Vær nå bittelittegrann oppfinnsomme, gutter. Greit at taco minus skjell kan være godt, men det er annen hjemmelaget junk som er godt også. Her min tolkning av norsk helgepizza, som alltid er det frijazz med hensyn til menge som gjelder:
Fyll
- stek kjøttdeig/karbonadedeig/annet kjøtt godt. Krydre med pepper og timian under stekingen
- stek en del bacon i strimler
- stek en stor løk, en fire-fem-sek fedd finhakket hvitløk, samt litt finkuttet gulrot
- ha alt tilbake i pannen, hell på et godt glass rødvin (her passer det godt med et glass i kokken også) og kok nesten helt inn
- ha i en god boks passada de tomato eller tomatpure og litt vann eller hakkede hermetiske tomater
- krydre med raust med oregano, knuste fenikkelfrø, chili og litt pepper
- ha i noen stilker frisk timian og et par-tre lauberblader. Rosmarin funker også bra
- sleng i noen grove biter stangselleri (skal fjernes, så la de være så store at du finner de igjen)
- kjør i litt demi-glace av okse. Alternativt buljong eller fond på glass, disse er som relgel veldig salte, så ikke under noen omstendighet bruk salt før du har i buljong/fond fra flaske. Salte eventuelt etterpå, du trenger det dog neppe.
- har du brukt demi-glace erller selvlaget kraft som ikke er full av salt, kjør i et par-tre ansjonsfilleter som er finhakket.
- ta ut stangselleri og lauberblader
- frisk basilikum tilsettes helt til slutt om du har. Om ikke, dropp det. Tørket er ikke et substitutt.
- smak til med salt og pepper
kok ganske lenge mens du lager bunn og lar den heve. Guffa skal være tykk.
Kjevle ut bunnen, ha på godt med fyll og riv over store mengder ost. Her, som alltid ellers, gjelder prinsippet om å holde seg langt unna Norvegia som ikke smaker noesomhelst. Jeg bruker gruyère og parmesan eller jarlsberg og parmesan.
Stek passe lenge til den er ferdig og osten er gyllen.
n-joy.
Prøv dette, og ta heller mer taco neste fredag.