Politikk, religion og samfunn Russland - En tikkende bombe eller bare fjas?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • BurntIsland

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.02.2006
    Innlegg
    8.403
    Antall liker
    11.150
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    2
    IMF er på´n igjen.

    Hvorfor kommer IMF med slike meldinger jevnt og trutt? Jeg tror de bruker tall de får fra russerne. Latskap!
    Slik jeg forstår russisk økonomi har jeg noen kommentarer. (Jeg er amatør på området, og @weld77 og andre er velkommen til å korrigere meg. Jeg vil heller forstå enn å ha rett)

    Generelt.
    Vi måler konjunktursvingninger over et år eller så, gjerne litt mer. Vi måler økonomisk vekst over 5-10 år.
    1) Å snakke om økonomisk vekst for ett år er litt tøysete.
    2) Økonomisk vekst er et molekyl som består av disse atomene:
    a)Arbeidskraft (billigere arbeidskraft enn andre og/eller bedre kompetanse enn andre),
    b)teknolologi og innovasjon (så en kan produsere bedre og/eller billigere produkter enn de andre – det er ofte fordelaktig med rikelig med billig energi i prosessen),
    c)tilgang på kapital fra investorer som vi investere i økonomien,
    d)en “kapitalistkultur” som vil bruke pengene sine på å investere i risikofylte næringsprosjekter istedenfor luksusgjenstander
    e)(pseudo)vekst gjennom å effektivisere og rasjonalisere offentlig og/eller privat virksomhet

    Russland:

    Russland har over de siste årene hatt følgende vekst:
    a) Russia gdp growth rate for 2022 was minus 2.07%, a 7.68% decline from 2021.
    b) Russia gdp growth rate for 2021 was 5.61%, a 8.27% increase from 2020.
    c) Russia gdp growth rate for 2020 was minus 2.65%, a 4.85% decline from 2019.
    d) Russia gdp growth rate for 2019 was 2.20%, a 0.61% decline from 2018.

    Siden 2013 har russisk økonomi hatt en vekst på mellom 1 og 2% per år, etter en nedgang på -7,8% i 2009, den største nedgangen i noe G20 land.

    Drivkreftene bak vekst i russisk økonomi er i hovedsak
    -oljeprisen – denne var mellom 2011 og 2014 på historisk eksepsjonelt høyt nivå. (Nå er det dessuten kriminalisert å importere russisk olje og gass.) Mens Putin 1 takket for seg med en oljepris på 200$ fatet har snittet siden 2016 vært nærmere 70$
    -kollapsen i russisk økonomi i august 1998. Det skulle bare mangle at økonomien ikke i en overgangsperiode styrket seg etter å ligge i ruiner. Denne perioden sammenfaller med Putins 2000-2008 periode som president. Teknologisk innovasjon krever på den annen side tilgang på rikelige mengder billig energi, og det skal Russland ha – billig energi har de mer enn nok av, i motsetning til f.eks verdens nest største økonomi Kina som er i akutt energimangel.
    (Men tilgang på rikelig med billig energi er ikke nok for verken billig produksjon eller høyteknologiproduksjon, om en ikke har kompetanse, arbeidskraft, tilgjengelig kapital og institusjoner som kan beskytte istedenfor å destruere private investering)

    Grunnen til at jeg uten videre tror at en har regnet feil om en kommer til høy vekst i Russland er:

    Putins populisme med vekst i økonomien bygget på 1) flaks med råvarepriser som andre utviklingsland også er veldig avhengige av og 2) effektiviseringsgevinstene som var mulig å hente ut etter det håpløst ineffektive Sovjetunionens fall (og de var enorme), men de er i all hovedsak hentet ut. Her er det ikke mer å hente og vi ser alt at Russland ligner mer på Nigeria, Elfenbenkysten og Egypt som også er helt prisgitt råvarepriser på hhv olje, kakao og bomull.

    Ingen, ikke en gang russerne selv investerer i russisk økonomi. De sylter ned pengene sine i utlandet eller kjøper luksusgjenstander i utlandet heller enn å investere i Russland. For utlendinger er det kriminalisert å investere i Russland og selv om en nonchalant ser fullstendig bort fra sanksjonene er det få, om noen ved sine fulle fem som vil finne på å gjøre det. Se fx erfaringer fra Vimpelcom. Russiske fiskere i Barentsregionen tar konsekvent heller fisken sin i land i Norge enn i Russland
    Avsløringen av Putins palass ved Svartehavet og nedsylting av penger i utlandet ifm Panama Papers dokumenterer jo at Putin selv ikke har tillit til russisk økonomi. Jeg har full tillit til at Putin vet et og annet om russisk økonomi.

    Dette er ikke fordi russerne er noen laverestående vesener som ikke forstår hvordan man skal forvalte kapital, men fordi det er bokstavelig talt livsfarlig å drive forretning i Russland. Det er visstnok mange ganger så mange bankfolk som journalister som blir drept i Russland (det sier mer om finanssektoren enn om journalisters kår i Russland). Antagelig er Russland videre det landet i verden med størst andel av entreprenører i fengsel, fordi de ikke har bestukket en tjenestemann, har blitt lurt av en forretningspartner e.l.

    Kinesiske banker trekker seg ut av Russland, vestlige banker har for lenge siden trukket seg ut. Russiske myndigheter har en historikk med å misligholde sin utenlandsgjeld.

    Oppsummert: Russland er et Ponzi scheme. Det går ikke an å investere i Russland.

    Russland har ihvertfall ikke noe fortrinn på kompetansearbeidskraft. Yngre mennesker med utdanning er de som i størst grad emigrerer. Men ikke de eneste. Det var i underkant av 149 mill innbyggere i Russland i 1993, 144 mill i dag, prognosen for 2050 er 133 mill, for 2100 112 mill. Derfor er russisk næringsliv basert på råvareeksport (“Russia is Nigeria with snow”, Sergey Brin) og import av billig, russisktalende arbeiskraft fra Sentralasia som holder hjulene i gang i de jobbene russere ikke vil ha. Grafen under viser at befolkningsnedgangen under Putin 1 (2000-2008), var minst like stor som fra 1991-1999.
    Det er fler enn jeg som reagerer på IMF sitt ståsted jfr russland.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.750
    Antall liker
    9.400
    Sted
    Trondheim
    De skriver jo også at denne økningen i GDP skyldes omleggingen til en krigsøkonomi, og at den russiske økonomien kommer til å kollapse om 12 til 18 måneder når denne ikke lenger er mulig å videreføre.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.595
    Antall liker
    35.522
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Så rart. Medløpere for den moldaviske moskvatro politikeren Ilan Șor var på konferanse i moskva. Da de returnerte til Moldavia ble de tatt i tollen med millionbeløp i kontanter, både rubler, euro og dollar. Mon tro fra hvem og som betaling for hva.
     
    Sist redigert:

    brunBar

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.08.2021
    Innlegg
    668
    Antall liker
    694
    Sted
    Rogaland
    Når Russland taper denne krigen kan en jo lure på hvordan etterspillet blir. Man må vel forsøke en slags Afghanistan v2, til det vites at et selv drivende demokratisk styre kan opprettholdes? Ikke søren om man kan la en ny mafia ta over og gjenta historien
     

    PowerMetal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.07.2010
    Innlegg
    1.962
    Antall liker
    1.298
    Torget vurderinger
    2
    Jeg synes målet til Sunak er latterlig. Storbritannia skal strekke seg etter 2,5 % BNP på militæret... innen 2030. Det er liksom krigsmodus. De brukte langt over 5% på 80-tallet.
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    7.535
    Antall liker
    8.101
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    Forsåvidt helt enig, men på 80-tallet var ikke de styrende fullstendig korrumperte slik de er der borte i dag. På den tid hadde de forsåvidt også nedgangstider, høy arbeidsledighet og sånn å stri med, akkurat som i dag, men da hadde de i det minste fremdeles politikere med en viss integritet og ryggrad.
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    1.818
    Antall liker
    2.391
    Sted
    Portugal

    Paasikivi om Ukrainas nya vapen: "Jättestort tillskott"
    Långdistansroboten av typen Atacms som Ukraina har fått av USA kommer innebära huvudvärk för Ryssland. Det säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi till SVT Nyheter.
    Med en räckvidd på över 30 mil kan Ukraina nu bland annat nå de järnvägsförbindelser som går längs den ockuperade kusten vid den Azovska sjön. Enligt Paasikivii är det viktiga logistikvägar för de ryska invasionsstyrkorna.
    Den långa räckvidden innebär också att Ukraina kan nå Krimbron.
    - Det krävs en väldig precision för att träffa rätt. Det ökar Ukrainas chanser att slå till mot Krimbron men det är ingen uppenbar lösning, säger Joakim Paasakivi.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.884
    Antall liker
    4.322
    Det er mange skumle scenario rundt neste sving hvis denne krigen drar ut. Ett av dem er at russland driver intensiv hybrid krigføring mot europa, påvirker og kjøper sentrale politikere som opptrer pro regimet til Putin. Dette skjer samtidig med at kjøpekraft og velferd for innbyggerne i europa trekkes tilbake for å finansiere krigen i Ukraina. Konsekvensen av det er at politikere vi absolutt ikke ønsker oss i europa, faktisk får fotfeste.

    Jeg heller mer mot at USA/europa snart må stille Putin et ultimatum. Som det er nå er det Putin som setter premissene for veien videre.
    Du må ha is i magen, Buddy. Ingen ting bra kan komme ut av et ultimatum mot Putin.
     

    kasol

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.03.2005
    Innlegg
    4.339
    Antall liker
    3.552
    Torget vurderinger
    4
    Valuta for penga ja

    Marijn Markus
    Marijn MarkusMarijn Markus• 2nd• 2ndAI Lead | Managing Data Scientist | Public SpeakerAI Lead | Managing Data Scientist | Public Speaker
    2d • Edited • 2 days ago

    Follow
    🇺🇸 "With less than 𝟑% of our defense budget, the Ukrainians have destroyed 𝟖𝟕% of Russia's existing ground forces, 𝟔𝟑% of their tanks, 𝟑𝟐% of their armored personnel carriers.

    At the same time, we did not lose a single American soldier", - Mark Warner

    ❗"The Ukrainians achieved this thanks to their courage, our supplies and the supplies they received from our European allies.

    I hope that once the bill reaches the President on Tuesday or Wednesday, these deliveries will again continue, with the transfer of ATACMS long-range missiles", the US Senator added.

    ☝ Destroying large parts of the russian Army without losing a single American soldier.

    Compare that to Vietnam! It's the best US defense investment ever made.

    Just amazing what #Ukraine accomplished against an enemy FOUR TIMES LARGER.

    The best ground forces in the world.

    #Intelligence #Strategy
    #StandWithUkraine 🇺🇦
    Activate to view larger image,
    Image preview
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.595
    Antall liker
    35.522
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Du må ha is i magen, Buddy. Ingen ting bra kan komme ut av et ultimatum mot Putin.
    Samtidig har han ingen respekt for feighet. Må møtes med tilstrekkelig styrke til at han velger å ikke prøve seg. Spør Finland om det. Om Ukraina og Georgia hadde blitt NATO-medlemmer i 2008 ville hundretusener av menneskeliv blitt spart.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.579
    Antall liker
    7.123
    Samtidig har han ingen respekt for feighet. Må møtes med tilstrekkelig styrke til at han velger å ikke prøve seg. Spør Finland om det. Om Ukraina og Georgia hadde blitt NATO-medlemmer i 2008 ville hundretusener av menneskeliv blitt spart.
    Tilsvarende er det dessverre ikke så rent få tusen ukrainere som unødvendig har måttet bøte med livet på grunn av MAGA-rævhollene i Kongressen som har blokkert kritisk hjelp i en avgjørende tid de siste seks månedene.

    Antar gamle Ike har vært på så høy rotasjon at han kunne generert nok strøm til store deler av Midtvesten.
     

    kasol

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.03.2005
    Innlegg
    4.339
    Antall liker
    3.552
    Torget vurderinger
    4
    Vi håper det beste
    Robin Horsfall
    Robin HorsfallRobin Horsfall• Following• FollowingOvercoming adversity. Leadership in every environment.Overcoming adversity. Leadership in every environment.

    https://robinhorsfall.co.uk/

    The President of the USA, Joe Biden has signed the bill to provide 61 billion dollars in aid to Ukraine.

    Putin put all his hopes and efforts on stopping this bill and for six months he was successful. However, at the crucial moment a bi-partisan vote in the House of Representatives followed by an overwhelming victory in the senate showed the world and the USA what could be achieved by decent people who come together for the cause of freedom.

    Putin and his followers around the world have pushed the lies that aid to Ukraine was a waste of money, that Ukrainian aid was being redirected, that the US border problems were more important than a Russian invasion of Europe, that DJT never started a war during his term, (as if this was unique). I don't know any modern US president that has ever 'started' a war. Social media platforms were flooded with these lies but eventually (PBTG)to no avail.

    This money and aid will provide the much needed boost that Ukraine needs to stop the waves of Russian conscripts that are forced to soak up more and more ammunition with their bodies. This aid is a severe kick between the legs of Putin who hoped that this bill would never go through. Now he is left with only one hope, that DJT will survive the many court cases against him and that the next US election can be subverted in his favour. It is no coincidence that Russian media loves DJT.

    ATACMS with a 300km range are part of the new aid. These alone give Ukraine the power to isolate Crimea and Sebastopol. The Kerch Bridge is more vulnerable than ever. More Patriot air defence systems from the USA and Europe will further reduce Russia's air power and protect Ukrainain civilians. Denmark, a nation that has shown a moral lead in Europe for a century has agreed to give Ukraine 'ALL' of its artillery, others might consider following suit.

    It is time for Europe to understand that they are already at war with Russia, that Putin must be defeated on the battlefield and inside our own governments. 'Greed and fear control mens hearts' and within every government there are those who are controlled by one or the other. We are at war with them too.

    Slava Ukraini!

    Who Dares Shares

    Robin Horsfall
    Visit my website
    Activate to view larger image,
    Image preview

    Activate to view larger image,
    • like
      support
      celebrate
      311
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.579
    Antall liker
    7.123

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.595
    Antall liker
    35.522
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.516
    Antall liker
    9.286
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Macron ser fremover og er sikker i sin sak;

    – Den største faren for europeisk sikkerhet er krigen i Ukraina, og det er en forutsetning for vår sikkerhet at Russland ikke vinner denne angrepskrigen, sa den franske presidenten da han torsdag talte på Sorbonne-universitetet i Paris.

    Han understreker også at Europa må stå på egne bein og vise at det ikke er et lydrike under USA.

    EU-landene er allerede i gang med en storstilt opprustning for å nå Natos målsetting om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar. Macron ønsker imidlertid å gå enda lenger og oppfordrer Europa til å finne fram til en felles og troverdig forsvarsstrategi.

    Han mener Europa er ved et veiskille og må gjøre mer for å være konkurransedyktig i møte med andre land som ruster opp.
    – Vi er nødt til å bygge dette strategiske konseptet for et troverdig europeisk forsvar for oss selv, sa Macron, som de neste månedene vil be andre europeiske land om forslag til hvordan dette skal gjøres.

    Macron selv foreslår at det etableres en egen europeisk militærskole som skal trene europeisk personell. Han mener at europeisk forsvarsindustri må ha forrang når det gjelder materiell, og at Europa i tillegg må sikre seg en felles strategi for å beskytte seg mot dataangrep.

    Også Europas militære samarbeid med Storbritannia må styrkes, framholder den franske presidenten.

     

    PowerMetal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.07.2010
    Innlegg
    1.962
    Antall liker
    1.298
    Torget vurderinger
    2

    Hva skal vi legge i dette...
    De bygger opp påskudd for fremtidig angrep på Suwalki-korridoren? De kommer til å gå inn på litauisk side, ikke polsk. Derfor de har utstasjonert russiske atomvåpen, for å kunne true med atomvåpen, på samme måte som putin har gjort de siste årene.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.546
    Antall liker
    7.869
    Torget vurderinger
    0
    I tilfelle noen fortsatt skulle være i villrede om hvorfor ukrainerne kjemper for sitt land, sin nasjon og sine egne.

    De vet hva som skjer med ukrainske menn, kvinner og barn i russisk fangenskap eller under russisk okkupasjon.
    Og de (Russerne) er jo ikke et lite gram bedre mot sine egne!
     

    HasseBasse

    OVK-Generalkonsul of Jutland :-)
    Ble medlem
    29.10.2016
    Innlegg
    8.090
    Antall liker
    20.386
    Sted
    Hjortshøj, Danmark.
    Torget vurderinger
    2

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    1.818
    Antall liker
    2.391
    Sted
    Portugal

    Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) krever at Russland umiddelbart løslater de mange tusen sivile ukrainere som de har fengslet under okkupasjonen i Ukraina.
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.320
    Antall liker
    1.745
    Sted
    Bergen
    Viktig å huske på, også i internasjonal politikk, den som tier samtykker og det blir fort brukt mot deg

    Det sagt, jeg synes vår UMIN gjør en utmerket jobb, han står virkelig på
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.546
    Antall liker
    7.869
    Torget vurderinger
    0

    Hva skal vi legge i dette...

    Vi kan jo begynne med å se på hva som ønskes oppnådd og hvem som står bak påstandene.
    Min lille tanke er at Putin ser på mulighetene for å åpne en ny front. Belarus mot Litauen er
    nok noe som kan virke forlokkende da dette nødvendigvis vil måtte ta ressurser fra NATO's
    støtte til Ukraina for nå må NATO forsvare Litauen. Og hvis det er Belarus som angriper
    Litauen kan Putin slippe unna en direkte konflikt med NATO.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.862
    Antall liker
    8.860
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Det er jo bare tull - alle lagringsplasser tømmes, og tapt materiell som er det er bildebevis av blir eldre og eldre.
    Russland blir mer og mer en konkursbo.

    Når russerne nå snart har tapt hele sin konvensjonelle hærstyrke på å kjempe seg noen kilometerer inn i et av Europas fattigste land - så er det bare en stor vits at russerne på noen som helst måte kan true en kvadratmeter av NATO landområde.

    NATO bygger på luftherredømme og luftangrep - det har ikke Ukraina.
     
    Sist redigert:

    PowerMetal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.07.2010
    Innlegg
    1.962
    Antall liker
    1.298
    Torget vurderinger
    2
    Ukraina parkerer amerikanske stridsvogner
    05:10
    NTB

    Ukraina vil inntil videre ikke bruke Abrams M1A1-stridsvognene USA har levert, blant annet fordi russiske droner gjør det vanskeligere å unngå å bli angrepet.
    I januar i fjor gikk USA med på å levere 31 Abrams M1A1 etter at Ukraina i lengre tid hadde påpekt at stridsvognene – som koster rundt 10 millioner dollar per stykk – var avgjørende får bryte gjennom de russiske linjene.

    Siden den gang har forholdene på slagmarken endret seg betydelig, ikke minst på grunn av Russlands omfattende bruk av droner til etterretning og til direkte stridshandlinger. Det har gjort det vanskeligere for ukrainerne beskytte stridsvognene, som lett kan bli oppdaget og angrepet av droner.

    Fem av Abrams-stridsvognene er hittil gått tapt.

    Nå blir stridsvognene flyttet vekk fra fronten inntil videre. Fremover skal USA jobbe sammen med Ukraina for å oppdatere taktikken, sier USAs viseforsvarssjef Christopher Grady.
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.445
    Antall liker
    12.572
    Sted
    Sørlandet
    Ukraina parkerer amerikanske stridsvogner

    Siden den gang har forholdene på slagmarken endret seg betydelig, ikke minst på grunn av Russlands omfattende bruk av droner til etterretning og til direkte stridshandlinger. Det har gjort det vanskeligere for ukrainerne beskytte stridsvognene, som lett kan bli oppdaget og angrepet av droner.
    ..... Og den norske regjeringen ønsker å kjøpe 54 nye stridsvogner med åpning for ytterligere 18..... :unsure::rolleyes:
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn