Her hvor hører til er hverdagen IKKE slik.Her er det 6 skift med ca 20 mann på hvert skift.Det er da 3,TRE stk. som sitter slik.
Den jobben rulerer til en viss grad.Resterende stør i skitt,støy,støv og varme.
Slike beskrivelser du kommer med der er PISSPREIK.
I tillegg kommer alle støttefunksjonene som oftest er tungt manuelt arbeid.
Pisspreik, tja. Det der er kontrollrommet på Borregaard i Sarpsborg. Klart det er andre jobber som må gjøres også rundt på fabrikken, men dette er de operatørene som kjører hele greia. På seks skift. Storskjermen viser at dette er en god dag på jobben - ikkeno' rødt eller gult å se i hele prosesskartet.
Det er krevende å drive prosessindustri i Norge og selge produktene på et internasjonalt marked. Når Borregaard greier seg helt utmerket, thank you, så skyldes det flere ting. En er stor innsats i kommersielt rettet F&U over lang tid for å finne nye ting man kan trylle frem av en granstokk og selge dyrt. Borregaards forskningssenter har vel ca 80 ansatte, ca halvparten med doktorgrad. En annen er fremtidsrettede investeringer i ny produksjonsteknologi og prosesstyring, som på bildet fra kontrollrommet. En tredje er systematisk arbeid fra ansatte på alle nivåer for å få ting til å funke, i konstruktivt samarbeid mellom ledelse, tillitsvalgte og andre ansatte. En fjerde er selvsagt knallhardt fokus på kostnader og effektivitet, hele tiden.
Hovedaksjonæren i Borregaard i den perioden var Stein Erik Hagen, forresten, frem til Borregaard ble børsnotert i fjor. Han kom helt utmerket overens med de tillitsvalgte. Det sies at han var den som la seg sist og slukket lyset etter en fest i fagforeningsbrakka. Mange ansatte brukte muligheten til å selv kjøpe aksjer ved børsnoteringen. Så langt har det vært en riktig trivelig reise for dem. Det er virkeligheten.
Du må gjerne forsøke å forklare via en marxistisk-anarkistisk analyse hvorfor Borregaard lykkes så til den milde grad, mens nabobedrifter som Peterson i Moss og Södra på Tofte stenger, og Norske Skog i Halden og Skogn henger på tauene og hører dommeren si "åtte..." Så mye for teoriene om merverdi og avtagende lønnsomhet.