KJ skrev:Er det på tide å kjøpe seg en dråpeteller og/eller pimpett?
Esj så primitivtØivindJ skrev:...
Bare ta et sugerør.
Med tommelen oppå flytter du greit noen dråper vann fra et glass, over i Whisky glasset.
Men det blir feil å bruke sugerøret til å drikke denne blandingen med?? :ØivindJ skrev:KJ skrev:Er det på tide å kjøpe seg en dråpeteller og/eller pimpett?
Bare ta et sugerør.
Med tommelen oppå sugerøret flytter du greit noen dråper fra et glass vann over i Whisky glasset.
HeheKJ skrev:Esj så primitivtØivindJ skrev:...
Bare ta et sugerør.
Med tommelen oppå flytter du greit noen dråper vann fra et glass, over i Whisky glasset.... nei en pimpett med målestreker for milliliter må være tingen, så kan man bli nevrotisk for repeterbarhet og eksperimentere i øst og vest på den "riktige" "utdråpingen" av sitt gyldne fluidum. Hva er best - destilert vann (for puristen) eller noe fancy flaskevann? Hvilket vann passer til hvilken whisky? Kanskje på tide med en ny pilgrimsferd til Islay for å ta noen prøver av det udestilerte myrvannet som Lagavulin bruker? Kanskje jeg trenger en sample fra hver av dem - Ardbeg, Lagavulin, Laphroig, Bowmore og Bruichladdic? Eller er det bare Laga som bruker myrvannet i utvanningen også?
Jeg har tydelige minner fra omvisningen på LagaDen rørslige fruen som guidet oss sto oppå broen over bekken som renner igjennom destilleriet og proklamerte stolt "We use this water for all our production". De guidede nikket anerkjennende og smilte, de så ned i vannet og mistet munn og mæle. I ettertid forundres jeg over hvor rent og klart det ferdige produktet kan være. EDIT: Det hører med til historien at på vei ut til Laga, etter å ha passert Laph. så gikk vi forbi et sauekadaver som lå i grøfta - siden har det altid vært en litt udefinert ettersmak på Laga.
mvh
KJ
Det blir nok en opplevelse de fort vil glemme.. 8)juster skrev:Jeg vet ikke om det er blit nevnt før, men Whisky entusiaster på vestlandet kan glede seg. Bergen skal endelig få sin egen whisky festival, det sker på Hotel Terminus en helg i Februar 8)
Mvh Tom-Erik
Aiaiai. Det var dyre dråper rett i dass! vieille réserve #11 er en fantastisk Cognac daFallenA skrev:En dråpe med vann i whisky kan som nevnt både fungere og ødelegge en god opplevelse.
Har selv opplevd begge deler, men stort sett foretrekker jeg den "naturell"
Litt på siden og med en helt annen drikk i tankene så får jeg fremdeles klump i halsen når jeg tenker etter jula for noen år siden hvor vi hadde besøk av min mors gamle tante. Hun var glad i både fart og morro, og var ingen sinke med de gode drikker. Hun gikk bort i barskapet til min far og blandet seg en god pjolter. (Farris/selters, og cognac).
Godt for magen må man da vite
Denne cognacen var en A.E. dor Vielle Réserve No 11
Dere skulle sett ansiktsuttrykket til min kjære far ;D
GG glassmagasin her i Oslo selger fine sniftere, ikke koster de mye heller.Pug-Nose skrev:Hvor kjøper dere whiskyglass? Og hva slags type glass kjøper dere?
Er på jakt etter noen ikke altfor dyre glass selv og synes det er vanskelig å finne skikkelige glass her i Bergen.
En dråpe eller to, til nød en liten skvett med vann ...Gjestemedlem skrev:Med mindre vi snakker om cask strength whisky har jeg serdels dårlig erfaring med å tynne den ut med vann. De beste whiskyene etter min smak holder også 45-48% styrke, og å sende en whisky under 40% er mer eller mindre å lage pjolter av den. Vil man bare sutte på noe smakfult sølevann og ikke egentlig liker sterk drikke kan man like godt velge en sherry eller en god portvin.
Det med at smaksløkene blendes er selfølgelig en viktig ting, der er vel også derfor at på de fleste whisky tastinger serveres der maks 4-5 glass, etter disse trenger mund og næse å neutraliseres, gjørres best med mørk sjokolade (gjerne 86% kakao) og vann, eller kaffe er også veldig effiktivt. Det er også viktigt at man ikke stapper næsen rett i nosing glasset, men nermer seg gradvi, ellers kan alkoholen bedøve luktesansen for resten av kvelden, når det gjelder de "fjerne" nuansene i whiskyen.KJ skrev:En dråpe eller to, til nød en liten skvett med vann ...Gjestemedlem skrev:Med mindre vi snakker om cask strength whisky har jeg serdels dårlig erfaring med å tynne den ut med vann. De beste whiskyene etter min smak holder også 45-48% styrke, og å sende en whisky under 40% er mer eller mindre å lage pjolter av den. Vil man bare sutte på noe smakfult sølevann og ikke egentlig liker sterk drikke kan man like godt velge en sherry eller en god portvin.
Dette er jo også litt avhengig av hvor lett smaksløkkene har for å bli «blendet» av alkohol. Dersom man har en lav «beldningsterskel», og ikke får med seg nyansene av malt, eik, torv, sjøsprøyt og annet godt på grunn av alkoholinnholdet, så kan man med fordel vanne rikelig ut IMHO Selv kan jeg også nøye meg med en dråpe eller to i en cask strength, eller for den saks skyld en dråpe eller to i «råsafta» rett fra brenneren. Men som kjent så handler det mye om omstendigheter, foruten smak og behag.
mvh
KJ
"Den heter Burns night, de feirer Robert Burns. Han var en stor skotsk dikter, og dagen blir feiret den 25. januar, den dagen han ble født. Det er vanlig å ha en "Burns Supper" det er en middag laget av haggis, kålrabi og poteter."juster skrev:Det det var nesten "Burns supper" hetter feiringen
http://www.globalskolen.no/view.cgi?&link_id=0.889360
Ja det kan være at det dukker opp noen nyanser, men da man har samtidig vannet det hele ut slik at selv om smaken er der så er det ikke whisky lenger men en pjolter. Jeg foretrekker kraftige øywhiskyer over gjennomsnitlig sterke slik at man ikke bare sutter på smaken men at den evaporerer litt i munnen slik at denne ekstra dimensjonen av opplevelsen gjøre det til noe mye større enn kun ren analytisk smaking. De beste munnfuller inneholder denne gyldne sublime tilstanden mellom veske og damp. Simpel whisky vil uansett aldri være noen smaksopplevelse så den kan sikkert vannes ned eller tilsettes frossent vann eller cola for den saks skyld.Solo skrev:Vannmengden i whisky handler mye om man ønsker å drikke (og kose seg) eller om man ønsker å utforske whiskyen. Drikker man væske med over 40% alkohol så forsvinner veldig mye av smaks og luktnyansene. Tilsetter man forsiktig opp til 50% med vann så vil man kjenne nye smaker og lukter som er komplett umulig å oppfatte ved full alkostyrke. Det er klart at en simpel blend vil ha lite å avdekke med utvanning, mens derimot en kraftig øy-whisky vil kunne trenge svært mye vann. En nogenlunde kompleks whisky vil som regel tåle vann ganske godt og jeg drikker alle mine drammer med minst et par teskjeer lunkent vann, selv til kos![]()
jepp, sitter med en macallan cask strenght nå og den trenger litt vann :-Xsundkoien skrev:En Cask Strength på 54-58 volumprosent alkohol vil også bli mer behagelig å drikke når den vannes noe ut.
Særpreget med denne forsvinner ikke ved å tilsette vann, men forsterkes heller.
M
Cask strength whisky trenger litt vann, så her er jeg helt enig. Når det kommer for mye over 50% blir det for sterkt til å kunne nytes ordentlig. Et godt eksempel på en perfekt styrke på en kraftig øywhisky er Laphroaig Quarter Cask som holder 48%. Å vanne denne ut gjør den ingen tjeneste.sundkoien skrev:Når en produsent anbefaler å ha i en skvett vann i en god single malt, for å "åpne opp smaken" som de sier, har dette sikkert noe i seg?
En Cask Strength på 54-58 volumprosent alkohol vil også bli mer behagelig å drikke når den vannes noe ut.
Særpreget med denne forsvinner ikke ved å tilsette vann, men forsterkes heller.
M
nja, quarter casken synes jeg tåler vann svært godt og gir en 4cl dram gjerne 1 cl vann. Det blir selvsagt ikke like sigar og rakett i munnen, men det blir en mer kompleks smaksopplevelse. Når det gjelder hvor i lenken vannet tilsettes whiskyen så synes jeg forsåvidt at cask strenght er fair, det som koster i whiskyproduskjonen er lagringen og frakt, at man da heller lar konsumenten vanne ut i sitt glass enn å vanne ut før prouktet forlater produsenten synes jeg er fint, men poenget med cask strenght er ikke at den skal drikkes bar.Gjestemedlem skrev:Cask strength whisky trenger litt vann, så her er jeg helt enig. Når det kommer for mye over 50% blir det for sterkt til å kunne nytes ordentlig. Et godt eksempel på en perfekt styrke på en kraftig øywhisky er Laphroaig Quarter Cask som holder 48%. Å vanne denne ut gjør den ingen tjeneste.
Når det gjelder produsenter som anbefaler å tynne ut whiskyen deres så er det vel bare enten en innrømmelse av at de har bommet på styrken når de tappet og tynnet den, måtte ta andre hensyn her enn å lage best mulig whisky, eller rett og slett synest det er lurt at folk skal lage litt ritualer rundt whiskydrikkingen sin for å skape en aura av noe spesielt.
Haha, han så ikke lite teit ut med den monokkelen ;DC. Alshus skrev:Dette sier Charles MacLean, en av whiskyverdenens store navn:
" Charles ønsker i liten grad å misjonere rundt hvordan folk drikker whisky. Drikk den slik du selv ønsker, hovedsaken er at du liker det. Synes du det er godt med isbiter og cola, så drikk da for all del whiskyen slik. Men han har to innspill: Ønsker du imidlertid å verdsette whiskyens aroma og smak, så har for det første glasset en del å si, det bør snevre seg inn mot toppen, slik at aromaen kommer til sin rett. For det andre bør whiskyen serveres temperert, kanskje også med litt vann i whiskyen. På den måten forsvinner den litt ubehagelige prikkingen fra alkoholen du kjenner på nesen, og flere aromaer frigjøres. "
Sakset fra http://www.onlymalts.com/artikkel.php/171
Det minner meg om en av mine største nedturer mht whisky - Blue Label - totalt karakterløs ....AK27 skrev:[...]
Vel, jeg hører så mye rart. Disse fordommene mot alle former for blends har jeg forstått er ganske sterke utenfor Skottland, som regel ubegrunnet(?). Black Label er helt klart en kvalitetswhisky, så hvorfor ikke ekspandere reportoaret innen samme merke? Green Label skal i alle fall være allt annet enn karakterløs, Gold Label skal dog være noe vennligere mot ganen. Kanskje du skulle prøve en grønn en?KJ skrev:Det minner meg om en av mine største nedturer mht whisky - Blue Label - totalt karakterløs ....AK27 skrev:[...]
mvh
KJ
Har hørt at Blue Label skal være allt annet enn karakterløs. Det finnes vel ingen klar fasit.KJ skrev:Det minner meg om en av mine største nedturer mht whisky - Blue Label - totalt karakterløs ....AK27 skrev:[...]
mvh
KJ
Denne kan passer daMilenko skrev:Trenger forslag til billig/god ikke for dyr (maks 500) til neste helg, "hjemme alene" helg, mor og de små drar bort og pappa har huset for seg selv....
Pappa (jeg) har huset for seg selv og er forhåpentligvis (etter med. inngrep) endelig frisk etter å ha slitt med en kronisk bihulebetennelse i snart et år (hvertfall)....
Ps. må vel helst følge polets standard utvalg da det ikke er så altfor stort utvalg på den lokale Whisky pusheren.....
Gjestemedlem skrev:Highland Park, ca 420Kr på polet. En av de beste i standardutvalget!