbeid. Men vi har også tapt noe, blant annet en stor del av norsk matkultur. Det har det tatt tid å hente inn igjen, sier han.

    I tillegg har nok en god porsjon norsk stolthet bidratt til en litt sendrektig utvikling.

    - Bondens Marked, eller Farmers Marked, utviklet seg i USA på ‘80-tallet, mens det å stå på torget og tilby varene sine til «rikfolk» noe man aldri i verden skulle gjøre mer i Norge. Det var gammeldags og nedverdigende. Så det tok litt tid før den trenden traff den norske sjela, sier Bucher-Johannessen.

    Utover 2000-tallet faller imidlertid utviklingen av småskalaost sammen med en økende interesse for lokalmat generelt.

    - Den norske osterevolusjonen består av mangfold, kvalitet og engasjement. Det er med på å gjøre norsk ost til like god som noe som produseres utenlands, og det var det få som trodde på starten av millenniet. Ostetilbudet endrer seg dramatisk fra så å si null i ‘95 til nå, hvor vi har over 240 norske oster med svært god kvalitet. Ost er det lokalmatproduktet som har utviklet seg mest. Før var det bare Tine. I løpet av tjue år har vi fått hundrevis av nye varianter, sier han.

    Utviklingen er også delvis også takket være Tine selv, mener han.

    - Tine er meget viktige, fordi de er en stor kunnskapsbank som sitter på mye erfaringer, mange meieribestyrere besitter veldig viktig norsk matkunnskap. De er også mye mer trøkk i osteproduksjonen enn før. At det finnes en lagrings-Norvegia viser jo at det er håp for ethvert produkt.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Her er forøvrig en av mine favoritter for tiden. Bufar. Aldeles nydelig ost.

    Vis vedlegget 515881
    Mesteren bak er Hamma Germiani, kurdisk flyktning fra Nord-Irak. Han begynte å lage ost oppe på Beitostølen, men der ble han dårlig behandlet. Nå er han sjefsyster hos Wangensteen, det har han vært i en del år. Prøv å finne en som har vært lagret i tre år, eller kjøp et hjul og sett den på lager selv. Vidunderlig smak. Har vært på ysteriet og Hamma er en særs hyggelig og veldig kunnskapsrik mann. Prøver å hanke inn 3-åringen når jeg kan. Dessverre ikke økologisk og derfor ikke en ost vi selger.
    Han bruker triks han lærte i familiens ysteri.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Mesteren bak er Hamma Germiani, kurdisk flyktning fra Nord-Irak. Han begynte å lage ost oppe på Beitostølen, men der ble han dårlig behandlet. Nå er han sjefsyster hos Wangensteen, det har han vært i en del år. Prøv å finne en som har vært lagret i tre år, eller kjøp et hjul og sett den på lager selv. Vidunderlig smak. Har vært på ysteriet og Hamma er en særs hyggelig og veldig kunnskapsrik mann. Prøver å hanke inn 3-åringen når jeg kan. Dessverre ikke økologisk og derfor ikke en ost vi selger.
    Han bruker triks han lærte i familiens ysteri.
    Ja regner med det er den varianten jeg har her. Den er fra et hjul og delt opp i butikken. Den smaker litt som nederlandsk oude kaas/overjaarige og er nesten på vei til å krystallisere seg, og det er vel kun på nederlandske vellagrede oster jeg har smakt noe lignende. Jeg hadde ikke forventet at den var så bra som dette.

    Men det lagre oster selv er lurt. God plass å starte er edamerne man kjøper til jul. La de ligge i boden eller innerst i kjøleskapet et år så vil man bli forbauset over hvor mye smak det er i selv de enkle unge fra Tine når man henter dem frem igjen. Aller sikrest med de voksede, men det funker vanligvis med dem i plast også.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Den krystalliseringen er Hammas grep. Osten får en tørr konsistens som likevel er rik på smak og aroma. På treårsosten, som blir mørkere og litt knudret, er smaksutviklingen «must be tried to be believed».

