Mat, drikke og røyk De gode norske råvarer

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • ePi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.04.2003
    Innlegg
    1.642
    Antall liker
    1.370
    Forskning.no: Egg smaker likt

    De 15 eggvariantene som var med i testen kom fra frittgående høns, økologiske høns og burhøns. Alle eggene var av størrelse medium/large, og alle var mellom én og tre uker gamle. Tidligere forskning har vist at den sensoriske kvaliteten er stabil innenfor dette tidsrommet.

    Eggene ble bedømt på en skala fra 1 til 9 for alle egenskaper innen lukt, smak og utseende, og eggene var romtempererte da de ble vurdert, slik at de smakte mest mulig.

    I det sensoriske panelet sitter dommere med noen av landets mest følsomme sanseapparat. De fant overraskende få sensoriske forskjeller mellom eggene.

    De trente dommerne fant ingen lukt eller smaksforskjeller mellom eggene.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Denne yoghurten anbefales på det varmeste.

    urtehaven.jpg

    God yoghurt med gresk stil, tilsatt fruktkompott og røstede hasselnøtter, havregryn og solsikke- og gresskarkjerner.

    Har ikke funnet så mange steder som selger den ennå, men håper den dukker opp i flere butikker etterhvert.
     

    Gubra

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.08.2004
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    799
    På søndag skal jeg hente meg en halv gris, alt opp på middagsrester og kjærlighet. Den har kost seg ute i det fri og slaktes 10 meter fra grisehuset.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Fant en herlig pølse. Fra Jacobs utvalge-serien som selges på Meny. Dette var en rå bratwust med merian og karve. Grov og fin og i følge vaskelappen 92% kjøttinnhold fra dyr foret på skikkelig for.

    Dette er uten tvil noe av det ypperste som selges i vanlige kjedeforetinger av pølser i Norge.
     
    N

    nb

    Gjest
    Bratwursten er bra, men det er ikke alle pølsene i den serien jeg synest er like imponerende til tross for at kjøttet kommer fra glade griser.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Bratwursten er bra, men det er ikke alle pølsene i den serien jeg synest er like imponerende til tross for at kjøttet kommer fra glade griser.
    Enig med det. Det er kun to av dem som utmerker seg og det er de to rå pølsene. Bratwursten og salsicciaen.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.848
    Antall liker
    3.387
    Jeg liker godt Fjell- og Gårdssmør fra Tine, men det har jeg ikke sett på lenge i butikkene. Rik og fyldig smak, laget på syrnet fløte og godt salt. Eller er det samme produktet rett og slett omdøpt til Kviteseidsmør?
    Deph, har du smakt Synnøve Ekte meierismør med maldonsalt? De selges i små sorte beger. Stiv kilospris, men sabla godt smør.

    Ellers fra butikkhyllene kan nå anbefales Hanssens røkte kjøttpålegg fra Mo i Rana, f.eks røkt nordlandsskinke. Det er røykasmaken som gjør dette pålegget spesielt godt i min gane. Selges på min Rema 1000.
    Også Sunniva (Tine) eplejuice fra sesongens epler kan på det varmeste anbefales; enten fra Südtyrol-epler, eller Hardanger.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Deph, har du smakt Synnøve Ekte meierismør med maldonsalt? De selges i små sorte beger. Stiv kilospris, men sabla godt smør.
    Ja jeg har prøvd det. Slett ikke verst. Men det er for dyrt for meg. 200-250kr kg eller hva det nå var det lå på er rett og slett for for mye for smør (Meny sin Jacobs likeså), selv med en klype godt salt i. Da er det bedre å lage smøret selv ved å hive et par kartonger kremfløte i en kjøkkenmaskin og tilsette litt salt selv. Tar bare noen minutter. Skal forøvrig til en tur til Newcastle i helgen så da blir det en koffert full av smør, ost, julekaker, xmas pud, og Branstonpickes og marmelade på tilbaketuren.


    Ellers fra butikkhyllene kan nå anbefales Hanssens røkte kjøttpålegg fra Mo i Rana, f.eks røkt nordlandsskinke. Det er røykasmaken som gjør dette pålegget spesielt godt i min gane. Selges på min Rema 1000.
    Ikke sett det i butikkene her.

    Også Sunniva (Tine) eplejuice fra sesongens epler kan på det varmeste anbefales; enten fra Südtyrol-epler, eller Hardanger.
    Smakte den i fjor. Begge var gode, men har sluttet å kjøpe produkter fra dem siden de holder på som de gjør. Det er heldigvis ikke vanskelig å få tak i god eplejuice eller eplepress. Mye bra å velge i her i alle fall og med gode kontakter i Hardanger kan mye bra skaffes. Men det er må drikkes fort, fryses eller tilsettes gjær for å holde seg mer enn et par dager.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.848
    Antall liker
    3.387
    Deph, har du smakt Synnøve Ekte meierismør med maldonsalt? De selges i små sorte beger. Stiv kilospris, men sabla godt smør.
    Ja jeg har prøvd det. Slett ikke verst. Men det er for dyrt for meg. 200-250kr kg eller hva det nå var det lå på er rett og slett for for mye for smør (Meny sin Jacobs likeså), selv med en klype godt salt i. Da er det bedre å lage smøret selv ved å hive et par kartonger kremfløte i en kjøkkenmaskin og tilsette litt salt selv. Tar bare noen minutter. Skal forøvrig til en tur til Newcastle i helgen så da blir det en koffert full av smør, ost, julekaker, xmas pud, og Branstonpickes og marmelade på tilbaketuren.


    Ellers fra butikkhyllene kan nå anbefales Hanssens røkte kjøttpålegg fra Mo i Rana, f.eks røkt nordlandsskinke. Det er røykasmaken som gjør dette pålegget spesielt godt i min gane. Selges på min Rema 1000.
    Ikke sett det i butikkene her.

    Også Sunniva (Tine) eplejuice fra sesongens epler kan på det varmeste anbefales; enten fra Südtyrol-epler, eller Hardanger.
    Smakte den i fjor. Begge var gode, men har sluttet å kjøpe produkter fra dem siden de holder på som de gjør. Det er heldigvis ikke vanskelig å få tak i god eplejuice eller eplepress. Mye bra å velge i her i alle fall og med gode kontakter i Hardanger kan mye bra skaffes. Men det er må drikkes fort, fryses eller tilsettes gjær for å holde seg mer enn et par dager.
    Ja, smøret er i overkant dyrt til hverdags. Men å begynne lørdagen med å rusle bort til bakeriet og kjøpe noen ferske rundstykker, hjem og lage seg god kaffe, smøre rundstykkene med Synnøve smør og litt god appelsinmarmelade, samt finne frem lørdagsbilaget til DN, det er høytidsstund :)

    Sist lørdag var det ut i naturen på NRK1 radio. Et timeslangt program hvor dem besøkte en fruktdyrker i Balestrand, Sogn og fjordane. En fruktbonde som hadde spesialisert seg på epledyrking og hadde et utall type epletrær. Det siste han hadde begynt med var at han hadde hentet podemateriale fra utlandet som var en type epler som er spesielt god for å utvinne eple-cider, epler med mye bitterhet og syre. Så nå var ciderproduksjonen i gang.
    I tillegg drev han og kona på med gårdsmat og drev gjestehus både for lokalbefolkninga og turister. Men selvsagt fikk han ikke lov til å selge sin egenproduserte eplecider til turistene som gjerne ville kjøpe. Norsk lovverk setter en stopper for det.

    Vil bare si at dette radioprogrammet fikk meg til å smile fra øre til øre og jeg satt igjen med en sikker visshet om at dette programmet aldri i evighet ville bli sendt på en kommærs radiokanal...:eek:
     

    janfrt

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.06.2011
    Innlegg
    7.491
    Antall liker
    8.619
    Sted
    Pt. Høvik
    Smør kan man lage selv, ja. Tar et par minutter. Selv foretrekker jeg seterrømme fremfor fløte. Blir litt mer syrlig. Men, som alltid: en smakssak. Poenget er å lage det selv og ikke kjøpe fra T… . Orker ikke det navnet lenger.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.317
    Antall liker
    7.437
    Torget vurderinger
    4
    Bratwursten er bra, men det er ikke alle pølsene i den serien jeg synest er like imponerende til tross for at kjøttet kommer fra glade griser.
    Enig med det. Det er kun to av dem som utmerker seg og det er de to rå pølsene. Bratwursten og salsicciaen.
    De pølsene i Jacobsserien til Meny som jeg har smakt var ikke imponerende. Meny forsøker å suge ut alt som finnes av troverdighet i det erverdige Jacobs-navnet. Jacobs-pølsene som selges på Jacobs derimot, de er førsteklasses. Barmens spesial er min favoritt.

    Ellers er pølsene, som det meste, fra Grøstad Gård å anbefale. Provencepølsene og engelske frokostpølser er nydelige.

    Sen sødagsfrokost med råstekte poteter, egg og Grøstad engelske frokostpølser, med ferskpresset juice, - vel det er bare en perfekt start på dagen.
     

    janfrt

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.06.2011
    Innlegg
    7.491
    Antall liker
    8.619
    Sted
    Pt. Høvik
    Bratwursten er bra, men det er ikke alle pølsene i den serien jeg synest er like imponerende til tross for at kjøttet kommer fra glade griser.
    Enig med det. Det er kun to av dem som utmerker seg og det er de to rå pølsene. Bratwursten og salsicciaen.
    De pølsene i Jacobsserien til Meny som jeg har smakt var ikke imponerende. Meny forsøker å suge ut alt som finnes av troverdighet i det erverdige Jacobs-navnet. Jacobs-pølsene som selges på Jacobs derimot, de er førsteklasses. Barmens spesial er min favoritt.

    Ellers er pølsene, som det meste, fra Grøstad Gård å anbefale. Provencepølsene og engelske frokostpølser er nydelige.

    Sen sødagsfrokost med råstekte poteter, egg og Grøstad engelske frokostpølser, med ferskpresset juice, - vel det er bare en perfekt start på dagen.
    Den siste setningen fikk meg til å ønske at det var søndag morgen.

    Vi er så heldige å ha en kjøttbutikk her på Høvik med to (2) pølsemakere i sving med eget røkeri (som seff bruker flis og ved). Fantastiske pølser. Dessuten, som den bortskjemte Høvik-gutten jeg er, så har vi Pimpernell i hagen. Litt bonde i enhver nordmann! Sønnen vår studerer matvitenskap på UMB og skaffer egg. Uvaskede. Plukker dem selv. Og har med hjem til mor og far. :cool:
     

    ePi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.04.2003
    Innlegg
    1.642
    Antall liker
    1.370
    De selger spekeskinke til 1150 kroner kiloen - DN.no - og klarer ikke å produsere nok til å tilfredsstille etterspørselen.



    –Ingen stiller spørsmål ved prisen på 1150 kroner kiloen?– Nei, faktisk ikke. Det er stor betalingsvilje, men vi bønder er generelt altfor redde for å ta oss betalt for unike produkter, sier hun.
    – 1150 kroner kan høres mye ut, men det ligger et enormt arbeid bak hver kilo. Minimum lagringstid er 18 måneder. De skinkene vi har i kjelleren nå har hengt i snart fire år. Jeg har overhodet ikke dårlig samvittighet for å ta den prisen, legger Stein Arve Haugland til.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Etter en del skuffende opplevelser med Salma-laks har jeg gitt opp å kjøpe det merket. Derfra får man seig, tørr eller fettfri laks, mer enn man får gode opplevelser. Slik var det ikke i begynnelsen.

