Alt til hus og bolig Strømprisene?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.141
    Antall liker
    14.687
    Den norske priskurven i saken viser også hva som skjer når prisen blir svært høy, man må opp på de aller høyeste budene som finnes for å få er markedskryss.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.186
    Antall liker
    40.661
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Ja, men jeg synes det mest interessante er den brede flate sonen:
    1639003669964.jpeg

    Det er et stort bånd hvor produsentprisen (blå) nesten ikke kommer an på volum, fordi det ikke koster noe særlig mer å slippe på litt mer på et vannkraftverk, men hvis etterspørselen når kapasitetstaket peker kurven rett opp. Det er ikke mer effekt å tyne ut.

    Nesten like interessant, formen på den røde kurven. Hvis tilbudt volum blir mindre enn 20k her, er det ikke mulig å slå av mer. Forbrukere er villige til å betale hvor mye som helst for å holde ting gående.

    Flytt den røde kurven et stykke til høyre for å representere økt forbruk pga datasentre, «grønn» amoniakkproduksjon og hydrogenelektrolyse, etc etc, og gjett hva som vil skje med prisen. Krysset kan plutselig skje på f eks 3000 heller enn 100.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.141
    Antall liker
    14.687
    Slik jeg har fått det forklart er at nå om dagen er prisene så høye at alle vil produsere alt de kan stort sett. De som ligger lengst til høyre er de som absolutt ikke vil tappe ned bestemte magasiner av ulike grunner og priser deretter.

    Det er for øvrig enda et eksempel på at alle snakker om energi hele tiden (mengde vann i magasinene) mens det egentlig er effekt som er det kritiske. Så kan man selv tenke seg hva som skjer om man har et kraftsystem som utelukkende er basert på fornybare kilder og som har begrenset reguleringskapasitet og ditto muligheter for import. Eller hva som kan skje i Norge dersom det ikke kan leveres nok effekt av en eller annen grunn.

    I forlengelsen kan man, som Asbjørn er inne på, selv vurdere hvor mye de som mener at man kan etablere alt mulig av kraftkrevende ting i Norge "fordi Norge har kraftoverskudd i et normalår" har skjønt av denne problemstillingen.
     
    Sist redigert:

    Ingeniøren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.11.2007
    Innlegg
    4.411
    Antall liker
    1.254
    Sted
    Tranby
    Torget vurderinger
    7
    Joda, men hvorfor skal de som faktisk har kontroll på livet sitt ikke få hjelp og støtte? Jeg skulle også klart å bli fattig raskt hvis det var saken...
    Du skal ha all takk for at du bidrar til felleskapet slik at de som ikke har kontroll på livet sitt støttes (y) (y) (y)

    Men, er enig at jeg ikke så at denne ekstra skatten skulle komme nå. Men tenker man seg om så er nok dette en del av planen med utenlandskabler og avanserte strømmålere med mer. Det blir nok folk som deg og meg som må betale det grønne skiftet. Penge baronene går fortsatt fri og de som trenger støtte bedrar jo ikke med stort. Slik har det alltid vært og ser ut til at det fortatt blir slik. Vi får se hva Støre hoster opp av kofferten i dag, men det blir vel som en spiker i suppa i den store sammenhengen.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.186
    Antall liker
    40.661
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Men, er enig at jeg ikke så at denne ekstra skatten skulle komme nå. Men tenker man seg om så er nok dette en del av planen med utenlandskabler og avanserte strømmålere med mer. Det blir nok folk som deg og meg som må betale det grønne skiftet.
    Som Støre selv så treffende sa det: «Nå er det vanlige folks tur.»
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.141
    Antall liker
    14.687
    Det prates gjerne også om at kraftkrevende industri må få tilgang til lange, stabile og lave kontrakter for å kunne drive konkurransedykting. Det er ene siden av saken, men andre siden av den saken er at jo mer kraft man "låser inn" på denne måten til svært store forbrukere, jo mindre reguleringsfleksibilitet har man. Dersom man har sikret seg en stor mengde MW til stabil pris så trenger man strengt tatt ikke bry seg om hva prisen i markedet er siden den ikke angår en selv. I alle fall helt til Statnet slår av Den Store Bryteren gjennom en rullerende utkobling.

    Den loddrette streken i etterspørselskurven Asbjørn la ut er i stor grad budene kraftselskaper legger inn på vegne av privatkunder og andre mindre forbrukere. I det markedet finnes det nesten ingen priselastisitet og muligheten for å redusere forbruket kraftig på kort varsel er ikke allverden. De byr altså så høyt at de er helt sikre på å få full tildeling.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.345
    Antall liker
    18.828
    Torget vurderinger
    2
    Jeg har selv vært på Regjeringens klimakonferanse for næringslivet. Der hilste jeg på Erna utenfor lokalet (jeg ankom etter starten og hun kom med sine livvakter, for å holde et innlegg). Elvestuen var stolt seremonimester og fortalte om "det grønne skiftet", hyper-elektrifisering og akselerert overgang til fornybar kraft og ren energianvendelse. Han viste til og med nedtrekkskurven Norge må forsøke å følge for å innfri internasjonale avtaler vi har inngått.


    Derfor tror jeg denne diskusjonen kan ha godt av at Asbjørn avventer med valgkamp til den er mer forestående. Såvidt jeg vet er det ikke LO og partiene på venstrefløyen som står bak etablering av kraftkrevende "nye" industrier i landet, denslags initiativ kommer gjerne fra næringslivet selv. Og deltakerlisten på konferansen var fylt med ivrige gründere, entreprenører, investorer o.a., som fikk beskjed om hvordan man skulle tjene penger på det som var konferansens tema: "Veien til 1,5ºC".

    Det viktige er en endring av holdning og at man aksepterer at gamle "paradigmer" ikke gjelder. Dette ble godt illustrert med Googles datasenter utenfor Skien som var planlagt slik at opphetet kjølevann skulle sendes rett ut i en fjord. Det vannet kan brukes på mange ulike måter, bl.a. av veksthusnæringen eller i et fjernvarmeanlegg. Men ingen planer forelå for slik utnyttelse. Man tenker simpelthen ikke slik, enda.
    Noe helt annet er naturligvis at vi ikke har kapasitet til alle de nye industriene, noe Weld påpeker veldig tydelig i forhold til låst langtidskontraktfestet strøm til eksisterende industrier.
    Og, må vite, det er planer om å sende 15TWh i året ut på sokkelen, for at norsk olje og gass skal være renere og penere enn andres. Samtidig som "bilparken skal elektrifiseres", osv.

    Omstilling i tankegang. "I fremtiden kommer vi til å telle watt like nøysomt som en rakettingeniør teller gram."

    (Minner om at Rotevatn nå kritiserer regjeringen for å ikke være tilstrekkelig ambisiøs i sine overgangsplaner til "fornybarsamfunnet".)
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.141
    Antall liker
    14.687
    Omstilling i tankegang. "I fremtiden kommer vi til å telle watt like nøysomt som en rakettingeniør teller gram."
    Det ville også hjulpet om flere lærte seg å telle Watt også, ikke bare kilowattimer.

    Det er mangel på Watt som gjør at priskurvene i Finland og Frankrike aldri møttes enkelte timer her om dagen. Det er også derfor at prisen i Norge har gått delvis til himmels innimellom denne vinteren. Det er mer vann i magasinene natt til mandag enn mandag morgen. Like fullt har prisen innimellom vært flere ganger så høy om morgenen enn den var natten før.

    I Norge er det installert ca 4.5GW vindkraft (merk: effekt, ikke energi). Det er mye mer enn folk flest tror for overraskende mange faktisk aldri har sett et vindkraftverk i Norge da de gjerne ligger "litt" utenfor allfarvei i motsetning til f.eks Tyskland og Danmark hvor det er små av sorten "over alt" og gjerne spredt utover der folk uansett ferdes.

    Akkurat nå klokken 08:50 er vindkraft 10% av samlet norsk kraftproduksjon.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.141
    Antall liker
    14.687
    Ser ut som planen er å sette et pristak ett eller annet sted og at staten tar mesteparten av regningen over dette nivået. Forsåvidt en grei ordning siden det ikke er ønskelig å fjerne incentivene til å redusere forbruk generelt og i de dyreste timene spesielt fullstendig.

    Me får sjå kva som skjer.

    Kilder til Dagbladet: - Gir deg tusenlapper i ny krisepakke

    Dagbladet er kjent med hovedgrepene i krisepakken:
    • Det blir ingen kontantutbetaling fra staten til hver enkelt husstand, slik de borgerlige partiene har foreslått.
    • I stedet vil Ap/Sp-regjeringen innføre et system hvor staten automatisk tar mesteparten av regningen på all strøm over en viss kilowattpris.
    • Det blir trolig slik at staten ta 65 - 70 prosent av utgiftene over dette innslagspunktet.
    • Krisepakken skal vare ut mars 2022, blir Dagbladet fortalt.
    • Det er uklart hvor Vedum og Støre setter innslaget for staten, men enkelte nevner 70 eller 80 øre per kilowatt. Det vil i så fall medføre en betydelig lettelse for alle norske husstander med dagens strømpris.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.345
    Antall liker
    18.828
    Torget vurderinger
    2
    ^ Vi får alle stille opp når strømprisene blir veldig lave, som i 2020. Da kan vi overføre litt ekstra til statskassen!
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.141
    Antall liker
    14.687
    ^ Vi får alle stille opp når strømprisene blir veldig lave, som i 2020. Da kan vi overføre litt ekstra til statskassen!
    Det er jo derfor de ikke kan bruke disse enorme inntektene på så veldig mange gode formål (selv om de liker å late som om det var planen). Det er ingen garanti for at inntekten gjentar seg de neste årene og da må det, når utgiftspostene er etablert, finnes dekning for kostandene et annet sted. Eller skatter og avgifter på folk flest som det også kalles.

    Av samme grunn går det sjelden så bra på sikt dersom en kommune selger f.eks eierandelene sine i et kraftverk til noen andre. De får en sekk penger å bruke på noe, men inntektsstrømmen er borte.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.141
    Antall liker
    14.687
    Er også litt nysjerring på om lekkasjene rundt dette er ordentlie lekkasjer eller styrte lekkasjer. Behovet for å informere om at man faktisk har tenkt å gjøre noe og at dette noe faktisk er noe som har betydning er relativt pekært for d'herrer og kvinner i regjeringen. På en annen side har det også helt sikkert være relativt mange voksne involvert fra Statnett, NVE og andre som må informere om visse praktiske realiteter rundt et kraftsystem både på kort og lang sikt og en hel del av disse tingene kan man ikke politisk vedta skal forsvinne eller oppføre seg på en annen måte, i alle fall ikke innenfor noen relevant tidshorisont siden den faktiske fristen for å gjøre noe strengt tatt gikk ut for en måneds tid siden eller deromkring.
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Min tillit til statnett er dessverre lav. De løy om utenlandskablene. De spiller også på kraftbørsen for å maksimere profitten og gikk nylig på en milliardsmell. De nekter å vise frem tallene som bekrefter at de faktisk tjener penger på denne gamblingen. For alt vi vet så kan de ta en Equinor USA-satsing som endte opp med 200 milliarder i minus. Statnett nekter å fortelle oss. Pengeflyten er så stor at ev. milliardtap kan enkelt skjules.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.345
    Antall liker
    18.828
    Torget vurderinger
    2
    Et viktig perspektiv. Det er Skjalg F og han tar i, men ingen tvil om at planleggingshorisonten har ligget på nesetippen til beslutningstakerne og ikke der den burde ligget.


    «Nasjonalstaten Norge er bygd på prinsippet om billig strøm, det er dette alt av bosetting og næringslivet er tuftet på, det har gjort høykostlandet Norge konkurransedyktig. Hvis dette rakner, er det ingen grunn til å bagatellisere konsekvensene, da blir landet ikke til å kjenne igjen.

    Da gjør det inntrykk å høre en statsminister fra Arbeiderpartiet beskrive dagens ekstreme situasjon nærmest som en slags lovmessighet.»
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.141
    Antall liker
    14.687
    Min tillit til statnett er dessverre lav. De løy om utenlandskablene. De spiller også på kraftbørsen for å maksimere profitten og gikk nylig på en milliardsmell. De nekter å vise frem tallene som bekrefter at de faktisk tjener penger på denne gamblingen. For alt vi vet så kan de ta en Equinor USA-satsing som endte opp med 200 milliarder i minus. Statnett nekter å fortelle oss. Pengeflyten er så stor at ev. milliardtap kan enkelt skjules.
    Sikker på du ikke blandet sammen Statnett og Statkraft her? Statnett har enn regulert inntektsramme og driver ikke med krafthandel. Statnett er en netteier, Statkraft er en produsent som også har en tradingavdeling, som forsåvidt alle større produsenter og konsumenter har i en eller annen form.

    Dersom du mener at Statnett (og NVE) løy om utenlandskablene så må du nesten påpeke hvor i analysene deres denne løgnen befinner seg. De har sagt hva de mener i sintt skjer over et langt tidsrom for hele Norge. Tallene var ikke særlig ulike det analysebyrået estimerte her om dagen, men de presiserte at de så en større effekt i Sør-Norge enn for landet i snitt.

    Norge har for øvrig omtrent verdens høyste leveringssikkerhet for elektrisk energi, hvilket er en av Statnetts primære oppgave å sørge for at vi faktisk har.
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Sant nok. Blandet sammen her.


    Når det kommer til statnett og nve så tror jeg ikke noe på at dette var en ærlig feil som kunne skjedd hvem som helst. Som du sier, det er voksne mennesker der.

    Alle med 3 hjerneceller vil forstå at vi med så store kabler og vi kobler oss på et ustabilt større marked, og vi har som mandat å selge til høyest mulig pris, så vil prisene bestemmes av det store markedet.

    Rapportene som de leverte må ha vært bestillingsverk og/eller svært slett arbeid. Noen øre i prisvekst... Nve har dessuten ikke kommer godt ut av sitt arbeid med vindkraftkonsesjoner.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.340
    Antall liker
    13.020
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Nå er det da ingenting galt med eksport/import av strøm, isolert sett... men det er da heller ingen hverken naturlov eller økonomisk lov som sier at norsk strømpris innenlands må kobles mot gassprisene eller strømprisene på resten av kontinentet....
     

    vsk

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    23.06.2006
    Innlegg
    145
    Antall liker
    47
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    9
    Det er ikke underlig at kommentarfeltene i ymse nettaviser flommer over av konspirasjonsteorier.
    I ukesvis har man blitt forklart at prisene her til lands, spesielt NO1 og NO2, er en funksjon av kontinentale priser (som igjen er en funksjon av CO2-kvotepris, gass, kull m.m), lite vann i magasinene samt kaldt vær som driver forbruket opp. Men hva har skjedd på børsen det siste døgnet:

    Snittpris NO1 idag: EUR 131/MWt (en del mildere enn dagen før hvor prisen var tilnærmet den samme). Pris i Tyskland EUR 278.
    Snittpris NO1 i morgen: EUR 149/MWt (vesentlig mildere enn tidligere i uken). Pris i Tyskland EUR 240

    Ergo, mens fundamentale forhold som stigende temperatur og synkende pris i Tyskland logisk sett skulle legge en demper på morgendagens pris skjer det stikk motsatte.

    Jada, jeg vet det er mange flere ting som spiller inn men det er nesten så man skulle tro at produsentene har klart å finne et nytt "sweet spot" som klarerer markedet på jevnt høyere nivå til tross for at temperaturen stiger og de tyske prisene faller.

    Edit: SYS forwardpriser desember-mars er også fallende idag.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.141
    Antall liker
    14.687
    Dersom vi antar følgende:
    Prisen får et tak på 0,80 kroner / kWh
    Taket er inkl mva
    Taket dekker 75% av forbruket, markedspris for resten
    Snittprisen i en måned i markedet er 1,30 kr / kWh før mva

    Så får man følgende for et forbruk på 5000 kWh
    3750 kWh a 0,80 = 3000 kroner
    1250 kWh 1 1.625 = 1250 kroner

    totalt 4250 mot ellers 8125 kroner. Så kommer nettleise osv i tillegg. I realiteten vil effekten fort bli større da forbruket gjerne er høyest i de dyreste timene, men hvordan noe slikt fungerer avhenger av eksakt hvordan systemet blir til slutt og ikke minst om det regnes inkl eller ekls mva for maksprisen.
     

    vsk

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    23.06.2006
    Innlegg
    145
    Antall liker
    47
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    9
    Sant nok. Blandet sammen her.


    Når det kommer til statnett og nve så tror jeg ikke noe på at dette var en ærlig feil som kunne skjedd hvem som helst. Som du sier, det er voksne mennesker der.

    Alle med 3 hjerneceller vil forstå at vi med så store kabler og vi kobler oss på et ustabilt større marked, og vi har som mandat å selge til høyest mulig pris, så vil prisene bestemmes av det store markedet.

    Rapportene som de leverte må ha vært bestillingsverk og/eller svært slett arbeid. Noen øre i prisvekst... Nve har dessuten ikke kommer godt ut av sitt arbeid med vindkraftkonsesjoner.
    Finnes gode grunner til å stille spørsmålstegn også ved Statnett. Ett eksempel:

    Mens man er mer enn villig til å la norske forbrukere plukke opp investeringskostnaden for legging av utenlandskabler og kabler for det hodeløse evt. prosjektet med å elektrifisere sokkelen, så vil samme Statnett føre opp 42m høye, nye høyspentmaster gjennom tettbygde nabolag i Bærum og Oslo fremfor å legge dem i bakken med begrunnelsen at ekstrakostnaden for sistnevnte alternativ må bekostes av norske forbrukere. Go figure...
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.141
    Antall liker
    14.687
    Finnes gode grunner til å stille spørsmålstegn også ved Statnett. Ett eksempel:

    Mens man er mer enn villig til å la norske forbrukere plukke opp investeringskostnaden for legging av utenlandskabler og kabler for det hodeløse evt. prosjektet med å elektrifisere sokkelen, så vil samme Statnett føre opp 42m høye, nye høyspentmaster gjennom tettbygde nabolag i Bærum og Oslo fremfor å legge dem i bakken med begrunnelsen at ekstrakostnaden for sistnevnte alternativ må bekostes av norske forbrukere. Go figure...
    Statnett søkte om konsesjon til både luftspenn (primært) og kabler i bakken (sekundært). Det er noen andre som bestemmer hva det faktisk blir.

    Eventuell harme bør rettes mot NVE som gjør hva Stortinget har sagt de skal gjøre. Altså er det en politisk beslutning. Merkostnaden ville blitt finansiert over nettleien regner jeg med, altså av alle strømforbrukere i Norge.

    NVEs begrunnelse for at det skal bygges luftledning og ikke kabel er kostnadsforskjellen mellom luftledning og kabel. Selv om kabel vil ha positive effekter for nærmiljøet, er det samtidig fire ganger så dyrt sammenlignet med luftledningen.

    Stortinget har vedtatt føringer for hvordan utbyggingen i kraftnettet skal gjøres. På grunn av den store prisforskjellen mellom kabel og luftledning skal kraftledninger på dette spenningsnivået som hovedregel bygges som luftledning. Stortingets føringer har vært sentrale i de vurderingene som NVE har gjort. I dette tilfellet er en luftledning både teknisk mulig å bygge, og har etter vår mening ikke så store negative konsekvenser at det forsvare merkostnaden. Derfor mener vi ikke at det er grunnlag for å gå bort fra Stortingets vedtatte retningslinjer i denne saken.


    Vedtaket kan påklages til Olje- og energidepartementet.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.141
    Antall liker
    14.687
    Og om man tror det er Statnett som eventuelt bestemmer om sokkelen skal elektrifiseres eller ikke (eller om det skal bygges kabler til utlandet) så lever man i en særdeles alternativt virkelighet.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.345
    Antall liker
    18.828
    Torget vurderinger
    2

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.341
    Antall liker
    8.799
    Torget vurderinger
    1
    Er det ikke en falitterklæring at man må innføre sosialpolitiske tiltak for rette på følgene av egen politikk?
     

    WayAhead

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.12.2017
    Innlegg
    14.625
    Antall liker
    3.443
    Sted
    Sky No Limit....
    Torget vurderinger
    0
    Tenkte akkurat det samme. Hele situasjonen er et resultat av flere års Blåøyd Inkompetanse.... Politikere er direkte dumme og gjør bare det de blir fortalt ... null erfaringsrelatert vurderingsevne i denne saken som mange andre. Da blir det som det blir.....
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.340
    Antall liker
    13.020
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Det er jaggu nesten så jeg er enig.... men hvem er det da som hvisker politikerene i øra hva de skal gjøre, - ikke bare i denne saken, for det begynner jaggu å bli mye morsomt nå...
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.141
    Antall liker
    14.687
    Vi er kjapt på vei mot et før-etter øyeblikk. Her argumenteres det for helikopterpenger.

    Basert på lekkasjene så er helikopterpenger ikke et alternativ kan det virke som. Det er visstnok også rent praktisk komplisert å gjennomføre. Ville sikkert vært noe enklere om man fortsatt brukte sjekker her i landet så man kunne få den i posten. Løsningen som er skissert blir uansett en form for helikopterpenger light, men hva regjeringen legger opp til har i det minste den fordelen at støtten er proporsjonal med størrelsen på problemet samtidig som den fortsatt gir en del incentiver til å spare energi og også flytte last til de rimeligere timene for de som driver med slikt.

    Men et før-og-etter-øyeblikk er det definitivt, det er det liten tvil om. Det har skjedd en del voksenopplæring i befolkningen om det norske/nordiske/europeiske kraftsystemet de siste ukene og basert på mine sporadiske titter i kommentarfeltene virker det i alle fall som de langt fleste nå har fått med seg at det i all hovedsak er det offentlige som håver inn på dette.

    Det er kanaskje enda mer bemerkelsesverdig hvor fort regjeringen fundamentalt har snudd og hvor lang tid det tok før de faktisk innså hva som var i ferd med å treffe de, det virker som absolutt alle hadde skjønt dette før regjeringen. Først skulle det komme noe ingen visste hva var. Det er kun få dager siden Støre sa at noe kommer, men at det ikke vil omfatte alle eller noe i den retning men nå ser det ut som planen er å gå så bredt ut som overhodet mulig og så evt et ektsra tillegg til de som mottar bostøtte, men om det blir videreført når de åpner Den Store Pengesekken gjenstår å se. Kraftkommunene godter seg nok siden de fortsatt har inntektene minus statens andel mens staten tar utgiftene til gen pop. Det funderes nok også på å ta inn mer derfra regner jeg med.

    Planen er nå uansett at det skal regne og blåse mye neste år, at Russland skal sende gass til Europa i større mengder enn i år og helst at det skal bli en mild og våt vinter også. Ellers blir det fort rinse and repeat neste år også.

    Om det i tillegg går opp for politikere av alle farger at Norge ikke har et enormt overskud av kraft og effekt det bare er å øse ut for å få ditt og datt til sine lokale samfunn så har man i det minste oppnådd mye. Det er også lite trolig at vindkraftverkene på Fosen blir revet for å si det slik.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.141
    Antall liker
    14.687
    I Sverige prates det også om å forlenge levetiden til atomkraftverk som er vedtatt nedstengt eller restarte de som er stengt. Det kommer aldri til å skje og Twitter kan være opplysende i så måte.

    Sverige fremstår som relativt fucked, de har, som Norge, et energioverskudd, men Sverige har et effektunderskudd på 1600 MW i tillegg til for svakt nett som ikke kan flytte strøm fra nord til sør. Effektunderskudd er ikke lurt å ha, spesielt når landene rundt har sitt å stri med. I tillegg er en betydelig del av kraftprouksjonen i Sverige privateid så det er ikke bare å drysse penger over befolkningen. På en annen side bor svensker stort sett trangere enn nordmenn og det er mye vanligere med fastpris enn det er i Norge. Var i Götan for litt siden, en by på størrelse med Oslo, men jeg så ikke en eneste villa til tross for at vi reiste ganske langt med trikken på et par ekspedisjoner. Som en av turdeltagerene sa - "I Sverige bor man enten i leilighet eller på slott. Til nøds på en herregård"

    Sverige og Norge produserer og forbruker ca like mye elektrisk energi pr år. Sverige har dobbelt så mange innbyggere.

     
    Sist redigert:
    • Liker
    Reaksjoner: OMF

    MrSpock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.03.2007
    Innlegg
    5.249
    Antall liker
    6.000
    Svenskene liker å bo i blokk, over halvparten av oppvarming i alle boliger er via fjernvarme - for de som bor i blokk er nesten all oppvarming via fjernvarme.

    Det er også veldig vanlig at de bruker fjernvarme til å holde det snøfritt på fortau, torg, gangveier osv.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.141
    Antall liker
    14.687
    "Let it flow, let it flow!" som Elsa synger i Statnett sin versjon av den store hiten fra "Frozen" som alltid er en slager på julebordet deres.

     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.141
    Antall liker
    14.687
    Tittet innom Debatten i går, var pinlig å se på fyren fra AP, lederen for Energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Han påstod at de hadde jobbet med dette siden hans partifelle, Espen Barth-Eide, varslet om den kommende vinteren i september. Det har de selvsagt ikke gjort, noe de hyppige krumspringene den siste uken og den paniske hastverket de nå har er sikre beviser på. På under en uke har regjeringen gått fra å ville gi litt fra toppen av pengehaugen til å antyde at hele den ekstra pengehaugen skal deles ut igjen. Da temaet sist var oppe i samme program var Olje- og energimenisteren mest opptatt av å snakke om alt det andre de hadde tenkt å bruke litt av overskuddet fra Statkraft til i forhandlingene med SV - altså innøvde talking points som om hun trodde at hun var i en debatt der hun skulle prøve å samle velgere på valgkampstand.

    Om den forrige regjeringen hadde håndtert dette bedre skal jeg ikke mene noe om, men særlig dårligere enn dette er det strengt tatt ikke mulig å håndtere en krise som har vært varslet i ukes- og månedsvis og det er åpenbart ikke tenkt en eneste tanke rundt det før helt i det siste.
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    De blåblå har kun omtanke for vanskeligstiltr når de sitter i opposisjon. I posisjon skal de tynes.

    Så ta det med ro, AP bare viderefører politikken fra de blåblå, bare med litt mindre trykk på pedalen.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn