Alt til hus og bolig Strømprisene?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.980
    Antall liker
    14.472
    Sted
    Sørlandet
    La han fryse og samtidig unngå at denne tråden sporer helt av.

    Steffen Syvertsen - Direktør Å energi og styreleder i Fornybar Norge postet nylig ett innlegg i DN som har mye omtale her i Agder. Innlegget er bak betalingsmur men jeg legger det ut her sammen med motsvaret fra redaktøren i FVN:


    Kabelkutt? Takk og pris for Støre og Solberg

    Det er vanskelig å tenke seg noe mer usympatisk enn en styrtrik krigsprofitør som vil kutte kraftforsyning til andre land mens vi ser sabotasje mot infrastruktur og er midt i det grønne skiftet.

    Strømprisene svinger, og det vil de fortsette med. Det mest forutsigbare rundt strømprisene er politikere på ytterkantene som krever kabelkutt når strømprisene i noen få timer en eneste dag i året når ekstraordinære høyder. De sier ikke et ord når de samme kablene noen timer senere bidrar til svært lave priser.
    Mange husker avisoverskriftene da Sør-Norge fikk rekordpris i én time 12. desember i fjor. Da er det samtidig verdt å minne om at omtrent hver helg fra midten av april til midten av oktober var spotprisen for strøm null kroner eller lavere, såkalt negativ pris.

    Hovedårsaken til at strømprisene i Norge, Norden og Nord-Europa svinger mer enn før, er at produksjonen av strøm i økende grad er avhengig av været. I det nordiske kraftmarkedet dominerer vannkraft, fulgt av vindkraft på land og kjernekraft fra Sverige og Finland. I Tyskland og Storbritannia bygges det ut vind- og solkraft i høyt tempo, mens kullkraft gradvis fases ut.

    Dette skyldes hverken hodeløs teknologibegeistring eller profittjagende energiselskaper. Det skjer fordi de fleste ansvarlige politikere og markedsaktører vet at utslipp av klimagasser, særlig fra fossilt kraftforbruk, øker tempoet i en klimakrise som for lengst har vist seg gjennom voldsomme oversvømmelser, ødeleggende tørke og hyppige skogbranner.

    Å kutte kabler for utveksling av ren strøm i et slikt scenario, er det minst solidariske et land kan gjøre.

    Denne proteksjonismen mot omverdenen finner vi også internt i Norge. Om vi satser på å fjerne flaskehalsene i strømnettet mellom de ulike prisområdene, vil strømprisene bli jevnere fordelt. Men i den nordlige delen av landet vårt, med svært lave kraftpriser blant annet som følge av kabelforbindelser til Sverige, er det motstand. Der vil de vernes mot prisene fra Sør-Norge, mens man i Agder irriterer seg over at området «eksporterer kraft» til Østlandet.

    Til tross for at Sør-Norge isolert har overskudd av kraftproduksjon, har strømkundene der samtidig gjennomgående de høyeste strømprisene i landet. Irritasjonen er derfor forståelig.Alle de undersjøiske utvekslingskablene er koblet til Agder, som gjør at fylket er mest utsatt for prissvingningene fra Nord-Europa. I det lengre bildet er svaret å bygge ut nettet slik at flaskehalsene forsvinner. I det korte bildet er strømstøtten en god løsning for vanlige forbrukere.

    De store, kraftintensive bedriftene, som gjerne protesterer mest høylytt, har som regel langsiktige og gunstige kraftavtaler. Mindre bedrifter kunne sikret seg mot pristopper med fastprisavtaler, men velger stort sett å ikke gjøre det, fordi man i sommerhalvåret har ganske gunstige priser.
    Nå diskuteres fornyelsen av de to eldste kablene for kraftutveksling med Danmark. Både Danmark og Sverige har reagert kraftig på politiske signaler om at kablene ikke vil bli fornyet, og har dermed gitt enkelte norske politikere anledning til å ta en nasjonalistisk posisjon: Det er vi som bestemmer, hverken dansker eller svensker. Derfor takk og pris for Jonas Gahr Støre og Erna Solberg. Begge har understreket at kraftutveksling er nødvendig, og begge har vært tydelige på at kablene først skal utredes grundig av Statnett før det tas en beslutning.

    En ansvarlig energipolitikk trenger langsiktige og gjennomtenkte styringspartier, ikke kortsiktig proteksjonisme. Norge trenger et godt forhold til resten av Europa. Dels fordi Europa er vårt viktigste eksportmarked. Men også fordi vi er avhengige av Europa og europeisk velvilje når det gjelder sikkerhet, helsekriser og gunstige betingelser i saker som er viktige for oss.

    Den avhengigheten blir ikke mindre med Donald Trump som sjef i Det hvite hus og gjentatte sabotasjeaksjoner mot det nordiske kraftsystemet.
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.980
    Antall liker
    14.472
    Sted
    Sørlandet
    Her er svaret fra Eivind Ljøstad - Sjefredaktør i FVN:


    Kaptein Kabeltann

    Kongen på strømhavet, Steffen Syvertsen, harselerer med egne eiere og alle som er mot strømkabler. Og han latterliggjør lokale næringslivsledere som klager på strømprisen. I et innlegg i Dagens Næringsliv dundrer Å Energi-sjefen løs mot alle som ikke forstår strøm-politikk slik han selv gjør. Det er freidig gjort av en mann som ikke klarer å forklare innbyggerne i sin egen landsdel hvorfor vi skal akseptere høyere strømpriser enn resten av landet.

    Det er neppe tilfeldig at han har signert innlegget som styreleder i Fornybar Norge, men han er altså først og fremst konsernsjef i Å Energi.

    Et av selskapene som tjener mest på strømkablene.

    Hans budskap er først og fremst å forsvare kablene. Og han argumenterer godt for hvorfor. Vi trenger mer ren kraft, vi trenger å sikre kraftforsyningen bedre og vi må stå solidarisk med Europa. Med andre ord snakker han og analyserer i tråd med det som er den etablerte kraftmarkedspolitikken, den som støttes av Høyre, Ap og NHO. Problemet er at han devaluerer sine motstandere til å være selvopptatte idioter - og enda verre: usolidariske krigsprofitører. Ekstra spesielt blir det når det er sine egne eiere han beskriver slik.

    Lokale ordførere som, i motsetning til Syvertsen, har forstått at de på vegne av landsdelen må protestere mot de urettferdige strømprisene. Kristiansands-ordfører Mathias Bernander har tatt belastningen med å gå mot eget parti og protestert mot nye strømkabler. For han må det være spesielt å lese Syvertsens innlegg. Bernander og andre som har reist debatten om strømkabler beskrives som en «usympatisk, styrtrik krigsprofitør som vil kutte kraftforsyningen til andre land.»

    Og det kommer altså fra regionens eget energiselskap, som lett kan beskrives som en styrtrik strømprofitør. Så hvem er egentlig usympatisk her?

    Syvertsens jobb er å maksimere profitt for sine eiere. Og det leverer han på. Men når hans egne eiere (kommunene) sier «Hør her, dette går ikke lenger», hva gjør han da? Da velger han å lytte til den andre store eieren, Statkraft. Statkraft og Å Energi tjener enorme summer på dagens urettferdige strøm-system, men at enkeltpersoner og næringslivet i vår strømregion sliter med regningen, har Syvertsen tydeligvis ennå ikke tatt ærlig inn over seg. At vi som bor i hans region straffes med landets høyeste strømpriser, beskriver han på følgende måte: «Irritasjonen er forståelig».

    Men så er han ikke så veldig forståelsesfull likevel, for han skriver videre:

    De store, kraftintensive bedriftene, som gjerne protesterer mest høylytt, har som regel langsiktige og gunstige kraftavtaler. Mindre bedrifter kunne sikret seg mot pristopper med fastprisavtaler, men velger stort sett å ikke gjøre det, fordi man i sommerhalvåret har ganske gunstige priser.

    Med andre ord: – Klapp igjen, dere har ikke noe å klage på, sier Syvertsen til det lokale næringslivet.

    Ifølge Syvertsen fungerer dagens marked utmerket, men sett fra forbrukerne fungerer det ikke.