    Så er det å håpe at det nye merket Arctic Circle Salmon holder på kvaliteten jeg opplevde i går. Plukket opp en pakke derfra, og følget insisterte på at vi også måtte kjøpe Salma. Dermed fikk vi et sammenligningsgrunnlag - i den grad man kunne innbille seg at de to produktene tilhørte samme kategori. Salma må virkelig ta seg sammen - laksen derfra var tørr i munnen, og kornet.

    Mens den fra Arctic Circle Salmon var en opplevelse - frydefullt god, utmerket marmorering, frisk smak av hav og fabelaktig konsistens på fiskekjøttet.
    Så bra at dette umulig kan vare, men slå til nå, mens de er i innarbeidelsesfasen. Da Salma var på introduksjonsstadiet leverte de også gode produkter, men det har de sluttet med.

    Arctic Circle Salmon produseres for Fiskecentralen, og er å finne på Rema.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.723
    Antall liker
    111.532
    Torget vurderinger
    23
    Noe skal man jo dø av. Kan like godt være laks.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Ja, det er punkt to. Skal man spise vanlig oppdrettslaks i det hele tatt? Fôret settes sammen av ingredienser hentet utenfor Norge, fra steder vi ikke har kontroll over. Ett år ble laksen stinn av kadmium, noe russerne tillot seg å påpeke, siden norske myndigheter ikke hadde registert det. Sinksulfat fra Kina hadde rikelig med tilsatt kadmium, som man kanskje anså som en bonus der.
    Marin føde som laksen får skal i hovedsak komme fra småfisk (ansjosarter), og disse skal ikke ha rukket å få i seg så mye av skiten vi har dumpet i havene, men en del blir det jo.
    Sannheten er at det er vanskelig å ikke få i seg skit, spesielt om man spiser ting som er fôret opp på kunstig vis.

    Til Bolanns spørsmål i artikkelen du linker til:

    - Miljøgifter er det over alt. Vi får det i oss enten vi vil det eller ikke. Men det er om å gjøre å spise minst mulig av det, sier Bolann, og spør seg hvorfor man er nødt til å produsere laks med giftstoffer.

    Svar: Fordi det er billigere med slikt fôr. Og norsk laksenæring er innstilt på å produsere til minstepris. Hvilket gjør at man er ute etter billigst mulig fôr.

    Flere detaljer her:
    http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10117390
     
    Sist redigert:

    Roberten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.10.2008
    Innlegg
    5.720
    Antall liker
    1.511
    Jeg tror at Sluket har litt rett, noe skal man tross alt dø av og death by salmon er kanskje ikke det verste. Jeg spiser derfor oppdrettslaks om jeg ikke får tak i villaks.

    Men jeg synes det er helt verst at oppdrettslaks ender opp som et produkt det er betimelig å advare mot. I tillegg til humorsiden av det som er at noen forskere mener laksen mer er som en svømmende grønnsak å regne.
    Lite omega 3 i oppdrettslaks - Helse-forbruk-og-livsstil - NRK

    Man kunne valgt å prøve å produsere den beste laksen i verden og sikre salg og inntjening som følge av kvalitet, men så lenge inntjeningen blir større ved å satse på minstepris og markedsføre det som kvalitet ble vel valget altfor enkelt.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Vi nordmenn har dessverre ikke kultur for foredling, men for avsetning - hurtigst mulig, til neste ledd. Kanskje det vil bli bedre etterhvert.

    På Fiskeriet kan du be om laks som kun har spist marin føde med rikelig med marine oljer. Koster litt mer enn grønnsakslaksen som ellers er å finne overalt, men er langt bedre.

    Det er veldig lenge siden jeg har spist laks som er i nærheten av den fra Arctic Circle Salmon som jeg kjøpte på Rema - i smak og konsistens. Om den inneholder miljøgifter er det en risiko jeg velger å ta, i god Sluketånd.
     

    Roberten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.10.2008
    Innlegg
    5.720
    Antall liker
    1.511
    Takk for heads up om muligheten hos Fiskeriet + Remalaksen, begge skal prøves.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Professor i ernæringsforskning uttaler seg i radioen, og advarer sterkt mot at man spiser laks, fordi næringen har valgt å ikke ta trusselen fra miljøgifter alvorlig.
    Han påpeker at den for noen år siden kunne velge aktive tiltak for å sikre 0 - NULL - miljøgifter i oppdrettslaksen, og at dette ville koste hele 0,50 kroner/kilo oppdrettslaks. Det sa næringen nei til.
     
    N

    nb

    Gjest
    Sannsynligheten for at norske myndigheter vil fraråde norsk oppdrettsfisk er vel ganske nærme null omtrent uansett hva som måtte finnes eller ikke finnes i fisken.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Ville vært en katastrofe for næringen om det ble aksept for at laks er usunt, slik den oppdrettes i dag.
    MEN - i 2006 var det nesten 800 kontroller gjennomført på laksefôr, i 2011 var det 25 kontroller.

    Hva skjules, tro?

    Det var faen! Akkurat nå som jeg hadde funnet frem til en utrolig laks. Fra artikkelen under:

    Det er også interessant at som de eneste leverandørene i norsk matproduksjon har fire norske fôrprodusenter nå fått dispensasjon til å bruke 19 ulike genmodifiserte ingredienser i fôret sitt. Genmodifisering (GMO) er svært omstridt, og helt utelukket i norsk landbruk.

    Selvsagt også fordi GMO-ingredienser er billigere, fordi de er omstridte. Fra mitt ståsted ville jeg sagt at laksenæringen bevisst synes å gå inn for å ødelegge sin egen næring.

    Svømmende maiskolbe og miljøsvin - men sunn - Aftenposten
     

    ErosLoveking

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.02.2004
    Innlegg
    15.737
    Antall liker
    3.919
    Sted
    Oslo
    glad jeg stort sett fisker middagen min sjæl.
    (selv om den sikkert inneholder et og annet den også)

    Har alltid funnet det fornøyelig å lese skattelistene for kystkommunene i trøndelag. De fleste plassene toppes som oftest av flere medlemmer fra familiedynastier med merder godt plassert i sjøen. Mer enn en gang har jeg tenkt tanken hvorfor de ikke kan invistere noen av pengene på produktet de skaper. Økt sikring med tanke på rømning (landbassert drift), og hvilket fór (kvalitet).
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Norge sørget for mer gift i laksefôr - Bergens Tidende

    Endosulfan is an off-patent organochlorine insecticide and acaricide that is being phased out globally. The two isomers, endo and exo, are known popularly as I and II. Endosulfan sulfate is a product of oxidation containing one extra O atom attached to the S atom. Endosulfan became a highly controversial agrichemical[1] due to its acute toxicity, potential for bioaccumulation, and role as an endocrine disruptor. Because of its threats to human health and the environment, a global ban on the manufacture and use of endosulfan was negotiated under the Stockholm Convention in April 2011. The ban will take effect in mid-2012, with certain uses exempted for five additional years.[2] More than 80 countries,[3] including the European Union, Australia, New Zealand, several West African nations,[4] the United States,[5][6] Brazil,[7] and Canada[8] had already banned it or announced phase-outs by the time the Stockholm Convention ban was agreed upon. It is still used extensively in India, China, and few other countries. It is produced by Makhteshim Agan and several manufacturers in India and China.

    Endosulfan - Wikipedia, the free encyclopedia
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Minsteprisens pris.
    Jeg minnes da norsk laksenæring protesterte mot at EU ønsket å heve minsteprisen.

    Regner med at kravet om høyere grenseverdi for endosulfan skyldes at vegetabilske foringredienser som er nedsprøytet med middelet er billigere, siden de ikke kan selges direkte til forbrukerne uten først å ta veien gjennom laksen.
    Næringen er i ferd med å grave sin grav.
     
    Sist redigert:

    Roberten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.10.2008
    Innlegg
    5.720
    Antall liker
    1.511
    Gjør de egentlig det? Graver sin egen grav, altså.
    Jeg kan ikke helt se for meg hva som skal skje for å rokke ved denne næringen, hverken hva gjelder flytende grønnsak, giftstoffer eller følger for vassdragene.
    Det virker å være en opplest sannhet at oppdrett er den nye oljå, da skal det vel mer lut enn kaldt vann til før det skjer noget?
     
    N

    nb

    Gjest
    Gjør de egentlig det? Graver sin egen grav, altså.
    Jeg kan ikke helt se for meg hva som skal skje for å rokke ved denne næringen, hverken hva gjelder flytende grønnsak, giftstoffer eller følger for vassdragene.
    Det virker å være en opplest sannhet at oppdrett er den nye oljå, da skal det vel mer lut enn kaldt vann til før det skjer noget?
    Tja, nordmenn gir vel muligens faen siden vi ikke er så godt vant, men det spørst hvor keene noen av eksportmarkedene er på lang sikt.

    Det som ved første øyekast fremstår som underlig er at de ikke har lagt seg på en veldig "ren" linje - det ville jo være den opplagte storyen å fortelle om mat fra Norge. Litt dyrere, men rent og pent og sunt og alt det der. Dukker muligens opp noen nisjeprodusenter etter hvert som henvender seg mer til premiummarkeder som er villige til å betale for slikt. Vi får sjå.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Gjør de egentlig det? Graver sin egen grav, altså.
    Jeg kan ikke helt se for meg hva som skal skje for å rokke ved denne næringen, hverken hva gjelder flytende grønnsak, giftstoffer eller følger for vassdragene.
    Det virker å være en opplest sannhet at oppdrett er den nye oljå, da skal det vel mer lut enn kaldt vann til før det skjer noget?
    Du har rett. Hvorfor skulle denne primærnæringen behandle råvarene og forbrukerne bedre enn landbruket vårt? Som også i hovedsak sikter seg inn på godt nok og uniformert vare til minstepris. Men landbruket eksporterer kun en fluelort i forhold til hva det omsetter her hjemme, og forholdet er omvendt i fiskeoppdrettet, der hoveddelen av produksjonen går ut av landet.
    Så man skulle tro det er i næringens interesse å unngå oppslag som "Norwegian salmon farmers want approval of higher levels of poison in their aquaculture."
    Men jeg har blitt forvirret av norsk primærnærings motiver og handlinger før, og er egentlig beredt på ytterligere forvirring. Fiskeriministeren løy vakkert i går.
     

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.858
    Antall liker
    310
    Tidligere ble det også brukt Kobberstoff/tungmetaller for å impregnere Laksenøter mot groing.

    Hvis nøtene ble gjengrodd ville vannsirkulasjonen stoppe opp, rester av fòr og etterlatenskaper etter Laksen bli liggende i nøtene og forurense.

    Hele tiden har denne næring blitt til dels presset fra skanse til skanse.

    Alt er etter myndighetenes regler - javel - men giftfritt?

    Nei så langt der i fra.

    Mattilsynet er en vits - de vet jo ikke hva som er i burgerne vi spiser - Oksekjøtt? - Svinekjøtt? - Hestekjøtt? - eller noe Soyamiks som ligner og smaker som kjøtt?
     

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.858
    Antall liker
    310
    Til en viss grad har / hadde Nordmenn god kjennskap til foredling.

    Man måtte det i tidligere tider for å bevare fisk, bær, grønnsaker, kjøtt+++

    Alt fra tørking, speking, salting, sylting, lage saft, røking, luting, tørking, graving, osv, og til tider en kombinasjon av disse.
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Tidligere ble det også brukt Kobberstoff/tungmetaller for å impregnere Laksenøter mot groing.

    Hvis nøtene ble gjengrodd ville vannsirkulasjonen stoppe opp, rester av fòr og etterlatenskaper etter Laksen bli liggende i nøtene og forurense.

    Hele tiden har denne næring blitt til dels presset fra skanse til skanse.

    Alt er etter myndighetenes regler - javel - men giftfritt?

    Nei så langt der i fra.

    Mattilsynet er en vits - de vet jo ikke hva som er i burgerne vi spiser - Oksekjøtt? - Svinekjøtt? - Hestekjøtt? - eller noe Soyamiks som ligner og smaker som kjøtt?
    poenget det er?
     

    VilhelmW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.03.2009
    Innlegg
    3.960
    Antall liker
    217
    Sted
    Alltid lofotværing
    Tidligere ble det også brukt Kobberstoff/tungmetaller for å impregnere Laksenøter mot groing.

    Hvis nøtene ble gjengrodd ville vannsirkulasjonen stoppe opp, rester av fòr og etterlatenskaper etter Laksen bli liggende i nøtene og forurense.

    Hele tiden har denne næring blitt til dels presset fra skanse til skanse.

    Alt er etter myndighetenes regler - javel - men giftfritt?

    Nei så langt der i fra.

    Mattilsynet er en vits - de vet jo ikke hva som er i burgerne vi spiser - Oksekjøtt? - Svinekjøtt? - Hestekjøtt? - eller noe Soyamiks som ligner og smaker som kjøtt?
    Hvis nøtene gror igjen, kan de a)vaskes i sjø, eller b) byttes oftere. Litt arbeidskrevende, og litt stressende for laksen, men giftfritt. For øvrig er ikke risikoen at forspill og avføring blir liggend ei nøtene - det vaskes ut, men tilførselen av oksygenrikt vann til biomassen i merdene, reduseres. Det betyr en stresset laks, som spiser mindre og er mer utsatt for sykdomsutbrudd = tap for oppdretter, i begge tilfeller.

    Oppdrettsnæringen er svært utsatt, tro ikke annet. Det skal ikke så veldig mange signalene ut i den store verden om gift og tungmetaller i fiskeforet, før salget vil stupe. Følgelig tror jeg at havbruksnæringas folk, vil ta dette på største alvor. Det blir interessant å se på om de gjør noe med dette, eller om de vil forsøke å bagatellisere disse problemstillingene.

    Og for de som ikke er klar over det; vis meg det veldrevne oppdretts-selskapet som ikke klarer en prod.kost på kr. 20,- kg, ferdig slaktet laks i kasse. Eksportpris for norsk oppdrettslaks ligger nå på rundt kr. 41,- kg. Flere havbruks-selskaper betegnet fjoråret som "all time high", og allerede nå, snakkes det om at 2013 blir et nytt år med "all time high"-resultater. Det er ikke uten grunn at John Fredriksen ønsker å øke sin allerede sterke posisjon innen norsk havbruksnæring. Litt mindre overskudd bør heller ikke være noen grunn til å ikke betale bittelitt meir for skikkelig for til laksen, slik at norsk oppdrettslaks kan bli et virkelig høykvalitetsprodukt. Jeg spiser relativt sett mye oppdrettslaks og -ørret, men også jeg blir en smule betenkt av det som har fremkommet i det siste. Jeg vil ete fisk som er rik på Omega-3, som er giftfri og høyverdig på alle måter, ikke "grønnsak-laks" av ukjent innhold og opprinnelse.
     

    pekaill

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.10.2011
    Innlegg
    1.675
    Antall liker
    1.115
    Sted
    Averøy
    Torget vurderinger
    5
    For min del er jeg like kritisk til forskere som advarer mot oppdrettslaks som til næringen. Motivene bak at en går ut på en slik måte kan være mange.
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    For min del er jeg like kritisk til forskere som advarer mot oppdrettslaks som til næringen. Motivene bak at en går ut på en slik måte kan være mange.
    Hvilke motiver tror du forskerene kan ha?
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn