Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • 4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    5.493
    Antall liker
    9.827
    Sted
    Interiore Simplicitate
    I dag sto det smørflyndre på menyen. Med asparges, mos av mandelpotet og pastinakk, med ristede pinjekjerner i brunet smør på toppen.

    Veldig godt, men bilde tok jeg jo ikke. :rolleyes:

    Det var siste rest av flyndra, håper fiskebilen kommer snart.
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.574
    Antall liker
    103.031
    Torget vurderinger
    23
    Trenger ikke bilde. Vi vet jo at flyndra er flat 🤭
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.694
    Antall liker
    15.829
    Torget vurderinger
    2
    Folk vet ikke hva de spiser og drikker, tydeligvis.


    Han vet ikke at Tine tar alt fett ut av upstream melken, for så å legge inn igjen fett i det hvite vannet de kaller melk, etter faste %-satser.
    3,5% for Tines downstream H-melk, og det er lavt. Kommer med høyere fettprosent ut av kua, for å si det slik.

    Overskuddsfettet som Tines lave %-andel i melken fører til brukes til smørproduksjon og til andre produkter som krever melkefett.

    Dette økologiske smøret er derimot laget av kjernet fløte. Står på pakken. Så det er faktisk EKTE SMØR, som det ellers harselleres med i tråden.

    Rørosmelk har 4%, vi selger H-melk med enda høyere fettprosent. Tenk at det er lovlig. Den kommer til og med på flaske. Selges som regel ut samme dag, så enkelte har skjønt det.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.087
    Antall liker
    2.544
    Står vel også på vanlig meierismør at det er kjernet av fersk fløte..
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.985
    Antall liker
    11.394
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Fettinnholdet i melk varierer med både sesong, fór og tildels rase.... over 4 % er unntaket, men ikke helt unormalt..
    Når fettinnholdet i melk, fløte og ost er deklarert, skal det også holdes etter deklarasjonen....
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.694
    Antall liker
    15.829
    Torget vurderinger
    2
    Fettinnholdet i melk varierer med både sesong, fór og tildels rase.... over 4 % er unntaket, men ikke helt unormalt..
    Når fettinnholdet i melk, fløte og ost er deklarert, skal det også holdes etter deklarasjonen....
    De fleste av våre melkekyr går på robot, ikke på beite, og variasjonene over året er ikke så store som før. Slikt styrer man ytterst presis.
    Og det er slett ikke uvanlig med fettprosent over fire frra robotkyr.

    Poenget er altså at Tine trekker fettet ut og legger det så til igjen. Og de har valgt 3,5% for å sitte igjen med mer restfett til andre produkter.

    Hanne Sickel ved Bioforsk har gjort omfattende studier på forskjellene mellom robotmelk og melk fra utmarksbeite som det kan være interessant å kjenne til.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.985
    Antall liker
    11.394
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Men når man skal selge melk med hhv 0, 0,5. 1,5 og 3,5% fett, hvor mesteparten av salget går på produktene med lavt innhold... så blir man faktisk nødt til å separere all melka først, for så å tilsette fett i riktig mengde... Jeg har en fortid som kollega til en viss Hr. Emanuel, - dvs meieriassistent i et meieri med brunostproduksjon.. tror det er nokså komplisert selv i dag å kjøre separatorer direkte til ønsket fettinnhold...
     
    Sist redigert:

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.545
    Antall liker
    785
    Folk vet ikke hva de spiser og drikker, tydeligvis.


    Han vet ikke at Tine tar alt fett ut av upstream melken, for så å legge inn igjen fett i det hvite vannet de kaller melk, etter faste %-satser.
    3,5% for Tines downstream H-melk, og det er lavt. Kommer med høyere fettprosent ut av kua, for å si det slik.

    Overskuddsfettet som Tines lave %-andel i melken fører til brukes til smørproduksjon og til andre produkter som krever melkefett.

    Dette økologiske smøret er derimot laget av kjernet fløte. Står på pakken. Så det er faktisk EKTE SMØR, som det ellers harselleres med i tråden.

    Rørosmelk har 4%, vi selger H-melk med enda høyere fettprosent. Tenk at det er lovlig. Den kommer til og med på flaske. Selges som regel ut samme dag, så enkelte har skjønt det.
    Tilgi meg om jeg helt misforstår:

    Men Tine "standard" smør så står det jo helt tydelig, og med forholdvis stor skrift:
    1677230679345.png
    Så hva er forskjellen, egentlig?
    At denne økologiske kommer fra fløten fra melken fra lykkelige kuer i Setesdalen, lik som Kviteseidsmør som kommer fra fløten fra melken fra lykkelige kuer i Telemark, som visstnok ikke stemmer, da det fortsatt kommer fra Sør-Setesdal?

    Her er det litt ugler i mosen, føler jeg.

    Kan man heller få kjøpt smør av deg?
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.694
    Antall liker
    15.829
    Torget vurderinger
    2
    Tilgi meg om jeg helt misforstår:

    Men Tine "standard" smør så står det jo helt tydelig, og med forholdvis stor skrift:
    Vis vedlegget 895922
    Så hva er forskjellen, egentlig?
    At denne økologiske kommer fra fløten fra melken fra lykkelige kuer i Setesdalen, lik som Kviteseidsmør som kommer fra fløten fra melken fra lykkelige kuer i Telemark, som visstnok ikke stemmer, da det fortsatt kommer fra Sør-Setesdal?

    Her er det litt ugler i mosen, føler jeg.

    Kan man heller få kjøpt smør av deg?
    Meieriet i Setesdal produserer også Kvitseidsmøret. Det går en del kuer i Setesdal, men meieriet tar inn økologisk melk fra produsenter i vid omkrets. (Melken kan gå mange hundre kilometer i våre dager, før den er på meieriet som skal ta produksjonen.) Riktignok er det langt større andel kyr som leverer økologisk melk til Tine som går ute eller får mest grovfôr dyrket uten mineralgjødsel eller sprøytemidler, samt økologisk kraftfôr, det er en forutsetning for økologisk-sertifisering av melken de leverer.

    Meieriet i Setesdal er kalibrert for avvik fra Tine-standard, etter at Kviteseidsmørproduksjonen ble flyttet fra Kviteseid til Setesdal. I vanlig smør fra Tine tilsettes det D-vitaminer, mens det ikke skjer med Kviteseidsmøret (som får tilsatt fargestoff for å etterligne tradisjonsbruk av saffran, senere erstattet med gurkemeie på gårder rundt omkring, nå altså betakaroten). Det økologiske smøret er også uten D-vitamintilsetning.

    Forskjellen på Tines standardsmør og produksjonen i Setesdal går på nyanser. For mange år siden, da man lagde smør i Kviteseid, under navnet Tine smør, var det populært å formidle produksjonsnummeret til nye batcher fra meieriet, slik at man kunne sjekke om man var så heldig å ha fått det inn i sin butikk. De meieriansatte i Kviteseid nektet nemlig å bruke fettuttrekkingsmetoden til Tine, saltet litt mer og lagde gulere smør som folk mente smakte bedre (pga fargestoffet).
    På typisk uutgrunnelig vis flyttet Tine produksjonen til Setesdal, men beholdt navnet.
    Jeg kjenner mange produsenter av økologisk melk som i årevis mottok tilskudd for økologisk produksjon, kun for å se at melken deres ble helt på samme tank som konvensjonelt produsert melk, når melkebilen kom innom gården.

    Det er jo et lite fremskritt at Tine nå er begynt å innse at det også er verdt å produsere mer økologisk melk, og ikke bare overlate det til Rørosmeieriet, som de la ned fordi det ikke lønte seg for Tine (mens det lønner seg i den grad for bøndene som overtok det).

    Det er noen forskjeller på gradene av fler- og enumettet fett i konvensjonelt og økologisk Tine-smør, utover det er det D-vitamintilsetningen i det konvensjonelle som skiller.
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.545
    Antall liker
    785
    For the record - priser fra ODA p.t.:

    Tine Ekte meierismør, 500g, kr 47,20
    Tine Ekte smør økologisk, 450g, kr 61,57
    Tine Kviteseidsmør, 450g, kr 65,70
    Økologisk Rørossmør 2% havsalt, 250g, kr 55,80
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.574
    Antall liker
    103.031
    Torget vurderinger
    23

    Testing testing...

    Prøver ut forskjellige råvarer og smakskombinasjoner
    til en planlagt vårlig syvretters festmiddag

    test.png
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.694
    Antall liker
    15.829
    Torget vurderinger
    2
    dn sin smørtest
    Det ble litt oppstyr rundt den testen, men hvorfor forundres?
    De fleste kyr går på robotfjøs og har en betongplatting de kan gå ut på, som tilfredsstiller kravet til utegang. De tygger kraftfôr som styres til dem fra pellettårn og vandrer mellom fôring, vektstasjon/klømaskin, vannstasjon og der de ligger og drøvtygger, i løsdriftfjøset. Bonden premieres for kyr som leverer over 10.000 liter og snittet ligger på 8500 liter for en av dagens melkekyr. Fransk smør, som vi forestiller oss må være bedre, lages etter samme metoder og gjerne i enda større driftsbygninger enn dem vi har her.

    Vil man ha den gode smaken som er mulig, må man se etter alternativene. Smør laget hos en liten melkebonde er avsindig godt, men blir dyrt. Andreas Viestad gikk i fistel over Katharina Sparstads smør på stølen hennes, og da Sansegården Olavsbråten drev og lagde smør var det mange som undret seg over hva de nå smakte, for det hadde de ikke opplevd før.

    Økologisk drift betyr at dyrene går mer ute, at de får mer grovfôr, at de går på beite. Resultatet blir bedre og mer smakrik melk. Dette kartla Hanne Sickel fra Bioforsk da hun analyserte melken fra kyrne som går på stølsbeite i Valdres. Hun viste at kyr er feinsmeckere som velger kresent i vegetasjonen, når de får sjansen til det.

    The results showed that when available, the dairy cattle preferred open areas with a vegetation rich in species, dominated by grass and herb species. Different plant groups influenced the chemical composition of the milk differently. The study con- cludes that milk from alpine rangelands differ from “normal” summer and winter milk in Norway by having a healthier fatty acid composition and a higher content of various secondary plant metabolites, which may be a potential for development of labelled products.

    PDF: https://om.ciheam.org/om/pdf/a109/00007684.pdf

    Tine satset på Stølsmelk fra Valdres i 2013, men bestemte at den kun skulle selges i Lettmelkvariant, H-melkvarianten smakte simpelthen for rikt og godt og satte Tines standard H-melk i skammekroken. Likevel fikk stølsmelken terningkast 6 i VG. Etter en stund fant Tine ut at de skulle legge ned meieriet på Røn, det lokale meieriet som tok imot stølsmelken. Den skulle kjøres til Vestfold og håndteres der.

    Stupid is as stupid does.

    Økomelken er et bedre utgangspunkt for smør og ost. Det er en årsak til at mange av de beste ostene i Norge kommer fra gårder som har egne besetninger av storfé og geiter, og at de kan behandle melken lokalt. Utgangspunktet, råvaren, blir optimal og i verdensklasse.

    Lise Brunborg på Stavanger Ysteri mottar hver morgen dagsfersk økologisk melk som bonden leverer rett inn i ysteriets tanker. Osteproduksjonen begynner straks og ostene håndteres på måter som ville gitt en rasjonaliseringsekspert på Tine mareritt over tapte muligheter til standardisering.

     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.087
    Antall liker
    2.544
    Fela må jo være matens svar på ledningsfantastene. Nå blindtestene ikke går ens vei så spruter det i tastaturet
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.574
    Antall liker
    103.031
    Torget vurderinger
    23
    Du lever godt....
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.574
    Antall liker
    103.031
    Torget vurderinger
    23
    Finner ikke invitasjonen her.... :rolleyes: Kan jeg ha forlagt den?
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.574
    Antall liker
    103.031
    Torget vurderinger
    23
    Kan vaakumere og ta med til deg ved anledning.
    Mange takk for omtanke - men det blir jo ikke det samme uten ditt blide åsyn ved middagsbordet!

    Forøwrig enkel middag i dag. 13K + løk. 5 min.arbeid....

    20230302_192825.jpg
     

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.248
    Antall liker
    3.500
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    7
    Er det fremskritt om en kannibal bruker kniv og gaffel?

    Den var fin.

    Sluket er i gang med å spise seg gjennom naboene...
     

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.248
    Antall liker
    3.500
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    7
    Satte igang med elting i åttetiden i går. Satte så bollen ut på terrassen til nedkjøling. Glemte å sjekke om det ble minusgrader. I dag tidlig 0730 var det fire minus. Så bollen ble satt på kjøkkenbenken. Bakte dem ut for etterhevng i 19 tiden. Nå er de ferdige. Satser på god smak, som vanlig. F61997CB-B702-4884-B84D-2C57C7D4C1B3.jpeg
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.694
    Antall liker
    15.829
    Torget vurderinger
    2
    Nam-nam.

     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.157
    Antall liker
    9.482
    ^Ja, få den villfisken ut av fjordene slik at de kan fylles opp med oppdrettsanlegg. Beinharde tider som det er i næringen, det går jo så dårlig at eierne må flytte til lavkostland for å kunne overleve.

    Du mener vel ikke at anleggene burde være lukket, eller plassert på land?
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn