Det er påske, eller i alle fall palmesøndag. Ja du vet, den dagen en fyr ved navn Jesus etter det som er skrevet kom ridende inn i Jerusalem for å feire påske. Ikke på en flott hest slik kanskje konger å hærførere vill kommet med i triumf, men et esel. De som var entusiastiske, slengte kapper på bakken og palmegreiner. Fyren må jo ha vært populær, og ha hatt tilhengere. Han hadde brukt mye tid på å reise rundt med sine tilhengere og bedrive religiøs aktivitet, ja og småtterier som å helbrede syke og vekke opp døde. Ikke dårlig, for en snekker. Det ble flere tilhengere med tiden, sies det..! Og noen ser Jesus overalt:
Mens vi venter på Jesus (det ryktes at han kommer tilbake, og da skal skal visstnok døde legemer gjenoppstå: zombieapokalypsen kommer!?), så har jeg gått til anskaffelse av noe lekkert her. Ja det er avanserte greier, og kommer til å revolusjonere hvordan vi hører på musikk og på toppen av det hele kanskje gjøre min elskede Squeezebox ut datert.
Det verste er at den koster så mye som 289,- på Elkjøp for øyeblikket. Grusomt dyrt. Chromecast er en TV-pinne eller "mediaenhet" som du kan plugge inn i HDMI-porten på en TV eller en surround forsterker. Og den virker faktisk, og er ganske lett å sette opp. Jeg bruker Google Nexus 7 eller 10 nettbrettene vi har i huset til å sette den opp og som fjernkontroll. Trengs bare et lite program fra Google Play, så er det gjort!
Det eneste som er litt trist er at du trenger å koble den til strøm også, men det er en smal sak å gjøre.
Det andre minuset er at det ikke er all verden med apper som er tilgjengelig, men det er i ferd med å endre seg: bl.a. NRK har en beta-app som lar deg se innholdet fra NRK, men den støtter foreløpig ikke live-stream. TV2 sumo kommer visstnok snart det også.
Jeg har såvidt begynt å teste ut Chromecast, og den står tilkoblet i en av HDMI inngangene. Jeg sitter akkurat nå med en ønske om at det snart kommer DAC'er i salg med HDMI inn og som kan videresende bilde mm. videre ut med egne HDMI, det hadde blitt en god løsning for meg.
Jeg lurer litt på hvilke inntrykk andre sitter igjen med når det gjelder Google Music. Da tenker jeg ikke på at du kan laste opp 20 000 låter. For dem som måtte lure på hva som skjer med FLAC filene som lastes opp, kan jeg fortelle at de blir konvertert til 320kbps mp3..! Filene dine i FLAC forblir uendret på enheten de er lagret (seff, døh..!) men Google sier at: "FLAC, ogg, and aac files are transcoded to 320kbps mp3" -hvis det er for bærbart bruk så bør det ikke være et stort problem, for de fleste..!
Men så tilbake til det jeg lurte på: hva mener andre om lydkvaliteten. Her på PC'en min med O2+ODAC hodetelefonforsterkeren og Sennheiser Momentum sotter jeg igjen med et inntrykk av at Google Music har en anelse skarpere og mer glassaktig klang enn f.eks. Spotify Premium. Spotify Premium bruker 320kbps Ogg Vorbis(har jeg huket av for) og etter mine ører har Spotify avspilleren bedre lyd.
Men så tilbake til det jeg lurte på: hva mener andre om lydkvaliteten. Her på PC'en min med O2+ODAC hodetelefonforsterkeren og Sennheiser Momentum sotter jeg igjen med et inntrykk av at Google Music har en anelse skarpere og mer glassaktig klang enn f.eks. Spotify Premium. Spotify Premium bruker 320kbps Ogg Vorbis(har jeg huket av for) og etter mine ører har Spotify avspilleren bedre lyd.
Jeg har selv en Chromecast dongle, plugget rett inn i den gamle Pioneer plasma'n uten USB. Jeg bruker den kun på Netflix og Youtube. Høres ikke så værst ut på de beste opptakene. Er greiest å bruke mobilen (Youtube, Netflix). Har hørt en del på John Mclaughlin and the 4th dimension. Den konserten fra tyske 3sat HD, er en opplevelse å se og høre på Veldig morsomt å høre på Mclaughlin presenterer gruppen på tysk, noe det tyske publikum setter pris på. Tysk kringkasting har vært kjennt for å ha sterke signaler. Det hadde det i gamle dager også.
Google Play og Nexus 7 har jeg ikke prøvet ennå. Ellers er jeg litt oppgitt når det gjelder WIMP HI-FI vs Spotify Premium, da forskjellen er veldig liten. Er litt usikker på hva man skal fortsette å bruke. mvh. Guit
Jeg tenkte å teste WIMP Hi-Fi, men prisen fordobles jo, effektivt sett. Har ikke testet den gratis enda, så jeg har ikke fått sammenliknet den. Google Play music bruker MP3 opptil 320 Kbps MP3. Ogg Vorbis i 320 Kbps er kanskje i seg selv et bedre alternativ?
Angående Chromecast, så spiller vi av en film nå "Modig" (Disney Pixar) og det ser imponerende bra ut i HD og med 5.1 Dolby Digital. Chromecast klarer seg godt, synes jeg.
Det er en del krevende scener i filmen og jeg ble nokså imponert over hvor godt Chromecast håndterer dette over trådløstnettet.
Selvsagt, bjornh, alt er bedre enn FLAC. Blir så skarpt og fælt med alle de detaljene. Grusomt dyrt med 200,- pr mnd, mye bedre å kjøpe masse CDer. Ironi? You bet!
Det jeg sier er at jeg ikke har testet WIMP. Jeg har derimot sammenliknet Spotify Premium med Google Music All Access litt. Jeg gikk inn og justerte volumet slik at Spotify har likt nivå ut som Google Music.
En rask direkte sammenlikning spor mot spor i de to musikkavspillerne, i denne runden Adele, fra albumet 21 og låtene Rolling in the deep og den andre slageren Set fire to the rain setter mine inntrykk av forskjeller mellom Spotify og Google Music i vanry: jeg sliter med å finne forskjeller. En følelse av at Spotify hadde en litt varmere og mindre skarp klang gjør seg ikke gjeldende lengre, for nå er volum-nivået likt og forskjellene små eller fraværende.
Etter en lytt på Eivør Pálsdóttir og sangen Mín Móðir fra albumet Trøllabundin gjør at jeg igjen sitter med samme inntrykk. Kan utstyret jeg bruker være begrensningen? Kan AvNwGuy sin O2+ODAC USB DAC være begrensningen som gjør at det høres likt ut for meg? Eller er det Sennheiser Momentum hodetelefonene mine? Jeg tror ikke det! Versjonen min av O2+ODAC USB DAC kommer fra den britiske produsenten Epiphany Acoustics, og avviker ikke fra designet den basert på. Det finnes helt sikkert bedre hodetelefonforsterkere, men denne er ikke konstruert for å forvrenge. Sennheiser Momentum er også gode hodetelefoner, kanskje ikke de beste som finnes, men definitivt gode og er relativt nøytrale i lyden. Bassen er ikke deres sterkeste side, men likefullt ikke dårlig.
Er det i realiteten små forskjeller mellom MP3 og Ogg Vorbis når bitrate er den samme: 320 Kbps? Det virker sånn for meg akkurat nå. Litt som med digitalkabler enten det er S/PDIF elektrisk eller optisk, eller USB eller HDMI, kanskje? Skal det bli bedre, må vel bitrate økes. Det er synd at det er få som konkurrerer med WIMP på akkurat det. Hvis man ser bort fra CD'er vel å merke (eller FLAC i 16 bit eller 24 bit for den saks skyld). En CD plate ligger normalt på 2 kanaler, 16bits pr sampling med 44100 samplinger hvert sekund, altså: 2x16x44100=1.411.200bps eller 1411kbps. Så CD har fortsatt et overtak.
Bra jobba med nivåmatch!
Jeg tror forskjellene er så små at de er tøffe å skille. Forskjellen på f.eks 320kbps MP3 og 16/44 FLAC er heller ikke lett å ta sånn uten videre.
Uten å kjenne oppsettet ditt i detalj, kan det være at du benytter en standard USBkabel?
Sitat 1: – Det er hovedsakelig «sound engineering» i bånn – vi er jo teknikere! Det ligger mye vitenskap i produktene våre, men vi lytter underveis og justerer der det er nødvendig. Det er ikke noe hokus pokus med Hegel. Selv om det er mye hokus pokus ellers i vår bransje!
Sitat 2: Dette er et anlegg egnet til å vise hvor mye for eksempel en USB-kabel påvirker lyden, hvilket Hegels markedsansvarlige med gullører, Anders Ertzeid, gjorde med stor overbevisning. AB-tester viste klare forskjeller. Altså ingen grunn til å spare noen lusekroner på USB-kabel, folkens!
Jeg tenkte å teste WIMP Hi-Fi, men prisen fordobles jo, effektivt sett. Har ikke testet den gratis enda, så jeg har ikke fått sammenliknet den. Google Play music bruker MP3 opptil 320 Kbps MP3. Ogg Vorbis i 320 Kbps er kanskje i seg selv et bedre alternativ?
Angående Chromecast, så spiller vi av en film nå "Modig" (Disney Pixar) og det ser imponerende bra ut i HD og med 5.1 Dolby Digital. Chromecast klarer seg godt, synes jeg.
Sitat 1 er av/fra teknikeren/ingeniøren noe sitat 2 ikke er som er fra den som har mer ansvar for at firmaet skal "overleve"
Det er nok en grunn til at de deler på oppgaven på det tekniske og "hørselen"
Når det er sagt så må jeg bare innrømme om enn motvillig at jeg der og da opplevde at det var en forskjell i det konkrete forsøket og jeg aner ingen ting om hvorvidt det var lagt inn et triks e.l. (noe jeg egentlig ikke tror).
En av de andre kabelskeptikerne fra OAS (ja, vi finnes ) oppfattet derimot ingen forskjell.
Hvilken konto jeg skal sette min "opplevelse" på har jeg ikke helt funnet ut av.
Velger dog å sette den på påvirkning (der og da) av et eller annet slag, i alle fall løp jeg ikke avgårde og kjøpte den omtalte USB kabelen og bruker fortsatt denne (som fulgte med ved et av HD kjøpene mine for flere år siden)
Den bruker jeg fra Macmini til min XMOS USB-spdif converter.
Ca. 15 cm lang og med magisk klump på
Jeg har eid egne High-End kabler, solgt like dyre kabler i butikk og gjort meg noen erfaringer opp gjennom årene i forbindelse med kabler.
Snakker vi om analoge kabler, er jeg tilbøyelig til å si at det kan være store forskjeller, dvs. de forvrenger ulikt. Eller sagt slik, dersom forvrengning oppfattes negativt: de fremhever eller undertrykker de forskjellige frekvensene av det analoge signalet avhengig av konstruksjonen. Noen har mer bass enn andre, noen fremhever mellomtonen osv.
Digitale kabler. De overfører et fysisk signal som representerer en sekvens av diskrete verdier, eller quantified discrete-time signal eller at en signalverdi kun gjelder for ett bestemt tidspunkt så langt som jeg forstå det. Lyd består av binærsignal, dvs. at det er kun to signalverdier 0 og 1.
Noen er sikkert ekspert på dette. Men et digitalt signal ser ut som dette:
Ettersom USB kabler, og andre digitalkabler slik som HDMI kan overføre slike signaler uten problemer (da tar jeg for gitt at den er innenfor spesifikasjonene som gjelder og ellers er korrekt bygd opp) ser jeg ikke noen grunn til at det skal være store forskjeller mellom digitalkabler av samme art. Og med det mener jeg at så lenge USB kabler er innenfor samme spesifikasjonskrav, standarden som gjelder så vil det heller ikke være forskjell. Så kan man hevde at det vil være forskjell, stor forskjell eller enorm forskjell mellom en "High-End" USB kabel kontra en standard USB kabel koblet til hvilken som helst DAC, en bedre bedre DAC, eller en High-End DAC.
Hvorfor skal lyd være så sårbar..? Jeg overfører ofte en hel haug med bilder fra digitalkameraene vi har i hus, et digitalt speilrefleks (Nikon D7000) og et mer ordinært kompaktkamera (Canon S110) og ser ingen eksempler på at bildene blir "annerledes" på noen måter om jeg bruker den ene eller den andre kabelen. Ikke ser jeg at bildefilene blir ødelagt heller. I hovedsak bruker jeg den medfølgende USB kabelen, eller en av de "kina kablene" jeg har liggende. Det er ingen visuelle forskjeller å spore så langt jeg har erfart. Jeg flytter bilder mellom harddiskene mine og all signalbehandling er digital på datamaskinen.
Jeg har flere S/PDIF kabler, noen er av typen Silver Shadow fra Nordost, andre er fra monster eller Supra og jeg klarer ikke å spore forskjeller når de kobles til DAC'en her. Jeg bruker også optisk TOSLINK fra BJC, og optisk bør ikke være utsatt for problemstillinger knyttet til RF støy eller jordingsproblemer. HDMI kabler varierer mellom Supra og "andre" jeg ikke aner hvem har produsert. Jeg har ikke lagt merke til forskjeller. Men jeg vet Supra er godt isolerte og klarer å overføre signaler utover spesifikasjonene, hvilket trolig er godt isolerte og er bedre enn minstekravene til HDMI.
Ser man bort fra det siste, tviler jeg likevel på at det forskjeller å spore avhengig av pris. Jeg mener at uansett USB kabel jeg måtte finne på å bruke med O2+ODAC hodeltelefonforsterkeren min, ville det overhode ikke utgjøre forskjell før jeg får mengder med RF støy eller for lange kabelstrekk.
Om jeg skulle ment noe, så burde kanskje all digital signaloverføring vært gjort gjennom datakabler av type Cat 6A med RJ-45 kontakter som støtter opptil 10 Gigabit Ethernet signaloverføring. De fleste sitter jo inne med Cat 5e på nettverkene hjemme, og det ser ut til å kunne overføre både WIMP, Netflix og andre tilbydere uten at det ser å by på problemer.
EDIT: jeg har skrevet "tulbydere" i det siste avsnittet, uten at jeg vet hvorfor min underbevissthet fikk meg til det: tilbydere skulle det være! Rettet
Hmm, kanskje jeg skulle lage noe. En ny nettkabel? -jeg har liggende en her halvferdig med manglende IEC stikk, og kunne godt tenkt meg å lage et par til som ser Xclusiv ut.
Film på Chromecast. Ser ut til å virke helt fint. Dersom du vil teste ut hvor god den er, foreslår jeg at man ser filmen "Modig" (Disney Pixar) -den vil gi deg et inntrykk.
Google movies, der kan utvalget kanskje bli bedre?
Ny kabel ankom i dag. Ikke analog, men en til å overføre digitale signaler: Cat 6 Ethernet kabel med RJ-45.
Jeg bestilte ny kabel på 5 fot fra Blue Jeans Cable, da den "gamle" Dlink Cat 5e kabelene (sikkert minst 6-7 år gammel) fikk ødelagt låsen på den ene RJ-45 kontakten og ikke holdt seg i kontakten med mindre man brukte teip. Sånn kan vi ikke ha det, og ny kabel av god kvalitet måtte selvsagt anskaffes, til den nette sum av $19,20 eller ca. 115,- kr. Med frakten inklusive.
BJC sine babler er laget av Belden, og RJ-45 kontaktene er i følge BJC også laget i USA. Ettersom Cat 6a er bakover kompatibel med Cat 6 og Cat 5e, kunne jeg ha bestilt den. Da prisen på Cat 6a ligger 60-80% høyere enn Cat 6 hos BJC, tror jeg ikke at den sett opp mot Cat 6 eller Cat 5e vil gi meg noe mer støyfritt eller raskere Internett.
Bredbåndleverandøren min leverer uansett ut fra målinger på nettet på "bare" 13.27 Mbit/s ned og 1.02 Mbit/s opp. Cat 6 kabelen koster 25-30% mer enn Cat 5e hos BJC. Jeg tok Cat 6, selv om Cat 5e gjør jobben like godt her i huset..!
Det er båndbredden er interessant når det kommer til kabler:
Til vanlig laptop/PC/nettbrett bruk i et normalt bolighus har det egentlig ingen betydning hvilken av disse du velger ettersom kabellengdene neppe er lange nok til at man trenger ta hensyn til dette. I tillegg støtter alle Gigabit Ethernet..! Faktisk 10 Gigabit Ethernet, opp mot 45 meter minimum eller mer avhengig av hvilken kabel man velger.
Støy er vanligvis ikke noe man trenger å frykte med mindre man begynner med store serverparker, switcher og rutere i hytt og gevær. Da stiller saken seg annerledes i forhold til båndbredde, støy osv. Men da tar man heller i bruk fiber..!
Det ser ut til at kabelen fungerer fint. Skriften min her er innenfor Verdana fontens standard, tydelig og lesbar -kriterier jeg som lærer setter høyt når jeg vurderer en tekst. Bilder, Spotify, Youtube og Vimeo høres og ser ut til å fungerer helt fint uten artefakter av noe slag slik som støy, pixelering osv.
Jeg vil dermed anta at kabelen fungerer etter sin hensikt, og at BJC's vedlagte målinger med konklusjonen: PASS, er til å stole på:
Jeg har vært på en skytekonkurranse der jeg ikke gjorde det rævva, men kom inn sånn midt på treet (håper jeg). Klassiske ting skytes, slik som Glock (jeg er jo en av disse forsvarsmenn, så da er det viktig å drive med det som er relevant), AG3 og HK416.
Men, der fikk jeg prøve en pistol jeg kanskje aldri får holde i hånda igjen. En klassisk pistol i form av modellen 1911 i .45 ACP. Den er en relativt sjelden utgave her i landet laget av Nighthawk Custom i versjon "Predator". Et nydelig våpen å se på, og å holde i.
Et fantastisk avtrekk, flott grep, nydelig finish og ganske forseggjort teknisk sett. Og ufattelig dyr til pistol å være. I USA er utsalgspris $3450,- før skatt. I Norge er utsalgspris ca. 28 000,-.
Hadde vært noe å hatt. Til den prisen kan man få f.eks. Sennheiser HD800 og Benchmark DAC2 HGC. Eller Rega Brio-R, Rega DAC og Sonus Faber Venere 2.5. Eller kanskje Modwright KWA-100 eller MI 17 fra Roar Malmin, for å nevne noe..!
Man vet hva High End er, når man finner det..! Og det finnes også andre steder enn i Hi-Fi.
Har hørt at det er lydmessig forskjell på disse USB kablene? Jeg kjøper rimelige kabler. Bruker hama på hodetelefon forsterkerne, og PURE USB kjøpt på Elkjøp
Har prøvet Spotify på Chromecast i dag. Ble noe hakking her. Får håpe det bedrer seg. Wimp skal komme med en løsning også!
Chromecast er en genial enkel løsning. Så slipper man alle disse løse boksene. mvh. Guit
Bra jobba med nivåmatch!
Jeg tror forskjellene er så små at de er tøffe å skille. Forskjellen på f.eks 320kbps MP3 og 16/44 FLAC er heller ikke lett å ta sånn uten videre.
Uten å kjenne oppsettet ditt i detalj, kan det være at du benytter en standard USBkabel?
Sitat 1: – Det er hovedsakelig «sound engineering» i bånn – vi er jo teknikere! Det ligger mye vitenskap i produktene våre, men vi lytter underveis og justerer der det er nødvendig. Det er ikke noe hokus pokus med Hegel. Selv om det er mye hokus pokus ellers i vår bransje!
Sitat 2: Dette er et anlegg egnet til å vise hvor mye for eksempel en USB-kabel påvirker lyden, hvilket Hegels markedsansvarlige med gullører, Anders Ertzeid, gjorde med stor overbevisning. AB-tester viste klare forskjeller. Altså ingen grunn til å spare noen lusekroner på USB-kabel, folkens!
Har hørt at det er lydmessig forskjell på disse USB kablene? Jeg kjøper rimelige kabler. Bruker hama på hodetelefon forsterkerne, og PURE USB kjøpt på Elkjøp
Har prøvet Spotify på Chromecast i dag. Ble noe hakking her. Får håpe det bedrer seg. Wimp skal komme med en løsning også!
Chromecast er en genial enkel løsning. Så slipper man alle disse løse boksene. mvh. Guit
Det er nok ikke forskjeller mellom USB kabler. Les litt lengre opp, der kommenterer jeg bruk av data i forhold til bilder, film ol. Kort sagt: jeg har enda ikke sett at USB kabler forandrer bildefiler eller hørt at det har gitt endringer i lyden på USB DAC'en her. Digitale signaler er ikke direkte sammenliknbare med analoge.
Chromecast kan komme til å erstatte Squeezeboxen her. I didn't see that one coming...
Bra jobba med nivåmatch!
Jeg tror forskjellene er så små at de er tøffe å skille. Forskjellen på f.eks 320kbps MP3 og 16/44 FLAC er heller ikke lett å ta sånn uten videre.
Uten å kjenne oppsettet ditt i detalj, kan det være at du benytter en standard USBkabel?
Sitat 1: – Det er hovedsakelig «sound engineering» i bånn – vi er jo teknikere! Det ligger mye vitenskap i produktene våre, men vi lytter underveis og justerer der det er nødvendig. Det er ikke noe hokus pokus med Hegel. Selv om det er mye hokus pokus ellers i vår bransje!
Sitat 2: Dette er et anlegg egnet til å vise hvor mye for eksempel en USB-kabel påvirker lyden, hvilket Hegels markedsansvarlige med gullører, Anders Ertzeid, gjorde med stor overbevisning. AB-tester viste klare forskjeller. Altså ingen grunn til å spare noen lusekroner på USB-kabel, folkens!
1. mai i Tromsø i 9-tida der jeg bor i Tromsø. Fortsatt kan Kong Vinter vise muskler, men snøen er nok borte i løpet et døgns tid.
Dette er helt normalt for årstiden. Noen rier kommer alltid ved overgangen mellom vår og vinter. Vårsmeltinga er i gang, og løvetannen har dukket opp alt for mange dager siden.
I kabel-hjørnet dreier det seg stadig om hvilke kabler som er best. Det kan jeg gladelig fortelle at jeg vet. Følgende kabler gir mest effekt: varmekabler!!!!
I dag feiret vi min samboers geburtsdag. Vi hadde et lite selskap med en nærmeste familien og hennes nærmeste venninne. Vi spiste middag på restaurant og hadde selskap hjemme med kaffe, kaker og annet godt. Jeg hadde fått ordnet en kjempeflott bursdagskake til henne.
Kaka var spektakulær og veldig fint dekorert, og vi syntes alle at den var veldig flott å se til, med pynten. Den smakte også kjempegodt! Det var en sjokoladekake (laget med majones), fylt med hvit sjokoladesmørkrem og trukket med marshmellowsfondant som også pynten er laget av. Kaka var meget god med en luftig konsistens og kraftig sjokoladesmak uten å være for søt, og passet godt til kaffe.
Den ble laget kaka av en kollega av meg der jeg jobber. Hun driver en matblogg du kan finne her: Husmorkjerringa som vil jeg gi mine sterkeste anbefalinger.
Slike kaker tar tid å lage, særlig hvis man skal ta med pynt utførlig laget. Dermed blir jo de jo også kostbare..! Men er anledningen rett, er det bare å la det stå til. Det betaler seg i ettertid.
Man vet hva High End er, når man finner det..! Og det finnes også andre steder enn i Hi-Fi.
Norge har forandret seg mye siden da. Og vil forandre seg fremover. La oss håpe at Norge fortsatt forblir demokratisk, og grunnloven fortsetter å være bærebjelken.
Når man driver med Hi-Fi, så blir man gjerne spurt om råd av venner og bekjente. Ettersom jeg ikke har så store planer om å kjøpe så mye (ennå) med unntak av at jeg planlegger oppgradering av DAC, så hjelper jeg gjerne til med å orientere meg selv, mine venner og bekjente om hva som finnes der ute på markedet. En medarbeider på mitt arbeidssted er interessert i å slå til på et godt anlegg, med 5.1 lyd. Og gjerne noe ordentlig. Her er tanken høyttalersystemet 5.1 (altså stereohøyttalere, senterhøyttaler, bakhøyttalere og muligens subwoofer) og en habil surroundforsterker. I hovedsak blir dette å stå tilkoblet en spillkonsoll (X-Box tror jeg det var) og en Blu-Ray spiller. Film, spill og musikk (pop/rock/heavy) er det systemet skal brukes til.
Oftest er det slik at "førstereis gutter" har krav og ønsker som kan være litt hinsides egen lommebok. Men det ser i dette tilfellet ut som at en anskaffelse til ca. 25 000,- er realistisk -da med et tak på maks 30 000,- hvis anskaffelsen deles opp. Da er det greit å gi noen råd og sende dem av gårde med ideer til hva de skal få hørt på. Først ut nå, er høyttalere. Jeg synes jo at det er spennende å få hørt hva som beveger seg der ute, og da er det ut og se litt.
Først ut er Q Acoustics 2050i -som stod hos Soundgarden til innspilling:
Et førsteinntrykk var at dette er en lettdreven høyttaler, med masse detaljering men ikke av den "analytiske typen" mange assosierer spiss og tynn lyd med. Her er det varme i mellomtonen og brukbar smekk i mellombassen. Hvor dypt den går, fikk jeg ikke noe klart inntrykk av. høyttalerne stod og ble drevet av en Marantz M-CR610, en integrert CD-reciever på 60 watt omtrent. De har den britiske lyden jeg liker, med den litt varme og detaljerte mellomtonen.
Det finnes nok helt sikkert bedre alternativ til Marantz'en, kanskje en rørforsterker eller god Solid State som kunne løftet lyden Q Acoustics'ene, men der de stod var de ikke akkurat plassert i et godt lytterom. Uansett fikk jeg et lite inntrykk av de, og jeg kan til en viss grad skjønne hvorfor de er så godt likt i What Hi-Fi? MAn får i alle fall mye for pengene, også om man er opptatt av lydkvalitet når man lytter på musikk.
Det ville vært spennende å få koblet de på dyrere forsterkere, og jeg kan tenke meg at forsterkere som Naim Nait5i, gode rørforsterkere og ikke minst min egen MI 10.1SE samt MI 11 ville ha hentet de beste ut av dem. Jeg synes også de så veldig bra ut i svart pianolakk finish. De tar seg også bra ut i hvitt, synes jeg.
Jeg har i alle fall nevnt for min medarbeider at de virker å være et godt kjøp, og at han bør gå for å ta seg en lytt til 2050i.
Jeg har fått MI 15 i hus fra mr. Malmin. Det skal bli spennende å høre mer på denne. Har spilt litt på den i dag, for å gi den litt tid til å spilles inn men uten å ha hørt "seriøst" etter. Men det later til at dette er en svært vellykket konstruksjon.
Man skjærer seg også på fingrene. Ikke pga. av at lyden er så skarp, men fordi kjøleribbene på Kl. A effektforsterkeren MI 10.1 SE er nokså skarpe i kantene,
Uansett, det kommer til å bli noen kvelder nå (håper jeg) uten stua full av folk som er i veien for meg, når jeg skal høre på musikk.
Da har jeg satt i drift MI 15, som er en analog forforsterker. Den er ikke i full size Hi-Fi formatet jeg er vant med fra fra Musical Innovation, men derimot i shoebox style størrelse. Den ser stilig ut, og forforsterkeren krever slettes ikke mye plass, hverken i bredden, dybden eller høyden. Jeg har ikke hatt den på vekta, men sett bort fra trafoen som sitter i et eget kabinett av plast, så veier ikke kabinettet med RCA inn- og utganger, inngangs-velger og volumpot mye. Det føltes litt urovekkende til å begynne med da jeg pakket MI 15 ut, og hva i alle dager: plastkabinett på en strømforsyning der trafoen sitter!? Nei-nei-nei! var det jeg tenkte først.
PSU'en, der der trafoen sitter er koblet til forforsterkeren med en kabel, som lekkert nok er pakket inn i en litt sexy kabelstrømpe, som er svart. Støpselet er av typen Europlug (CEE 7/16), og disse er ment å kunne tåle opp mot 250 Volt og 2.5 Ampere. En forforsterker vil under normale omstendigheter neppe ha behov for mer, skulle jeg tro. I strømforsyningen sitter også sikringen:
Jeg kikket ikke så nøye på den da jeg skrudde av lokket, men den er lett å komme til dersom det skulle være behov for det. Smart! Hvis man lurer seg til å kikke nedi boksen kan man skimte trafoen som sitter i dekselet under:
Kabellengden mellom forforsterkeren og strømforsyningen er såpass lang at det ikke bør være et problem med trafostøy eller stråling for den saks skyld i forforsterkeren. Trafoen vil pga. lengden på kabelen mest sannsynlig hos de fleste bli plassert i god avstand til de andre komponentene, og det er jo bare en fordel. I tillegg så er kabelen med Europlug-støpselet tilsvarende lang og det bør derfor ikke være et problem å nå fram til stikkontakten..!
Europlug har ikke jording. Det gir noen fordeler: man unngår jordingsfeil og jordingssløyfer som forårsaker trafostøy og brumming ut av høyttalerne. Det er problem jeg har hatt med MI 11, MI 12 (en tidlig variant jeg har beskrevet før i denne tråden med RCA inn- og ut) -og det kan gi grå hår i hodet på de fleste, der jeg til slutt koblet opp MI Mosfet og MI 10.1 SE på en egen kurs, mens MI 11 og MI 12 fikk stå på egen kurs. Det var med spenning at jeg koblet opp MI 15, og se der: tyst! Ingen støy. Befriende. Så, tommel opp for MI 15. La gå at Trafoen står i et plastkabinett. Det gjør ikke mye av seg, der den står ganske bortgjemt på gulvet et sted her. Ikke blir den varm der den står heller. Jeg merker knapt forskjell fra før den ble koblet til.
Ettersom jeg ikke går å løfter på Hi-Fi for å få meg litt ekstra styrketrening til daglig, så er heller ikke forforsterkerens vekt noe jeg bekymrer meg for. Frontplaten på MI 15 er av god, gammel Musical Innovation kvalitet slik vi kjenner det fra de fleste andre forsterkere fra Roar Malmin: tjukk og god! Det samme gjelder inngangsvelgeren og volumpoten. De er de samme som du finner på f.eks. MI 11. Slektskapet er tydelig. MI 15 glir pent inn i racket her, og står støtt på sine gummiføtter, som for øvrig er grå. De hjelper helt sikkert mot eventuelle vibrasjoner som måtte forplante seg i hyllene her.
På framsiden er det som nevnt en volumkontroll og en inngangsvelger for tre kilder, der sistnevnte kun markeres ved lys for hvilken inngang som er tilkoblet. Det er ingen skrift som sier noe om hva slags kilde som eventuelt er tilkoblet, slik som man finner på MI 11. Det er et smart valg, fordi frontplaten på MI 15 får et renere uttrykk der logoen "Musical Innovation" og modellnavnet "MI 15" ikke får konkurrerende tekst som forstyrrer det visuelle uttrykket.
Jeg er jo lærer, og kan jo i denne sammenheng vise til det som kalles sammensatt tekst eller multimodal tekst (som har fått stadig mer oppmerksomhet i norsk-faget i de senere år)-som i vid forstand innebærer at i et visuelt uttrykk kan ha konkurrerende verbaltekst (eller bilder, lyd) som gjerne krever oppmerksomhet og kompliserer et uttrykk. Faktisk leser du akkurat nå en sammensatt tekst. For å gå litt videre i denne sammenhengen, så kjenner de fleste av oss til at moderne design gjerne søker bort fra kompliserende uttrykk og til det mer harmoniske og visuelt tiltalende. Slik sett, er MI 15 sitt visuelle uttrykk enkelt og tiltalende.
Et bilde av baksiden avslører antall inn- og utganger. MI 15 har 3 RCA innganger, HT Bypass (Home Theater, hvis man har et hjemmekinoanlegg tilkoblet så kan signalet gå utenom volumreguleringen i forforsterkeren) og 2 RCA utganger, som gjør bi-amping enklere. Takk til Maxtor for hjelpen med å merke dette av på bildet. RCA koblingene er fra Cardas, og soklene har kortere og bedre signalvei sammenliknet sammenliknet med WBT, i følge Roar selv. For de fleste, bør tre innganger være tilstrekkelig, særlig med tanke på at mange i dag primært kobler sine kilder til en eksterne DAC. DAC'en har jo som oftest flere digitale innganger, og for mange blir tre analoge innganger tilstrekkelig.
HT Bypass funksjonen er en kjekk funksjon å ha for mange, spesielt fordi mange har et hjemmekinoanlegg i tillegg til et dedikert stereoanlegg. Man kan koble opp hjemmekinoforsterkeren (eller receiveren/forforsterkeren) via HT Bypass inngangen og gå utenom volumreguleringen i MI 15. Dermed trenger man bare å forholde seg til hjemmekinoforsterkerens volumregulering, noe som gjør ting litt enklere. Imidlertid undret jeg meg først litt over hvordan dette fungerte i praksis, og etter å ha prøvd alle inngangene på inngangsvelgeren for å finne ut om det var en egen posisjon for denne, slo det meg at det kanskje bare var å sette MI 15 i mute ved hjelp av fjernkontrollen. Og ganske riktig; i det det røde lyset kom på, ble signalet fra hjemmekinoreceiveren sendt igjennom uavhengig av volumkontrollen på MI 15. Kjekt. En ting verdt å nevne er at MI 15 kan fjernstyres. Selv bruker jeg en Logitech fjernkontroll av typen Harmony 300 og MI 15 bruker den samme koden som MI 11.
I følge Roar så har MI 15 ca. 40dB bedre linearitet enn MI 11, og dermed tilsvarende lavere forvrengning. I tillegg har MI 15 ca. 10-15dB bedre regulering. Komponentene brukt er i utgangspunktet de samme som man finner i MI 11, med unntak av de nevnte Cardas soklene som brukes til RCA inn- og utgangene. De har, som nevnt tidligere kortere signalvei enn WBT soklene man finner på MI 11. I utgangspunktet hadde MI 11 -3dB punkt på 2,7MHz -og det helt uten bruk av knep jamførende Roar selv. Han virket veldig fornøyd med det resultatet -så jeg tror Roar er rimelig fornøyd med målingene på MI 15. Det virker betryggende.
Hva med lyden da..? Ja, det er jo lyd her og jeg har brukt litt tid på å spille inn forforsterkeren og å prøve ut funksjonene. Men jeg driver enda å lytter, og har egentlig natta som arbeidstid ettersom vi har huset fullt av folk her. Det er fellesferie og alt det som gjerne følger med. Å ikke ha stua for seg selv kan være ganske irriterende til tider. Men følg med videre, så skal jeg komme med en rapport her snart.
Gratulerer. Og du skriver godt. Sånn estetisk ville jeg foretrukket pre i samme size som effekt. Det ser ryddigst ut i min bok. Spent på hva du synes om lyden, men resultatet er vel ikke så vanskelig å tippe? Siden du setter stor pris på MI lyden..
Ja, nå har jeg hatt innom flere av forsterkerne til Roar Malmin, og jeg liker det jeg hører. Faktisk så er han ganske god til å høre på forslag fra oss "brukerne også. Så vi får se hva fremtiden vil bringe. Det kan hende det kommer nye interessante kreasjoner fra Hokksund.
Gratulerer. Og du skriver godt. Sånn estetisk ville jeg foretrukket pre i samme size som effekt. Det ser ryddigst ut i min bok. Spent på hva du synes om lyden, men resultatet er vel ikke så vanskelig å tippe? Siden du setter stor pris på MI lyden..
Takk! Jo, i utgangspunktet så foretrekker jeg jo også det. Men i dette tilfellet så virker det som at MI 15 er en bedre pre enn MI 11, i alle fall ut fra de specs jeg har tynt ut av Roar. Det kan hende at han finner på noe som blir tilpasset MI 15 etter hvert. Det kan jo bli tøft. Hvis han fortsetter trenden med separate strømforsyninger så virker det lovende på lyden.
Akkurat nå er jeg kommet fra Ringvassøy, og har vært på et idyllisk sted som heter Skarsfjord. Der har vi vært på fjelltur, jeg og familien. Flott tur med temperaturer på 26-28 grader. Sol og varmt. Og sinnsvakt med insektliv. Kleggen har virkelig forsynt seg av meg, denne gangen. Anslagsvis har vi drept rundt 30 klegg på en 6-7 timer. Forresten var den akkompagnert med solide mengder knott, og ikke minst mygg. Vel vel, vi var alle enige om at det var en fin tur.
Jeg ser du har plassert preampen oppå sluttrinnet. Kan det ha noe å si for lyden, tror du? Jeg regner vel ikke med det, siden du har valgt den løsningen.
Grunnen til at jeg spør, er en traumatisk opplevelse jeg hadde rundt 1990. Da hadde jeg et TEAC drivverk og en Wadia DAC. I min visdom satte jeg drivverket oppå DACen, og felte mine modige tårer mens jeg hørte på den dårlige lyden.
Men så, Lo and Behold, fikk jeg den smått geniale idé å sette drivverket ved siden av DACen, og da ble det noe annet, serru! Da ble det gledestårer i stedet.
På det tidspunktet var jeg ikke blitt henfallen til spikes, så drivverket sto på gummiføtter.
Den står der mest til pynt på bilder. Samtidig får man et inntrykk av selve størrelsen, og den er sannelig ikke stor, MI 15. Blir litt David og Goliat dette, men de skal jo ikke sloss i kamp på liv og død, men tvert i mot samarbeide..!
MI 10.1SE er en 25W Kl. A amp, og den blir jo brukbart varm. Noe av den varmen forplanter seg jo opp i MI 15 hvis den står der mens anlegget er påslått. Jeg har faktisk prøvd det, og merket ikke at det var negativt der og da. MI 10.1SE er jo en fantastisk forsterker, etter min mening -men i likhet med andre Kl. A forsterkere blir den jo varm. Men ikke varmere enn at det går å legge hånda på den. Men å ha MI 15 stående oppå MI 10.1SE er slett ikke en permanent løsning jeg ville anbefalt..!
Har 40W klasse A og den blir varm den og kanskje ikke så rart når det er rør men det jeg ville fram til er at klasse A virker være svært mye mer effektivt enn jeg ved første anledning tenkte. Har brukt klasse A som har drevet HT på en helt annen måte enn jeg først forestilte men så meg nok blind på wattspecene. Rart når en går fra 200-300 watt til "bare" 40 og har jo ikke helt troen...
Har 40W klasse A og den blir varm den og kanskje ikke så rart når det er rør men det jeg ville fram til er at klasse A virker være svært mye mer effektivt enn jeg ved første anledning tenkte. Har brukt klasse A som har drevet HT på en helt annen måte enn jeg først forestilte men så meg nok blind på wattspecene. Rart når en går fra 200-300 watt til "bare" 40 og har jo ikke helt troen...
Ja, jeg er jo selv en kar med bakgrunn i eierskap av kraftige saker slik som EC AW180, Classé CA300, Chord 1200B og ikke minst en Meridian 558.2 (som for tiden står lagret) og har hatt mye rart hjemom i perioder. At jeg tok "steget ned" til 25W Kl. A handlet mest om lydkvalitet. Og jeg har ikke angret på det. Roar lager ganske gode forsterkere, så det kan godt hende at når den tid kommer så vil jeg prøve meg på noe nytt derfra. 25W Kl. A sparker mer fra seg enn mange er klar over.