Med alle proteksjonistiske Vedumer og sosialister i Norge ville vi nok fort endt opp med en status mer som Tyrkia enn Sveits. (Som forøvrig kanskje er det landet som respekterer utfall av folkeavstemninger mest.
Sveits er dessuten på grunn av deres historiske status som et nøytralt land og finanssentrum i en helt spesiell posisjon i Europa og verden. Om Norge skroter avtalen med EU/EFTA så vil vi ende opp som en pariakaste i Europa og ikke del av en eksklusiv gjøkurproduserende elite. Vi skal prise oss lykkelig for den gode avtalen med EU vi tross alt har og ikke skusle den bort i en nasjonalistisk tussebyge.
Du bør kanskje lese deg litt mer opp på Sveits. De har hatt flere folkeavstemninger enn resten av Europa til sammen så relativt sett har de naturligvis også respektert utfallet flest ganger.
Men rådgivende betyr akkurat det; rådgivende. Eller mener du at de femisvenske politikerne som overstyrte folkets klare råd om fortsatt venstrekjøring var udemokratisk all den tid folkeavstemming som demokratisk institutt var etablert gjennom nettopp demokratiske prosesser som rådgivende?
Jeg forventer litt bedre fra deg enn dette men ... ok.
Enten har et land et lovverk om at folkeavsteminger er bindene, eller så har de et parlamentaristisk system som forbyr dette og gir all makt til de indirekte folkevalgte.
Som du kanskje vet er det ikke mulig i Norge å ha en bindende folkeavstemning om noe som helst, men skal det bety at selv om lovtekstene forhindrer en binding så skal man fritt kunne ignorere valgresultater? Da blir det bare en vits i så fall.
Enten så dropper man slike avstemninger eller så får man forholde seg til valgresultatene.
Man kan ikke først utlyse en avstemning og så late som om den ikke er "bindene" om utfallet ikke ble det man hadde håpet på. Bordet fanger.
Beklager å skuffe, men det får jeg nok leve med.
Du synes å ha en noe rudimentær forståelse av folkeavstemning som det ypperste demokratiske instrument. Det er det ikke.
Det er en grunn til at det er en rimelig positiv korrelasjon mellom stater som regnes som etablerte og avanserte demokratier og folkeavstemninger som rådgivende politisk instrument.
Dessuten har de fleste av disse landene forpliktet seg internasjonalt, gjennom multilaterale forordninger, til å tilstrebe seg demokratiske prinsipper og standarder utover enhver «en mann, en stemme».
Dette inkluderer prinsipper og standarder for å legge til rette for at, og folkeavstemninger spesielt, kan avholdes på grunnlag av informerte valg. Med andre ord, UK så vel som Norge har inngått mellomstatlige forpliktelser for å sørge for å legge til rette for at velgerne har mulighet til å velge på grunnlag av informert forståelse av hvilke konsekvenser deres valg vil ha ikke bare for dem selv, men også nasjonen.
Cameron brøt en rekke av disse prinsipper og forpliktelser ved å kalle for en folkeavstemning hvor han trodde utfallet ville være gitt og at dette ville styrke hans posisjon internt i partiet. Han tok katastrofalt feil, og mer enn noen annen britisk, eller for den slags skyld europeisk, statsminister i nyere tid.
Det demokratiske maktfordelingsprinsippet som våre land så godt har levd av over tiår har nå blitt satt på spill i Europas eldste demokrati. Ved å holde en folkeavstemning uten å legge til rette for at velgerne kan gjøre et informert valg om konsekvensene av deres stemmegivning.
Å frata de demokratiske institusjoners rett og plikt til å sørge for at det rådgivende resultat fra folkeavstemningen kan gies en folkevalgt vurdering gjør dette enda mer problematisk.
Disse institusjonene er der for å forsikre at ikke enhver noldus kan sette nasjonens fremtid på spill gjennom å kalle for en tilsynelatende opportun folkeavstemming på tema han eller hun ikke var valgt på grunnlag av.
Altså, litt sånn konstitusjonell forsikring for å sørge for at de muslimske innvandrere på Kleppestø ikke innfører sharia for Askøy en sluddet tirsdag i november fordi resten av strilene holder seg innendørs.
Igjen, om man forstår at demokratiske prinsipper så vel som internasjonale standarder innebærer mer enn en rudimentær erkjennelse av hva dette betyr.