    Forklar oss hvorfor vi som bor i den regionen der kraften produseres, skal akseptere å betale mest for strømmen i Norge.

    Og det er et problem for Syvertsen, selv om han har rett. Han bør jo ha rett, det er han som har dette som jobb. Problemet hans er at kundene og eierne hans er uenig. Og dermed er tilliten til Syvertsens budskap på gyngende grunn. Hvis Syvertsen har rett, og hvis han virkelig selv forstår dagens strømmarked, hvorfor er det da så vanskelig å forklare det for folk flest?

    Eller sagt på en annen måte, hvorfor er det så vanskelig å overbevise andre om at han har rett?

    Syvertsen får derfor følgende utfordring:

    Vi skjønner at du er for strømkabler, men forklar oss hvorfor vi som bor i den regionen der kraften produseres, skal akseptere å betale mest for strømmen i Norge.

    Den nye vinen i kraftmarkedet er såkalt flytbasert markedstilkobling.

    Forklar gjerne det også.

    Dette systemet som førte til at vi fra vår region eksporterte store mengder kraft til Østlandet den dagen vi betalte 13 kroner kilowattimen. Hvorfor er det rasjonelt?
    Det holder ikke å idiotforklare de som er mot kabler. De som sitter på toppen i energiselskapene har et ansvar for å forklare hvorfor dette er rasjonelt. Først da kan man få forankret den rådende strømpolitikken.
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.980
    Antall liker
    14.472
    Sted
    Sørlandet
    Steffen Syvertsen er ikke skyggeredd og svarer på utfordringene fra redaktøren. Deretter "eksploderer" det fra sindige sørlendinger i kommentarfeltet:


    Kreativ sjefredaktør

    I et friskt innlegg titulert «Kaptein Kabeltann» har sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen tillagt meg synspunkter jeg aldri har hatt. Det er ganske kreativt, selv om det ikke er helt redelig. Men det tåler jeg godt.

    Mitt utgangspunkt for å skrive om kraftkabler var den endrede sikkerhetssituasjonen Norge står i. I dag la regjeringen frem en totalberedskapsmelding som peker på at alle deler av samfunnet har et stort ansvar for beredskap. Som ansvarlig for kritisk infrastruktur i et av Norges største energiselskaper, kjenner jeg på dette ansvaret hver dag. Utenlandsforbindelsene er en del av denne kritiske infrastrukturen og helt nødvendig for vår forsyningssikkerhet.

    Det er dette jeg ønsker å skape økt bevissthet om i min kronikk i Dagens Næringsliv. Det ser også ut til at Eivind Ljøstad er enig med meg i at vi trenger både kraftkabler, mer ren kraft, å verne kraftforsyningen bedre og at vi må være solidariske med Europa. Det er jeg glad for. Samtidig ser jeg også at de utslagene vi har fått de siste årene har medført utfordringer, og er noe vi sammen må finne gode løsninger på.

    Ljøstad stiller i sitt innlegg noen konkrete spørsmål som jeg etter beste evne skal svare på.

    Ljøstad viser til at prisen i en enkelttime den 12. desember i fjor ble 13 kr/kWh (før strømstøtte). Heller enn å fokusere på en enkelttime, bør man se året under ett. I 2024 var gjennomsnittprisen i Sør-Norge (NO2) 58 øre per kWh, om lag 9 øre mer enn i NO1. Norge er en del av kraftmarkedet i Europa, og prisene i Norge påvirkes av prisene på kontinentet både når de høye og når de er lave. Det er verdt å nevne at det aldri før har vært større prisforskjell i løpet av ett år mellom NO2 og Tyskland som i 2024, da med vesentlig høyere pris på kontinentet. For utenlandsforbindelsene bidrar også til perioder med svært lave strømpriser. For eksempel hadde NO2 flere timer med null eller negativ strømpris omtrent hver helg fra midten av april til midten av oktober i fjor.

    Ljøstad spør videre om «hvorfor vi som bor i den regionen der kraften produseres, skal akseptere å betale mest for strømmen i Norge». Mangelfull overføringskapasitet mellom regioner i Norge gjør at det oppstår perioder med prisforskjeller mellom regionene. Jeg synes slett ikke forbrukerne i Agder skal betale mest for strømmen i Norge, slik Ljøstad hevder.

    Strømstøtten verner vanlige forbrukere fra høye kraftpriser. Men den løser ikke utfordringene for deler av næringslivet. Små og mellomstore bedrifter har ikke tradisjon for å inngå langsiktige kraftavtaler slik som de store industriselskapene. Allerede i dag kan disse bedriftene sikre seg mer forutsigbare strømkostnader. For eksempel tilbyr vårt datterselskap Entelios i dag fastprisavtaler til offentlige og private virksomheter som ønsker dette. Det har gitt dem store besparelser de siste årene. Et illustrerende eksempel er Helse Sør-Øst, som totalt i perioden 2021 til 2024 har spart flere hundre millioner kroner sammenliknet med spotmarkedet.

    Vedvarende ulike konkurranseforhold for næringslivet i norske regioner er et problem. Tiltak for å rette opp konkurranseforskjeller, eksempelvis gjennom omfordeling, er et politisk ansvar. Eksempelvis omfordeler staten i dag ekstrainntekter den får som følge av prisforskjeller, slik at de regionale nettselskapene kan holde nettleien lavere enn den ellers ville vært. Å Energi har støttet dette, og er åpen for flere tiltak for å utjevne ulike konkurranseforhold for næringslivet.

    Ljøstad vil gjerne at jeg forklarer det han selv omtaler som «den nye vinen i kraftmarkedet», såkalt flytbasert markedstilkobling. Kort sagt er det viktig å utnytte det eksisterende nettet bedre. Flytbasert markedstilkobling er ett av flere virkemidler som Statnett har tatt i bruk for dette formålet og ble innført 29. oktober 2024. Hensikten er at man får transportert mer kraft fra et område med lav pris til et område med høy pris, slik at prisen jevnes noe ut.

    «Hvis Steffen Syvertsen vil være Kaptein Kabeltann», skriver Ljøstad, må han sørge for at «strømskatten kommer hjem. I hvert fall deler av den».

    Å Energis verdiskaping går tilbake til fellesskapet gjennom skatter og avgifter til stat og kommune, og utbytte til eierne. Per tredje kvartal 2024 var status at 71 % av konsernets underliggende resultat før skatt går tilbake til samfunnet i form av overskuddsskatt og grunnrenteskatt. I tillegg kommer lokal eiendomsskatt og konsesjonskraft til fylke og kommunene der vi har vår virksomhet.

    Vi har Statkraft som største enkelteier og Drammen kommune som største kommunale eier. I tillegg eies konsernet av Vardar, som er eid av 19 kommuner i Buskerud og tre kommuner på Hadeland, i tillegg til de 25 agderkommunene. Alle eiere, også agderkommunene, får del i de store verdiene som konsernet skaper. Bare i 2024 utbetalte Å Energi over 2,4 milliarder kroner i utbytte til våre offentlige eiere. I tillegg har jo Ljøstads hjemkommune, Kristiansand, oppsiden ved at konsernets hovedkontor, med flere hundre ansatte, er lokalisert nettopp i Kristiansand.
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    4.954
    Antall liker
    5.125
    Sted
    Sunnmøre

    Eg kan jo forstå at det er uvant for dei som driv produksjon å måtte tenkja på straumprisen, men eg tykkjer det verkar som denne typen har eit edrueleg forhold til det.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.277
    Antall liker
    40.836
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    «Hvis Steffen Syvertsen vil være Kaptein Kabeltann», skriver Ljøstad, må han sørge for at «strømskatten kommer hjem. I hvert fall deler av den».

    Å Energis verdiskaping går tilbake til fellesskapet gjennom skatter og avgifter til stat og kommune, og utbytte til eierne. Per tredje kvartal 2024 var status at 71 % av konsernets underliggende resultat før skatt går tilbake til samfunnet i form av overskuddsskatt og grunnrenteskatt. I tillegg kommer lokal eiendomsskatt og konsesjonskraft til fylke og kommunene der vi har vår virksomhet.