    Beitostølen ysteri angrer nok på at han ble behandlet dårlig. De lager typisk norsk plastost i sammenligning.
     
    Sist redigert:
    • Liker
    Reaksjoner: 2xJ

    Figge

    Generalkonsul OVK i Svealand
    Ble medlem
    20.11.2004
    Innlegg
    4.111
    Antall liker
    5.140
    Sted
    Stockholm/Västerås
    Torget vurderinger
    2
    Svensk gnu till middag igår, rådjur. Med en alldeles nydelig vin från Piemonte.
    223086C2-86D9-4B41-9988-FC6965B19136.jpg 01150762-4E81-4DCE-A10F-1CAAAEF61899.jpg
     
    • Liker
    Reaksjoner: 2xJ

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Verdt minuttene det tar å lytte til dette programmet:

    https://www.bbc.co.uk/programmes/w3cswpnc


    I Took on the Food Industry
    The Food Chain

    A powerful colossus is controlling most of what we eat. Who has the guts to take it on?

    Emily Thomas meets three people who have gone up against the food industry. From following trucks across Thailand to expose slavery in the fishing industry, to going undercover in Europe to reveal the hidden ingredients in processed food, to finding their phones have been infiltrated by spyware, these are people prepared to take risks.

    They talk about what it feels like to have such a powerful opponent, why they’re prepared to go to such lengths, and how the consumer needs to be vigilant.

    Our guests are Joanna Blythman, journalist and author, Alejandro Calvillo, director of El Poder del Consumidor, a consumer rights organisation in Mexico, and Margie Mason, investigative reporter for The Associated Press.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Den ene deltakeren i BBCs radioprogram, i linken over, har ved noen anledninger gjort en Walraff for å komme på innsiden av matindustrien. Som hun forteller i programmet -- "if I think what's going on is bad, what I discover is worse". Hun har et greit råd: don't buy processed food.

    Her er en av hennes reportasjer som åpner med å beskrive en lukket messe for mattilsetningsindustrien. Den bør kun leses av magesterke personer:

    https://www.theguardian.com/lifeand...east-of-engineering-whats-really-in-your-food

    Dette er vel det minst oppsiktsvekkende hun rapporterer:

    Tired after hours of walking round the fair, and, uncharacteristically, not feeling hungry, I sought refuge at a stand displaying cut-up fruits and vegetables; it felt good to see something natural, something instantly recognisable as food. But why did the fruit have dates, several weeks past, beside them? A salesman for Agricoat told me that they had been dipped in one of its solutions, NatureSeal, which, because it contains citric acid along with other unnamed ingredients, adds 21 days to their shelf life. Treated in this way, carrots don’t develop that telltale white that makes them look old, cut apples don’t turn brown, pears don’t become translucent, melons don’t ooze and kiwis don’t collapse into a jellied mush; a dip in NatureSeal leaves salads “appearing fresh and natural”.

    For the salesman, this preparation was a technical triumph, a boon to caterers who would otherwise waste unsold food. There was a further benefit: NatureSeal is classed as a processing aid, not an ingredient, so there’s no need to declare it on the label, no obligation to tell consumers that their “fresh” fruit salad is weeks old.
    Hun har en podcast og skriver bøker og artikler om emnet.

    http://www.joannablythmanwriting.com/index.html
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Er det noe poeng i å kjøre lettsaltet/røkt ribbe av kje gjennom sous vide behandling? Forslag til tilberedningsmåte som ivaretar kjøttet på best måte?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Er det noe poeng i å kjøre lettsaltet/røkt ribbe av kje gjennom sous vide behandling? Forslag til tilberedningsmåte som ivaretar kjøttet på best måte?
    Du kan jo dampe dem slik man gjør med pinnekjøtt. Men ikke like lenge da. Sous Vide funker nok også helt greit. Men uansett hvilken av disse du velger så gi dem en runde med maks varme under grillen like før servering, evt en gassbrenner om det ikke er tilgang på grill.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Skjønner lite av dette ostvm opplegget. Norge stillte med 58 produsenter og tok 73 medaljer. Listen over alle medalje vinnere totalt er en pdf på 48 sider, har alle vinni et eller annet?
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    En smule mer sosialdemokratisk enn idretten? I hvert fall siden idealtiden forsvant?
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Litt interesant å sveipe gjennom et knippe lokalaviser fra forskjellige regioner, ser ut som alle har fått hver sin gullmedalje
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Mulig det, men hvis alle medaljevinnere nå skal dobble eller tredoble prisene blir det veldig kjipt
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ganske typisk for det dysfunksjonelle markedet i Norge, der man er skjermet for konkurranse. Stor overprodukjson, men senke prisene slik at det kommer forbrukerne til gode og økt omsetning ... aldri i verden, da kaster de heller maten eller gir den til dyr.

    Apropos syke priser. Var innom Meny i dag og der kostet artiskokker 55kr stk. Normal størrelse og halvvisne utenpå. Ikke rart de blir liggende til de går i bosset med slike priser.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    (Rettelse)

    Her er den endelige listen over vinnere i Oste-VM. Ser det surmages litt over mange premieringer. Har man vært med på bedømming av matslag, øl og vin, vet man det deles ut en del -- det viktige er finalelisten.

    Og her har det vært forvirring, for Fanaost ble faktisk nummer 1.

    Skjermbilde 2018-11-05 kl. 18.18.33.jpg
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Ingen som er surmaga her, syns bare det er litt vanskelige å navigere når "alle" fikk gull eller kom på andre plass. Det har åpenbart også vært vanskelig for avisene
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jeg har nok ikke tilstrekkelig utviklet ostesmak, for jeg klarer ikke helt å se hvorfor Fanaosten vant hele greien. Grei nok ost, men .. jeg hadde ikke valgt denne om jeg skulle lage et ostefat for venner. (kanskje som en kuriositet siden den vant, men ikke før).

    Gøy at den vant og alt det der, men den traff ikke min smak. Men den funker til ostesmørbrød, dog trenger den litt mer tid under grillen enn det meste for å bli småbrun og snadder.

    Ser i avisen at den, ikke forbausende, begynner å bli utsolgt i butikkene. Jeg kjøpte en liten bunke på lørdag. Greit som presenter til utlendinger. Skal på en nederlandtur neste uke så Airbnb-verten skal få et stykke. De er jo glade i gulost og det er sikkert litt stas med noe som har fått medalje. (selv om de finner like gode oster i nærmeste ostebutikk).
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Er det lov for gamle vinnere å delta, eller er det bare nyanmeldte?
    Kraftkar var med i år også, så det er nok åpent for deltakelse etter at man har vunnet.

    Ostene skjæres "anonyme" før dommerne får smake dem, så man ikke skal gjenkjenne hvordan de presenters av produsenten. Derfor det er så mye ost i Grieghallen nå, som skal destrueres. Der kunne jeg tenkt meg å sitte med noen gode flasker vin som akkompagnement.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    For en gangs skyld frister dumpsterdiving.

    Men beholderne virker like godt bevoktet som en Nokas.transport :)

    ost.jpg
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ikke så mye som skal til alltid- Et par kvadratmeter er helt greit å starte med. Sympatisk tiltak!

    Vil du prøve deg som gartner?
    Bymiljøetaten har kartlagt mulige dyrkningsarealer i kommunale parker og områder. Sjekk på kartet om det finnes ledig areal der du bor.


    https://www.bergen.kommune.no/omkommunen/avdelinger/etat-for-landbruk/11244/article-154114

    Kart over mulig dyrkingsareal i parker og friområder
    Mangler du hage, kan du likevel få en sjanse til å prøve deg som gartner. I utgangspunktet leies kommunale arealer bare ut til lag og foreninger. En treårig leieavtale er vanligst.

    Flere avdelinger i kommunen
    Det er Bymiljøetaten som inngår avtaler om bruk av parkene og friområdene. Etat for bygg og eiendom forvalter andre kommunale arealer. Etat for landbruk kan formidle ønsker om å leie jord til parselldyrking fra bønder i kommunen. Ta gjerne kontakt med Etat for landbruk om du finner et areal som du har lyst til å dyrke i nærheten av der du bor, så skal vi prøve å hjelpe deg til å finne fram til rett avdeling.

    Sjekk først om arealet er registrert i kartet - se lenke.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Vi kan trygt regne med at Landbruksdep't kommer til å ta noe av æren for "osterevolusjonen", men historien er en annen. Det kostet årelang kamp, ressurser som ikke fantes og en innbitt vilje til å tåle motgang.

    Politikk lagar ikkje verdas beste ost
    Osterevolusjonen i Norge hadde vore unødvendig om rasjonaliseringstoget hadde hatt ei vogn for tradisjonsost og rå mjølk frå starten av.
    unnskapen om verdas beste ost vert bygd på grasrota og ikkje av politikken.

    Irene Halvorsen forenklar i Nationen 3. november årsaka til at vi no ser ut til å ha erobra det internasjonale ostefatet. Det å yste god ost er langt meir komplekst enn politikk og motkrefter.

    Ysting krev kunnskap, anten som nedarva erfaring eller om ein må lære det frå botnen av, og av nokon. Mjølk er også ei råvare som er sterkt regulert, og som har eit omfattande lovverk i alle land.

    I Norge måtte ein ha unntak for å få yste av eiga mjølk på 1980-talet. Lovverk vart tilpassa industrien og slett ikkje for handverkarar. Dei nye moderne krava tok i praksis knekken på ystetradisjonane våre.

    Historia kjem godt fram i Arne Hjeltnes si bok "Yst!" frå 2003. I boka møter vi Hans Voll på Jæren og det lange papirarbeidet han måtte gjennom for å få godkjent det første ysteriet med løyve til å yste av rå mjølk; Jærosten skulle gjenoppstå. Han tok kurs ved Sogn Jord- og Hagebruksskule og Pascale Baudonnel i 2000.

    Arne Hjeltnes møter geiter og folk i Undredal, ei veglaus bygd fram til 1988. Brun og kvit geitost er levebrødet i Undredal som klarte å få vere føregangsbygd med fritak frå leveringsplikt av mjølka slik at ystinga kunne fortsette. Butikken på kaia stod for salet – slik den alltid hadde gjort.

    Av dei norske medaljevinnarane i Bergen er det få aktørar som ikkje har vore innom kursa i ysting som Norsk Gardsost utarbeida.

    Men krava i matlova tok nesten knekken på no Kvit Undredal, som no er WCA gullost, fordi lova kravde pasteurisert mjølk. Bygda var i ferd med å godta og legge ned ystinga, men avløysaren Pascale Baudonnel stilte spørsmål. Tradisjonsostane i Frankrike lagar vi jo av rå mjølk, då vert osten eit bilete av det økosystemet mjølka kjem frå og det gjev mangfald.

    Unesco-søknad om verdsarvstatus var under utarbeiding. Dermed tok visjonæren Ivar Bjarne Underdal til på det tolmodige arbeidet med å overtyde politikken og byråkratiet om at fortsatt ysting av rå mjølk var det rette for osten i Undredal.

    Rundt år 2000 kom det endeleg hjelp, og då frå fleire hald. Fylkesmannen, landbruksbanken, landbrukskontoret i kommunen og ostemiljøet i Frankrike. Endeleg ville politikarane sjå på lovverk og lempe på krav om å pasteurisere, mottaksplikt i staden for leveringsplikt, osv.

    Til å fylgje opp vedtaka som skulle utvikle bygda med næringar var representant for Fylkesmannen i Sogn og Fjordane si landbruksavdeling i Førde, Monrad Kolstad. Signala om vanskane med mjølkebyråkratiet kom frå både Undredal og Gloppen, der Kari-Ann Fjellestad hadde skrive brev til myndigheitene for å forsøke å sleppe å først pasteurisere mjølka ho kokte Gombe av, ein produksjon ho starta med i 1980.

    Å forklare myndigheiter noko som er sjølvsagt er både bortkasta tid og svært frustrerande å stå midt opp i. I tillegg var samvirket skeptiske til konkurransen. 30.000 liter i året vart skummelt i 80-åra.

    Pascale Baudonnel hadde utdanna seg til næringsmiddelteknolog i Frankrike og dreiv no ystekurs for interesserte frå fjern og nær. Etableringa av Norsk Gardsost i 1997 var eit tiltak for å påverke politikken, Barbro Stordalen i Tinn var ein av stiftarane. Det tok til slutt 13 år før rå mjølk fekk autorisasjon til å bli til ost i Undredal. I Undredal var det 4 bruk som heldt ut.

    Kari-Ann Fjellestad fekk unntak for kravet om å pasteurisere. Norsk Gardsost-nettverket bygde sjølv opp kompetansen sin. l 2000 arrangerte Sogn Jord- og Hagebruksskule (SJH) sitt første mjølkeforedlingskurs, kunnskap om ysting var tapt. Mange reiste og til Sverige på kurs. Franskmannen Michel Lepage vart leigd inn og Pascale omsette til norsk. Finansieringa til kurs var beskjeden.

    Kompetansenettverksordninga kom på plass i 2001 med avdeling ved SJH. Med tilgang på både kyr- og geitemjølk som gjekk rett frå juret og i ystekaret vegg i vegg, kunne ein undervise i bruk av rå mjølk.

    Ragnhild Nordbø kom på ystekurs hos Pascale Baudonnel og Michel Lepage, ho hadde næringsmiddelfag frå Ås. Ho og Pascale tok så for alvor tak i å få utarbeida ei nasjonal retningsline for handverksost. Eit dokumenteringssystem som er tilpassa små ysteri og anerkjent av Mattilsynet. Heile tida med minimale budsjett og mange avklaringsmøte.

    Av dei norske medaljevinnarane i Bergen er det få aktørar som ikkje har vore innom kursa i ysting som Norsk Gardsost utarbeida, med fagkunnskapen frå Frankrike. Kompetansetelefon har eksistert i alle år – Ystetelefonen – der Baudonnel og Nordbø kunne nåast.

    Steg for steg, med kompromisslaust fokus på kvalitet, smak og tradisjonsbæring, bygde dei opp att handverksosten i Norge. For dei problemstillingane som var for vanskelege vart det henta inn ekspertar frå Frankrike. Og ikkje minst: nettverket av ystarane har løfta kvarandre fram i lag.

    SJH utdannar denne veka ei ny gruppe i ysting av brun og kvit geitost, rømme og smør, pultost og gamalost. Målet var aldri å lage verdas beste ost, men no ser vi at Norsk Gardsost har klart det òg.

    Då kompetansetilbodet ved SJH på nytt var truga i 2014, sikra Aurland Sparebank midlar til å fornye undervisningslokala ved ysteriet, lokale rasjonaliseringstiltak hadde problem med å forsvare pengebruken på slikt. Aurland Sparebank sponsa også utgiving av fagbok i Ysting i år, den første i handverksost på eit nordisk språk.

    Hadde politikarane vore strategiske med tanke på å bevare og ta med ystetradisjonane våre hadde ein osterevolusjon vore unødvendig.
    https://www.nationen.no/kronikk/politikk-lagar-ikkje-verdas-beste-ost/
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.748
    Antall liker
    14.371
    Noen som har prøvd seg på ysting selv? Det fremstår som noe problematisk, først og fremst basert på det faktum at en god del "lokalost" egner seg absolutt best i søppelbøtta. Småskala spekemat o.l. skal det tydeligvis mye mer til å ødelegge.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn