Ja, det er lydmessig forskjell på kabler................., men jeg nøyer meg med kabler som gir "mest for pengene". På den måten har jeg fått 99,9% av lyden til verdens beste og dyreste kabel.......for bare et par tusenlapper. Løp og kjøp!
Ok, pust ut og la det hele synke inn. Det loves forbedringer på rene tekniske begreper som avsløres i enhver elementær test. Vil ikke en sammenliknende test vise noen forskjeller , farer de enten med tøv, eller de kjenner ikke til elementær terminologi i elektrolæren. Altså : Rene tekniske ting. Denne tråden ble startet i teknohjørnet hvor man diskuterer ..........Det var vel ikke noe svar på om du kan høre forskjell
Ja jeg har lest hele tråden
Kan man si at det er forskjell på to kabler rent lydmessig dersom den fysiske lyden er identisk mens forskjellene ligger utelukkende på det psykiske planet?Det er en ting jeg absolutt ikke forstår med en del av dere her inne. Hvorfor i all verden må alt forklares med tekno psykobabbel ? Det spiller da for pokker ingen rolle hvorfor en kabel er bedre enn en annen. BRUK DEN SOM SPILLER BEST I ANLEGGET. og ja det er forskjell på kabler. STOR FORSKJELL. Jeg for min del setter meg i sweetspot og lytter til musikk. Virker som en del av Dere setter dere i sweetspot og titter på et kjempeosciloskop på storskjerm ;D
Men forstod du den?Det var vel ikke noe svar på om du kan høre forskjell
Ja jeg har lest hele tråden
Jeg er proffesjonell lydmann og musiker, og har ved flere anledninger demonstrert for mine kolleger virkningen av god kabel,, Men holdningen i det proffesjonelle miljøet er nok noen annerledes,, det fokuserer mer på funksjonalitet, driftsikkerhet og økonomi i de kretsene der. Men de proffesjonelle begynner mer og mer å oppdage at billige tweaks faktisk kan forbedre ytelsen.. Stor var forbauselsen da vi testet en skikkelig hi-end nettkabel til en CROWN 5000 forsterker (som krever minst 20A kurs for å yte maks) Vi brukte et Midas miksebord til 100000,-. Stripa til stortromma måtte faktisk ned et par hakk for å kompansere for den forskjellen som oppsto.. Et godt eksempel til stor forbauselse for mine kollegaer som trudde jeg pratet tull.. Men igjen,, det ble fort glemt.. hehehe.. Men de holdt kjeft herretter..Her var det vel Janhella & co som har reklamert med teknobabbel, da er det vel ikke helt urimelig å prøve å finne ut hvilke effekter kyrobehandling skal ha. De påstår jo vitterlig at det har klare effekter.
For min egen del venter jeg fortsatt på at noen skal skrive den første læreboka i elektronikk/fysikk for HiFi (eller parallelle universer om du heller vil). Hvorfor så mange velger å tro at det finnes et alternativt sett naturlover som av en eller annen mystisk grunn kun gir seg til kjenne innen HiFi, og da kun hjemme hos folk med ganske dyre anlegg, men ikke i profesjonelle miljøer synes i alle fall jeg personlig er ganske interessant.
Hva slags strømforsyning sitter i denne?Stor var forbauselsen da vi testet en skikkelig hi-end nettkabel til en CROWN 5000 forsterker (som krever minst 20A kurs for å yte maks)
Ja jeg er overrasket. Trådstarter spør om disse kablene kan virkelig gjøre som reklamen sier. Reklamen er da ikke myntet på målinger men på musikkopplevelse. Min påstand er at det er bare og lytte så finner man ut det. Hvis ikke disse kablene låter bedre enn en lampettledning så er det svada og vås. Hvis ikke.... Husk dette dreier seg om musikk og hvordan musikk oppleves med forskjellige kabler. IKKE hvordan de kan måles. Ingen bruker tusenvis av kr på en kabel som ikke er bedre enn en til 5 kr. Men hvis du allikevel ikke hører forskjell på kabler så er det jo greit. Da er det uansett for deg ingen forskjell.Ok, pust ut og la det hele synke inn. Det loves forbedringer på rene tekniske begreper som avsløres i enhver elementær test. Vil ikke en sammenliknende test vise noen forskjeller , farer de enten med tøv, eller de kjenner ikke til elementær terminologi i elektrolæren. Altså : Rene tekniske ting. Denne tråden ble startet i teknohjørnet hvor man diskuterer ..........
(TROMMEHVIRVEL)
T-e-k-n-i-k-k
Og nei jeg hører ikke forskjell på kabler. Hørbare forskjeller har altså .........
(NY TROMMEHVIRVEL)
ikke vært intensjonen bak tråden.
Overrasket ? ? ? ??
Spørs om du lytter til musikk eller titter på et oscilloskop det Igjen, det dreier seg om musikkopplevelse. Man bruker da den kablen som låter best i dine ører ikke den som måler best !!!Kan man si at det er forskjell på to kabler rent lydmessig dersom den fysiske lyden er identisk mens forskjellene ligger utelukkende på det psykiske planet?
Skal ikke svare for alle "troende" men får holde meg til meg selv i denne saken.Du den skeptiske/troende som prøver å overbevise den troende/skeptiske, er du så usikker på hva du hører at du må diskutere ut i evigheten?
Spørs om du lytter til musikk eller titter på et oscilloskop det Igjen, det dreier seg om musikkopplevelse. Man bruker da den kablen som låter best i dine ører ikke den som måler best !!!
Videre spurte han :Spørsmål stilt av trådstarter.
"Disse for tiden så populære nettkablene, ulike varianter med dobbel skjerm og kryo... (absolutt nullpkt = -250° ), har
disse noen som helst effekt sett fra et teknisk ståsted?"
Om.s. har, til tross for alle våre uenigheter bidratt med konstruktive poster på denne tråden. Dine forsøk på å stemple alle som savner etterrettelig informasjon ned i søla som "oscilloskop-tittere" er ikke bare barnslig men savner også hold i postene du tydeligvis ikke har lest.Spørs om du lytter til musikk eller titter på et oscilloskop det Igjen, det dreier seg om musikkopplevelse. Man bruker da den kablen som låter best i dine ører ikke den som måler best !!!
Tror nok du har misforstått meg da. Ikke interessert i noen krangel. Tydelig at noen føler seg tråkket på her, det var ikke meningen. Vil bare frem til at ørene er det redskapet som bør brukes til å tolke musikkgjengivelse med. Skal la dere fortsette diskusjonen i fredOm.s. har, til tross for alle våre uenigheter bidratt med konstruktive poster på denne tråden. Dine forsøk på å stemple alle som savner etterrettelig informasjon ned i søla som "oscilloskop-tittere" er ikke bare barnslig men savner også hold i postene du tydeligvis ikke har lest.
Jeg anbefaler å lese tråden, og hvis du har lyst til å starte en hissig krangel anbefaler jeg noe litt mere innovativt enn den gamle oscilloskop-leksa ;-)
-k
Jeg kan ikke påstå at alle som mener å høre forskjell er utsatt for placebo. Men jeg har til gode å høre en eneste teori som forklarer hvorfor nettkabler burde koste mer enn 50,- i tilfellet hifi, som passer inn med fysikken vi bruker til å sende folk opp i rommet, lytte etter E.T, skrive fine bokstaver med enkelt-atomer etc.Er det noe teknisk/teoretisk belegg for at nettkabelen skal gjøre som lovt?
Spørsmål; -kan det være placebo, kan det være innbillte forskjeller? Eller er det helt utelukket?
Det var jo ikke svar på spørsmålet. Er det lydmessig forskjell eller er det ikke?Spørs om du lytter til musikk eller titter på et oscilloskop det Igjen, det dreier seg om musikkopplevelse. Man bruker da den kablen som låter best i dine ører ikke den som måler best !!!
Enig! Løftene bør kunne forklares/motiveres/sannsynliggjøres på noen måte, og ingen av størrelsene du lister opp bør det være noen problemer med å måle i en lab.Hm. Bra og avbalansert inlegg.
Mine innvendinger mot det som loves er i første rekke at man påstår forbedring
i ledeevne, større båndbredde og øket signalhastighet. Ingenting av dette er det vel uenigheter om definisjonen av. Dette er størrelser det vil gå å avsløre forskjeller i ved hjelp av målinger , ikke sant ?
En gang for alle:
Kryobehandlig er ikke lik superledning; men derimot vil man endre struktren til ionegitteret, men dette bør produsenten oppgi hvilke temperaturer det er snakk om og hvilke allotroper som blir dannet. Enkle modeller for elektrisk ledning i metaller går ut på at metall-kationene er essensielt i ro mens det er en felles elektronsky som deles av alle kationene. Jeg håper ikke janhella sitter på rommet sitt å dypper dette i flytende nitrogen og regner med at det hjelper da har han ikke mye kontroll på produksjonen. Effekten av dette ser du ikke nødvendigvis på et oscilloskop, men med elektronmikroskop (fortrinnsvis TEM)
Om superledere: CERN er ikke størst på superledere, de bruker dem i akseleratorer men det er ikke der produksjonen er størst. På UIO er det en gruppe som driver med superledere "Verdensrekorden" ligger per idag på ca 125K dette er en perovskitt av TlBaCuO. Også kalt en 1-2-3 superleder. Alle metaller blir IKKE superledere ved lav nok temperatur, kobber blir ikke superledende i det hele tatt! Selv om det brukes i mange type 2 superledere (som TlBaCuO eller YBCO).
Magnetiske materialer:
Kobber er magnetisk, ikke ferromagnetisk men diamagnetisk. Kobber har et uparret elektron og har da magnetiske egenskaper. Det som er problemet med ferromagnetiske ledere er at når de blir utsatt for felter så vil de utvide seg i en prossess som kalles "magnetostriction". Dette tapper energi fra signalet.
Mange av dere som roper etter fysikken i kablene har tydligvis ikke store kjennskaper til faststoff-fysikk, men kan en del om elektronikk. Mange effekter/fenomener i fysikken kan måles og at argumentet til janhella om forskningen er ufullstendig vitner bare om at det er hans forskning det skorter på! Dere som kan mye om elektronikk og tror at alt kan måles med multimeter og oscilloskop tar mektig feil! Her er det mange som har noe å lære.....
Vil for ordens skyld si at jeg er en av dem som hører forskjell på nettkabler og at hifianlegget ditt begynner ved stikkontakten, det er den samme strømmen som går igjennom nettkablene som går igjennom alle andre kabler i anlegget, så hvis du kan godta at kabler generelt har noe å si for anlegget da bør det ikke være en for stor kamel å svelge at nettkabler spesielt har noe å si...
Janhella - Slutt å ro, kom med noen svar.....
En gang for alle:
Kryobehandlig er ikke lik superledning; men derimot vil man endre struktren til ionegitteret, men dette bør produsenten oppgi hvilke temperaturer det er snakk om og hvilke allotroper som blir dannet. Enkle modeller for elektrisk ledning i metaller går ut på at metall-kationene er essensielt i ro mens det er en felles elektronsky som deles av alle kationene. Jeg håper ikke janhella sitter på rommet sitt å dypper dette i flytende nitrogen og regner med at det hjelper da har han ikke mye kontroll på produksjonen. Effekten av dette ser du ikke nødvendigvis på et oscilloskop, men med elektronmikroskop (fortrinnsvis TEM)
Om superledere: CERN er ikke størst på superledere, de bruker dem i akseleratorer men det er ikke der produksjonen er størst. På UIO er det en gruppe som driver med superledere "Verdensrekorden" ligger per idag på ca 125K dette er en perovskitt av TlBaCuO. Også kalt en 1-2-3 superleder. Alle metaller blir IKKE superledere ved lav nok temperatur, kobber blir ikke superledende i det hele tatt! Selv om det brukes i mange type 2 superledere (som TlBaCuO eller YBCO).
Magnetiske materialer:
Kobber er magnetisk, ikke ferromagnetisk men diamagnetisk. Kobber har et uparret elektron og har da magnetiske egenskaper. Det som er problemet med ferromagnetiske ledere er at når de blir utsatt for felter så vil de utvide seg i en prossess som kalles "magnetostriction". Dette tapper energi fra signalet.
Mange av dere som roper etter fysikken i kablene har tydligvis ikke store kjennskaper til faststoff-fysikk, men kan en del om elektronikk. Mange effekter/fenomener i fysikken kan måles og at argumentet til janhella om forskningen er ufullstendig vitner bare om at det er hans forskning det skorter på! Dere som kan mye om elektronikk og tror at alt kan måles med multimeter og oscilloskop tar mektig feil! Her er det mange som har noe å lære.....
Vil for ordens skyld si at jeg er en av dem som hører forskjell på nettkabler og at hifianlegget ditt begynner ved stikkontakten, det er den samme strømmen som går igjennom nettkablene som går igjennom alle andre kabler i anlegget, så hvis du kan godta at kabler generelt har noe å si for anlegget da bør det ikke være en for stor kamel å svelge at nettkabler spesielt har noe å si...
Janhella - Slutt å ro, kom med noen svar.....
Det er vel en kjent sak at en flue i sahara påvirker lyden hjemme i stua i norge. Spørsmålet som opptar meg er i hvilken grad.En gang for alle:
Kryobehandlig er ikke lik superledning; men derimot vil man endre struktren til ionegitteret, men dette bør produsenten oppgi hvilke temperaturer det er snakk om og hvilke allotroper som blir dannet. Enkle modeller for elektrisk ledning i metaller går ut på at metall-kationene er essensielt i ro mens det er en felles elektronsky som deles av alle kationene. Jeg håper ikke janhella sitter på rommet sitt å dypper dette i flytende nitrogen og regner med at det hjelper da har han ikke mye kontroll på produksjonen. Effekten av dette ser du ikke nødvendigvis på et oscilloskop, men med elektronmikroskop (fortrinnsvis TEM)
Om superledere: CERN er ikke størst på superledere, de bruker dem i akseleratorer men det er ikke der produksjonen er størst. På UIO er det en gruppe som driver med superledere "Verdensrekorden" ligger per idag på ca 125K dette er en perovskitt av TlBaCuO. Også kalt en 1-2-3 superleder. Alle metaller blir IKKE superledere ved lav nok temperatur, kobber blir ikke superledende i det hele tatt! Selv om det brukes i mange type 2 superledere (som TlBaCuO eller YBCO).
Magnetiske materialer:
Kobber er magnetisk, ikke ferromagnetisk men diamagnetisk. Kobber har et uparret elektron og har da magnetiske egenskaper. Det som er problemet med ferromagnetiske ledere er at når de blir utsatt for felter så vil de utvide seg i en prossess som kalles "magnetostriction". Dette tapper energi fra signalet.
Mange av dere som roper etter fysikken i kablene har tydligvis ikke store kjennskaper til faststoff-fysikk, men kan en del om elektronikk. Mange effekter/fenomener i fysikken kan måles og at argumentet til janhella om forskningen er ufullstendig vitner bare om at det er hans forskning det skorter på! Dere som kan mye om elektronikk og tror at alt kan måles med multimeter og oscilloskop tar mektig feil! Her er det mange som har noe å lære.....
Vil for ordens skyld si at jeg er en av dem som hører forskjell på nettkabler og at hifianlegget ditt begynner ved stikkontakten, det er den samme strømmen som går igjennom nettkablene som går igjennom alle andre kabler i anlegget, så hvis du kan godta at kabler generelt har noe å si for anlegget da bør det ikke være en for stor kamel å svelge at nettkabler spesielt har noe å si...
Janhella - Slutt å ro, kom med noen svar.....
Les linken som jeg la ut, der får du svarene du søker , som sagt forskerene kan ikke forklare hvorfor det virker i dag, så hvordan kan det forlanges av meg? Det funker ihvertfall! Enough Said! 8)Enig! Løftene bør kunne forklares/motiveres/sannsynliggjøres på noen måte, og ingen av størrelsene du lister opp bør det være noen problemer med å måle i en lab.
Men: Signalhastighet? Er det ikke et poeng at den ikke er raskest mulig men likest mulig? Og båndbredde, en kabel som virker som en båndpassfilter på en frekvens si.... 50Hz bør jo være et bra tiltak? Sa ikke baatsmann noe om dette lengere opp?
Bra oppklaring Erio.
Høyeste registrerte tendens til superleding er vel i dag på rundt 150K, mens høyeste offisielle superleder temperatur skal være 138K i en HgBaCaCuO (en spesiell sammensetning med kvikksølv (Hg0.8Tl0.2)Ba2Ca2Cu3O8.33 ). TlBaCuO, om det ikke benyttes fler ulike sammensetninger, blir vel ikke superledende før ved 95K. Imidlertid kan man oppnå 128K med en TiBaCaCu.
Det blir jo en pokkers jobb å holde temperaturen i lytterommet nede da ;D
Kjenner godt til placeboeffekten.Det er vel en kjent sak at en flue i sahara påvirker lyden hjemme i stua i norge. Spørsmålet som opptar meg er i hvilken grad.
Ivar Løkken har et slagord om at hifi egentlig er et måleinstrument. Spenningsfluktuasjonene ut av mikrofonen er kjent (med en viss usikkerhet). Disse skal pr referanse gjenskapes i koblingen forsterker/høyttaler med større amplitude. På hvilken måte mener du at det du snakker om påvirker denne enkle funksjonsmåten, og samtidig ikke er målbart med enkle måleverktøy?
Du konstaterer forøvrig at du hører forskjell. Kjenner du til placebo-effekten?
Hva mener du med at samme strøm går igjennom nettkabelen som øvrige kabler i anlegget? Jeg hører primært på musikk, ikke 50Hz nettfrekvens...
mvh
Knut
Det ante meg at dette kom Så hvis jeg klarer å syntetisere en plasttype som er diamagnetisk så kaster du silken din? 8) 8)Kobber er rigtig nok diemagnetisk, men det betyder at det virker frastødende når der er strøm på. Sølv er endnu mere diemagnetisk, og er derfog også et bedre materiale til mange ting.
Plastik er paramagnetisk, når der er strøm tilsluttet til. Det er nok grunden til, at plastik lyder så dårligt i forbindelse med strøm.
Ferromagnetisme tiltrækker altid.
Mvh.
Sven Palvig
Der heller ikke har problemer at høre forskel på strømkabler.
Generell modell for kablerEnig! Løftene bør kunne forklares/motiveres/sannsynliggjøres på noen måte, og ingen av størrelsene du lister opp bør det være noen problemer med å måle i en lab.
Men: Signalhastighet? Er det ikke et poeng at den ikke er raskest mulig men likest mulig? Og båndbredde, en kabel som virker som en båndpassfilter på en frekvens si.... 50Hz bør jo være et bra tiltak? Sa ikke baatsmann noe om dette lengere opp?
Nå henter jo en forsterker strømmen fra lyttebatteriet og ikke i første rekke fra nettet. Jeg ville nok satset mer penger på selve nettdelen enn nettkablene. Her er en av fordelene med å bygge selv. Man har kontroll på hvilke valg som gjøresTenker på at dersom signalhastigheten i høyttalerkablene er mye raskere enn i strømkablen vil dette føre til problemer? Fordi en "tømmer" forsterkeren for strøm raskere enn det strømkablen klarer å levere? Litt naiv modell men dette var tanken som slo meg... Så hvis signalhastigheten er like rask i alle ledd må dette være bedre enn å ha forskjell i signalhastigeheten?
Dette har jeg ikke peiling på i det hele tatt, så litt teskje er ok
Hvordan kan du være overbevist om at tingene som janhella snakker om ikke lar seg måle med vanlige måleinstrumenter, ikke er forsket på, og samtidig være inneforstått med placebo-effekten? Hvis placebo-effekten lærer oss noe, så er det jo å være skeptisk til observasjoner som ikke lar seg repetere. Jeg utfordrer deg til å ta en blindtest på nett-kabler (eller hvilke kabler som helst egentlig).Kjenner godt til placeboeffekten.
Knutinh; du kan en del om elektronikk, det er ikke sånn at strømmen som går i nettkablen kun befinner seg der? Strømmen forplanter seg da vitterlig igjennom hele kretsen? Det er dette jeg mener, og det er dette argumentet med kabler generelt og nettkabler spesielt bygger på.... og nei, 50Hz er ikke spesielt spennende å høre på
Jeg er totalt overbevist om at de tingene som janhella påstår ikke er forsket på kan måles, men ikke nødvendigvis av alle oss her, og ikke med oscilloskop og voltemeter i et vanlig rom.... men det kan høres/gir en effekt som jeg observerer subjektivt (det teller for meg).
Et veldig viktig tillegg her:Jeg kan ikke mye om strømforsyninger men jeg har da bygd en likeretter. Hensikten med en strømforsyning er ikke å være en rf-demodulator for høye frekvenser på nettinngangen, men derimot å undertrykke alt annet enn 50/60Hz. Du tok ikke tak i tankeeksperimentet mitt med hyperfølsomt lab-utstyr som bruker el-kjipo nettkabler.
Har lest at...., ja selvfølgelig har jeg det, jeg er på ingen måte utvikler at teknologiene.Nå har jeg lest artikkelen janhella postet i detalj..... Hvis noen tror dette har med forskning å gjøre så tar dere grundig feil..... Dette har like mye hold som det janhella skriver i denne tråden og går inn i kategorien "Jeg har lest på nettet at.....". Dessuten så inneholder artikkelen en del direkte feil for eksempel:
"The effects of cryogenic processing are permanent and irreversible, unless the treated material is heated up close to its critical temperature, at which point the atoms will have sufficient energy to begin randomly moving from their formerly ordered positions. "
Entropien er en funksjon av temperatur! Dette er en reversibel prossess....
Edit: Den er pr. def i kjemisk fagspråk irreversibel, dvs at den ikke kan snus uten at det er et netto energitap.
Men, jeg er ganske klar for å skaffe meg et par lengder med standard kabel og en bøtte flytende nitrogen på skolen også begynne å teste, dersom dette har noe for seg så bør det gjelde for alle typer kabler ikke bare for LMC kabelen