    Vi har Statkraft som største enkelteier og Drammen kommune som største kommunale eier. I tillegg eies konsernet av Vardar, som er eid av 19 kommuner i Buskerud og tre kommuner på Hadeland, i tillegg til de 25 agderkommunene. Alle eiere, også agderkommunene, får del i de store verdiene som konsernet skaper. Bare i 2024 utbetalte Å Energi over 2,4 milliarder kroner i utbytte til våre offentlige eiere. I tillegg har jo Ljøstads hjemkommune, Kristiansand, oppsiden ved at konsernets hovedkontor, med flere hundre ansatte, er lokalisert nettopp i Kristiansand.
    Det får vel karakteriseres som scoring på åpent mål. Det er jo helt grunnleggende her at nesten all fortjeneste innkasseres av offentlige kasser, enten stat, fylke, eller kommune, som forvaltning av fellesskapets ressurser til antatt felles beste. Privatpersoners lommebok er faktisk ikke fellesskapet.
     

    Ingeniøren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.11.2007
    Innlegg
    4.414
    Antall liker
    1.254
    Sted
    Tranby
    Torget vurderinger
    7
    Hvor mange behøver du? Hva med 182?
    Eller 725?

    Realiteten er at «el-følsomme» ikke greier å detektere om en påstått strålingskilde er på eller ikke uten å se etter. Det er veldig få allergier som arter seg slik.

    Jeg tviler ikke på at fyren det ble linket til har problemer, men stråling fra el-måler er ikke egentlig en del av problemet hans. No way.
    NRK forsøkte å lage et program om dette for en del år siden. Alle som hadde påstått el-overfølsomhet, og som skulle være med, trakk seg før programmet kom i gang. Trolig fordi de planla å legge inn noen blindtester...
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.277
    Antall liker
    40.836
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Man får vel trøste seg med at «problemet» med strømeksport snart vil være løst.

    1736786966770.png
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.606
    Torget vurderinger
    23
    utbygging.png


     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.277
    Antall liker
    40.836
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    ^ Ja, det er vel det man kaller «politisk styring». Det handler om å sette prioriteringer mellom motstridende hensyn, og hvis villreinen er viktigere enn strømprisen, opinionen for all del ikke ha videre utbygging av hverken vindturbiner eller overføringslinjer, og definitivt ikke en nasjonal plan for utbygging av slik styggedom, så blir jo resultatet deretter. Da blir det dyr strøm med stor prisforskjell mellom regionene, fordi det faktisk er hva man har bestemt. Politikere som later som noe annet er demagoger.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.396
    Antall liker
    13.078
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Det er det jo forsåvidt mening i, men da burde jo alle millionene som staten håver inn kunne brukes til støtte for energieffektiviserende tiltak, men sliker det ikke. Luft-luft varmepumpe er et av de enkleste tiltakene, men 30.000 for en minstepensjonist er nærmest uoppnåelig, og det gies feks ingen støttae fra Enova for tiltak for almuen. I dag går Enovastøtten, som i stor grad innbetales av folk flest over strømregninga, i all hovedssak til industri og næringsliv.. Det er også et hovedkrav at om du får støtte til et tiltak, så må det også utføres av firma... Selv om jeg og mange andre er fullt ut i stand til å drive etterisolering av husene våre, er det ikke fem øre å få i støtte til slikt... Det skal utføres av snekkere til 1000kr timen... osv osv... Mange fagre ord og krav fra myndigheter, men lite konkret for menigmann, - bortsett fra å betale og se gla ut.... Jeg har forøvrig hatt varmepumpe i 19 år.... nr2 er i ferd med å vandre mot slutten etter 12 års tjeneste.......
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.455
    Antall liker
    3.120
    Sted
    Portugal
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.277
    Antall liker
    40.836
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Hvis man forestiller seg at Norge kan «kappe utenlandskablene» for å unngå «prissmitte fra Europa», og samtidig forestiller seg at det fortsatt skal være mulig å overføre strøm mellom Nord- og Sør-Norge, så anbefaler jeg at man tenker over hva det i linken betyr.
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    4.954
    Antall liker
    5.125
    Sted
    Sunnmøre

    alipax

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.03.2003
    Innlegg
    1.486
    Antall liker
    435
    Sted
    Herja
    Torget vurderinger
    2
    Eg skjønar framleis ikkje korleis ein har tenkt å ta omsyn til vind og sol med ein slik alternativ algoritme, og korleis ein skal verdivurdera import/eksport mellom land?
    Tipper at hensynet til inntjening kommer først, så lager de (grådige) en algoritme som er så kryptisk at sånn cirka ingen andre forstår den.
     
    • Liker
    Reaksjoner: SAL

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.277
    Antall liker
    40.836
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.455
    Antall liker
    3.120
    Sted
    Portugal


    Norges kraftutveksling med utlandet har de siste fire årene blitt en helt fantastisk lønnsom virksomhet.

    Fra 2021 til 2024 ga netto krafteksport oss 100,7 milliarder kroner i inntekter. For de åtte foregående årene, fra 2013 til 2020, ble samlet nettoinntekt på bare 29,5 milliarder kroner.
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.198
    Antall liker
    1.271
    Sted
    '
    Kortversjonen
    • Sandra Borch krever at Trygve Slagsvold Vedum stiller ultimatum til Jonas Gahr Støre om strømprispolitikken.
    • Senterpartiet vil reforhandle strømavtaler og si nei til EUs fjerde energipakke.
    • Borch truer med grasrotopprør i Spog uttreden fra regjeringen hvis kravene ikke møtes.
    • Regjeringen skal torsdag behandle deler av den omstridte EU-pakken, ifølge VGs opplysninger.
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.980
    Antall liker
    14.472
    Sted
    Sørlandet
    FVN fornekter seg ikke og fortsetter å fore sine lesere med artikler som handler om strømprisene. I går kunne vi lese om et lite bakeri som har sett en økning i strømprisene på 15 til 20k. Det er bare såvidt journalisten toucher innpå fastpris:


    – Er det ikke mulig å få en fastprisavtale for din bedrift?

    – Det er mye å sette seg inn i, og når skal du sette deg inn i det? I en slik bedrift skal du ha hodet ditt på alle områder.

    Og igjen eksplodererer kommentarfeltet. Strøm er noe som tenner en gnist hos hvermansen.

    1737530316779.png
     

    palmaris

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.11.2002
    Innlegg
    1.789
    Antall liker
    1.378
    Torget vurderinger
    1
    FVN fornekter seg ikke og fortsetter å fore sine lesere med artikler som handler om strømprisene. I går kunne vi lese om et lite bakeri som har sett en økning i strømprisene på 15 til 20k. Det er bare såvidt journalisten toucher innpå fastpris:


    – Er det ikke mulig å få en fastprisavtale for din bedrift?

    – Det er mye å sette seg inn i, og når skal du sette deg inn i det? I en slik bedrift skal du ha hodet ditt på alle områder.

    Og igjen eksplodererer kommentarfeltet. Strøm er noe som tenner en gnist hos hvermansen.

    Vis vedlegget 1091007
    Eg tenkjer at har du ikkje tid til å setja deg inn i kva som krevst for å driva ei bedrift er det kanskje best å vera tilsett?
     

    Valentino

    J. Brünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    30.986
    Antall liker
    26.487
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    FVN fortsetter sitt Baneheiajournalistiske nivå. Det er godt å ha noen konstanter i denne omskiftelige verden.
     

    Roald

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.06.2005
    Innlegg
    5.766
    Antall liker
    3.057
    Torget vurderinger
    1
    Overbetalte, overflødige kanape spisende viktigperer kan jo mene hva fanden de vil, fuck EU
     
    • Liker
    Reaksjoner: SAL

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.846
    Antall liker
    6.825
    Det er avhengigheter begge veier her, men det tar seg jo spektakulært dårlig ut om et av Europas aller rikeste land skal sutte på karamellen og retten til å ødsle fritt med strøm mens resten av Europa skriker etter energi. Da er det i grunn bare til pass om EU stenger Norge ute av samarbeidet for å beskytte seg mot Trump og Putin. Synes det er Hermstad som uttrykker det best; – Å drive kulturkrig mot norsk EU-samarbeid hjelper ikke akkurat på å fremme demokrati.

    Fuck Senterpartiet.
     

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.846
    Antall liker
    6.825
    Rør og klasse-A…

    Men spøk til side så har jeg knapt hørt om noen som ofret strømsparing en tanke før for et par år siden, og jeg vil mene at vi har hatt et temmelig lemfeldig forhold til energibruk. Og at det kan bli regjeringskrise av et energisparingsdirektiv og et fornybardirektiv sender definitivt et signal om at rike nordmenn er seg selv nok. Og i en tid hvor Europa er truet og USA ikke lenger er en alliert vi kan stole på, så er det definitivt ikke sånt vi trenger.
     

    larkrla

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.11.2005
    Innlegg
    3.142
    Antall liker
    2.406
    Sted
    Sørlandet
    Torget vurderinger
    2
    Vi har i dag et behagelig energioverskudd, men balansen kan tenkes å endres fremover. Alt mulig skal elektrifiseres, men vi har så og si ingen planer det neste tiåret for utbygging av mer kraft. Det er utrolig stor motstand fra alle kanter, uansett hva slags utbygging det er snakk om. Leste nettop om et, for meg, nokså fornuftig forslag om utbygging av eksisterende vannkraft, men der statsforvalteren stopper planene med henvisning til Montreal-avtalen. Ingen kommuner vil ha vindmøller på land og motstanden mot havvind er formidabel.

    Sør for oss bygges det ut massivt med fornybar energi, EU har ingen planer om å være avhengig av norsk gass i alle fremtid selv om det selvsagt er en stund til det skjer. Vi har tilgang på denne kraften, forutsatt kabler. Men det vil vi ikke ha pga faren for høye strømpriser...hva tror dere skjer med strømprisene i det Norge har underskudd på kraft?

    Man kan gjerne ønske seg tilbake i tid til da verden og Europa så annerledes ut enn i dag. Alt var bedre før, ikke sant? Hva med å forholde seg til verden som den er, og ikke slik man skulle ønske den var? Pr. akkurat nå finnes verken fortiden eller fremtiden, men det er i det minste en viss sjanse for å få noen år i sistnevnte.
     

    MML

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.02.2010
    Innlegg
    2.331
    Antall liker
    1.898
    Torget vurderinger
    1
    Eeehh... hvordan "ødsler vi fritt" med strøm i Norge?? I nokså rak motsetning til mellom-Europa har vi faktisk fyringsbehov i de fleste av årets måneder...
    Lett å overdrive nettopp vårt behov for energi. Selvfølgelig vil det være et reelt behov for oppvarming i Norge, men det er helt sikkert at det også er et reelt behov for nedkjøling andre steder. Jeg hadde foretrukket 10 grader innendørs i forhold til 50.
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.455
    Antall liker
    3.120
    Sted
    Portugal
    Eeehh... hvordan "ødsler vi fritt" med strøm i Norge?? I nokså rak motsetning til mellom-Europa har vi faktisk fyringsbehov i de fleste av årets måneder...
    Her har vi kjølingsbehov de fleste av årets måneder.

    Men her har vi ikke EU priser på strøm. Prisen er stabil hele året og ikke veldig høy.
    Portugal har en veldig høy grad av fornybar strøm fra vindmøller og sol. Tror det er nesten 70%
     
    Sist redigert:

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.396
    Antall liker
    13.078
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    At EU sterkt ønsker å bestemme over norske ressurser er gammelt nytt, - fisk, mineraler, olje og gass, nå også strøm - og sikkert mye annet..
    Men hva har EU og tilby som vi ikke allerede har avtaler på? Selvsagt kan man true med importrestriksjoner på både det ene og det andre, men EU har nok større behov enn oss.... Hva er da igjen...? Jo den berømte "medbestemmelsen" som AP, H og V agiterer for... tror de i fullt alvor at et par norske pygme-stemmer vil høres i koret av stor-Europa?.. også etterhvert med sterk høyrepopulisitsk slagside, - hr Orban inkludert?? Noen tror bestemt fortsatt på julenissen..

    EU-hval.jpg
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn